Samsun Merkezde Gezilecek Yerler

Samsun Merkezde Gezilecek Yerler

1. Onur Anıtı ve Atatürk Parkı
Avustralyalı heykeltıraş Heinz Kreppel tarafından 1928-1931 yılları arasında yapılan Onur Anıtı, Atatürk’ün 19 Mayıs 1919’da Samsun’a çıkarak Milli Mücadele’yi başlatması anısına,Atatürk Parkı içerisine yerleştirilmiş. Kaidesinin dört yanında dönemin ruhunu yansıtan figür ve yazıların yer aldığı anıt, büyüklük ve denge bakımından dünyanın ikinci heykeli.

2. Bandırma Vapuru ve Milli Mücadele Açık Hava Müzesi
Bandırma Vapuru Samsun’u Samsun yapan en önemli adres. 19 Mayıs 1919 Pazartesi günü saat 08.15’te Samsun’a demir atan vapurun birebir aslına uygun olarak inşa edilen veMilli Mücadele Açık Hava Müzesi alanında yer alıyor. Atatürk’ün fotoğrafları ile şahsi eşyalarının sergilendiği, kurmaylarının ve mürettebatının balmumu heykellerinin bulunduğu Bandırma Vapuru gemi müzesini gezerken Atatürk’ün sevdiği şarkılar eşlik ediyor.

18 Mayıs 2003’te ziyaretçilere açılan müzenin yer aldığı Milli Mücadele Açık Hava Müzesi’nde, Türkiye’nin en uzun Seramik Rölyefleri, Samsunlu 1200 şehidin yer aldığı Şehitler Yazıtı, milli mücadeleyi anlatan 10 Bronz Rölyef ve Yedi Figürlü Milli Kurtuluş Anıtı yer alıyor.

3. Kurtuluş Yolu ve Tütün İskelesi
Atatürk ve 18 silah arkadaşlarının Samsun’a çıkışını temsil eden Kurtuluş Yolu, karaya ayak bastıkları Tütün İskelesi’nden (Reji İskelesi), Mıntıka Palas Oteli’ne kadar uzanan bir yol. 

Protokol Yolu adıyla 19 Mayıs 2009’da hizmete açılan yolda iskele ve temsili Bandırma Vapurunun inşa edilmesiyle bir açık hava müzesi oluşturulmuş. 

Atatürk’ün ve mürettebatın balmumu heykellerinin yanı sıra, onları karşılayan dört Samsunlunun heykelinin de yer aldığı yolda, ulu önderin sözlerinden alıntılar yer alıyor. 

Samsun’un en güzel yapılarından biri olan Reji Sigara Fabrikası olarak da bilinen Tütün Fabrikası, Cumhuriyet Meydanı’nda bulunuyor ve görülecek yerler arasında.

4. İlkadım Anıtı
Samsun kent planının yeniden tasarlanması ile eskiden kıyı olan sınırı, günümüzde epey içerilerde bulunuyor. Atatürk’ün 19 Mayıs 1919’da Bandırma Vapurundan inerek kıyıya çıktığı iskelenin bulunduğu yer ise Samsun Limanı’nın yapımı sırasında 1959’da doldurulduğundan kıyıdan 250 metre içeride kalan bu iskelenin yerinin belli olması için bir anıt yerleştirilmiş.

1969 yılında açılan ve dayanışmayı simgeleyen anıtın tasarımını mimar Seçkin Viter tarafından yapılan yapılmış ancak günümüzdeki heykel, Hakkı Atamulu tarafından, Atatürk’ün doğumunun 100. Yılı olan 1981’de yapılmış. Samsun halkı tarafından yaptırılan bu anıtın öndeki üçlü figürü, taş blok kaide üzerindeki İlkadım Anıtı dayanışmayı simgeliyor. Burada resmi üniforması ile Atatürk ve kumandanlar ile anıtın iki ucunda da gençliği simgeleyen heykeller bulunuyor.

5. Saat Kulesi ve Saathane Meydanı
Tarihi bir meydan olan Saathane Meydanı, ticaretin kalbi konumunda. 

Samsun kent merkezine bağlı İlkadım İlçesi’nde bulunan Saathane Meydanı‘na adını veren Saat Kulesi, II. Abdülhamit’in tahta çıkışının onuncu yıldönümü olan 1886’da bindirme taş örgü sistemiyle inşa edilmiş. Fransız bir mühendis tarafından yapılan saat kulesinde malzeme olarak Ünye taşı kullanılmış. O dönemde evlerden yüksek inşa edildiği için gözcü kulesi olarak da kullanılmış. 2001 yılında aslına uygun olarak yeniden inşa edilen kule, günümüzde Mecidiye Çarşısı’na da çok yakın.

Samsun kent merkezindeki İlkadım Mahallesi’nde bulunan Mater Dolorosa Katolik Kilisesi, Sultan V. Murat’ın fermanı ile kurulan ve günümüzde birinci dereceden sit alanı olarak koruma altına alınan bir yapı.

6. Samsun Kalesi ve Hamam Kalıntıları
Günümüz Samsun kent merkezinin temelini oluşturan 1192 yılında Danişmentler tarafından yaptırılan Samsun Kalesi, sınırları günümüzde Saathane Meydanı’ndan bedestene, deniz kıyısından Büyük Camii’nin bulunduğu alana kadar uzanmakta olup sekiz metrelik surlarıyla 1869’de büyük Samsun yangınına kadar sağlam bir şekilde ayakta kalmış. Ancak yangın sonrası ne yazık ki, yapılan kent planında kalenin kara tarafında bulunan surlar ile V. Mehmet Reşat döneminde de mevcut tüm kalıntılar tamamen yıkılmış. Günümüzde Saathane Meydanı’nda çok azı görülebilir durumda.

7. Mecidiye ve Yabancılar Çarşıları
İlkadım Anıtı’na giden geniş Fuar alanında sağ tarafta bulunan Yabancılar Çarşısı‘ndan içeri girdiğinizde sanki bir otogar çarşısına girmiş gibi hissediyorsunuz ancak tezgâhların arasında yürümeye devam edin, ürün çeşitliliğine ve uygun fiyatlara epey şaşıracaksınız. Eskilerin Rus pazarı dediği çarşı esnafı, geçmişte Samsun’da yoğun olarak yaşayan Ruslardan oluşuyormuş, ancak günümüzde çok azı kalmış.

Mecidiye Çarşısı ise Samsun’un en büyük ve en ünlü çarşısı. Günün her saati her an kalabalık olan çarşıda, aklınıza bile gelmeyecek her şey var. Cadde ve caddeye açılan sokaklar, bütünüyle irili ufaklı alışveriş yeri ve dükkânlarla dolu. Markalılardan ekonomik olanlarına kadar geniş bir ürün yelpazesine sahip.

8. Büyük Cami
Samsun kent merkezindeki Kale Mahallesi’nde yer alan Büyük Cami, kentin en büyük camisi. Batumlu Hacı Ali Efendi tarafından 1884’de yaptırılan cami, Sultan Abdülaziz’in annesi Pertevniyal Valide Sultan tarafından onarılmış. Sarıya yakın renkte kesme taştan, kare planlı inşa edilen caminin üzeri tromplu merkezi bir kubbe ile örtülmüş. Dikdörtgen çerçeve içerisinde yuvarlak kemerli giriş kapısının önünde altı sütunun taşıdığı beş bölümlü beşik tonozlu bir son cemaat yeri bulunuyor.

9. Kent Müzesi
Yapılmış olmak yapılmaktan çok uzak, hem iç tasarımı, hem verdiği bilgi yoğunluğu, hem de ziyaretçileriyle interaktif iletişim kuran Samsun Kent Müzesi, Samsun’un tarihine ışık tutuyor. Balıkçılıktan tütüncülüğe, Samsun’da çocuk olmaktan yemek kültürü ve düğün geleneklerine, tarihi yapılarından demografik yapısına kadar Samsun’a dair aradığınız her şeyi, canlandırmalar ve bilgi panolarıyla sunan müze, Demiryolu Lokali olarak kullanılan eski TCDD binalarının restore edilmesiyle oluşturulmuş. Heybetli ağaçların ve palmiyelerin süslediği bahçesinde bir de kafe bulunuyor, burada durup soluklanmayı da ihmal etmeyin.

