Anadolu Hisarı Tarihi, Özellikleri ve Yapılış Hikayesi

Anadolu Hisarı Tarihi, Özellikleri ve Yapılış Hikayesi

Anadolu Hisarı Hakkında Bilgi

Anadolu Hisarı; tarih kokan şehrimiz İstanbul'un Anadoluhisarı semtinde yer almaktadır. Göksu Deresi'nin Boğaz'a döküldüğü yerde, 1395 yılında Yıldırım Bayezıd tarafından yaptırılmıştır. Bu yapı, İstanbul'un İkinci Osmanlı Kuşatmasına hazırlığının bir parçası olarak istanbul Boğazı'nın en dar yerinde yaptırılmış surlardır. Boğazı ele geçirmek ve Rumeli yakınlarında yapılabilecek bir savaşta orduyu karşı kıyıya güvenli bir şekilde geçirmek amacıyla yaptırılmıştır.

► İstanbul'da Gezilecek Yerler

Anadolu Hisarı Tarihi
Anadolu Hisarı, İstanbul Boğazı'nın en dar yerinde yaptırdığı ilk hisar özelliği taşımaktadır. Eski kaynaklara göre Anadolu Hisarı; Güzelhisar, Güzelcehisar, Yenihisar, Yenicehisar, Akhisar isimleriyle de anılmaktadır. Hisar, o dönemde Bizans'a Karadeniz üzerinden yardım yollanmasını engellemek maksadıyla inşa edilmiştir. Anadolu Hisarının Osmanlı tarihinde önemli bir yeri vardır. Yıldırım Bayezid Han, Ankara Savaşında mağlub olunca oğlu Süleyman Çelebi bir süre burada saklanmıştır.


Sultan İkinci Murad Han devrinde, Haçlı ve Macar ordusunu durdurmak üzere yola çıkan ordunun Rumeli’ye geçmesinde bu hisardan faydalanılmıştır. Sultan İkinci Murad Han Yalova yoluyla buraya gelmiş, Çandarlı Halil Paşa da, karşı kıyıdan top ateşiyle padişahı korumuş, Papalık ve Venedik donanmasına rağmen rahatlıkla karşı kıyıya geçilmiştir. İstanbul’un fethinden önce Rumeli Hisarı inşa edilmeden bu kale tahkim edilmiş, böylece iki hisar ile boğaz kontrol altında bulundurulmuştur. Anadolu Hisarı, İstanbul’un fethinden sonra şehre, Karadeniz’den gelecek saldırıları karşılamak üzere kullanılmıştır. Hisar, yerleşme alanı olmaya Fatih Sultan Mehmed Han devrinde başlamıştır. Fatih Sultan Mehmed buraya, sultan mahfilli bir cami yaptırmıştır.

► Beykoz'da Gezilecek Yerler

Anadolu Hisarı Mimari Özellikleri
Anadolu Hisarı esasen, asıl kale, iç kale duvarları ve üç kuleden meydana gelmektedir. Hisar'ın asıl kale kısmı, dikdörtgen bir plan üzerine yükselen bir kuledir. Kule, üzeri toprakla örtülü yüksekçe bir kayanın üzerine oturtulmuştur. 4 kattan oluşan bu kuleye günümüzde güneybatıda bulunan bir kapıdan girilmektedir. Hisar'ın iç kale duvarları ise iki üç metre kalınlığında asıl kaleyi çevrelemektedir ve üzerinde dört kule bulunmaktadır. İç kale kuzeydoğudaki kulenin kuzeyindedir. Dış kale surları, çok kemerli ve çokken bir surdur. İç kale surları ile güneydoğu ve kuzeybatıdan birleşir ve üzerinde bulunan üç kule ile korunmaktadır. Dış suru Fatih Sultan Mehmet döneminde yapılan ve Rumelihisarı ile birlikte İstanbul’un alınmasında Boğaz’ın denetiminde önemli bir işlevi olan Anadoluhisarı, Anadolu Türk mimarlığının kendi türündeki en ilginç eserlerinden birisidir.

► Üsküdar'da Gezilecek Yerler

Anadolu Hisarı Nerededir?
Anadolu Hisarı’nın bulunduğu alan yaklaşık 7 dönümlük bir genişliğe sahiptir. Rumeli Hisarı’nın sahip olduğu alanın yaklaşık çeyreğine denk gelmektedir. Rumeli Hisarı gibi, Anadolu Hisarı da boğazın en dar bölgesine inşa edilmiştir. Bu iki hisar birbirinin karşısında boğazın iki yakasındadır. Birbirlerine uzaklığı yaklaşık 850 metredir.

► İlgili İçerik; Rumeli Hisarı Hakkında Bilgi

Anadolu Hisarı'nda Neler Yapılabilir?
Anadolu Hisarı, boğaz manzarası ve güzel doğası ile ziyaretçilerini büyülemektedir. Hisar'da Göksu deresinin denize döküldüğü alanda bulunan Güzelcehisar Kafe, İstanbulluların özellikle haftasonu kahvaltı için tercih ettikleri bir mekandır. Bununla beraber Anadolu Hisarı iskelesinin çevresi ve meydanının etrafında çok sayıda güzel ve şirin çay bahçesi, kafe ve restoran bulmak mümkündür. Tepelere doğru dar sokaklarda yürüyerek muhteşem boğaz manzarası eşliğinde temiz havada Anadolu Hisarı'nın zevki bir başkadır. Anadolu Hisarı'nın tepelerine doğru yer alan TEMA-Vehbi Koç Doğa Kültür Merkezi de ayrıca gezilip görülmeye değerdir. Ayrıca Burada çok sayıda bitki ve ağaç ile 180 derece boğaz manzarasını görebilirsiniz.
anadolu hisarı gezilecek yerler ile ilgili aramalar rumeli hisarı gezilecek yerler  anadolu hisarı nasıl gidilir  anadolu hisarı cafeler  anadolu hisarı nerede  anadolu yakası gezilecek yerler  anadolu hisarı giriş ücreti  beykoz gezilecek yerler  anadolu hisarı kahvaltı
( GEZİLERE ARAÇ TEMİN EDİLİR ) 
Eğer Beğendiyseniz Bizi Takip Etmeyi Unutmayın! Esen kalın..
DÜŞÜNCELERİNİZİ BİZİMLE PAYLAŞIN, YORUM YAZIN!
Paylaş: