Samsun Kavak ilçesi

Samsun Kavak İlçesi Tarihçe

Kavak; Orta Karadeniz’i İç Anadolu’ya bağlayan yol üzerinde kurulmuş, Samsun’a 50 km. uzaklıkta bir ilçedir. İlçenin tarihi oldukça eskidir. İlçe merkezinde bulunan tarihi Kaledoruğu Höyüğünde 1941 yılında yapılan kazılarda, İ.Ö. 3500 – 2000 yıllarına ait eserlere rastlanılmıştır.
Bu verilere göre Kavak, ilk Tunç Çağından bu yana bir yerleşim yeridir.
Kaledoruğu Höyüğünde Helenistik, Roma, Bizans, Selçuklu ve Osmanlı dönemlerine ait eserlere rastlanılması, bu yerin yerleşim özelliğini ve sürekliliğini göstermektedir.
Bölgede varlığı kanıtlanan ilk kavim GAS’ lardır.

Ayşe Hatun Çeşmesi Kavak, İ.Ö. 1200 yıllarından sonra Frigler’in egemenlik alanı içinde kaldı. Miletliler (İ.Ö. VII. y.y. ) Amisos (Samsun) şehrini kurup ticarete başlayınca içerilere kadar mallarını Kavak’tan taşıyorlardı. İ.Ö. 333. yılında Pontus Kralı Mihridatın Samsun’u başkent yapmasıyla Kavak, Romalılarla Pontuslular arasında çatışmalara sahne oldu ve bölge Romalıların eline geçti.
Daha önce Yahudiliği tanıyan halk, 1. yy. da İsa’nın havarilerinden Aziz Adreve Pier’in bölgeye gelmesiyle Hıristiyanlıkla tanıştı. Müslümanlar, Abbasiler döneminde (750–1250) Malatya-Tokat üzerinden Karadeniz kıyılarına kadar uzandılar ve İslam dinini buraya tanıttılar. 1071 Malazgirt savaşından sonra Selçuklular döneminde Ruknettin Süleyman’ın Tokat Meliki olduğu zaman bölge Selçukluların eline geçti.
Osmanlı Padişahlarından Yıldırım Beyazıt Anadolu işbirliğini sağlamak için bölgeyi yerel beylerden ve İsfendiyaroğullarından aldı. 1418 Çelebi Mehmet döneminde bölge tamamen Osmanlıların eline geçti. Kavak bundan sonra Osmanlı tarihi içinde gelişmektedir.

1493 yılında yapılan nüfus sayımında Kavak, Samsun’a bağlı nahiyeler içerisinde yer almaktadır. Kavak nahiyesinin nüfusu 32 neferdi.
Ayrıca vergiden bağışık 18 ve müsellem 3 nefer de eklendiğinde, toplam 53 neferdi.

Kavak’ın çevresinde verimli ovalar olmadığından güçlü beyler ve toprak ağaları çıkmamıştır. 1518 tarihli bir Osmanlı tapu defterinde Samsun Sancağına bağlı bir köy olduğu zikredilmektedir.
Bu listeden de anlaşılacağı gibi, tapu kaydından 12 sene sonra, 1530 tarihinde Kavak İlçe olmuştur.
Bu tarihte 31 köy ve mezrası vardı.

XX. yy. başlarına kadar Türk halkıyla Ermeni ve Rum halkı Kavak’ın bazı yerlerinde komşuluk ilişkileri içerisinde yaşarken, seferberlikten sonra Pontus devleti kurma hayaliyle kışkırtılan ve ayaklanan Rumlar, Türk komşularına saldırmaya, mallarını çalıp evlerini yakıp yıkmaya başladılar. Mustafa Kemal Kurtuluş savaşını başlatmak üzere Samsun’a çıkınca, şehir merkezinde Rumların çoğunlukta olması ve Samsun’da İngiliz birliklerinin bulunması, Karargâhın iç bölgelere taşınmasını gerektiriyordu.
25 Mayıs 1919 günü Atatürk’ün Kavak’a geleceği haberi alınır.
Büyük bir karşılama töreni yapılır. Samsundan hareketinden 2,5 saat sonra Kavak’ta olur.
Atatürk’ün Kurtuluş Savaşı’nın ilk kıvılcımlarını ateşlediği halk Kavak halkıdır.
Kurtuluş Savaşı kazanıldıktan sonra Cumhuriyet kurulur.
1934 yılında Kavak halkı Atatürk’ten, İlçe olma isteğini belirtmiş, Atatürk de derhal yerine getirilmesini emreder ve ilçe yapılır.
93 tane köy ve bir nahiyesi vardır. 1987 yılında Biçincik nahiyesi, Asarcık adıyla ilçe olunca Kavak’ın köy sayısı 83’e düşmüştür.
samsun kavak ile ilgili aramalar samsun kavak nüfusu  samsun kavak tarihi samsun kavak neyi meşhur  samsun kavak köyleri samsun kavak belediyesi  samsun kavak haritası samsun kavak belediyesi hangi parti  samsun kavak rum köyleri
Samsun Kavak İlçesi, Kavak Kaymakamlığı, Kavak Haberler, 
Kavak Hakkında, Kavak İlçesi Resimler.
Son dakika Samsun Kavak haberi, en güncel Samsun Kavak haberleri, 
Samsun Kavak son dakika gelişmeleri ve Samsun Kavak için hava durumu
Paylaş:  

Yorumlar