10. Arkeoloji ve Etnografya Müzesi
Samsun’un en eski fuar alanı girişinde, şimdiki valilik binasının yanında bulunan Arkeoloji ve Etnografya Müzesi, 1981’de ziyarete açılmış. Arkeolojik ve etnografik eserlerin sergilendiği iki bölüme ayrılan müzenin arkeoloji bölümünde kalkolitik dönemden Roma dönemine uzanan eserler sergilenirken, Etnografya bölümde ise etnografik nitelik taşıyan bindallılar, peşkirler, para ve saat keseleri, el yazması Kuran’lar, süs eşyaları, silahlar, mutfak eşyaları, halı ve kilimler sergileniyor. Ancak en önemli koleksiyonu elbette Amisos Antik Kenti buluntuları ve bu kentte yer alan bir mezar odasında bulunan Amisos hazinesi.

11. Gazi Müzesi
Samsun kent merkezindeki Mecidiye Caddesi’nde bulunan Gazi Müzesi, Atatürk’ün 19 Mayıs 1919’da Samsun’da karaya çıktığında konakladığı yer olan Mantıka Palas Oteli’nin restore edilip 1940’ta ziyarete açılmış. Mustafa Kemal Atatürk, Cumhuriyetin ilanından sonra 16-18 Eylül 1928 ve 22-26 Kasım 1930 tarihlerinde yine bu otelde konaklamış. Arkeoloji ve Etnografya Müzesi’nin hemen yanında yer alan müzede, Atatürk ve silah arkadaşlarının balmumu heykelleri ile döneme ait fotoğraflar bilgi ve belgeler sergileniyor. Müzede sergilenen önemli eserlerden bazıları Onuncu Yıl Nutku’nun aslı, Nutuk’un Osmanlıca aslının örneği ve Atatürk’ün ilk ziyareti sırasında yanında bulundurduğu gezi çantasından oluşuyor.

12. Doğu Park ve Fuar Alanı
Kentin doğusunda, deniz kıyısı ile kara yolu arasında bulunan Doğu Park, içerisinde amfi tiyatro bisiklet ve koşu yolu bulunan geniş koruluk bir alan. Özellikle hafta sonları çimlerin üzerinde keyif yapan Samsunluların buluşma alanı. Amatör balıkçıların da yoğun olarak tercih ettiği alanda Mert Irmağı girişinden Bandırma Vapuru’nun demirli olduğu alana kadar uzayan parkta Milli Mücadele Açık Hava Müzesi de yer alıyor.

Önceleri eski liman ile demiryolu arsındaki dar alana sıkışan Fuar Alanı, kıyı şeridi, araç ve yaya trafiğine açılmış. Sevgi Parkı Gölü ve rekreasyon alanı ile hayvanat bahçesi de bu bölgede bulunuyor.

13. Amazon Köyü ve Çift Aslanlı Amazon Heykeli
Batı Park Sahası içerisinde yer alan Amazon Köyü, amazon savaşçı kadın kabilelerinin balmumu heykellerinin ve yaşam alanlarının canlandırılmasıyla oluşturulmuş bir alandan oluşuyor. MÖ. 3000 ila 2000 yılları arasında yaşamış olan, şehirler ve kent devletleri kuran, anaerkil egemen toplum yapısı içerisinde efsanelere, destanlara, mitolojilere filmlere ve romanlara konu olmuş amazonların yaşamlarından kesitler sunuluyor. Amazonların bayraklarının simgesi olan iki aslan ise, Batı Park Amazon Adası’nda iki tepeye seyir platformu olacak şekilde konumlandırılmış. Bu dev Aslan Heykellerinin içinde amazonların yaşamıyla ilgili dia gösterisi sunuluyor. En güzel yanı ise, aslan heykelinin tepesine tırmanıp dişlerinin arasından devasa Amazon Heykeli’nin izlenebiliyor oluşu. Aynı zamanda buradanAmisos Tepesi’ne teleferikler hareket ediyor, manzarası ise şahane!

14. Amisos Tepesi ve Kalkanca Tümülüsleri
Amisos Tepesi olarak bilinen Baruthane Tepesi, Amisos Antik Kenti içerisinde yol genişletme çalışmaları sırasında bulunan ve MÖ. 3. yüzyıla ait iki tümülüsten oluşuyor. Samsun’un en güzel manzarasının bulunduğu bu tepe, Samsun’un ilk yerleşim yeri olarak biliniyor.

Helenistik Döneme ait olan tümülüslerde, Pontus Krallığı’nın yönetici ailelerinden birine ait olduğu düşünülen bir mezar yapıları mevcut. Mezar odalarında yapılan kazılarda bulunan Amisos Hazinesi adı verilen gömütler de Samsun Arkeoloji ve Etnografya Müzesi‘nde sergileniyor. 

Tepe, Samsun’un panoramik seyrine imkân veren konumu, şık çevre düzenlemesi, restoranı ve teleferiği ile Samsun kent merkezinin en şirin ve en turistik yeri.

15. Sahil Yolu ve Atakum Sahili
Samsun’un yeniden düzenlenen yürüyüş ve bisiklet parkurları, plajlar ve şirin kafelerle süslü Sahil Yolu, belediyenin çalışmaları ile Samsun’a kazandırılmış. Her yanında heykellerin, palmiyelerin ve rengârenk faytonların bulunduğu kordon boyunu turistler kadar Samsunlular da İzmir kordona benzetiyor. 1950’lerde yapılan liman nedeniyle sahille bağı kesilen Samsun’u denizle buluşturan sahil yolu, 8 kilometre uzunluğa ve 22 metre genişliğe sahip. Aynı bölgede denizden kopmayan 92 dönümlük alanda ise, paten pisti, konser alanı, hayvanat bahçesi ve Sevgi Gölü bulunuyor.

Atakum İlçesi ise Samsun’un en güzel bölgelerinden biri. Karadeniz’in en büyük sahili olarak bilinen Atakum Sahil Yolu boyunca plajlar, kafe ve restoranlar, park ve dinlenme alanları, bisiklet ve yürüyüş parkurları ile iskeleler bulunuyor. Özellikle gün batımlarının tatlı bir kızıllığa büründüğü Samsun’da günü bitirmek için en güzel adreslerden biri.

Samsun Plajları
Karadeniz kentlerinin aksine, Samsun şehir merkezi tertemiz ve incecik kumlu plajlar ve kumsallarla dolu. Öyle ki sahil yolu ve Atakum boyunca istediğiniz yerde denize girme imkânınız var. 

Bunlar arasında en çok tercih edilen plajlardan ilki olan Fener Plajı, şehir içinden Atakum yönüne giderken PTT binasını geçtikten 100 metre sonra sağ tarafta bulunuyor. Plajda, vitamin bar, restoran, spor alanları ve duş kabinleri mevcut.

5 bin kişi kapasiteli Mert Plajı, Mert Irmağı’nın batısında bulunuyor. İçerisinde aquapark, vitamin bar, çocuk havuzu, oturma ve güneşlenme grupları, soyunma odaları, kafeterya, duş, cankurtaran ve güvenlik elemanları ile güvenliği sağlanan plaj 2007’de hizmete açılmış.

Yine belediye tarafından işletilen Bandırma Plajı ise, Bandırma Vapuru Müzesi’nin hemen yanında bulunuyor. Yaklaşık 45 bin metrekarelik alanda karavan parkından duş kabinine kadar her türlü olanağın bulunmasının yanında, Karadeniz’in ilk su kayak tesisi olan Samsun SUKAY’ın da yapıldığı bölge. Türkiye’nin deniz üzerine yapılan ilk kablolu su kayağı merkezi olan SUKAY, 2011’de faaliyete geçmiş. Burada plajın yanı sıra su kayağı eğitim parkuru, plaj voleybolu sahası ile kafe ve restoranlar bulunuyor.
İlkadım İlçesi’nde bulunan On Dokuz Mayıs Üniversitesi Kampüsü, ağaçlıklar içeresinde, Samsun’a yukarıdan bakan tepeye kurulu, şahane manzarasıyla Türkiye’nin en güzel üniversite kampüslerinden biri. 10 bin dönümlük bir alana yayılan kampüsün bir tarafı Karadeniz’e diğer tarafı ise yıllık yürüyüşler için bilinen Kocadağ Dağı’na bakıyor

Paylaş:  

Yorumlar