Vize Nedir ve Nasıl Alınır

Vize Nedir ve Nasıl Alınır

Yabancı bir ülkeye girebilmek için o ülke makamlarından alınan resmi izne vize adı veriliyor. Vize almak, yurt dışı seyahatlerimizin önündeki en büyük engel. Seyahat özgürlüğü temel insan haklarından biri olmasına rağmen, devletler ülkelerine hangi yabancıların gireceklerine karar verme yetkileri tartışılmaz bir uluslararası hukuk ilkesi aynı zamanda.

Şimdiye kadar hiç vize başvurusunda bulunmadıysanız vize nedir, vize nereden alınır ve vize almak için gerekenler nelerdir hakkında bilgi sahibi olmanız gerekiyor. Vize almak için önce pasaportunuzun olması gerekiyor. Pasaport Nedir ve Pasaport Başvurusu Nasıl Yapılır yazılarımı okuyun. Seyahatinizden en az 1 ay önce pasaport almış olmanız ve gidiş amacınızla ilgili olarak gerekli evrakları toparlamanız gerekiyor.

vize nedirVize nedir
Vize, bir devletin dış temsilcilikleri veya sınır makamları aracılığıyla, ülkesine seyahat edecek bir yabancının pasaportuna koyduğu ve bu yabancının ülkesinin sınır kapısına kadar giderek sınır makamlarına giriş için başvuru yapabileceğini girebileceğini gösteren bir kayıt. Vize pasaportunuzun sayfasına yapıştırılıyor.

Vize nereden alınır
Birçok ülke Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlarından vize istiyor. Vizeler, seyahat edilecek ülkenin;

Büyükelçiliğinin Konsolosluk Bölümünden;
Başkonsolosluğundan veya
Konsolosluğundan alınabiliyor
Bazı ülkeler Fahri Başkonsoloslukları veya Fahri Konsoloslukları aracılığıyla da vize verebiliyor.
Uluslararası kurallara göre vize başvurunuzu, daimî ikametinizin olduğu yerden yapmanız en doğru yol. Gideceğiniz ülkenin Türkiye’de birden çok Başkonsolosluk ve Konsolosluğu var ise, vize başvurunuzu ikametinizin bulunduğu yere yakın olan temsilciliğe yapmanız gerekiyor. Bununla ilgili bilgileri ilgili konsolosluğun web sitesinden öğrenin veya kendilerine telefon açıp en yakın konsolosluğun nerede olduğunu öğrenin.

Yurt dışı turları satan turizm şirketleri vize alınması için gereken işleri yapabiliyor. Bunun dışında sırf vize almak üzerine uzmanlaşmış şirketler de var.

Schengen vizesi nedir
Schengen Vizesi, Schengen ülkeleri arasından herhangi birisine ziyaret planlıyorsanız almanız gereken bir vize türü. Hangi ülkeye gidecekseniz o ülkenin vizesini veren aracı kuruma başvurmanız gerekiyor.

Şu ülkeler için Schengen vizesi almanız gerekiyor: Almanya, Avusturya, Belçika, Çek Cumhuriyeti, Danimarka, Estonya, Finlandiya, Fransa, Hollanda, İspanya, İsveç, İtalya, Letonya, Litvanya, Lüksemburg, Macaristan, Malta, Polonya, Portekiz, Slovakya, Slovenya, Yunanistan Schengen Sözleşmesini imzalayan Avrupa Birliği üyesi ülkelerdir. Avrupa Birliği üyesi olmayan Lihtenştayn, Norveç, İzlanda ve İsviçre.

Schengen vizesi, vize sahiplerine 180 gün (6 ay) içinde vizenin başlangıç tarihinden itibaren en fazla 90 günlük seyahat etme hakkı tanıyan kısa süreli bir vize türü. Schengen vizesi alacaksanız eğer başvurular direk olarak ülkenin konsolosluğu yerine aracı kurumlara yapılması gerekiyor. Aşağıdaki yazılara göz at:

Schengen Vizesi Nedir?
Schengen Vizesi Nasıl Alınır?
vize nasil alınır
Vizesiz ülkeler
Bazı ülkeleri ziyaret etmek için vize almaya gerek yok. Pasaportunuzun ve uçak biletinizin olması yeterli. Türk vatandaşları Dünya üzerinde 100’ü aşkın ülkeye vizesiz seyahat imkanına sahip. Ukrayna, Gürcistan ve Kuzey Kıbrıs’a pasaport dahi olmadan kimlikle vizesiz gidilebiliyor.

Vizesiz Ülkeler
Vize alırken hangi belgeler istenir
Vize başvurusunda bulunurken, hangi amaçla vize alacağınızı önceden belirleyip (çalışma vizesi, öğrenci vizesi, turist vizesi vb.) ona uygun ilgili makamdan görüşme için randevu almanız gerekiyor.

