Rize de Gezilecek Yerler

Rize Gezilecek Yerler

Rize şehrinin tanımı, Rize gezi planı, Rize günübirlik gezi, rize otelleri, rize ayder yaylası, rize turları, rizede nerede konaklanır?, Rizede ne yenir?, Rize hava durumu, Rize Kaplıcaları, Rize Yaylaları, Rize otopark, Rize camii, Rafting, Yöresel yemekleri, Rize Horonu, Rize şivesi. Rize manzara, Rize Gezi Rehberi.

Rize‘de gezilecek yer denince hepsini bir kaleme sığdırmak oldukça güç olsa gerek. Çünkü Türkiye’nin Minik şehirlerinden birisi olsa da eşsiz güzelliğiyle gidip görmeye heves ettirecek bir yer. Oksijen bolluğuyla ve yemyeşil ovasıyla insanın ” Bahçeli mini bir evde yaşamalıyım ” diye hayal ettiği yer tamda bu şehir. Görsel güzelliğinden yanı sıra insanlarının gönüllerine de yansımış.

Rize’de Görülmesi Gereken Yerler Listesi
Zil Kalesi: Bu Sisli kalenin mazisi çok derindir. Yapılış tarihi belli değildir. İlçe merkezinin 15 km. güneyinde, Fırtına Deresi’nin batı yamaçları üzerinde kurulmuştur ve yaklaşık 100 metredir.

Ayder Yaylası: Bu fotoğrafın altına ne yazılır ki başka. Rize’nin Çamlıhemşin ilçesinde olan ayder yaylası 1300 lü yıllarda Halalılar tarafından kurulmuştur. Rakımı 1350 metre olan ayder yaylası dağlarında karlar pek erimemekle beraber yazında serin eser. Ayrıca kaplıcaları ile de meşhur olup her sezon festivelleride vardır.

Rize Kalesi: Şehir Merkezinde olan Rize Kalesi ziyaretçilerine çay ve kahvaltı keyfi sunuyor. Eteklerinde deniz olan bu kale muazzam bir manzaraya sahip. Rize’ye gelip de kaleye çıkmayan çok şey kaçırmış demem tam da yerinde bir kelime olur.

Rize  Ovit Yaylası
Ovit Yaylası: Rize İkizdere ‘ye Bağlı olan Ovit, yaz kış Dondurucu suyu olan bu yayla, Tarkan’ında köyüdür. Ekşioğulları’nın her sene düzenlemiş olduğu şölenlerde birbirinden ünlü isimlerin konser verdiği Ovit şenlikleri Türkiye’nin her yerinden ziyaretçi topluyor.

 Anzer Yaylası
Yine ikizdere’ye ait diğer adı Ballıköy olan Anzer’in meşhur ve şifa kaynağı olan Anzer balını duymayanınız yoktur sanırım. Bu yaylalar da halk tarafından gidilip gezilen yerlerdendir fakat Ayder kadar ismini duyuramamıştır. Anzer, geleceğin önemli turizm merkezi olma yolunda ilerliyor.

Rize Müzesinin 70’den fazla arkeolojik eseri, 600’e yakın sikkesi, 1000’i aşkın etnograf eseri bulunmakta. Zengin bir koleksiyona sahip olan Rize Müzesinde el yazmaları görmek de mümkün.

Ziraat Botanik Çay Bahçesi: Rize çayı içmek ve lezzet alabileceğiniz en iyi mekanlardan birisidir diyebilirim. Şehir merkezindedir. Çayı tek içmek yerine demlik söyleyeceğinize emin olabilirsiniz. Gelip de burada çay içmeden dönmek büyük talihsizlik olur.

 Dağmaran
Gece Mıhlaması ve çay keyfini eşsiz ve doyumsuz manzaraya sahip olan Rize Dağmaran’da yiyebilir içebilirsiniz. Şehir merkezine 5-10 dakika olan Dağmaran, Rizeyi ayaklarınızın altına seriyor. Şehir merkezinde manzara bakımından en iyi yerdir.

Rize Kuyumcular Sokağı
Rize merkezde bulunan kuyumcular sokağı, sıralı bir şekilde kuyumcularla dolu. Yeni şemsiye tasarımı ile çok ilgi ve dikkat çekti.

 Elevit Yaylası
Çamlıhemşin ilçesinde 1884 m rakımda bulunur. Yayla daha çok gurbetçiler tarafından yaz aylarında ziyaret edilmektedir. Konaklama imkânı bulunan yaylanın geleneksel yayla evleri de ilgi çekicidir. Elevit Yaylası, horonları ile ünlü olması nedeniyle Ağustos aylarında yapılan şenlikleri ile de dikkat çeker. Başta Yaban Keçisi olmak üzere Karadeniz’e özgü diğer yabani hayvanlar da bulunur.

Fırtına Deresi
Seyir etmesi ve akan suyun sesini dinlemesi kadar keyif veren bir şey daha bulamazsınız. Çevrede yemek yiyecek ve içecek yerler bulunmaktadır. Bir çok dizi ve sinema filmlerine de konu olan fırtına deresinde rafting yapmanız mümkün.

Pokut yaylasından sırt takip edilirse Sal yaylasına varılır. Her iki yayla 15 dakikalık yürüyüş mesafesinde birbirine yakındır. Kaymaklı kete, Kaymaklı Muhlama, Mısır Ekmeği gibi bir çok yöresel yiyeceklerden yemeden geri dönmeyin.

 Arapdüzü Mesire Alanı
Güzelliği ile ilgi odağı oldu yaz kış demeden yerel turizme büyük ölçekte katkı sağlamakta.

 Ağaran Şelalesi
Ağaran Şelalesi: Turizm açısından en çok ziyaret edilen yerlerden birisi olan Ağaran şelalesi yerli ve yabancı ziyaretçilerini ağırlamakta. Bir kaç yıl önce aşırı yağıştan ötürü toprak kayması gerçekleşse de şuan durumu gayet iyi.

Kıble Dağı Camii: Cumhurbaşkanı R.T. Erdoğan’ın köyünde yaptırdığı kıble dağı camisi yapısı ve manzarası sebebi ile listemizde yer buluyor. Genelde Cuma Günleri azda olsa cemaat bulan camii yakın çevreden gelenlerin ilgi odağı.

Ek olarak: Rize için gezip görülecek yerleri sıralamak inanın oldukça güç.
Çünkü o kadar güzel yerler var ki bunları isimlendiremiyoruz.
Yöresel yemekleri, oyun havaları, Konuşma şiveleri gibi sayamayacağım güzellikler.

Eğer Karadeniz turu düşünüyorsanız güzergahınıza muhakkak Rize’yi ve Trabzon‘u Eklemeyi unutmayın.
ETİKETLER ANZER BALI ANZER YAYLASI AYDER YAYLASİ DERE PAZARI İKİZDERE RİZE RİZE DAĞ MARAN RİZE KALESİ RİZE MERKEZ RİZE TATİL
Paylaş: