Diyette Doğru Bilinen Yanlışlar

Diyette Doğru Bilinen Yanlışlar


İnternet, gazete ve dergilerdeki yazılar, beslenme ve diyet hakkında önerilerle dolu. 
Peki bu bilgilerin ne kadarı yanlış, ne kadarı doğru? 
İşte, en sık karşılaşılan bilgiler ve doğru bildiğimiz yanlışlar.

1-Gece yemek yemek şişmanlatır.

Doğrusu: Bunun bir kanıtı olmadığını söyleyen Rosenbloom, gece ya da gündüz alınan toplam kalorinin önemli olduğunu, ve gece ya da gündüz yenen yemeklerin kalorisinin hesaplanması gerektiğini belirtti.

2-Kan şekerini yükselten yiyeceklerden uzak durun.

Doğrusu: Rosenbloom, yiyeceklerin karbonhidrat seviyelerine göre ayarlanabileceğini söyleyerek, kilo kaybetmek ya da kan şekerinizi dengeli tutmak için bunun tek strateji haline getirilmemesini önerdi.

3-Yüksek fruktozlu mısır şurubu kilo artışına neden olur.

Doğrusu: Araştırmacılar, 2003 yılında obezitenin yüksek fruktozlu mısır şurubu kullanımıyla arttığına dair açıklama yaptıklarında, Rosenbloom bunun yanlış olduğunu açıkladı. 
Bunu destekleyen herhangi bir kanıt olmadığını savunan Rosenbloom, Amerikan Medikal Derneği’nin geçtiğimiz günlerde yüksek fruktozlu mısır şurubunun obeziteye katkıda bulunmadığını açıkladığını söylüyor.

4-Kafein sağlıklı değil. 

Doğrusu: Rosenbloom, kafeinin ünlü zindelik veren etkisinin yanında Parkinson hastalığı ve gut gibi bazı hastalıklar üzerinde olumlu etkileri olduğunu gösteren deliller bulunduğunu belirterek, 
“Ancak düzenli olarak kafein tüketen insanlarda, kafein su kaybına yol açmaz” dedi.

5-Az şişmanlatan yiyecekler daha iyidir.

Doğrusu: Bazı insanlarda kilo kontrolü için yağ gramının hesaplanmasının işe yaradığını, ancak bazılarında bunun geçerli olmadığını belirten Rosenbloom, “Kalp hastalığı, diyabet ve metabolik sendromlu hastalar için karbonhidrat kesilerek tekli doymamış yağ gibi çok az miktarda sağlıklı yağ ilavesi yapılabilir” dedi.

6-Daha az sodyum yiyin, tuzlu yiyeceklerden uzak durun, sofra tuzu yerine deniz tuzu kullanın.

Doğrusu: Tat alma duyusunun her zaman sodyum ve deniz tuzunu fark edemeyeceğini ya da diğer gurme tuzları sofra tuzundan daha sağlıklı olmadığını açıklayan Rosenbloom, işlenmiş birçok yiyeceğin çok fazla tuz içerdiğini ve bu nedenle yiyeceklerin etiketlerinin kontrol edilmesi gerektiğini öneriyor.

7-Günde çok fazla su içmek kilo kaybına neden olur.

Doğrusu: Suyun kilo kaybettirdiğine dair bir kanıt olmadığını belirten Rosenbloom, 
“Çorba gibi su içeren yiyecekler, sizi tamamen doyurur. 
Fakat sadece su içmek aynı etkiyi yapmaz. Susuzluk ve açlık mekanizmamız iki farklı şeydir” dedi.

8-Tam hububatlar, rafine edilmiş ve arıtılmış olanlardan daha sağlıklıdır.

Doğrusu: Tam hububatların sağlıklı bir seçim olduğunu ifade eden Rosenbloom, 
“Fakat rafine edilmiş hububatları da terk etmenize gerek yok. İkisinden de biraz yemelisiniz”

9-Şeker çocuklarda davranışsal sorunlara yol açar.

Doğrusu: Birçok çocuk için “Çocuklar şeker yediklerinde daha coşkulu, hareketli oldukları söylenir” tezi üzerine Rosenbloom, şeker yemeseler dahi çocukların bazen daha hiperaktif davrandıklarını gösteren araştırmalar olduğunu belirtiyor.

10-Protein, atletler için çok önemli bir besin.

Doğrusu: Atletlerin hareketsiz insanlardan daha fazla proteine ihtiyacı olduğunu doğrulayan Rosenbloom, “Ancak düşünüldüğü gibi çok proteine ihtiyaçları yok. 
İlave olarak protein almalarına gerek yok, yedikleri besinlerle bol miktarda protein alıyorlar” dedi. Fakat zamanlama sorunu yaşadıklarını belirten Rosenbloom, ağırlık antrenmanından sonra atletlerin yaklaşık 8 gram protein tükettiklerini ve bunu küçük bir kutu az yağlı çikolatalı süt ile karşılayabileceklerini açıkladı.

Görüş Ve Düşüncelerinizi Yoruma Yazıp Diğer Kullanıcılarımızla Paylaşabilirsiniz
Sosyete Sözler - Sosyete Karadeniz
Diyette Doğru Bilinen Yanlış Diyette Doğru Bildiğimiz Yanlışlar Kilo Vermede Doğru Bilinen Yanlış Sağlıklı Beslenme Haberleri Zayıflarken Doğru Bilinen Yanlışlar Zayıflama Yöntemleri Diyette Doğru Bilinen Yanlışlar Nelerdir
Sözler Blog / Travel Blog / Trend Blog
Paylaş:  

Yorumlar