Avanos Gezilecek Yerler

Avanos Gezilecek Yerler, Kapadokya

Nevşehir’in doğusunda, Kızılırmak’ın iki yakasına kurulu Avanos, çanakçılık, halıcılık gibi el sanatlarının ve şarapçılığın geliştiği, eşsiz peri bacaları, vadileri ve yeraltı şehirleri, kiliseleriyle Kapadokya bölgesinin en önemli turistik yerlerinden biri.

Hitit, Frig, Asur, Roma, Bizans, Selçuklu ve Osmanlı izlerini taşıyan yerleşim yeri Avanos, en az 4000 yıl öncesine kadar uzanan tarihiyle Kapadokya gezilecek yerler içerisinde önemli bir yere sahip.
Avanos’un kuruluşuyla ilgili bilinen en yakın dönem eserleri Selçuklu dönemine ait cami ve köprüler.

Avanos Gezilecek Yerler

1. Zelve Vadisi

Avanos Zelve Vadisi

Kapadokya bölgesinin en önemli açık hava müzelerinden biri olan ve Avanos’a 3 km uzaklıkta yer alan Zelve Vadisi’nde yüzlerce ilginç peri bacasına eşlik eden 15 kilise bulunuyor. Trekking meraklılarının da en önemli adreslerinden olan vadide milyonlarca yıllık birbirinden ilginç peri bacaları arasında dolaşıyorsunuz. Kapadokya’de görülmesi gereken en önemli yerler arasında burası.

2. Paşabağ

Avanos PaşabağıAvanos’un 3.5 km ilerisinde, Zelve yolu üzerinde yer alan Keşişler Vadisi olarak da bilinen Paşabağ, şapkalı peri bacalarının yoğun olduğu bir bölge. Vadinin ortasındaki üç başlı peri bacasında Aziz Simeon’a adanan bir şapel, karşısında da bir manastır yer alıyor. Aziz Simon’un 15 yıl inzivada kaldığına inanılan şapel, yolun sağında, vadinin 200 metre içinde yer alıyor.

3. Çavuşin

Avanos ÇavuşinGöreme-Avanos yolu üzerinde, Avanos’a bağlı bir köy olan Çavuşin, Kapadokya bölgesinin kaya kütlelerine oyulmuş en eski yerleşimlerinden. Köydeki en önemli yapılar, Çavuşin Kilisesi, Vaftizci Yahya Kilisesi ve Bizans İmparatoru adına yapılan Güvercinlik Kilisesi ile Güllüdere’nin yakınılarındaki Haçlı Kilise. Aynı zamanda 12 kilisenin yer aldığı Kızılçukur ve Güllüdere Vadileri Avanos’a bağlı olan Çavuşin sınırından başlıyor.

4. Sarıhan Kervansarayı

Avanos Sarıhan Kervansarayıİpek Yolu üzerinde bulunan, 13. Yüzyıl Selçuklu mimari örneği olan Sarıhan Kervansarayı, Selçuklu Sultanı İzzettin Keykavus döneminde yapılmış. İnşasında kullanılan taşın renginden dolayı “Saruhan” ismini alan yapı, yüksek duvarların çevrelediği tek katlı bir han. Geniş bir avlunun yer aldığı yapıda yazlık ve kışlık odalar, mescit ve atların bağlandığı bir bölüm bulunuyor.

5. Özkonak Yeraltı Şehri

Avanos Özkonak Yeraltı ŞehriAvanos’a 13 km mesafede yer alan Özkonak Yeraltı Şehri, volkanik tabakalarının yoğun olduğu oldukça geniş bir alanı kaplıyor. MÖ. 400 yıllarında yapıldığı düşünülen ve dört katlı olan şehirde haberleşmeyi sağlayacak dar ve uzun delikler bulunuyor. Odaların girişleri kapatıldığında ise, havalandırması bu dar ve uzun deliklerle sağlanıyor.

6. Dereyamanlı Kilisesi

Avanos Dereyamanlı KilisesiAvanos’ta yer alan ve 2’nci yüzyıl yapısı olan Dereyamanlı Kilisesi, Kapadokya bölgesinin en önemli kiliselerinden biri. Avanos Belediyesi ile Vatikan’dan gelen temsilcilerin bir törenle ibadete açtığı kilise, Hristiyanların ve bölgeye gelen dini grupların hizmetine sunulmuş. Katolik âleminin ruhani lideri Papa II. Jean Paul’ün de Dereyamanlı Kilisesi’ne gelmek istediği biliniyor. Meryem Ana Kilisesi olarak da bilinen kilisede Meryem Ana ve Hz. İsa’nın freskleri bulunuyor. Dereyamanlı Kilisesi’nin önüne kadar araçla gidebilme imkanı var, kiliseye yürüyerek de ulaşmak mümkün.