Vize başvurusunda istenilen belgeler ülkeden ülkeye, seyahat amacına (turistik, ticari, öğrenim vs.) veya başvuranın pasaport türüne (diplomatik (kırmızı), hizmet, hususi (yeşil), umuma mahsus pasaport (bordo) veya seyahat belgesi) değişiklik gösterebiliyor.

Gidiş amacınıza göre alacağınız vizeler için istenen ortak belgeler: son altı ay içinde çekilmiş arka fonu beyaz olan biyometrik fotoğraf (genellikle 2 adet), seyahat sağlık sigortası (Schengen ülkeleri için 30,000 Euro teminatlı), vize başvuru formunun eksiksiz ve kendi imzanızla doldurulması gerekiyor. Otel ve uçak rezervasyonlarını ve pasaportunuzun en az 6 ay süreli ve yeterli boş sayfalara sahip olduğundan emin olun.

Ekonomik olanaklara sahip olduğunu gösteren belgeler (banka cüzdanları, varsa gayrimenkul tapu fotokopileri); varsa ziyaret edilecek ülkeden alınmış davet yazısı; çalışanlar için: Son 3 aylık SGK Hizmet Dökümü, son 3 aylık maaş bordrosu, SGK İşe Giriş Bildirgesi, antetli kâğıda yazılmış kaşe ve imzalı iş yeri izin belgesi isteniyor.

Ucuz Uçak Bileti Nasıl Alınır
En Uygun Otel Bulma Siteleri
Vize almak zor mu
Öncelikle çalışan bir kişinin, işyerinden talep edilen tüm evrakları eksiksiz hazırlaması gerekiyor. Eğer çalıştığınız şirket çok kurumsal bir firma ve siz de uzun süredir istikrarla orada çalışıyorsanız vize alma şansınız kolay olur. Eğer çalıştığınız şirket tanınmış bir şirket değilse, evrakları tam olarak eksiksiz hazırlamaya dikkat edin. Araba ruhsatı, tapu ve özellikle de düzenli para hareketlerinin bulunduğu bir hesap cüzdan fotokopisi vize alma işlemlerini kolaylaştırır.

Yeterli belgeniz yoksa vize almak zor olabilir. İşsiz ve bankada yeteri kadar parası olmayanların Schengen vizesi alması pek de kolay değil.

Seyahatinizi gerçekleştirebilecek ekonomik olanaklara sahip olduğunuzu belgelemeniz beklenir. İşsizseniz veya kendinizin ve bakmakla yükümlü olduğunuz kişilerin geçimlerini sağlayabilecek düzenli ve yeterli bir gelir düzeyine sahip değil iseniz, potansiyel bir göçmen olarak kabul edileceğinizden, vize alma şansınız oldukça düşük. Reddedileceğini bildiğiniz bir talepte bulunmaktan kaçınmanız zaman ve para tasarruf etmenizi sağlar.

vize nereden alınır
Yeni Zelanda vizem
Vize ücretleri ne kadar
Vize ücreti miktarı, başvuru yapan kişinin vatandaşlığına ve başvuru sahibinin yaşına ve gideceğiniz ülkeye göre değişebilir. Schengen vize ücreti 60€ ve ek olarak Schengen vizesi aracı kurumlardan iDATA ve VFS hizmet ücreti olarak 29€ vize ücretinden ayrı başvuru sırasında alıyor.

Vize Ücreti Ne Kadar
Vize almak ne kadar sürer
Konsolosluklar randevu usulü ile çalıştığı için, önceden arayıp randevu almanız gerekiyor. Aracı firmalar ile vize veren ülkelere başvuruyorsanız öncelikle randevu almanız gerekiyor. Bazen sadece randevu verilmesi bile 1-2 hafta sürebilir. Bayram ve tatillerde bu süreler çok daha uzayabilir. Erken başvurmakta fayda var.

Vizenin alınma süresi, vize alış amacınıza ve aciliyetine göre değişir. Konsolosluğun yoğunluk durumu da vize alma süresini etkiler. Turist vizesinin alınması yaklaşık 2 ile 15 gün arası sürebiliyor. Yurtdışına birini ziyaret için gidiyorsanız ve onda kalmayı düşünüyorsanız başvuracağınız Ziyaretçi Vizesi alma süreci 14 güne kadar uzayabiliyor.

Şimdiye kadar en kısa Schengen vizemi yarım günde almıştım. O zaman bu kadar başvuru yapılmıyordu. Genellikle Schengen vizesi 5-15 gün içerisinde veriliyor.
Seyahat Rehberi, Seyahat Haberleri,
( GEZİLERE ARAÇ TEMİN EDİLİR ) 
Eğer Beğendiyseniz Bizi Takip Etmeyi Unutmayın! Esen kalın..
DÜŞÜNCELERİNİZİ BİZİMLE PAYLAŞIN, YORUM YAZIN!
Paylaş: