Samsun Yaşam Notları

Samsun Tanıtım Turizm


Ladik Gölü
Samsun’da gezilecek yerler listesinde bulunan Ladik Gölü, Karadeniz’in enfes yeşili ve doğasının en nadide örneklerinden birisi. Güzel bir hafta sonu geçirip kafa dinlemek isteyen ya da balık tutmak isteyenler için Samsun’daki en doğru adreslerden birisi olacaktır.

Amisos Tepesi

 Eski çağlardaki uygarlıklardan kalma bir yer. Çok güzel bir çevre düzenlemesi ile tarihi mezarları gezebilirsiniz. Tatil için Samsun'a gelirseniz ve Amisos ' a çıkarsanız orada yemek yiyebileceğiniz bir Cafe-restaurantı var. Yiyecek olaraksa oldukça çeşitli. Burada Türk bayrağının olduğu küçük bir tepeye çıkarak Samsunu görebilirsiniz. Şehrin apartmanlarla dolu, kimine göre kötü olan havasından kurtularak tek katlı, şirin evlerin arasına, bu güzel manzaranın üstüne geçebilirsiniz.

SAMSUN KALESİ

138 yıl sonra ortaya çıktı
Samsun unun kökenini oluşturan ve 1192 yılında Danişmentliler döneminde inşa edilen tarihi Samsun Kalesinin surları,138 yıl sonra ortaya çıktı.Samsun´da var olduğu söylenen ve akıbeti merak edilen tarihi Samsun Kalesi´nin surları, Büyükşehir Belediyesi´nin Büyük Camii etrafında yaptığı çalışmalar sırasında ortaya çıktı. Danişmentliler tarafından yapılan ve deniz kıyısında bulunan tek kale olma özelliğini taşıyan tarihi kale, 2´nci Meşrutiyet döneminde tamamen kaybolmuştu.Büyükşehir Belediyesi´nin Büyük Cami çevresinde yaptığı çalışmalar sırasında ortaya çıkan kale surları koruma altına alınırken, tarihçi Baki Sarısakal, kaleye ait sınırların bugünkü Saathane Meydanı´ndan Bedestan´a, deniz kıyısında ise Ziraat Bankası Özel İşlem Merkezi´nin bulunduğu arsadan Büyük Cami´nin ilerisinde yer alan Maarif Kıraathanesi´ne kadar uzandığını açıkladı.

Samsun Hayvanat Bahçesi

Sevgipark'ın yanında, 22 dönümlük bir arazi üzerinde kurulu olan Karadeniz Bölgesi'nin en büyük hayvanat bahçesini bu hafta sonu yaklaşık 3 bin kişinin ziyaret ettiği bildirildi. Puma, maymun, deve, devekuşu, sülün ve ördek cinsleri, kuğu, tavus kuşları, geyik, keçi, tilki, ayı, midilli atı, kaz, ördek ve köpek bulunan hayvanat bahçesine son olarak iki adet aslan getirilmiştir.

Teleferik Keyfi

Samsun'da Batıpark ile Baruthane Tümülüsleri arasında kurulan olan teleferik gidiş ve geliş olmak üzere 6'şar kişilik 2 gondol bulunuyor ve teleferik 323 metre uzunluğunda, ileride gondol sayısı 6'ya çıkabilecek, 3 gidiş–3 gelişi taşıyabilecek kapasitede.

Baruthane Tümülüslerinin bulunduğu 30 dönümlük yer hem yeşil alan hem de arkeolojik müze olarak düzenleniyor. Tümülüslerde Büyükşehir Belediyesi tarafından yaptırılan kazı sonrası ortaya çıkarılan kral mezarları düzenleniyor ve arkeolojik müze olarak turizmin hizmetine sunulmaya başlanacak. Baruthane Tümülüslerinin en büyük özelliği bulunduğu yerin muhteşem bir manzarasının olması. Buradan hem denizi hem de Atakum'u ve şehrin bir bölümünü izleyebiliyorsunuz. Samsun'da ilk olan teleferik ile insanlar, Tümülüslerin bulunduğu yere rahat bir şekilde ulaşabilecek. Asıl amaç ise buradaki arkeolojik müzeye turistleri çekmektedir.


Arkeoloji ve Etnografya Müzesi

Samsun ‘da bulunan Arkeoloji ve Etnografya Müzesi eski fuar alanı içerisinde yer almaktadır. Müze 19 Mayıs 1981 yılında ziyarete açılmıştır. İlk aşamada Vilayet Eski Müzesi eserlerinin kullanılmasıyla oluşturulmuştur. Orta salon ve simetrik olarak yapılmış iki yan salondan ibarettir.

Orta salonda antik Amisos kentinde ortaya çıkarılan mozaik teşhir edilmektedir. En ilgi çekici özelliği mozaik taban üzerinde, çeşitli mitolojik sahnelerin simetrik olarak işlenmiş olmasıdır. Dört köşede mevsimleri simgeleyen portreler ortada Tethys ‘in oğlu Achilleus ‘u Truva Savaşına uğurlama sahnesi, diğer bölümlerde Tritonlarla Nereidlerin denizdeki mücadeleleri ve kurban sahnesi, ayrıca çeşitli geometrik ve bitkisel motifler yer almaktadır. Benzeri Antakya müzesinde bulunan ve M.Ö. 2.yy. tarihlenen mevsimler mozaiği ile aynı form özelliğindedir. Orta salonun bir bölümünde ise Klasik, Helenistik, Roma, Bizans, Selçuklu; Osmanlı ve Cumhuriyet dönemine ait sikkeler teşhir edilmektedir.


Orta salonun sağ tarafında yer alan salonda özellikle Samsun çevresinde ele geçirilen Kalkolitik, İlk tunç, Hitit, Helenistik, Roma ve Bizans dönemlerine ait eserlerin kronolojik olarak sergilendiği görülmektedir.


İlimiz Bafra İlçesi İkiztepe Köyünde bulunan İkiztepe Höyüğünde belli bir sistem içerisinde yapılan arkeolojik kazılar neticesinde ele geçirilen Kalkolitik, İlk Tunç ve Hitit çağlarına ait olan bronz, kemik taş ve pişmiş toprak eserler çok önemlidir. Bunların yanında İlk Tunç çağına (M.Ö. 3.binyıl) tarihlenen ameliyatlı kafatasları ilgi çekicidir. Orjinali M.Ö.5 yüzyıla ait olan, M.S.2 yüzyıl kopyası bronz çıplak erkek heykeli müzenin en gözde eserlerinden biridir.


Diğer yan salonda ise Samsun ve çevresinden müzeye kazandırılmış olan etnografik özelliği bulunan eserler, cepkenler, para ve saat keseleri, bindallılar, peşkirler, el yazması Kur ‘anlar, mutfak eşyaları, silahlar, halı ve kilim gibi eserler bulunmaktadır.


Samsun Arkeoloji ve Etnografya müzesinde Amisos hazineleri için hazırlanmış bölüm ziyaretçilerin en çok ilgi gösterdiği yer olarak dikkati çekmektedir.


Müzenin bahçesinde Klasik, Roma ve Osmanlı dönemlerine ait eserler sergilenmektedir


Gazi Müzesi

Atatürk'ün 19 Mayıs 1919'da Samsun'a geldiği zaman kalmış olduğu mıntıka Palas Otelidir. Müzeye dönüştürülen Otelde Atatürk'ün kullanmış olduğu eşyalar ve fotoğraflar sergilenmektedir.
2006 Yılında Rotary Kulübünce restore edilmiş ve Atatürk Müzesiyle birleştirildikten sonra Atatürk Müzesindeki eserler ile Atatürk ve arkadaşlarına ait Prof. Dr Yılmaz Büyükerşen tarafından yapılan18 balmumu heykel buraya taşınmıştır.

İlkadım Anıtı

1981–1982 yılları arasında Heykeltıraş Hakkı Atamalı tarafından yapılmıştır. Atatürk’ün doğumunun 100.yılında Samsun halkı tarafından yaptırılan bu anıtın öndeki üçlü figürü, Atatürk ve beraberindekilerin Samsun’a ilk ayak basışlarını simgelerken Kurtuluş Mücadelesinin buradan başlatıldığını ifade etmektedir.

Atatürk Anıtı

1928–1938 yılları arasında Avusturyalı Heykeltıraş Heinz Kreppel tarafından yapılmıştır. 19 Mayıs 1919’un anısına yaptırılan bu anıtın kaidesinin dört bir tarafında Milli Mücadeleyi vurgulayan figürler mevcuttur. İlimizin amblemi haline gelen bu anıt Dünyada ikincidir.

İkiztepe Ören Yeri

Samsun tarihi eserleri başlıca İkiztepe Ören Yeri Kızılırmak'ın denize döküldüğü yerde iki büyük, iki küçük tepeden oluşur.İkiztepe Hint-Avrupa kökenli Anadolulu bir halkın yaşadığı İÖ 3200 lerde başlayan ve 2100 lere kadar kesintisiz 1100 yıllık zaman dilimi içinde sürekli yaşanmış bir İlk Tunç Çağı yerleşmesidir.
Kafkasya'dan Balkanlara kadar geniş bir alanda kültürel ve ticari ilişkiler kuran, arsenikli bakırdan silahlar ve dokuma kumaşlar üreten İkiztepeliler, 4 bin 500 yıl önce kafatası ameliyatı yapacak kadar da gelişkin tıp bilgisine sahiplerdi.Bafra ilçesinin 7 km. kuzeybatısında bulunmaktadır. Yüzey araştırmalarında Eski Tunç Çağı ile Erken Hitit dönemi yerleşimleri olduğu anlaşılmıştır.İkiztepe'yi oluşturan yükseltiler dört gruba ayrılmıştır. İkinci katta, Tunç Çağı yapı kalıntıları ve erken Hitit dönemine tarihlenen çok sayıda gömüt bulunmuştur.Tunç yüzük, bilezik, zıpkın, mızrak ucu, metal gereçler, kemik iğne ve bizler ölü armağanı olarak bırakılmıştır. Bu armağanlar, çark yapımı seramikler, kırmızı renkli kadehler, gaga ağızlı testiler ve küplerden oluşmaktadır.İkiztepe II'nin Tunç Çağı seramik buluntuları, deniz kabuğu ve bitki katkılı kaplar ilgi çekicidir.

Bandırma Vapuru Müzesi

Büyük önder Mustafa Kemal Atatürk’ü 9.Ordu Müfettişi (Mirliva) olarak kurmayları ile birlikte İstanbul’dan Samsun’a getiren Bandırma Vapuru Bağımsız Türkiye Cumhuriyeti'ne giden yolda çok önemli bir görev yaparak tarihteki yerini almıştır. 07.02.2005  tarihinde Samsun Valiliği il genel meclisinin kararıyla kullanım hakkı ve işletmeciliği Samsun Büyükşehir Belediyesine devredilmiştir. Gemi restore edilerek müze olarak turizme kazandırılmıştır.

Bafra Aşarkale ve Kaya Mezarları

Kaledoruğu Höyüğü: 
Kavak ilçesinde bulunan höyükte, Eski Tunç Çağı buluntuları 1940-1942 yıllarında yapılan kazılar sonucu günı şığına çıkarılmıştır. Gömütle ölülerin düzeltilmiş toprak üstüne cenin  pozisyonunda yatırıldığı dikkati çekmektedir. Ölü armağanları arasında el yapımı siyah, kırmızı, kahverengi, yivli (kazıma çizgili) kaplar, yassı balta, hançer, kemik biz ve ağırşaklar bulunmuştur.

Lerdüge Tümülüsleri:

Havza ilçesinin 21 km. doğusunda Lerdüge döneminde beş tümülüs saptanmıştır. 1946 yılında başlatılan çalışmalarda çıkan buluntular Ankara Anadolu Medeniyetleri Müzesi’ndedir. 4 no’lu tümülüsün buluntularından ve mimari tekniğinden M.Ö. 1-M.S. 2. yüzyıl arasında kullanıldığı anlaşılmaktadır. Demir kenetlerle bağlanmış taş kapaktan oluşan girişten, tonoz örtülü dromosa (geçit) ve küçük bir kapıdan gömüt odasına girilmektedir. Kesme taştan tonoz örtülü gömüt odasının duvarları insan ve hayvan betimleri ile süslenmiştir. Betimler, bitkisel ve geometrik motiflerle çevrilidir. Altın süs gereçleri, tunç kandiller, çeşitli büyüklükte şişeler, tümülüste bulunan eşyalardır.

Kızılırmak Deltası(Balık Gölleri)

İlçe sınırları içerisinde bulunan Kızılırmak’ın binlerce yıl Anadolu’dan sürükleyip getirdiği sedimenlerle oluşturduğu bereketli deltasında aynı zamanda ülkemizin en önemli sulak alan eko sistemlerinden biri olan Bafra Balık Gölleri de bulunur. Kızılırmak deltası, barındırdığı canlı türlerinin çeşitliliği; canlılar için zengin yaşam alanları bulundurması ve halen bozulmamış olan doğal yapısı ile ülkemizin uluslararası öneme sahip ender sulak alanlarından biridir. Deltadaki kuş türlerinin çeşitliliği ve sayıları eko sistemin canlılar için ne denli zengin ve sağlıklı olduğunu gösterir. Karadeniz’i cephe göçü ile aşan küçük ötücüler ve su kuşlarının yanı sıra yırtıcılar, leylekler, turnalar ve balıklar için de, delta son derece önemli bir beslenme ve konaklama alanıdır.
Kategoriler: Sosyete Travel Sosyete Sözler Sosyete Trend Sosyete Karadeniz
Eğer Beğendiyseniz Bizi Takip Etmeyi Unutmayın! Esen kalın..
Görüş Ve Düşüncelerinizi Bizimle Paylaşın Yorum Yazın :)
Paylaş:  

Yorumlar