Atatürk Onur Anıtı Tarihi

Atatürk Onur Anıtı Tarihi

Samsun Onur Anıtı
Atatürk Onur Anıtı'nın Hikayesi
Samsun Atatürk Anıtı, Atatürk Onur Anıtı, İlk Adım Anıtı Hakkında Bilgi
Atatürk Onur Anıtı Tarihi ile ilgili görseller
Samsun Onur Anıtı - İlkadım Samsun

Türkiye Cumhuriyetinin 1923’te kurulmasından sonra ülkede ulusal bilincin pekiştirilmesi ve yeni bir devlet anlayışının yerleştirilmesi amacıyla büyük kentlerin meydanlarına anıtların dikilmesi gündeme gelir.
Atatürk heykeli fikrini ilk ortaya atan Konya Belediye Reisi Kazım Bey’dir.

Konya şehrine dikilecek Atatürk Heykeli için Kazım Bey, Atatürk’ten izin alır.
Bu fikirle başlayan heyecan ile diğer bazı heykellerin de yapılması kararlaştırılır.
O tarihlerde bu heykelleri yapacak Türk sanatçılar olmadığından ilk Cumhuriyet anıtları için Avrupa’da bazı sanatçılar ile ilişkiye geçilir.
Anlaşma sağlanan heykellerin bir çoğunu gerçekleştiren iki heykeltıraş Avusturyalı Heinrich Klippel ve İtalyan Pietro Canonica’dır.


Samsun ili ile özdeşleşen Atatürk Onur anıtı 1931 yılında yapımı Viyanada, Heinrich Krippel tarafından gerçekleştirilip, 15 Ocak 1932 de törenle açılmıştır.

Atatürk’ü şahlanan bir at üzerinde tasvir eden bronz heykel, heybetli bir görünüme ve gururlu bir anlatıma sahiptir. Hem tasviri hem de sanatsal yönüyle ülkemizin ve Samsun’un en önemli yapıtlarından biridir.

Heykeldeki Atatürk, şahlanan at üzerinde dimdik oturmakta, azim dolu bakışlarla batıya doğru uzaklara bakmaktadır.
Kılıcına uzanan sağ eli ve vücut dili kuvvet, cesaret ve gurur doludur.
Atatürk’ün bu kararlı duruşu Türkiye Cumhuriyeti’nin gücünü, sonsuza değin varoluş inancını simgelemektedir. Şahlanan at, bu temayı güçlendirir.
Kaidede işlenen temayla birlikte heykel, Atatürk’ün 19 Mayıs 1919’da Samsun’a çıkmasıyla başlayan Kurtuluş Savaşı öyküsünü de anlatmaktadır.

Sanatçı Heinrich Krippel 1. dünya savaşına topçu subay olarak katıldı. 1925 yılında Atatürk anıtları yaptırılmak amacı ile Türk Hükümeti’nin davetlisi olarak Türkiye’ye geldi. 1938’e kadar on üç yıl Türkiye’de kalarak Atatürk heykelleri gerçekleştirdi.

Atatürk sanatçıyı köşkte misafir ederek hazırlayacağı tüm heykeller için kendisine poz vermiştir. Krippel bu heykel ve anıtların ön çalışmaları ve taslaklarını Türkiye’de hazırladı.
Bu taslaklardan tasarlanarak hazırlanan heykel kalıpları sanatçının Viyana’daki atölyesinde üretildi ve Viyana Birleşik Maden işletmelerinde bronza döküldü.
Bu heykeller daha sonra parçalar halinde Türkiye’ye getirildi ve yerlerinde monte edildi.

Sanatçı Viyana’ya dönmeden Ulus’ta Martin Elsaesser tarafından projelendirilerek inşa edilen Sümerbank binasında taştan bir Atatürk heykeli gerçekleştirdi ve 1938 yılında yeniden Türkiye’ye gelebilmek umudu ile Viyana’ya döndü.
Krippel II. Dünya Savaşı’nın başlaması nedeni ile bir daha Türkiye’ye dönemedi ve 5 Nisan 1945’te Viyana’da bir mide ameliyatı sonrası hayatı sona erdi.

Atatürk Onur Anıtı, Türkiye Cumhuriyeti’nin 9. yılında açılışının yapılması ve genç cumhuriyetin ilk anıtlarından biri olması nedeniyle de ayrı bir öneme sahiptir.
Samsun’umuzdaki Atatürk Onur Anıtı, Türkiye Cumhuriyeti’nin yedinci anıtıdır.

Atatürk Onur Anıtı Tarihi ile ilgili aramalar samsun onur anıtı hakkında bilgi samsun onur anıtı hata samsun onur anıtı nerede samsun atatürk heykeli dünyada kaçıncı samsun onur anıtı hikayesi samsun atatürk heykeli eksiği onur anıtı hakkında kısa bilgi samsun onur anıtı ekşi
Paylaş:  

Yorumlar