Göreme De Gezilecek Yerler

Göreme De Gezilecek Yerler

Olağan üstü Coğrafya Kapadokya’da Gezilecek Yerler
Kapadokya benim için çok özel ve değerli bir yer. Dünyada bir eşi yok çünkü.
Erciyes, Hasan Dağı ve Güllü Dağ’ın püskürttüğü lav ve küllerin oluşturduğu yumuşak tabakaların, milyonlarca yıl boyunca yağmur ve rüzgar tarafından aşındırılmasıyla, dünyada başka hiç bir yerde görülemeyecek ilginçlikte ve güzellikte enfes bir coğrafya ortaya çıktı.
Burası bugün Kapadokya olarak adlandırılıyor.

Kapadokya, Pers dilinde Güzel Atlar Ülkesi anlamına geldiği söyleniyor.
Bu güzel ülke, dünyada daha önce gördüğünüz hiçbir yere benzemeyen sihirli gibi duran bir coğrafyaya sahip.
Yeraltı şehirleri, ilginç peri bacaları, kaya otelleri, etkileyici vadileri ve biri birinden şaşırtıcı aktiviteleriyle yeryüzünün en özel yerlerinden biri. Kırşehir, Niğde ve Kayseri‘ye kadar uzayan Kapadokya coğrafyasının büyük bir bölümü Nevşehir sınırları içerisinde yer alıyor.

Kapadokya Gezilecek Gorulecek Yerler

Kapadokya Gezilecek Yerler

Kapadokya çok geniş bir coğrafyanın adı. Birkaç günde hepsini gezmeniz bile imkânsız.
Kapadokya, her fırsatını bulduğunuzda 4 mevsim gezilip görülesi bir yer. O yüzden hepsini bir defada hızlı hızlı gezmeyin. Her gelişinizde bir yerinde kalın; Ürgüp’te, Göreme’de, Uçhisar veya Ortahisar’da.
Orayı baz alarak çevresini gezmeye başlayın. Kapadokya’ya ne kadar zaman ayırırsanız kendi güzelliğini o kadar gözler önüne serer. Büyüleyici topraklar burası, gerekli özeni, saygıyı ve zamanı ayırarak gezin.

Kapadokya’yı keşfetmenin en güzel yollarından biri olan Piri uygulamasını akıllı telefonunuza indirin.
En iyi rehberlerin sesinden gerçek zamanlı yapılmış, Kapadokya’nın az bilinen ilginç yerlerini kayıtlarını dinleyebileceğiniz yürüyüş turu uygulaması Piri ile rotayı takip ederek sanki rehberiniz yanınızdaymış gibi gezin. Paşabağ’ın dünyanın en eski oyun alanlarından bir tanesi olmasının arkasındaki hikayeyi öğrenin. AppStore ve Google Play’den ücretsiz indirebiliyor. Uygulama içinden dilediğiniz turu satın alarak sonrasında çevrimdışı kullanarak Kapadokya’yı keşfedin.

1. Göreme

Kapadokya Gezilecek Yerler Göreme

Güllüdere Vadisi; Çavuşin ve Göreme arasında yer alan Güllüdere Vadisi, pek çok kilise, manastır ve yaşam alanı kalıntılarının bulunduğu bir bölge. Peribacası oluşumlarının en iyi izlenebileceği trekking parkuru olarak rağbet gören Güllüdere, yaklaşık 4 kilometre uzunluğunda ve yalnızca yürüyerek kat edilebilen bir alan. Üç Haçlı Kilise ile Ayvalı Kilise görülmeli.

Güvercinlik Vadisi; Güvercinliklerin yoğun olarak bulunduğu Kapadokya’da, Uçhisar’dan Göreme’ye uzanan 4100 metrelik bir trekking vadisi olan Güvercinlik Vadisi, adını vadilerde oyulmuş güvercinlik adı verilen yuvalarda beslenen güvercinlerden alıyor. Güvercinleri izlemek, manzaranın keyfini çıkarmak için hoş bir yer.

Zemi Vadisi; Ürgüp-Nevşehir Yolu üzerinde yer alan ve Uçhisar’ın doğusunda kuzey-güney doğrultusunda uzanan Zemi Vadisi, Göreme-Açık Hava Müze arasında bulunuyor. Vadi başlangıcı ile Göreme arasındaki 5600 metrelik vadi, doğa yürüyüşüne elverişli, önemli parkurlardan biri. Sarnıç Kilisesi, Saklı Kilise, Görkündere Kilisesi ve El Nazar Kilisesi de vadi içinde gezilmesi gereken yerler.

Aşk Vadisi; Bağlıdere Vadisi olarak da bilinen, Göreme-Uçhisar yolu üzerindeki Örencik’ten başlayıp, Göreme-Avanos yolu üzerinde biten 4900 metre uzunluğunda bir yer. Balon turlarının hava koşullarına göre muhakkak uğradığı vadi, Kapadokya gezilecek yerler arasında yürüyüş için de oldukça uygun.

Sunset Point; Göreme gün batımını izlemek için Kapadokya’nın en özel bölgelerinden biri. Kapadokya, günbatımı saatlerinde kızıl bir görüntü alıyor. Günü güzel bir manzara ile bitirmek için buraya gidin.

2. Uçhisar

Kapadokya Gezilecek Yerler Uchisar

Kapadokya’nın en yüksek noktası olan Uçhisar, şehir merkezine 5 km mesafede yer alıyor.
Tüm Kapadokya bölgesinin en güzel panoramik seyrinin yapıldığı tepe üzerine kurulu olan kasaba, Kapadokya’nın kapısı olarak da biliniyor. Uçhisar, günümüzde Kapadokya bölgesinin yüksek gelirli ziyaretçilerinin tercih ettiği konaklama merkezi. Tarihi sokaklar arasında dolaşın, kalesine çıkın, hediyelik eşya dükkanlarına uğrayın.

Uçhisar Kalesi

Kapadokya Gezilecek Yerler Uchisar-Kalesi

Kapadokya bölgesindeki görülecek tüm yerlerin panoramik seyrine olanak veren konumuyla Uçhisar Kalesi’nin zirvesinden Kızılçukur, Ortahisar, Ürgüp, İbrahimpaşa, Mustafapaşa ve Gömede Vadileri ile Göreme, Avanos, Çavuşin, Nevşehir, Çat ve Erciyes’e kadar büyük bir coğrafya izlenebiliyor. Gün batımının izlenebileceği en güzel yerlerden diğer biri burası.

3. Avanos

Paşabağ

Kapadokya Gorulecek Yerler Pasabag

Göreme-Avanos yolu üzerinde Zelve’ye çok yakın olan ve Paşabağ Rahipler Vadisi olarak bilinen Paşabağ bana göre Kapadokya gezilecek yerler en önemli yerlerin başında.
Şapkalı peri bacası oluşumlarının ilginç örneklerinin görülebileceği bir vadi.
Adından da anlaşılacağı gibi keşişlerin inziva yeri olarak kullandıkları bir bölge olan vadi ve çevresi, hediyelik eşya satan dükkânlarla çevrili.


Devrent Vadisi

Hayal Vadisi veya Perili Vadi olarak da bilinen Devrent Vadisi, Avanos’ta yer alıyor. U şeklinde bir yapısı olan vadinin bir ucu Dervent iken diğer ucu da Kızılçukur’a çıkıyor. Ortada kalan bölüm ise Zelve ve Paşabağı olarak adlandırılıyor. Göreme’ye yalnızca 10 dakika mesafede yer alan vadideki peribacaları birçok hayvan ve insan şekline benzetilebilecek siluetler oluşturuyor. Meşhur deve figürünün belirdiği peribacasıyla da ünlü Kapadokya’nın bu görülmesi gereken bölgesinde, uzaktan elleri açık rahibeye benzeyen Meryemana peribacasını da görün.

Çavuşin Köyü

Kapadokya Gezisi Cavusin Koyu

Göreme-Avanos yolu üzerinde, Göreme’ye 2 km uzaklıkta yer alan Çavuşin Köyü, Kapadokya bölgesinin en eski yerleşim yerlerinden biri. Hristiyan dervişlerinin ve topluluklarının yaşadığı bir bölge olan köyün en eski yapısı 5’inci yüzyıl tarihli Vaftizci Yahya Kilisesi. 12 kilisenin yer aldığı Kızılçukur ve Güllüdere Vadileri Avanos’a bağlı olan Çavuşin sınırından başlıyor. Güllüdere’nin yakınındaki Haçlı Kilise aynı zamanda Müslüman Arapların akınlarına karşı savunma amaçlı olarak da kullanılmış.
Konaklama için tavsiyem Phocas Cave Hotel.

