Samsun Hakkında

Samsun Hakkında

Samsun Hakkında Bilinmesi Gerekenler Samsun Hakkında Bilgiler Samsun Hakkında Bilmedikleriniz Samsun Hakkında Genel Bilgiler

İlin Adı: SAMSUN (Samsun ilinin 17 adet ilçesi vardır.)
Samsun İlçeleri: 19.Mayıs, Alaçam, Asarcık, Atakum, Ayvacık, Bafra, Canik, Çarşamba, Havza, İlkadım, Kavak, Ladik, Salıpazarı, Tekkeköy, Terme, Vezirköprü, Yakakent

Samsun Plaka Kodu: 55
Samsun Telefon Alan Kodu: 362
Samsun Nüfusu: 1.335.7166
Samsun Bölgesi: Karadeniz

Samsun ili Karadeniz Bölgesi’nin en kalabalık ve en gelişmiş şehridir.
İl pidesi, tütünü ve pirinci ile meşhurdur. Samsun, Türkiye Cumhuriyeti’nin kuruluşuna şahitlik ederek önemli rol oynayan şehirlerinden biridir. Bunun yanında bölgenin turizm merkezlerinden olan kent, doğal güzellikleri ve tarihi yapıları ile görmeye değer bir ilimizdir.

Samsun'un Coğrafyası
Samsun, Orta Karadeniz Bölgesi’nde yer alır. Doğusunda Ordu, batısında Sinop, kuzeyinde Karadeniz, güneyinde de Çorum, Amasya ve Tokat illeri ile çevrilidir.
Samsun ilinin yüzölçümü 9.579 kilometrekaredir.

İlin yer biçimleri Doğu ve Batı Karadeniz bölümlerine bakarak yükseltisi az olan Orta Karadeniz Dağları, bu dağları yaran akarsuların (Kızıl ve Yeşil Irmaklar) açtığı dar vadiler boyunca uzanan ovalarla akarsu ağızlarındaki delta ovaları oluşturmaktadır.

Dağlar iki sıra halinde uzanırlar.
Birinci sıradakilerinin yükseltileri daha azdır. Canik Dağlarının Batı uzantıları olan Sıralıdağ, Kocadağ ve Tütmen Dağı bunlar arasındadır.
İkinci sıranın dağları, Çal Dağı, Kunduz Dağı, Tavşan Dağı ve Amasya il sınırındaki Akdağ ilin en yüksek noktasıdır.

Samsun İlinin önemli ovaları; Bafra Ovası, Çarşamba Ovası ve Akçay Ovası’dır.

Samsun İlinin önemli akarsuları; Kızılırmak, Yeşilırmak, Mert Irmağı, Kürtün, Terme Çayları, Abdal ve Karaboğaz Dereleridir.

Samsun İlinin gölleri; Balık, Dutdibi, Karaboğaz, Ladik, Kocagül, Dumanlı ve Akmaz’dır.

Samsun ilinde denize girmeye uygun plajlar; İlin başlıca plajları Mert Plajı, Atakum-Atakent Plajları, Yakakent, Alaçam, Fener Plajı, Bandırma Plajı, Bafra ve Terme sahilleridir.

Samsun iklimi
Samsun ilinin iklimi, sahilde ve iç kesimlerde farklılık göstermekte ayrıca, her mevsim yağışlı geçmektedir. Sahil kesiminde Akdeniz iklimi, iç kesimlerde ise İç Anadolu iklimi hüküm sürmektedir. Yaz mevsiminde, serin yağışlı ve nemli geçmektedir. Kış ayları da kar yağışlı, az soğuk ve bol yağışlı geçmektedir.

Samsun Şehrinin İsmi Nereden Gelir?
Samsun, İyonyalılar (Miletliler) tarafından kurulmuş ve “Amisos” adı verilmiştir. Türkler kenti fethedince yeni bir şehir kurmuşlar ve bu şehre “Canik ili” demişlerdir. Fakat şehrin adı sonradan “Samsun” ismini alarak şimdiki ismini almıştır.

Samsun'un Tarihi
Karadeniz’in orta kesiminde bulunan Samsun, İ.Ö. VII. Yüzyılında (İyonyalılar) Miletler tarafından kurulmuştur. IV. yüzyıldan sonra Pontos Krallığı’nın ve Mitridat Savaşlarının ardından Roma İmparatorluğu’nun egemenliği altına girmiştir.

XII. Yüzyılda kent, Selçuklu Kılıçaslan tarafından fethedilmiş ve 1419’da II. Beyazıt, Osmanlı ülkesine katmıştır.

Ankara Savaşı’ndan sonra yeniden çeşitli beyliklerin eline geçmiş ve 1418 yılında Osmanlı Devleti’nin egemenliğine girmiştir.

Ulusal Kurtuluş Savaşı, Mustafa Kemal’in Samsun’a ayak basmasıyla Milli Mücadele başlatılmıştır. Samsun ili 1923 yılın da il olmuştur.

Sosyete Karadeniz ~ Sosyete Sözler ~ Sosyete Trend ~ Sosyete Travel
Samsun Hakkında ile ilgili aramalar samsun hakkında bilinmesi gerekenler  samsun tarihi hakkında bilgi  samsun ili hakkında herşey  samsun tanıtımı kompozisyon  samsun şehri tanıtımı  samsun tanıtım yazısı  samsun tanitim  samsun ilçeleri
Görüş Ve Düşüncelerinizi Yoruma Yazıp Diğer Kullanıcılarımızla Paylaşabilirsiniz
Paylaş:  

Yorumlar