Samsun Tekkeköy Çırakman Köyü Tarihi Yel Değirmeni

Samsun Tekkeköy Çırakman Köyü Tarihi Yel Değirmeni

Çırakman Köyü Tarihi Yel Değirmeni ( Tekkeköy - Tarihi Kilise - Diğer Samsun Başlıkları )

Yel değirmeni deyince aklımıza hemen İspanyol yazar Cervantes'in 1605'te yazamaya başladığı, iki cilt ve 900 sayfalı Don Kişot (Don Quijote) romanı gelir. Tabi bir de Yel değirmenleriyle ünlü Hollanda. Oysa bizim ülkemizde de binlerce yıldır yerinde duran nice yel değirmenleri vardır. Genellikle Ege Bölgesinde bulunan bu Anadolu’nun Rüzgâr Güllerinden birisi de ilimiz Samsun’da.

Tekkeköy ilçesi sınırları içindeki Çırakman Köyünde bulunan bu tarihi Yel değirmeni takriben 1860’lı yıllarda yapılmış. Karadeniz’e hâkim bir tepede kurulu bulunan ve Samsun Kültür ve Turizmine renk katacak olan bu tarihi eserimiz şu onarım aşamasında.

Kaynaklara göre ilk yel değirmenlerinin 7. yüzyılda İran'da, daha sonraları Çin'de kullanıldıkları ve sonraları da Endülüs Emevileri ile ispanya üzerinden Avrupa'ya yayıldıkları anlaşılmaktadır. Yel değirmenleri genel olarak rüzgârla dönen bazı parçalardan meydana gelir. Çok eski zamanlardan beri yel değirmenleri, buğday öğütmek ve su pompalamak gibi işler için mekanik güç elde etmekte kullanılmıştır.

Çatısı ve ahşaptan olan iç aksamı kullanılamaz halde olan Yel Değirmenimizin duvarları orijinal olup bir kaç noktadaki hasarlar dışında, sanki daha dün yapılmış gibi sapasağlamdır.
Paylaş:  

Yorumlar