Güray Museum

Guray Seramik, Kapadokya

Dünyanın ilk ve tek yeraltı seramik müzesi olan Güray Museum, bölgenin binlerce yıllık zengin kültürel birikimini, dünyanın birçok yerinden gelen ziyaretçilere tanıtıyor. Geleneksel çömlekçilik ve seramik sanatının tarihi süreçteki gelişimini sergileyen müzeye gelen turistler seramik ve çömlek imalatının bütün aşamalarını görüp dilediklerinde kendileri de çömlek yapımını deneyimliyorlar.
Kapadokya’nın en büyük imalat ve satış atölyesi olan yapı da bölge mimarisine uygun, iki katlı kaya oyma yeraltı şehri tarzında.

4. Ürgüp

Temenni Tepesi


1288’de Vecihi Paşa tarafından Kılıçaslan için yaptırılmış olan anıt mezarın bulunduğu Temenni Tepesinde Osmanlı döneminden kalma iki önemli mezar var.
Tepenin ortasında bulunan kümbet ise daha önceleri Ürgüp Tahsinağa Halk Kütüphanesi olarak kullanılmış.
Tepeden Ürgüp’ün tamamın ve Erciyes’i görebiliyorsunuz.
Konaklama için tavsiyem Fresco Cave Suites.

Kapadokya Sanat ve Tarih Müzesi; Kapadokya’nın tarihi, kültürel ve mimari özelliklerini yansıtan ve Türkiye ile dünyadan toplanmış 200’den fazla bebeğin sergilendiği müzede, tematik bölümlere ayrılmış el yapımı bebekler, kostümleri ve yapılan özgün düzenlemeleriyle yerli ve yabancı ziyaretçilerin ilgisine sunuluyor.

Üç Güzeller; Kapadokya’nın simgesi olan ve iki büyük, bir küçük peribacasından oluşuyor.
Kapadokya turları programlarının olmazsa olmazı. Sadece Kapadokya’nın değil dünyanın en ünlü peri bacaları bunlar. Kapadokya’da en çok fotoğrafı çekilen peribacaları yine Üç Güzeller.

Sobesos Ancient City; Ürgüp’e bağlı Şahinefendi Köyü’nün güneyinde yer alan Sobesos Antik Kenti, Örencik olarak adlandırılan bölgede bulunuyor. 4. yüzyılın ortalarına ve 5. yüzyıla ait olduğu tahmin edilen yapılar Sivastika, Meander ve Haç motifleriyle dikkat çekici.

5. Ortahisar

Kapadokya Ortahisar Gezilecek

Daha çok Türkiye’nin soğuk hava deposu olarak bilinen, Kapadokya’nın bozulmamış yöresel köy yaşamını sürdüren Ortahisar, köy merkezindeki yer alan tüf kaya ve çevresine oyulmuş kaya evlerden oluşuyor. Hristiyanların bölgeden ayrılmadan önce manastır yaşamına ait örnekler bıraktığı Ortahisar’da, Tavşanlı, Harim, Sarıca, Cambazlı, Balkan Deresi Kiliseleri ile Hallaç Dere Manastırını görmeden ayrılmayın. Kapadokya yaşantısını yansıtan bölgenin ilk ve tek Etnografya Müzesi’nin de bulunduğu köy, Ürgüp-Nevşehir yoluna 1 km mesafede yer alıyor.

Konaklama için tavsiyem Queen’s Cave Kapadokya.

Ortahisar Kalesi; Bizans döneminde yapıldığı düşünülen kale, Göreme ile Ürgüp arasında yer alıyor.
Hem barınma hem de stratejik amaçla yapılmış olan kale içerisinde birbiriyle bağlantı koridor, oda ve tüneller bulunuyor. Tırmanılarak zirvesine ulaşılabilen Ortahisar Kalesi’nin tepesi ilginç bir seyir alanı ve resim çekme noktası.

6. Zelve

Zelve Vadisi

Avanos’a 5, Paşabağı’na 1 kilometre uzaklıkta yer alan Zelve, Kapadokya gezilecek yerlerin en önemlilerinden. Aktepe’nin dik ve kuzey yamaçlarında kurulmuş, üç vadiden oluşan, sivri uçlu ve geniş gövdeli peribacalarının en yoğun olduğu bölge. Özellikle 9’uncu ve 13’üncü yüzyılda Hristiyanların önemli yerleşim ve dini merkezlerinden biri olan Zelve, aynı zamanda eğitim verilen manastırların da bulunduğu bir yöre. Vadideki en önemli yapılar ikonoklastik dönem öncesinde yapılmış olan Balıklı, Üzümlü ve Geyikli Kiliseleri.

7. Mustafapaşa

Mustafapasa Kilise

Ürgüp İlçesine bağlı, Mustafapaşa Kasabası barındırdığı 30’a yakın kilise ve şapelle, 1924 yılında yapılan nüfus değişimine kadar Hristiyanların yoğun olarak yaşadığı bir bölge olmuş. Mustafapaşa’da yerleşen Hristiyanlar, yöreye özgü kesme taş işçiliği ile pek çok ibadethane ve konak bırakarak buradan ayrılmışlar. Antik dönemlerde ismi Sinasos olan Mustafapaşa’da Aziz George, Aziz Vasilios, Aziz Stefanos Kiliseleri, Konstantin ve Helena Kilisesi ile Aziz Basil Şapeli öne çıkıyor.

Konaklama için en uygun otel Arno Valley Otel.

Gömeda Vadisi; Ürgüp-Mustafapaşa yolunda Üzengi Vadisi yakınlarında yer alan yer, Mustafapaşa Kasabasının batısında kalıyor. Kapadokya’nın diğer vadilerine göre daha az bilinen ve peribacası oluşumunun nispeten daha az olduğu fakat bitki örtüsü bakımından daha zengin olan vadi, jeomorfolojik açıdan Ihlara Vadisine benzeyen floraya sahip. Yamaçlarında kilise, manastır ve güvercinliklerden oluşan alanda kayalara oyulmuş Aziz Basil Kilisesi, Aziz Nicola Manastırı ile vadideki diğer kiliseler gezilebiliyor.

8. İbrahimpaşa

Ibrahimpasa, Kapadokya

Sadrazam Damat İbrahim Paşa’nın doğum yeri olan Muşkara, bizatihi kendi yaptığı imar planı ile bugünkü Nevşehir’in temellerini atan Osmanlı paşası. Köprüler, hanlar, hamamlar, medreseler ve camiler inşa edilen köydeki en önemli yapı ise Damat İbrahim Paşa Külliyesi. İbrahim Paşa tarafından 1726-1727 yılları arasında Nevşehir’de yaptırılan Damat İbrahim Paşa Külliyesi, cami, medrese, kitaplık, sıbyan mektebi, imaret ve hamamdan oluşan bir yapı topluluğu. Kurşunlu Cami ise yüksek ve kalın bir duvar ile çevrili bir avlu içinde yer alan ve İbrahim Paşa Camisi adı ile bilinen bir yapı. Günümüzde de kullanılan batı kapısı iç içe iki kemerli olan cami ve külliye, lale devri mimari özelliklerine sahip.

Konaklama için tavsiyem Kapadokya El Puente Cave Hotel.

9. Ihlara Vadisi

Ihlara Vadisi

Eski ismi Peristremma olan Ihlara Vadisi’nde ilk yerleşimin 4. yüzyılda başladığı biliniyor. Melendiz Çayı’nın 14 kilometre uzunluğunda ve 100-200 metre derinlikte bir kanyon oluşturarak yörenin kendine has jeolojik özelliği sayesinde, kayalara oyulmuş freskli kiliseler, korunarak yeryüzünde eşine rastlanmayan bir tarih hazinesi olarak günümüze ulaşmış. Kapadokya denince akla ilk gelen yerlerden biri olan vadi, Aksaray‘ın Güzelyurt İlçesi, Ihlara Kasabasında ve Hasan Dağı’nın kuzeydoğusunda kalıyor. Aksaray’a 40, Güzelyurt’a ise 7 kilometre mesafedeki bu doğa harikası, Kapadokya’nın ziyaretçilerine en özel armağanı.

10. Yeraltı Şehirleri

Kapadokya’da en büyükleri olan, Kaymaklı ve Derinkuyu haricinde kayalara oyularak yapılmış Özkonak, Özlüce, Tatlarin gibi yeraltı şehri bulunuyor.

Kaymaklı Yeraltı Şehri

Kaymaklı Yeraltışehri

Nevşehir’e 20 km mesafedeki Kaymaklı Kasabası’nda yer alan 8 katlı, 5000 kişi kapasiteli, yerin 20 metre altı olan 4 katının ziyarete açık olduğu bir şehir. MÖ. 3000 yılına kadar giden tarihiyle Hititlerin inşa ettiği bilinen kent, Roma ve Bizans dönemlerinde oyma işlemi devam ettirilerek genişletilmiş. Bu tüf kayalara oyulmuş devasa yeraltı kentinde koridorlarla birbirlerine bağlanan oda ve salonlar, şarap depoları, su mahzenleri, mutfak ve erzak depoları, havalandırma bacaları, su kuyuları, kilise ve dışarıdan gelebilecek herhangi bir tehlikeyi önlemek için kapıyı içten kapatan büyük sürgü taşları yer alıyor.

Mazı Yeraltı Şehri; Ürgüp’e 18 km mesafede, Kaymaklı Yeraltı Şehri’nin ise 10 km doğusunda yer alan Mazı Yeraltı Şehri, Roma ve Bizans dönemine ait çok sayıda kaya mezarıyla ünlü. Antik dönemlerdeki adı Mataza olan kentin, dört farklı girişi bulunuyor. Gerek hayvan ahırlarının fazlalığı ve gerekse de şırahaneleriyle çok uzun süreler kullanılmak üzere inşa edildiği düşünülen kentin en görkemli bölümlerinden biri de ahırlardan açılan kısa koridorlar vasıtasıyla ulaşılan kilisesi. Kilisenin, Kaymaklı’dan farklı olarak dikine tasarlanmış apsisisin tam karşısında ise diğer bölümlerine geçişi sağlayan gizli bir bacası var. Pasajların çoğu kapanmış olduğu için, şehrin ne kadar bir alana yayıldığı bilinemese de, en az Derinkuyu ve Kaymaklı kadar geniş ve derin olduğu düşünülüyor.

Kapadokya Baloon Gezisi

Gaziemir Underground City (Güzelyurt); Güzelyurt’a 14, Nevşehir’e 55 km mesafede olan ve Gaziemir Köyü içerisinde bulunan Gaziemir Yeraltı Şehri ve Kervansarayı, Kapadokya’nın diğer yer altı şehri ve kervansarayından farklı olarak her ikisini de aynı anda barındırıyor. Girişindeki Hitit tarzı taş bindirme tekniği ile yapılmış geçit Boğazkale’den sonra türünün ikinci örneği sayılıyor.
Tarih boyunca Bizans ve Selçuklu döneminde de kullanılan yer altı kervansarayı ortada bir meydan ve çevresinde açılmış odalardan oluşuyor. İki kilise, şarap yapım atölyesi ve çok sayıda şarap küpünün bulunduğu yeraltı şehrinde erzak depoları, ocaklar, hayvan barınakları ile yaşam mekânları dikkat çekiyor.

Yamaçlara veya peribacalarının içlerinin oyulmasıyla hazırlanmış odalar, yüzlerce yıldır insanlara ev sahipliği yapıyor. Yörenin volkanik yapısından dolayı kolayca oyulabilen ve şekil verilen taş kayalıkların oyulmasıyla oluşturulmuş odalar, misafirlerine nefis konaklama deneyimi sunuyor.

Türkiye’nin en büyülü yerlerinden Kapadokya için en az 3 günlük bir tatil planlayın.
Sabaha karşı yapılan balon turlarına katılın, ATV ile vadilerde dolaşın, atlı geziler yapın, çeşitli rotalarda düzenlenen trekkinglere dahil olun, kaya otellerinden kalın. Sadece 1 defa değil, yaz döneminde değil dört mevsim ve defalarca bu güzel coğrafyayı ziyaret edin. Kapadokya gezilecek yerler içeriğini fırsat buldukça genişletiyorum. Sizin de katkılarınız varsa yorum kısmından düşünce ve önerilerinizi yazabilirsiniz.
Göreme Gezilecek Yerler ile ilgili aramalar ürgüp göreme gezilecek yerler göreme aşk vadisi göreme kapadokya kapadokya gezilecek yerler avanos gezilecek yerler uçhisar gezilecek yerler nevşehir gezilecek yerler kapadokya nasıl gezilir
( GEZİLERE ARAÇ TEMİN EDİLİR ) 
Eğer Beğendiyseniz Bizi Takip Etmeyi Unutmayın! Esen kalın..
Paylaş: