Erkeklerde Sperm Kalitesini Arttırıcı Gıdalar

Erkeklerde Sperm Kalitesini Arttırıcı Gıdalar


Erkeklerde sperm sayısı, özellikle son 40 yılda düzenli olarak düşüş göstermektedir. 
Bu veri, özellikle de erkekleri korkutmalı. Ancak, sperm sağlığı, genellikle erkeklerin aklındaki son şeydir. Beslenmenin sperm sayısı ve kalitesini nasıl etkilediği ise çok az erkeğin üzerinde durduğu bir konudur. Peki, sperm kalitesi ve sayısı neden azalıyor? Bu, gerçekten büyük bir sorun mu? 
Bu düşüşün suçlusu yediklerimiz olabilir mi?

Veriler, son 40 yılda, ortalama sperm sayısının %59 oranında azaldığını göstermektedir. 
Düşen sperm sayıları, büyük ölçüde, çiftlerin doğurganlık ile ilgili zorluklarla karşılaşacağı anlamına gelmektedir. Düşen sperm kalitesi, ileride toplumu daha fazla etkileyebilir.

Sperm sayısı ve kalitesinin neden bu kadar hızla düştüğü tam olarak bilinmemekle birlikte; bazıları kucağımızdan inmeyen bilgisayarları, bazıları da cebimizden çıkarmadığımız telefonları suçlamaktadır. Obezite de olası bir faktördür. Beslenme söz konusu olduğunda ise, yediklerinizin, yaşadığınız her sağlık probleminde suçlu olduğunu söylemek mümkün. Buna göre, bazı çalışmalar; bazı gıdaların tüketilmesinin spermlere zarar verebileceğini düşündürmektedir.

İşlenmiş et ürünleri, trans yağlar, soya ürünleri, BPA içeren ürünler ve yağ oranı yüksek süt ürünleri bunların başında gelmektedir. Burada iyi haber ise, sperm kalitesini arttırabilecek yiyeceklerin de olduğudur. Bu yazıda, erkeklerde sperm kalitesini arttıran 10 önemli gıdayı sizler için listeledik…

1
İstiridye

İstiridye, genellikle afrodizyak etkisi ile tanınmaktadır; ancak, bundan daha fazlası var. 
Çinko ile yüklü bir besin olan istiridye; hem sperm üretimini hem sperm kalitesini hem de testosteron seviyelerini arttırmaktadır. Erkeklerde çinko eksikliği; iktidarsızlık ile ilişkilendirilmektedir. Bu nedenle, istiridye ile çinko desteği, bu konuda da yardımcı olabilir. İstiridye ayrıca; B12, C ve D vitaminleri, protein, demir, bakır ve selenyum içeren besinler arasında da yer almaktadır.

2
Yumurta

Yumurta, sperm sayısını arttırmaya yardımcı olmanın yanında, sperm kalitesini arttırmak için de harika bir seçenek olarak kabul edilmektedir. Yumurta; protein ve E vitamini ile doludur ve hücreleri, erkeklerde sperm sayısını azaltabilen serbest radikallere karşı korur. Kahvaltı sofralarının ve sporcu beslenmesinin vazgeçilmez gıdalarından biri olan yumurta, sperm sayısını ve doğurganlığı arttırmak için en verimli gıdalardan biridir. İçinde, sperm kalitesi ile ilişkilendirilen çinko, demir, D vitamini, B6 ve B12 vitaminleri ile doludur.

3
Domates

Hemen her yemekte ve salatalarda lezzetli ve renkli bir malzeme olarak kullandığımız domatesin içeriğindeki likopen, domatesin kırmızı renginden sorumlu bir besin maddesidir. Domates, en yüksek likopen içeriğine sahiptir. Likopen artışı ile sperm sayısı arasında yapılan çalışmalar, bu ikili arasında bilimsel bağlantılar bulunmuştur. Likopenin, erkeklerde prostat hastalığına yakalanma riskini azalttığı da bilinmektedir

4
Bitter Çikolata

Bitter çikolata, genellikle libidoyu arttırıcı etkisi ile bilinmektedir. Ya da şık bir akşam yemeği masasında, şampanya kadehlerinin yanında, çilek tanelerinin üzerinde iştah açıcı bir şekilde durur. Onunla ilgili muhtemelen bilmediğiniz şey, sperm kalitesi ve sperm sayısı için de harika olduğudur. Bitter çikolata; erkeklerde meni hacmi ve sperm sayısını arttırdığı bilinen önemli amino asitler içermektedir. Tabi ki, şeker içeriğini minimum seviyede tutan ve kakao oranı önemli ölçüde yüksek olanlardan bahsediyoruz!

5
Somon

Amerika’da yapılan bir çalışma; somon gibi yağlı balıkları tüketen erkeklerin, kırmızı et yiyen erkeklere göre daha fazla sperm sayısı ve daha kaliteli spermlere sahip olduğunu ileri sürmüştür. Ayrıca, yine aynı çalışmada, işlenmiş et tüketen erkeklerin en düşük sperm sayısına sahip olduğunu göstermiştir. Bu veriler, işlenmiş etlerdeki koruyucu maddelerin, sperm kalitesini doğrudan etkilediğini göstermektedir. Dolayısıyla, somon gibi yağlı balıklar yönünden zengin bir beslenmenin, sperm kalitesini önemli ölçüde arttırdığı görülmektedir.

6
Yaban Mersini ve Türevleri

Erkek kısırlığı söz konusu olduğunda, yaş önemli bir faktör olsa da; yaban mersini, nar ve orman meyveleri gibi antioksidanlar yönünden zengin besinleri içeren bir beslenme, sağlıklı sperm hücrelerine sahip olmanın anahtarıdır.

7
Keçiboynuzu

Keçiboynuzu, genellikle pekmez olarak kullanılır. Sağlık yararları oldukça fazladır. 
Beyin, kalp ve damar dostudur. Bol miktarda lif içeriği ile de sindirime yardımcı olur. 
Ayrıca, erkeklerde iktidarsızlığa faydalı olduğu da bilinmektedir. Keçiboynuzu; vücudu güçlendirir, sperm miktarını ve kalitesini arttırır ve kısırlık için de hayati öneme sahiptir.

8
Sarımsak

Yemeklere tat vermesi için kullandığımız sarımsağın, sağlık için sayısız yararı bulunmaktadır. Sarımsak, önemli ölçüde B6 vitamini içermektedir. B6 vitamini, seks hormonlarını düzenlemede önemli bir rol oynamaktadır. Sarımsak, doğurganlığa faydalarının yanında; cinsel organlara kan akışını arttıran ve libidoyu yükselten maddeler yönünden de zengindir. Sarımsak ayrıca, yüksek selenyum içeriği ile kadınlarda düşük yapma riskini de azaltmaktadır.

9
Kabak Çekirdeği ve Fındık

Kabak çekirdeği, başta çinko olmak üzere çok çeşitli besin maddeleri ile doludur. Çinko, sperm sağlığınızda önemli bir rol oynamaktadır ve ayrıca, güçlü sperm üretimi için de gereklidir. 
Çinko içeriği yüksek besinler, erkeklerde testosteron hormonu seviyelerinin artmasına da yardımcı olur. Ve, testosteron seviyeleri arttıkça, erkeklerde sperm sayısında da artış görülür. 
Vücutta çinko depolamak için, çinko yönünden zengin besinleri günlük olarak tüketmeye özen gösterin. Kabak çekirdeği, düzenli olarak çinko almanın lezzetli, pratik ve ekonomik bir yoludur.

10
Dana Eti

Yapılan çalışmalar, bir insanın tükettiği et türünün, sperminin bir yumurtayı dölleme yeteneğini etkileyebildiğini göstermektedir. Yağsız dana eti gibi yağsız et ürünleri içeren sağlıklı bir beslenme programı, üreme sağlığını iyileştirmek ve sperm kalitesini arttırmak için yapılması gereken değişikliklerdir.

Görüş Ve Düşüncelerinizi Yoruma Yazıp Diğer Kullanıcılarımızla Paylaşabilirsiniz
Sosyete Sözler - Sosyete Karadeniz
Tanıtım Tarihçe Hastane ve Tıp Merkezleri İlkler Misyon, Vizyon, Kalite Politikamız Başkanın Mesajı Yönetim Kurulumuz Yöneticilerimiz İnsan Kaynakları Kalite Yönetim Sistemimiz Kurumsal Kimlik Kişisel Verilerin Korunması Gizlilik ve Kullanım Şartları Sağlık Rehberi Haberler Memorial TV Hasta Hikayeleri Görsel Hastane Turu Memory Dergisi Hasta Yorumları Topluma Katkılarımız Kalp Hastalığı Riski Hesaplayıcısı
Sözler Blog / Travel Blog / Trend Blog
Paylaş:  

Yorumlar