Stresten Kurtulmanın Yolları

Stresten Kurtulmanın Yolları

1 - Doğal Stres Tedavisi : Otojenik Öğrenmek

Kendinizden kaynaklanan otojenik öğrenme dürtüsü, fizyolojinizi düşüncelerinizle değiştirmenize ve stres kolayca geri püskürtmenize olanak sağlar.

2 - Doğal Stres Tedavisi : Günlük Tutun

Günlük tutmak, tüm stresi azaltmak için çeşitli şekillerde kullanılabilir. Araştırmacılara göre; günlük yazmak, stres rahatlamasının yanı sıra sağlık açısından da tavsiye edilir.

3 - Doğal Stres Tedavisi : Kendi Kendinize Hipnoz Uygulayın

Kendi kendinize hipnoz, değişen alışkanlıklar, bedeninizi gevşetmek, düşünce düzeninizi değiştirmek ve daha pek çok şey için basit ve rahatlatıcı bir yol sağlar. Bunların hepsi stres giderici olabildiğinden, kendi kendinizi hipnoz etmek, çabaya değerdir.

4 - Doğal Stres Tedavisi : Meditasyon Yapın

Meditasyon, kısa süreli stres rahatlamasının yanı sıra kalıcı stres yönetimi faydalarını da beraberinde getirir. Denenecek birçok farklı meditasyon şekli vardır. Her biri benzersiz ve kendinize hitap eder.

5 - Doğal Stres Tedavisi : PMR’yi öğrenin

Progresif kas gevşemesi veya PMR, vücudunuzdaki tüm kasları grup halinde gevşetmenize izin veren bir tekniktir. Başlangıç oturumları birkaç dakika sürer ve bittiğinde fiziksel ve duygusal olarak rahat hissetmenizi sağlar. Uygulama ile saniyeler içinde tam vücut rahatlaması sağlayabilirsiniz.

6 - Doğal Stres Tedavisi : Pratik Yoga Yapın

Yoga, nefes egzersizleri, meditasyon ve hafif egzersizler içerir. Bir seans ilk stres rahatlamasını sağlar ve sürekli uygulama strese daha fazla esneklik getirir. Daha güçlü stres giderici yöntemlerden biridir.

7 - Doğal Stres Tedavisi : Solunum Egzersizleri Yapın

Solunum egzersizleri, her an, her yerde yapılabilen ve çabuk uygulanan bir yöntem olduğu için rahat ve basit bir stres rahatlaması sağlar.

8 - Doğal Stres Tedavisi : Oyun oynayın

Bir grup arkadaşınızla iyi bir oyun oynamak ya da çevrimiçi dinlendirici bir oyun oynamak, aklınızı stresten uzaklaştırabilir ve daha rahat bir duruma yol açabilir. Oyunlar iyi çalışan stres giderici yöntemler arasındadır. Çünkü insanlar düzenli olarak oyun oynamaya yetecek kadar zevk alır ve zaman ayırırlar.

9 - Doğal Stres Tedavisi : Seks Yapın

Seks hayatı; sağlıklı bir ilişki içinde, nefes almak, dokunmak, sosyal bağlantı ve diğer stres giderici yöntemleri içerir. Ve orgazmla birlikte endorfin ve diğer faydalı kimyasalların harekete geçtiği için fantastik bir stres giderici olabilir. Seks aynı zamanda oldukça etkili olabilen “eğlenceli” stres giderici yöntemlerden bir diğeridir.

10 - Doğal Stres Tedavisi : Kahkaha Atın

Gülme eylemi; gerginliği azaltır ve pozitif fizyolojik değişiklikler getirir. Gününüzde daha fazla kahkaha atmanın yollarını bulmak, rahatlamanın stresini azaltmak için etkili bir yol olabilir.

11 - Doğal Stres Tedavisi : Biofeedback ile Rahatlayın

Biyolojik sinyallerle rahatlama tekniği olan Biofeedback bazı özel ekipmanlara ihtiyaç duyarken, bu stres giderme tekniği stresle birlikte gelen fizyolojik değişikliklerin daha farkında olmanızı ve bilinçli olarak değiştirmenizi sağlar. Zihninizi vücudunuzu rahatlatmak için kullanarak, zihninizi daha da büyük ölçüde rahatlatabilir ve olumlu bir geri bildirim döngüsü oluşturabilirsiniz.

12 - Doğal Stres Tedavisi : Müzik Dinleyin

Müzik, fizyolojinizi stresi azaltmanıza yardımcı olacak şekilde değiştirebilir. Müzikle rahatlama stres için eğlenceli, pasif bir yoldur. Resmi müzik terapisi oturumları stresle ilgili çeşitli konularda yardımcı olabilir.

13 - Doğal Stres Tedavisi : Yürüyüş Yapın

Yürüyüş egzersizi, dakikalar içinde çalışabilecek fantastik bir stres gidericidir. Yürüyüşe çıkmak, sizi farklı bir zihniyet çerçevesine getirebilecek bir manzara değişikliğinin tadını çıkarmanızı sağlayan ve egzersizin faydalarını da beraberinde getirir. Stres giderici yöntem olarak yürümenin daha pek çok faydası vardır.

14 - Doğal Stres Tedavisi : Bahçe Kurun

Dışarı çıkıp manzaranın tadını çıkarmak, bahçeciliğin stres atmaya katkıda bulunma yollarından yalnızca bir tanesidir. Toprakla uğraşmanın diğer stres giderici yöntemlere faydaları da bilinmektedir.

15 - Doğal Stres Tedavisi : Pratik Zaman Yönetin

Zaman yönetimi becerilerinizi kazanmak, yaşadığınız stresi azaltmanıza ve kaçınamayacağınız şeyleri daha iyi yönetmenize olanak sağlar. Yapılacaklar listenizdeki her şeyi tamamlayabildiğiniz zaman acele etme veya unutma stresi kaybolur. Bu da tüm hayatınızı daha kolay hale getirir.

16 - Doğal Stres Tedavisi : Gerektiği gibi Müzik Dinleyin

Çeşitli ruh halleri için çalma listeleri oluşturmak, yani bir müzik terapisti oluşturmak, müziğin stres giderici yöntem olarak yardımcı olabileceği tek yol değildir. Stresi pasif, zevkli ve rahat bir şekilde hafifletmenize de yardımcı olabilir.

17 - Doğal Stres Tedavisi : Dengeli Bir Diyet Yapın

Kötü bir diyet strese karşı daha fazla tepkime getirirken, sağlıklı bir diyette daha fazla fiziksel ve duygusal sağlık getirebilir. Bazı hafif yiyecekler ve atıştırmalıklar bulun ve günlük hayatınızda kendinizi daha az stresli hissedin.

18 - Doğal Stres Tedavisi : Girişken İletişim Becerilerini Öğrenin

İlişkiler büyük stres gidericileri yöntemler arasında olabilir. Etkili iletişim yoluyla ilişkilerinizi nasıl sağlıklı tutacağınızı bilmek, stres rahatlaması için en iyi zaman ve enerji yatırımlarından biridir.

19 - Doğal Stres Tedavisi : Aroma Terapi Yapın

Aroma terapinin stres atma için gerçek faydaları vardır. 
Enerji verir, daha rahat olmanıza veya daha fazla gevşemenize yardımcı olabilir.

20 - Doğal Stres Tedavisi : Kafein Alımını Azaltın

Gün içinde çok geç saatlerde kafein tüketilmesi, stres düzeylerini tetikleyen uyku kalitesini etkileyebilir. Çok fazla kafein tüketmek, genel olarak, sizi strese karşı duygusal olarak daha reaktif hale getirebilir. Fazla alındığında kafeinin farklı olumsuz yönleri de vardır.

21 - Stresten Kurtulma : Dozunda Alkol Alın

Günün sonunda kontrolünüzü kaybetmeyecek miktarlarda alkol alımı rahatlama getirebilir. 
Örneğin bir bardak kırmızı şarap alabilirsiniz. 
Ancak çok fazla alkol açıkça belli ki başka problemlere de yol açabilir.

22 - Stresten Kurtulma : Yoğun Çalışmaya Mola Verin

Yoğun stresli bir projenin üzerinde ara vermeden çalışıyorsanız, bu çalışma yaşadığınız stresi artırabilir. Son teslimat tarihini göz önünde bulundurarak çalışmanıza kısa molalar vermek sizi rahatlatabilir. Aynı zamanda tekrar başladığınızdaki iş verimi artar.

23 - Stresten Kurtulma : Yeşil Çay İçin

Yorgun ve stresli bir günün ardından ertesi günün planlarını yaparken bir bardak yeşil çay ile rahatlayabilirsiniz. Size güzel bir mola ve huzur sağlayabilir. Yeşil çayın sağlığa faydalarını da ayrıca deneyimleyebilirsiniz.

24 - Stresten Kurtulma : Müzik Eşliğinde Ev Temizliği Yapın

Ev temizlemek göründüğünden daha eğlenceli bir etkinlik olabilir, müzik ruh halinizi yükseltebilir ve size enerji verebilir. Ev temizlemenin fiziksel etkinliği size ek faydalar sağlayabilir ve daha az karmaşık, daha sakin bir ortam bırakabilir.

25 - Stresten Kurtulma : Akvaryum Balıklarını İzleyin

Akvaryumda yüzen bir balığı seyretmek; sizin stresten arınmanıza, gevşemenize ve birkaç dakika dinlenmenize yardımcı olabilir. