Samsun Milli Mücadele Parkı ve Açık Hava Müzesi

Samsun Milli Mücadele Parkı ve Açık Hava Müzesi

Ulusal Kurtuluş Savaşı meşalesinin yakıldığı, Bağımsız Türkiye Cumhuriyeti’nin temellerinin atıldığı Samsun’da, Doğu Park Sahası’nda yer alan Bandırma Vapuru Müzesi ile Milli Mücadele Parkı ve Açık Hava Müzesi, 35.000 m2 alanda yer alan rölyefler, yazıtlar, panoramalar ve figürlerle milli mücadele ruhu gelecek nesillere aktarılıyor.


Samsun Milli Mücadele Müzesi
Samsun Milli Mücadele Müzesi

Milli Mücadele Rölyefleri

Milli Mücadele Parkı ve Açık Hava Müzesi bünyesinde, Türkiye’nin en uzun seramik rölyefi olan ve İstiklal savaşında verilen üstün mücadelenin ve düşmanın İzmir’ den denize dökülüşünü anlatan seramik Rölyefler yer alıyor.

2006’da yapımına başlanan ve 6 ayda tamamlanan seramik rölyefler 300 parçadan oluşuyor. 70 metre karelik bir sahayı kaplayan ve Samsun Büyükşehir Belediyesi Seramik Atölyesi’nde hazırlanan rölyeflerin yapımında, On Dokuz Mayıs üniversitesi Seramik Bölümü öğretim üyeleri ve öğrencileri de büyük katkılar sağlamış.

Milli Mücadele Parkı Açık Hava Müzesi
Milli Mücadele Parkı Açık Hava Müzesi

Şehitler Yazıtı

İstiklal Savaşı esnasında Samsun ve ilçelerinde hayatını kaybeden 1200 kahraman şehidin anısına yapılan Şehitler Yazıtı’nda isim, doğum ve ölüm tarihlerine ait bilgiler yer alıyor. Samsun Büyükşehir Belediyesi Kültür ve Eğitim Daire Başkanlığı tarafından 2006 tarihinde yapılan yazıt ziyaretçilerini ağırlıyor.

Milli-Mucadele-Rolyefleri
Milli-Mucadele-Rolyefleri

10 Panorama

Mustafa Kemal Atatürk’ün 19 Mayıs 1919’da Samsuna çıkışının ardından başlattığı kurtuluş mücadelesi yıllarını ve yayınladığı genelgeleri temsil eden 10 adet bronz rölyef Doğu Park Sahası’nda yer alan sahanın girişindeki sağ kısımda bulunuyor. Kültür Bakanlığı ve Samsun İl Özel İdaresi’nin iş birliğiyle hayata geçirilen panoramalar, 2002’de Heykeltıraş Ragıp Çeçen tarafından yaptırılmış.

7 Figürlü Milli Kurtuluş Anıtı
7 Figürlü Milli Kurtuluş Anıtı

Samsun Vapur Bandirma

Kültür Bakanlığı ve Samsun İl Özel İdaresi’nin iş birliğiyle hayata geçirilen panoramalar, 2002 yılında, Prof. Dr. Tangut Öktem tarafından yaptırılmış. Verilen kurtuluş mücadelesinde, Atatürk ve silah arkadaşlarıyla birlikte seferber olan Türk ulusunun birlik ve beraberliğini anlatan 7 Figürlü Anıt Doğu Park Sahası’nın orta kısmında bulunuyor.

Milli Mücadele Parkı ve Açık Hava Müzesi’ne Nasıl Gidilir?

Adres: Doğu Park Sahası, Bandırma Vapuru ve Milli Mücadele Açık Hava Müzesi
Canik SAMSUN
Telefon: 0 (362) 238 00 23
Sosyete Karadeniz ~ Sosyete Sözler ~ Sosyete Trend ~ Sosyete Travel
Paylaş:  

Yorumlar