Samsun Ayvacık Gezilecek Yerler

Samsun Ayvacık Gezilecek Yerler

Samsun Ayvacık, yurdumuzun fazla bilinmeyen cennet köşelerinden biridir, gezilecek yerleri makalemizde bulabilirsiniz.

ULAŞIM: Samsun’un saklı cenneti Ayvacık Karadeniz Bölgesinin orta kesiminde Samsun İlinin Güneydoğusunda, Canik dağlarının Güney eteklerinde yer alır.

Samsun şehir merkezine 64 km. Çarşamba İlçesine 28 km. Samsun Havaalanına ise 40 km. mesafededir. Karadeniz sahil yolundan her iki yönde geldiğinizde Çarşamba İlçesinden Güneye 28 km. lik asfalt Yeşilırmak ve Suat Uğurlu Barajı manzaralı bir yol ile bu saklı cennete ulaşabilirsiniz.

GEZİLECEK YERLER: 20619 kişi nüfusa sahip olan Ayvacık Ormanlık dağların arasında Yeşilırmak üzerine kurulan Suat Uğurlu ve Hasan Uğurlu Barajlarının oluşturduğu gölleri ile yeşil ve mavinin buluştuğu bir yer olmuştur.

Köylerindeki ahşap camileri, doğal şelaleleri, doğa yürüyüşü, ofroad alanları, yamaç paraşütü, gölde tekne gezisi, su sporları, Eynel köprüsü ile Ayvacık keşfedilmeyi bekleyen güzel bir İlçemizdir.


Suat Uğurlu Baraj GölüSUAT UĞURLU BARAJI: Çarşambadan yola çıktıktan 15 km sonra sizi Suat Uğurlu Barajının savakları karşılıyor. Baraj 1975-1981 yıllarında yapılmış olup elektrik üretimi yanında Çarşamba ovasınında sulanmasını sağlamaktadır. Türkiyede Baraj gölünde bulunan tek ada olan Kirazlık Adası burada bulunmaktadır.


Eynel KöprüsüEYNEL KÖPRÜSÜ: Ayvacık İlçe merkezine yaklaştığınızda göreceğiniz Eynel Köprüsü estetik görünümü ile baraj gölüne ayrı bir güzellik katmaktadır. 2010 yılında yapılan köprü baraj gölünün ayırdığı mahalleleri birleştirmekte olup 350 metre uzunluğundadır

KADIN KÜLTÜR VE DOĞAL YAŞAM MERKEZİ: İlçenin girişinde sol tarafta baraj gölünün kenarında bulunan alanda, yöresel mimari ile inşa edilmiş ahşap bir ev bulunmaktadır. İlçeye özgü el sanatlarının geliştirilmesi ve sergilenmesi amacıyla yapılan merkezde yöreye özgü Cecim Kilimi tezgahları bulunmaktadır. Hediyelik cecim kilimi satışı yapılmaktadır.

HASAN UĞURLU BARAJI: Ayvacık İlçe merkezinin 8 km. Güneyinde bulunan baraj 1971-1981 yılları arasında yapılmış olup, barajın yapımı sırasında trafik kazasında hayatını kaybeden DSİ Samsun 7. Bölge Müdürü Hasan Uğurlu ve eşi Suat Uğurlu’nun isimleri verilmiştir.

TEKNE GEZİSİ VE SU SPORLARI: İlçe merkezinde bulunan iskelede samsun Büyükşehir Belediyesince tekne turu düzenlenmektedir.

Baraj gölü içerisinde 45 dakika süren tekne turu 15 tl dir. Ayrıca kürek ve jetski yapma imkanıda bulunmaktadır.

Ayvacıkta tekne turu

AHŞAP CAMİLER: Yöresel mimarinin en değerli eserleri olan ahşap camiler tescilli olup koruma altına alınmıştır. Çamalan mahallesinde Ulubelen camii, Yeniköy mahalle camii, Ardıç mahalle camii, Ortaköy camii, Kabaklık Köyü camii, Kabaklık Lazlar mahallesi camii nulunmaktadır.

Ancak köylerde bulunan bu camileri mümkünse arazi araçları ile ziyaret etmenizi tavsiye ederiz çünkü yolları sarp ve bozuktur.

ŞELALELER: Karadeniz çoğrafyasının en önemli doğal varlıkları olan şelaleler Ayvacık köylerinde bulunmaktadır. Kikinin Şelalesi ilçe merkezine 5 km. uzaklıkta 40 metre yükseklikte görülmeye değer bir tabiat varlığıdır. Yeşilpınar Şelalesi ilçe merkezine 15 km. uzaklıkta 50 metreden dökülmektedir.

Araç yolu bitiminde birbuçuk km. lik bir yürüme ile ulaşılabilmektedir.

Çağlayan Şelalesi ilçe merkezine 1.5 km. mesafededir.

Çamalan Şelaleside Çamalan köyünde bulunmaktadır.


DOĞA SPORLARI VE OFROAD: İlçenin doğal yapısı, zengin bitki örtüsü doğa yürüyüşü, safari, bisiklet turları, balık tutma, yamaç paraşütü için uygun alanlardır.

İlçeden Taşova ve Erbaaya uzanan yollar, köy yolları ofroad için elverişli güzergahlardır.

KONAKLAMA: İlçede Kirazlık adası manzarası olan Legend Hotel bulunmaktadır.

Otelde dışarıdan gelen misafirlere de hizmet veren restaurant vardır.

Ayrıca şehre hakim bir tepe üzerinde 7 adet bungalov ev bulunmaktadır.

Paylaş:  

Yorumlar