Yakakentte Gezilecek Yerler

Yakakent'te Gezilecek Yerler

Samsun Yakakenti Keşfet
Samsun Yakakent ilçesinin eşsiz sahili ve doğası sebebiyle Yakakent Samsun'un incilerinden biridir.

Samsun ilinin, denize sıfır tek ilçesidir. İlçenin, 14 km. boyunca plaj konumunda, sahil bandı bulunmaktadır. Şehir kalabalığından ve stresinden kaçmak kurtulmak isteyenler için ideal bir yer. Çadır ve karavan kampı imkanları da bulunuyor.

Samsun-Sinop karayolu üzerinde bulunan ilçenin ulaşım sorunu bulunmamaktadır.

Samsun-Yakakent arası uzaklık: 84 km.dir.

İlçenin kuruluşu: MÖ.2.yüzyıla kadar uzanır. Bölgenin ismi: Bizanslıların yaşadığı dönemde “Kominos” olarak bilinir. Söylentilere göre: Yavuz Sultan Selim, Çaldıran seferine giderken, buradan geçer ve yöre halkının Osmanlı imparatorluğunu tanımadığını öğrenince, bölgeyi yerle-bir eder.

Evet: Kominos kelimesinin anlamı: “Başsız Piskopos”. Kente daha sonra yerleşenler, ismi “Gümenez” olarak değiştirirler.

Günümüzdeki ilçe; 1800 yılında, hemen batısındaki ilçe olan Gerze’den gelen, 3-4 aile tarafından kurulur. 1893-1895 yıllarındaki Rus işgalinden kaçanlar ve 1922 yılında Yunanistan-Selanikten gelen muhacirler, Yakakent nüfusunu büyütürler.

1963 yılında: ilçe olan Gümenez’in ismi: kıyı şehri anlamına gelen “Yakakent” olarak değiştirilir.

Samsun ilinin, denize sıfır, tek ilçesidir. İlçenin: 14 km. sahil bandı vardır ve bu band plaj konumundadır. İlçe merkezinde ise: 2.5 km. sahil şeridi var. Çok temiz denize sahip olan bölgede, ayrıca özel sektöre ait kumluk aile plajları da bulunuyor.

İlçede: yaz aylarında genelde yağmur yağmaz. Kış ayları ise: ılık ve bol yağışlı geçer.

İlçe ekonomisi: tarımsal karektere sahip olmakla birlikte, balıkçılık ta ekonominin can damarıdır. Dünyaca ünlü Mersin Balığı ile nesli tükenmekte olan Mavruşgil balığını, burada bulmak mümkündür. Mavruşgil balığının burada bulunmasının nedeni: deniz suyunun çok temiz olmasıdır. Türkiye’nin en büyük balıkçı barınağı buradadır. Bu nedenle: yakın zaman sonra, gelecekte, yat turizmi de düşünülüyor. Yani: ortam elverişli ama elbette gerekli yatırımların yapılması lazım.

Yakakent, Çamgölü mevkiinde, çam ormanlarıyla kaplı yemyeşil tepeler, masmavi sular var. Eşsiz güzellikteki sahil ve denizin iç içe bulunduğu bu şirin ilçede, gün batımı ise, gerçekten mutlaka görülmesi gereken bir güzellik. Mutlaka zaman ayırın. Buranın en büyük özelliklerinden biri de: daha önce söz ettiğim gibi: çok temiz bir denize sahip olmasıdır. İlçe merkezinde, 2.5 km. sahil bandı var ve bu bandından temiz denize girmek mümkün. Ayrıca: sahil bandında, özel sektöre ait, kumluk bir aile plajı tesisi de bulunuyor.

Bunun dışında: sahil bandında bulunan çay bahçeleri ve canlı müzik yayını yapan eğlence yerlerinde, canlı atmosferi yaşayabilirsiniz.

Şenliğin uzun ismi: Yakakent-Kushimato Kardeşliği Deniz Oyunları Şenliği. 1995 yılından bu yana düzenlenmektedir. Her yıl, 22-23 Temmuz tarihleri arasında, iki gün süreli yapılıyor. Bu şenliklerde: müzik, spor yarışmaları, deniz oyunları ve kermes düzenleniyor. Yakakent-Kushimato kardeşliği adına hazırlanan, Türk-Japon köşesi ve su ürünlerini içeren köşeler oluşturuluyor. Çeşitli ülkelerden gelen folklor ekipleri gösteriler yapıyorlar.

Yakakent köylerinde, halıcılık el sanatlarının en başında gelir. Sonuçta, halıcılık, ilçeye gelir kaynağı sağlıyor. İlginizi çekerse, Yakakent’te halı satın alabilirsiniz.

Yakakent yöresinde, ne yenir denildiğinde, tek bir seçenek veya seçenekten öte, bir öneri: deniz ürünleri. Leziz balık çeşitlerinden yiyebilirsiniz. Hani, olura balık veya deniz ürünü sevmeseniz: buranın en önemli yemeği: içli mantı. Kıymalı ve cevizli olarak yapılan mantı, sarımsaklı yoğurtla yeniyor. Ördek ve tavuk etinden yapılan “tirit” yemeği de, buraya has bir lezzet. Seçim sizin.

İlkbahar ve yaz sezonunda: burası muhteşem bir kamping yeri olarak öne çıkıyor. Düşünebilirsiniz.

İlçe merkezine, 4 km. uzaklıktadır. Burada: hem denize girebilir ve hem de sakin bir ortamda piknik yapabilirsiniz. Özellikle, kent kalabalığından uzak bulunması, sizi bu kalabalığın yarattığı stresten kurtaracak, muhteşem bir ortam yaratılmasına neden oluyor. Burada: çadır veya karavan ile kamping hayatı yaşamak mümkün.
 SAMSUN SAMSUN    YAKAKENT YAKAKENT    YAKAKENT GEZI YERLERI    YAKAKENT GEZILECEK YERLER    YAKAKENT GÖRÜLECEK YERLER    YAKAKENT PLAJLARI    YAKAKENT TURISTIK YERLERI
Samsun şehir merkezine yaklaşık 90 kilometre uzaklıkta yer alan Yakakent ilçesi, Mayıs 1991 tarihinde ilçe olmuş bir bölgedir.

Eskiden Gümenüz ve Gümenos olarak adlandırılan Yakakent ilçesi, Samsun'un Sinop sınırında bulunmaktadır.

Ortalama 10.000 kişilik bir nüfusa sahip olan Yakakent ilçesi, yaz döneminde Samsun'un turistik yerlerinden biri haline gelmektedir. Yaz döneminde Samsun'da denize girilebilecek yerlerden biri olan Yakakent, Samsun'un deniz kenarında bulunan diğer ilçelerine göre daha sakindir. Samsun ve çevre illerde yaşayanlar, buraya ilgi göstermektedir. Ev satın alma ve ev kiralama sayıları, her geçen yıl artmaktadır.

Yakakent Belediyesi'nin de bulunduğu ilçe merkezindeki kent meydanı, Samsun Büyükşehir Belediyesi tarafından düzenlenmiştir. Öncesinde otopark olarak kullanılan kent meydanı, düzenleme projesinin ardından araç trafiğine kapatılarak yayalara özel hale getirilmiştir. Yakakent Kent Meydanı'nda lokanta, otobüs yazıhanesi, kafe ve banklar bulunmaktadır. Yaz aylarında bu bölge bir hayli kalabalık olmaktadır.

Yakakent Meydan'ından başlayarak Yakakent Limanı'na kadar uzanan ilçenin sahili, yaz akşamlarında kalabalık olmaktadır. Yakakent Sahili'nde denize girmek için T şeklinde dalgakıranlar ve liman tarafında yer alan plaj tercih edilmektedir.

Yakakent Sahili'nin meydana yakın kısmında çok sayıda kafe bulunmaktadır. Yaz döneminde bu kafeler oldukça ilgi görürken, sahile açılan stantlar da renkli görüntüler oluşturmaktadır. Küçük bir yer olmasına rağmen yaz döneminde kalabalık bir görüntü sunmaktadır.

Yakakent Plajı olarak da bilinen Blue Sea Aile Plajı, ilçede denize girmek için tercih edilen yerlerin başında gelmektedir. Yakakent Limanı'nın hemen kenarında bulunan Blue Sea Plajı, özel işletmeye bağlıdır ve ücretli olarak hizmet vermektedir.

Yakakent Sahili'ndeki denize girilebilecek yerler, genellikle çakıl bir kumsal yapısına sahipken, bu plajda kum sahil bulunmaktadır. Şezlong ve şemsiye kullanım ücreti olarak 7,5 TL ücret alınmaktadır. Ayrıca bölgede yeme-içme hizmeti de verildiği için dışarıdan yiyecek-içecek getirilmesi yasaktır.

Duş ve tuvalet hizmetlerinin de bulunduğu sahilde, yaz döneminde plaja konulan masalarda akşam hizmetleri verilmektedir. Plajda alkollü içecek satışı da yapılmaktadır.

Yakakent Sahili'nde 2016 sezonunda 3 adet T şeklinde dalga kıran bulunmaktadır. Yakakent T Plajları, Yakakent Belediyesi tarafından temizlenmekte ve denize girmek için ideal noktalar haline getirilmektedir.

Yakakent Sahili genellikle dalgalı bir denize sahip olduğu için inşa edilen dalga kıranlar, tatilcilerin denize girmesini kolaylaştırmaktadır.

Samsun'un Yakakent ilçesinde bulunan Çamgölü Mesire Alanı, Çamlıgöl ve Çam Gölü olarak da bilinmektedir. Yakakent ilçe merkezinin 4 kilometre kadar batısında (Sinop tarafında) bulunan mesire alanı, çam ağaçlarının doldurduğu deniz manzaralı bir konumdadır.

Karadeniz'e dik inen bir yamaçta bulunan Çamgölü, büyük ve sık çam ağaçlarının kapladığı geniş bir alandır. Samsun yayla turizminin gözde yerlerinden olan Uzunkız, Elikbuyran ve Necati Batı yaylarına bu bölgeden ulaşım bulunmaktadır. Uzun süre boş bırakılan alan, Yakakent Belediyesi tarafından temizlenmiş ve bakımı yapılmıştır. Girişte araçlardan ücret alınmaktadır.

Çamgölü; doğa yürüyüşü yapmak, piknik yapmak ve bisiklet sürmek için oldukça güzel bir yerdir.

Yakakent'in 4 kilometre batısında bulunan Çamgölü Mesire Alanı'nın hemen alt tarafında geniş bir sahil kısmı bulunmaktadır. Samsun-Sinop karayolu, Sahil ile Çamgölü Orman Alanını birbirinden ayırmaktadır. Karayolunun bir tarafı çakıllı bir sahil, diğer tarafı ise uzun ve sık çam ağaçlarıyla doludur.

Samsun, TÜRKİYE, Yakakent Etiketler karadeniz çadır, karadeniz en güzel deniz, karadeniz en temiz deniz, karadeniz gezisi, karadeniz kamping, karadeniz karavan, karadeniz sahil gezisi, karadeniz sahil turu, karadeniz turu, Samsun, yakakent, yakakent gezi, yakakent tatil, yakakent tur, yakakent turizm
Paylaş: