Tiryakioğlu Camii

Tiryakioğlu Camii


Tiryakioğlu Köyü’ne, Ayvacık ilçe merkezini geçtikten sonra, Hasan Uğurlu Barajı’na gelmeden doğuya sapan yaklaşık 14 km.’lik asfalt bir yol vasıtasıyla ulaşılmaktadır. Köyün içindeki eski bir mezarlık içinde kurulu bulunan ahşap cami, kapı üzerindeki süslemeler arasına kabartma olarak yazılan tarihe göre H. 1284 (M. 1867-68) tarihinde inşa edilmiştir. Biraz uzağına inşa edilen betonarme yeni bir cami nedeniyle Tiryakioğlu Camii halen metruk olup kısmen harap vaziyettedir.

Ahşap malzemeyle mamul yapı, bütünüyle yığma tekniğinde inşa edilmiş olup içten düz tavan, dıştan marsilya tipi kiremitlerle kaplanmış dört omuz kırma çatı ile örtülüdür. Yapının saçakları duvardan yaklaşık 80 cm dışa taşkındır. Cami, taban kısmına konan iri taşlar üzerine bindi-rilmiş ahşap kalaslar üzerine bina edilmiştir. Arazinin hafif meylinden dolayı yapının kuzey tabanı zemine otururken güney tabanı, yerden yak-laşık 60 cm yukarıya kaldırılmıştır. Böylece hem yapının düz bir zemine kurulması sağlanmış hem de alt kısmından çürümesinin önüne geçilmeye çalışılmıştır. İki katlı cephe düzenine sahip caminin revak, son cemaat yeri ve minaresi yoktur.


Tiryakioğlu Camii’ndeki süslemeler Doğu Karadeniz yöresindeki bazı çantı camilerde görülen süslemeler kadar zengin olmasa da bölgedeki aynı türden camiler arasında tezyinat yönünden yine de dikkat çekicidir. Süslemelerin genellikle kapıda yoğunlaşması akla, yapının geçirdiği onarımlar sırasında, cami içindeki kimi süslemelerin kaybolmuş olabileceği ihtimalini getirmektedir.




Tiryakioğlu Mahallesi, Ayvacık/Samsun, Türkiye, Ayvacık, Samsun



Kategoriler: Sosyete Travel Sosyete Sözler Sosyete Trend Sosyete Karadeniz
Eğer Beğendiyseniz Bizi Takip Etmeyi Unutmayın! Esen kalın..
Görüş Ve Düşüncelerinizi Bizimle Paylaşın Yorum Yazın :)
Paylaş:  

Yorumlar