Sağlık Rehberi Corona Korona Virüsü

Sağlık Rehberi Corona Korona Virüsü

Corona (Korona) Virüs Nedir?
Solunum yolu ile yani, çok kısa zamanda geniş kitlelere ulaşabilip hastalandırabilecek bir bulaşma yolu ile bulaşan, Çin’de ortaya çıkmış bir virüstür. Çin, çok çeşitli besinlerin (hayvan, böcek vb.) yoğun tüketildiği, çok kalabalık bir ülke olduğu için, aslında hayvanların taşıdığı bazı mikroplar insana adapte olma imkânını sıklıkla orada buluyorlar. Bu mikroplar yepyeni ortaya çıktıkları için onlara karşı “bağışık” olma durumumuz “sıfır” oluyor; yani virüs, hastalanma potansiyeli olan herkesi hastalandırıyor. Burada, herhangi bir mikrobun herkesi hastalandırmadığını, sadece belli kişilerin hastalandığını ve sadece, yine belli kişilerin (kronik hastalığı olanlar, zayıf/düşkün/çok yaşlı kişiler) ağır hastalandığını da bilmek lazım.

Türkiye'de Corona Virüsü Var Mı?
Türkiye'de Corona Virüsü Kaç Kişide Bulunuyor?

Corona (COVID-19) Virüs Nasıl Bulaşır?
Virüs solunum yolu ile bulaşır. Burada, tüm araştırmalar kesinleşmemiştir; bu yüzden, “Her türlü solunum yolu” demek gereklidir. Yani mikrop, öksürmek veya tıksırmakla havada belli sürede asılı kalabilir. Virüs, tabii ki öpüşmek ve en yaygın olarak eller ile de bulaşır.

Normalde hastalığı alan bir kişi, hasta olduğunun farkına varmadan ve belirtiler ortaya çıkmadan virüsü yaymaya başlayabilir. Burada, “inkübasyon dönemi” dediğimiz bir “kuluçka” dönemi vardır. Ancak yeni Corona virüs için bu, tam olarak ortaya çıkarılmaya çalışılıyor. Şimdilik kuluçka süresinin 2-14 gün olduğu düşünülüyor.

Corona (Korona) Virüs Belirtileri Nelerdir?
Ateş, öksürük ve nefes darlığı, başlıca sözü edilen belirtiler. Ancak her türlü solunum yolu hastalığı belirtilerini dikkate almakta yarar var. Burun akıntısı, halsizlik, vücut ağrısı da belirtiler arasında yer alıyor. Virüsle karşılaştıktan sonra genellikle 2 gün içinde belirtiler ortaya çıkıyor ancak bu süre 14 güne kadar uzayabiliyor.

Yeni Corona Virüs (COVID19) sorununun giderek büyüdüğü son günlerde bu virüsün solunum sisteminin yanı sıra göz tutulumu yapabileceğini ve hatta ilk bulguların gözde olabileceği de unutulmamalı. 

Zira ilk şüpheli vakaları teşhis edip bildiren ve kendisi de enfekte olup hayatını kaybeden hekimin de göz doktoru olduğunu hatırlatan Anadolu Sağlık Merkezi Göz Hastalıkları Uzmanı Op. Dr. Burcu Usta Uslu , “Virüs göze damlacık yolu ile bulaşarak gözde konjonktivit (kırmızı göz hastalığı) sebep olabilir” dedi.

Diğer viral kırmızı göz hastalıklarında olduğu gibi yeni corona virüs belirtileri arasında da gözde kızarıklık, çapaklanma, sulanma gibi bulguların seyredebildiğini söyleyen Anadolu Sağlık Merkezi Göz Hastalıkları Uzmanı Op. Dr. Burcu Usta Uslu, “Bu şikayetler ile başvuran hastada ayırıcı tanıda akla corona virüsü getirmekte fayda var. Göz doktoruna konjonktivit ile başvuran hastada ateş, solunum yolu tutulumu bulguları varsa ve öksürük, solunum güçlüğü de eşlik ediyorsa Corona Virüs akla getirilmeli” açıklamasında bulundu.

Kimler Corona Virüs Riski Taşıyor?
Herkes, çünkü bu yeni bir virüs ve kimse bağışık değil.
Ancak, herkes hastalık belirtisi göstermeyebilir.
Hastalananların hepsi, ağır hastalık geçirecek anlamına da gelmez.

Corona Virüs Tedavisi Nasıl Yapılır?
Spesifik, yani Corona Virüs’e özgü (Corona Virüs’ü “öldüren”) bir ilaç yoktur.
Bu, virüs hastalıklarının çoğu için böyledir. Ağır hastalanan kişilerin yatırılarak, “destekleyici tedavi” görmeleri gerekir. Yani nerede sıkıntılı bir durum varsa onu çözmeye yönelik tedaviler yapılır. Eklenen başka mikroplar (bakteri enfeksiyonu) olduğunda, onlar tedavi edilir.

Corona Virüsten Nasıl Korunabilirim?
Sağlık durumumuzu en üst düzeyde tutmak, dengeli ve iyi beslenmek, stresle başa çıkabilmek, yeterli uyumak her türlü hastalığa karşı yapabileceğimiz en önemli şeydir. Ayrıca kontrolsüzce etrafa aksırıp, tıksırmamak, öksürürken ağzımızı mendille kapatmak, ellerimize solunum salgılarımızı bulaştırmamak, bulaşırsa sabunla yıkamak, dezenfekte etmek önemli.
El hijyenine dikkat edilmeli, en azından bu dönem el sıkışmamalı.

Eller kirliyken ağız ve burna götürülmemeli, el dezenfektanı kullanılmalı.
Kapalı ortamlarda bulunmamaya da dikkat edilmeli.
Kalabalık ortamlardan mümkün olduğunca uzak durulmalı.

Bunun dışında, gündemi takip ederek, toplu taşıma davranışlarımızı güncel tutmak (maske takmak vb), tek kullanımlık mendil, el dezenfektanları taşımak, elleri “gereken her durumda” sabunla yıkamak, bu dönem asla el sıkışmamak, solunum yolu enfeksiyonu belirtileri gösteriyorsak kişisel bulaştırmama davranışları edinmek, gerekirse evden çıkmamak alınabilecek önlemler arasında.

Virüsün özel bir tedavisi veya aşısı olmadığını ihtiyaç halinde destek tedavisi yapıldığını belirten Anadolu Sağlık Merkezi Enfeksyon Hastalıkları Uzmanı Doç. Dr. Elif Hakko, “Enfeksiyondan korunmak için tüm diğer bulaşıcı hastalıklarda olduğu gibi sık el yıkanması, öksürürken, hapşırırken ağzın ve burnun kapatılması, hastayken evde kalınması, dışarı çıkılmaması önemli.
Ayrıca et ve yumurtanın iyi pişirilmesi önlemler arasında yer alıyor” dedi.

Corona Virüs İçin Doğru Maske Kullanımı Nasıl Olmalı?

Maske kullanımı nasıl olmalı?
Maske, burun, ağız ve çenenin alt kısmını kapsayacak şekilde açılmalı ve yanlardan hava almayacak şekilde yerleştirilerek sıkıca bağlanmalıdır.
Burun köprüsü üstündeki telli esnek bant sıkıştırılmalıdır.
Ellerle maskenin ip veya lastiği dışında hiçbir yerine temas edilmemelidir.
Maskenin ön kısmı kirli kabul edilir.
Maske ile temas öncesi ve sonrasında el hijyeni sağlanmalıdır.
Maske önce alt bağcık sonra üst bağcığından tutularak ön kısma dokunmadan çıkartılır ve atık kutusuna atılır.

Corona Virüsten Korunmak İçin Ellerimizi Nasıl Yıkamalıyız?
Ellerinizi ıslatınız.
Bir basım sıvı sabun alınız.
Ellerinizi ovuşturunuz.
Parmak aralarını ve el sırtını yıkayınız.
Avuç içlerini ve parmak aralarını ovalayınız.
Parmak sırtlarını diğer avuç içiyle yıkayınız.
Her iki elin başparmağını diğer elinizle ovalayınız.
Avuç içine sürterek parmak uçlarınızı yıkayınız.
Ellerinizi su ile durulayınız.
Kağıt havlu ile kurulayınız.
Aynı havlu ile musluğu kapatınız.
Böylece el hijyeni sağlanmış olur.

Seyahatten Gelenler Nelere Dikkat Etmeleri Lazım?
Hasta olma ihtimali olanların maske takması, etrafa bulaştırmaması açısından önemli. Korunmak açısından da maske takmamız önemli.

Ayrıca solunum yolu enfeksiyonunu düşündürebilecek belirtiler görüldüğünde hemen bir hekime başvurmak önemli.

Peki, Corona Virüsü (Koronavirüs) kaygısını nasıl önlersiniz?
Güncel durum hakkında bilgi sahibi olma isteğiniz gayet normal ve gereklidir.
Fakat yalnızca haberleri takip eder ve günlük yaşantınızı olumsuz gelişmelere odaklarsanız bu durum psikolojinizde kalıcı zararlara sebep olabilir. Gerektiği ölçüde haberleri takip edin.

Yetkili kişilerin önerdiği hijyen kurallarına uymanız ve kişisel temizliğinize dikkat etmeniz yeterlidir. Günde belli el yıkama sayısına ulaşmaya çalışmak, temiz de olsa eşyalara dokunmaktan kaçınmak veya yalnızca faydalı olduğunu düşündüğünüz yiyeceklerin aşırı tüketimi birtakım psikolojik problemlere neden olabilir.

Belirsizlik ve az bilgi kaygı yaratır. Karşı karşıya olduğunuz tehdidin tam olarak ne olduğunu bilmemeniz paniği tetikleyebilir. Konu hakkında bilgi sahibi olan kişilerden mutlaka bilgi alın.

Tedbir amaçlı bir süre sosyal ortamlar yerine evinizde vakit geçirmeniz en doğrusu. Bunu bir kısıtlama olarak değil fırsat olarak düşünün.
Kendinize vakit ayırın.

Sosyete Karadeniz ~ Sosyete Sözler ~ Sosyete Trend ~ Sosyete Travel
Sürekli haberleri takip etmeyin.  Dozunda tedbir alın  Bilgilenin, araştırın, sorun  Vaktinizi değerlendirin  Yalnızca güvenilir haber kaynaklarını takip edin
Görüş Ve Düşüncelerinizi Yoruma Yazıp Diğer Kullanıcılarımızla Paylaşabilirsiniz
Paylaş:  

Yorumlar