7. Güllüdere Kilisesi 

Gulludere KilisesiGüllüdere Vadisi’nin solundaki dik bir yamaçta yer alan Güllüdere Kilisesi (Aziz Agathangelus Kilisesi), yapımına 6. ve 7. yüzyılda başlanmış ve 9. ve 10. yüzyıllarda ilave edilen apsisiyle tamamlanmış bir yapı. İkonoklastik döneme ait olduğu bilinen yapıdaki haç sembolünün Kudüs’teki kutsal haçı temsil ettiği düşünülüyor.

8. Çeç Tümülüsü ve Lahit Mezar

Avanos Çeç TümülüsüAvanos’un yaklaşık 15 km batısında ve Kızılırmak’ın güneyindeki, 32 metre yüksekliğe sahip Çeç Tümülüsü’nün Gordion, Nemrut Dağı ve Karakuş gibi bir kral mezarı olduğu düşünülüyor. Tamamen parça halindeki taş yığınından oluşan ve Avanos’tan bile görülebilen tepe bazen kovboy şapkasına, bazen de huniye benzetiliyor.

Avanos’ta Kızılırmak kenarında bulunan Lahit Mezar, Kapadokya Bölgesi’nde bugüne kadar ele geçen tek lahit olması açısından oldukça önem taşıyor. 1971’de tesadüfen ortaya çıkan lahtin semerdam biçimindeki kapağı kimliği tespit edilmeyen şahıslarca açılmış ve ne yazık ki içindeki buluntular çalınmış. Ceset üzerinde yapılan patolojik ve paleoantropolojik incelemelerle lahtin, saçları kına ile boyanmış bir kadına ait olduğu anlaşılmış.

9. Belha Manastırı

Avanos Belha ManastırıÖzkonak Kasabası’nın Avanos yolu üzerinde ve sol tarafında yer alan Belha Manastırı’na, bir tepenin dereye bakan cephesinden giriliyor. MS. 6. Yüzyıla ait olduğu düşünülen ve büyük bölümü tahrip olan yapının, atların bağlandığı yem takaları ve yan tarafta cezaevi denilen karanlık bir odası gezilebilir durumda.

10. Alaattin Cami

13’üncü yüzyıl Selçuklu eseri olan Alaaddin Cami, 1202 yılında Selçuklu Sultanı Alaaddin Keykubat tarafından yaptırıldığı düşünülen tarihi bir yapı. Kesme taştan, kare planlı olan birinci bölümü tromplu bir kubbe ile örtülen yapının ibadet mekânı mihrap nişinin üzerindeki pencerelerle aydınlatılmış. Sivri bir kemerle ikinci bölüme geçilen caminin bu bölümü 17. yüzyılda onarılarak, üçüncü bölümü ise 1964’te eklenmiş.

11. Çanak Atölyeleri 

Avanos Güzey MüzeBir kısmı şehir dışında olmasına karşın, çoğunluğunun ve asıl merkezinin Avanos’un içinde olduğu çömlek atölyeleri, kayadan olma doğal mağaralarda faaliyet gösteriyor. İlçe ekonomisinin can damarı olan atölyelerden biri de Güray Seramik. Dünyanın ilk ve tek yeraltı seramik müzesi olan Güray Müze ise, çanakçılık ve seramik sanatının tarihi süreçteki gelişimini sergileyen oldukça önemli bir müze. Gelen ziyaretçilerin çömlek imalatının aşamalarını görerek çömlek yapımını da deneyimleyebildikleri müze uluslararası etkinliklere de ev sahipliği yapıyor.
Avanos Gezi ile ilgili aramalar avanos gezi planı avanos gezilecek yerler avanos nevşehir avanos neyi meşhur avanos da ne yenir avanos tarihi avanos nerede avanos asma köprü
( GEZİLERE ARAÇ TEMİN EDİLİR ) 
Eğer Beğendiyseniz Bizi Takip Etmeyi Unutmayın! Esen kalın..
Paylaş: