Samsun Yöresel Ot Yemekleri Festivali

Samsun Yöresel Ot Yemekleri Festivali


Samsun Yöresel Ot Yemekleri Festivali Bafra’nın Sürmeli Köyü ile Samsun kent merkezinde bulunan Sevgi Gölü’nde gerçekleşti. Karadeniz Bölgesi’nin tek organik köyü olan Sürmeli Köyü, dernek olarak 5 yıl önce organik ve iyi tarım ürünleri yetiştirme düşüncesiyle yola çıkan bir mübadil köyü.

Sürmeli sakinleri geçen beş yıl boyunca pek çok kurum ve dernekle görüşmüş, onlardan destek almış. Samsun Büyükşehir Belediyesi, Orta Karadeniz Kalkınma Ajansı, 19 Mayıs Üniversitesi Ziraat Fakültesi, Tarım Kredi Kooperatifi, İlçe Tarım Müdürlüğü, Bafra İçin Hepimiz Oluşumu, Bafra Genç İşadamları Derneği, Tema Gönüllüleri Vakfı ve Turizmciler Derneği gibi kurum ve organizasyonlarla yürütülen çalışmalar sayesinde çiftçiler eğitilerek sertifikalar alınmış ve Sürmeli Köyü’nde organik tarıma geçilmiş.

Samsun Sürmeli Pazarı

2014’ün ilk aylarından bu yana köy içerisinde yer alan meydanda, her pazar Sürmeli Köyü Ekolojik Pazarı kuruluyor. Türkiye genelinde bir köy yerleşkesinde kurulan tek ekolojik pazar olma konumuyla da rakipsiz olan pazara gelen bir çok Samsunlu, pazarın müdavimi olmuş bile.



Sürmeli Köyü’nün organik ürünlerini ve ekolojik pazarını daha fazla insana duyurmak, Samsun’da yetişen otları ve bunlarla yapılan yemekleri tanıtmak amacıyla bir festival düzenleme fikri ortaya çıkmış. Festivalin hem açılışı hem de ilk gün etkinlikleri Sürmeli Köyü’nde yapıldı.

Sürmeli Köyü

Surmeli Koyu, Samsun

Bafra’ya 13 kilometre uzaklıktaki bir mübadil köyü olan Sürmeli, 1924’te Yunanistan’ın Kavala, Dırama, Piriştina yörelerinden gelenlerin yerleştiği dört hanelik bir köy iken, zamanla artan nüfusuyla birlikte Bafra’nın en iyi tütününü yetiştiren köyü olarak nam salmış.

1960’larda devletin tütün tarımından elini çekmesiyle birlikte büyük şehirlere yoğun göç veren Sürmeli’de kalanlar hayvancılığa yönelmiş ancak bu verimli topraklarda yetiştirilen ürünler buğday, mısır ve az sayıdaki fındıkla sınırlı kalmış. 2010’da bölgeye gelen damlama sulama sistemiyle köy derneğinin “Köyümüz için ne yapabiliriz?” düşüncesi birleşince ortaya eşsiz bir proje çıkmış. Üstelik Sürmeli Köyü, Türkiye’nin diğer köylerindeki organik tarıma da örnek teşkil eder nitelikte.

Sürmeli Köyü Ekolojik Pazarı
Sürmeli Köyü Derneği Başkanı Kazım Tuncay, önümüzdeki yıllarda hedeflerinin köyde “Ekolojik Turizm” başlatmak olduğunu söylüyor. Köyde bulunan 25 tarihi evin butik otel şeklinde düzenlenip gelen ziyaretçilerin tamamen doğal ve sağlıklı ürünlerin tadını çıkararak, Samsun’un eşsiz doğasının tanıtılması planlanıyor. Mübadeleden sonra camiye dönüştürülen ve artık kullanılmayan taş kilise ise, “Ekolojik Yaşam Merkezi”ne dönüştürülecek.

Sürmeli Köyü Ekolojik Pazarı

Organik Pazar Samsun 1969’da Gazi Üniversitesi Eğitim Fakültesi’nden mezun olduktan sonra İzmir’e resim öğretmeni olarak atanan Kazım Tuncay, beş yıl önce emekli olduğunda Sürmeli’ye dönmüş ve bu projeyi hayata geçirmiş. Kazım Hoca’nın, tüketicilerin bir ürünün organik olup olmadığını anlaması için tüyoları var:

