Hakkari Gezi Rehberi

Hakkari ili ile ilgili Bilgiler Hakkari Şehir Gezi Rehberi


Osmanlı Devleti bu toprakları ele geçirdiğinde bu bölgede “Hakkâriye Beyleri” bulunuyordu. 
Yavuz Sultan Selim Han, bu beylere Osmanlı Devleti adına bölgeyi idâre etme hakkı tanıdı. 127 sene içinde 77 bey burayı Osmanlı Sultanının temsilcisi olarak idâre ettiler. Hakkâriye Beylerine izâfeten bu bölgeye “Hakkâriye” dendi. Halkın dilinde bu kelime, zamanla “Hakkâri” şeklini aldı. Hakkâriye, Arapça “Hakarların şehri” demektir. Türkiye'nin en az gelişmiş ili olan Hakkâri'de halkın yüzde 7'e yakını kırsal kesimde yaşar. Kilometre kareye 19 kişinin düştüğü Hakkâri, Türkiye'de nüfus yoğunluğu en az olan ilidir.Halkın başlıca gelir kaynağı hayvancılıktır. En çok koyun ve kıl keçisi yetiştirilir. Kurulan geçici mandıralarda otlu peynir ve teleme peyniri yapılır.

Tarih
Anadolu Mezopotamya, ve İran üçgeninde yer alan Hakkari konumu ve coğrafi yapısıyla bir çok topluluğun ilgisini çekmiş ve bir çok millete vatan olmuştur. Hakkari, Med, Pers, Selevkos, Abbasi, Selçuklu, Moğol, Karakoyunlu, Akkoyunlu ve Osmanlı hakimiyetini görmüştür.

Coğrafya
Hakkari ili doğuda İran, güneyde Irak, batıda Şırnak, kuzeyde de Van illeri ile çevrilidir. 
Yüzey şekillerinin ana çatısını oluşturan dağlar, batı-doğu doğrultusunda yüksek bir kabartı şeklinde uzanırlar. 
Güneydoğu Toroslar yayının bu ildeki uzantılarına Hakkari Dağları adı verilir.
İlin en büyük düzlüğü Yüksekova’nın kuzey ve doğusundaki dağların yamaçlarından doğan Nehil Çayı’nın oluşturduğu Yüksekova’dır. Bununla beraber yüksek dağların doruklarında ve doruğa yakın yerlerde çok sayıda göl vardır bunların içinde en önemlisi Gelyana Gölü’dür.Hakkari’de karasal iklim hüküm sürmektedir. Bu nedenle kışları soğuk ve sert geçmektedir. Yazları ise sıcak ve kuraktır.
Hakkari ilinin ilçeleri; Çukurca, Şemdinli ve Yüksekova’dır.

Ören Yerleri
Meydan Medresesi
Hakkari merkez Biçer Mahallesi’nde bulunmaktadır. Medrese, giriş kapısı üzerindeki kitabesinde , M.S.1700-1701 tarihinde yaptırıldığı anlaşılmaktadır.Meydan Medresesi, anıtsal yapısı düzgün kesme taş işçiliği içteki revaklı avlusu kapısındaki süslemeleriyle Hakkari’nin en önemli anıtsal yapısıdır.
Mezarlıklar
Kırmızı Kümbet Mezarlığı 
Gülereş Baba Mahallesi’nde kuzeyden güneye doğru eğimli bir sırtta yer alan mezarlık, halk tarafından ziyaret edilen ve kutsal bilinen yerlerden birisidir.
Kaya Resimleri 
Araştırmacı Muvaffak Uyanık, Hakkari bölgesinin batısında yer alan “Geveruk” ve “Tirşin” yaylalarında, kayalar üzerine kazınarak çizilmiş binlerce kaya resmi bulmuştur.

Ne Yenir?
Yöreye özgü yemek çeşidi olarak pirinç, darı veya bulgur karışımı bir nevi katı ayran çorbası olan gulul, bir çeşit işkembe ve bağırsak dolması olan kepaye sayılabilir.

Ne Alınır?
Yöre kültürünün adeta simgesi olan kök boya ve yünden imal edilen 
Hakkari kilimleri, yünden örülen çorap satın alınabilir.

Yapmadan Dönme...
Meydan Medresesini gezmeden,
Kaya resimlerini görmeden,
Yöreye özgü yemekleri yemeden,
Dönmeyin..
Eğer Beğendiyseniz Bizi Takip Etmeyi Unutmayın! Esen kalın..
Görüş Ve Düşüncelerinizi Bizimle Paylaşın Yorum Yazın :)
Kategoriler: Hakkâri Gezi Rehberi Hakkari Gezilecek Yerler Hakkari Gezi Planı, Gezilecek Yerler ve Gece Hayatı Rehberi Hakkari'de Gezip Görülecek Yerler Hakkâri Gezi Notları
Paylaş:  

Yorumlar