Samsun Şehir Gezi Rehberi
Karadeniz'e kıyısı olan Samsun 9.579 km²'lik yüzölçümüyle Karadeniz Bölgesi'nin en büyük yerleşim yeridir. Antik Çağ'da Amisos olarak adlandırılan kent bölgenin ticaret limanıdır. Bölgede üretilen tüm ticari mallar buradan ihraç edilir. Mustafa Kemal Atatürk 19 Mayıs 1919'da Samsun'a ayak basarak ulusal bağımsızlık savaşını burada başlatmıştır. Bu açıdan şehir Türk Ulusu için tarihi bir öneme sahiptir.Gezilebilecek Yerler
Nehirleri, ırmakları, dereleri, yaylaları, ormanları, denizi, güneşi ve kumuyla Samsun, Kızılırmak ve Yeşilırmak Deltaları arasına yerleşmiş bir tarım merkezi ve doğa cennetidir.
Doğal güzelliklerinin yanı sıra tarihi ve kültürel eserleriyle de dikkat çeken Samsun, aynı zamanda bir turizm merkezidir. Kentin bir geçiş güzergâhı olması, modern kara ve demir yollarının varlığı ve kenti dış ülkelere bağlayan havaalanı şehrin cazibesini ikiye katlamaktadır.
Büyülü antik kentler Samsun'un tarih hazinesinin mihenk taşıdır. Kentin güneydoğusunda yer alan Dündartepe, şehirdeki en popüler antik kenttir. Bu antik kentte Kalkolitik, Eski Tunç ve Hitit dönemlerinden kalma yapıtlar bulunur. Tekkeköy, İkiztepe, Kaledoroğlu, Lerdurge Antik Kentleri de Samsun il sınırları içerisinde yer alan diğer antik kentlerdir. Bu tarihi mekanları dolaşırken tarihe birebir tanıklık edebilirsiniz.
Samsun'un tarihi ve kültürel varlığının diğer bir parçası da müzelerdir. Gazi Müzesi, Arkeoloji ve Etnografya Müzesi en önemlileridir. Kurtuluş Savaşı'nı sembolize eden şehir merkezindeki Atatürk Anıtı ve dayanışmayı temsil eden Samsun limanındaki İlk Adım Anıtı kent için önemli eserlerdir.
Kentte bulunan hanlar ve bedestenler dikkat çekicidir. 17. yüzyılın sonlarında inşa edilmiş olan Taşhan ve Vezirköprü ilçesinde yer alan Fazıl Ahmet Paşa Bedesteni, bu tür yapılara en güzel örneklerdir.
Ladik-Hamayağı ve Havza Kaplıcaları kentin doğal güzellikleri olarak bilinir. Sinir rahatsızlığı, romatizma, kas yorgunluğu ve eklem iltihaplarına çok iyi gelen bu kaplıcalar sağlıklı ve keyifli bir tatil için idealdir.
Kültür ve Eğlence
Bağlama ve keman kente özgü halk müziğinin en önemli çalgılarıdır. Teknolojideki gelişmeler olumsuz yönde bir etki yaratsa da Samsun kültürünün önemli parçalarından el sanatları varlığını sürdürmeye devam etmektedir. Kilim, halı ve elbise dokumacılığı, iğne oyası, ayakkabıcılık, bakırcılık, ağaç oymacılığı yerel kültürün önemli örneklerindendir.
Yatakent'ten Terme'ye kadar uzanan sahil şeridi boyunca, yazın yüzmek ve güneşin tadını çıkarmak için çok sayıda plaj bulunur.
Ladik ve Akdağ Yaylaları, Vezir ve Kunduz Dağları, Altınkaya Baraj Gölü çevresi; doğa yürüyüşü, su sporları, olta balıkçılığı, motor gezintileri, kampçılık ve çim kayağı için uygun yerlerdir. Kentten ayrılmadan önce buradaki aktivitelerden faydalanabilirsiniz.
Yeme İçme
Hamsi, kuru fasulye, mısır ve lahana kent mutfağının başlıca malzemeleridir. Et, pirinç ve börek çeşitleri oldukça yaygındır. Kümes hayvancılığı da Samsun mutfağına katkıda bulunur. Madımak, Munuk ve Lorgon gibi çeşitli bitkiler yöre mutfağına ayrı bir tat verir.
Kaz yufkası, yer pancarı, mısır çorbası, keşkek, kale çorbası, hamsi ekmeği ve hamsili yemek türevleri Samsun yemek kültüründen başlıca örneklerdir.
Mutlaka tatmanız gereken lezzetler arasında yer alan Samun pidesini ve kavurmalı turşuyu Kurupelit’teki restoranlarda bulabilirsiniz.
Şehre geldiğinizde ayrıca farklı bir lezzet için Ladik Gölü'nün tuna balığını da tadabilirsiniz.
Alışveriş
Çiftlik, Mecidiye ve Yabancılar Pazarı kentin önemli alışveriş yerleridir. Yerel giysiler, el sanatları ve pek çok yöreye has ürün bu mekanlarda bulunur. Ayrıca, Hafza ilçesindeki köylerde ve dağ köylerinde, dokuma ürünler ve popüler yerel giysiler de bulabilirsiniz.
Görüş Ve Düşüncelerinizi Yoruma Yazıp Diğer Kullanıcılarımızla Paylaşabilirsiniz
Yorumlar
Yorum Gönder
Yorum yaparken:
1. İçerik konusuyla alakalı olmasına özen gösterin.
2. Aktif link bırakmayın. (Hemen silinir!)
3. Yazım ve dil bilgisi kurallarına uymaya çalışın lütfen.
Konu ile ilgili olmayan sorularınız için ise Blogger Yardım veya İletişim sayfalarını kullanınız.