Öncelikle, paketin veya ambalajın üzerinde Tarım Bakanlığı amblemi; ikinci olarak denetleyen sertifikasyon kurumunun amblemi; üçüncü olarak da üretici firma/kooperatif/dernek amblemi veya kişinin adının olması gerekiyor. Sürmeli Köyü Ekolojik Pazarı’nda ise üç çeşit ürün satışa sunuluyor:

Bunlardan ilki tamamen “Organik Ürünler” olan sebze ve/veya meyve grubu ürünler. İkincisi, hayvansal (Tereyağı, peynir, yoğurt, kaymak, süt, yumurta) ve hamur grubu ürünler. (Ekmek, bazlama, gözleme, kek, börek vs.) Bu grup “Köy Ürünleri” adı altında geçiyor. Üçüncü grup olan, doğadan toplanan ot ve çeşitleri ise “Doğal Ürünler” olarak adlandırılıyor.

Surmeli Ekolojik Pazari

Tezgâhlarda üç gurup ürün bir arada yer alsa da her birinin kendi ayrımı var. İki yıldır her hafta pazar günleri kurulan Sürmeli Köyü Ekolojik Pazarı’na, Samsun ve çevre ilçelerinden pek çok ziyaretçi geliyor.

Samsun Yöresel Ot Yemekleri Festivali

Bu yıl ikincisi düzenlenen Samsun Yöresel Ot Yemekleri Festivali, 25 Mayıs’ta İzcilik Kulübü’nün Sürmeli Köyü’nde kamp kurarak festival ateşini yakmasıyla başladı. 26 Mayıs’ta ise tam bir şenlik havasına dönüştü.

Bafra ve Sürmeli Köyü çevresinde yetişen çeşitli otların tanıtılmasının ardından Ot Toplama Yarışması düzenlendi. Köyün yemyeşil doğasında, fındık ve meyve ağaçlarının arasında toplanan otlar bir bir sayıldı, sınıflandırıldı. Çocuklarla Doğada Resim Etkinliği’nde çocuklar kendileri için ayrılan bol oksijenli yeşiller içindeki masalarda, hayal güçlerini konuşturdular.

Samsun Surmeli Köyü

Akşama doğru toplanan otlar, yakılan ateşin üzerindeki kocaman bir kazanda kavrulup ayran eşliğinde tüm katılımcılara ikram edildi. Mis gibi tertemiz bir havada, doğanın kucağında yediğimiz taptaze ot kavurmasının tadı damağımızda kaldı. Zira, Samsun ve Türkiye’den gelen ünlü ustalar emeklerini kattı.

27 Mayıs’ta ise Samsun kent merkezindeki Sevgi Gölü’nde stantların kurulmasının ardından Festival Açılış Töreniyle başlayan festival, yöresel otlar ve ot yemekleri tanıtımının ardından önceki gün Sürmeli Köyü’nde yapılan Ot Toplama Yarışması’nın sonuçları açıklanmasıyla devam etti. Geçen yılın 34 çeşit otla birinci olan yarışmacısını geçen bu yılın birincisi tam 65 çeşit yenilebilir ot topladı!

Samsun Ot Yemekleri Festivali Festival alanında Türkiye’nin dört bir yanından gelen aşçıların katılımıyla, Şeflerle Canlı Mutfak Atölyesi düzenlendi. Bununla birlikte önceki gün çocukların yaptığı resimlerden ve şenlik fotoğraflarından oluşan sergi gezildi, çocuklara ödülleri verildi. İzcilik Kulübü’nün eğlenceli aktiviteleriyle festivalin üçüncü günü tamamlanmış oldu.

28 Mayıs günü, Yöresel Ot Yemekleri Yarışması festivalin en gözde etkinliği olarak Samsunlu kadınların maharetlerini konuşturduğu anlara sahne oldu. Ünlü şeflerin jüriliğini yaptığı yarışmada birinciliği “Isırgan Tatlısı”yla Meral Kargı aldı. Bandonun kulakların pasını sildiği, halk oyunu gösterilerinin de katılımcıları kendine hayran ettiği etkinliğin ardından şenlik son buldu.

Samsun Ot Festivali

Aynı günün akşamı Sheraton Grand Samsun Hotel‘de festival yemeği düzenlendi. Katılımcılara, emeği geçenlere, destekçilere teşekkürler edildi.

29 Mayıs Pazar günü ise, şehir dışından gelen festival ziyaretçileri ve fotoğrafçılar için Bafra Kızılırmak Deltası Kuş Cenneti’ne bir gezi düzenlendi. Bu muazzam manzaraya ve içerisindeki kuş türlerine hayran kalan katılımcılar olarak, yine gelmek üzere akşamüzeri Samsun’a veda ettik.
Paylaş:  

Yorumlar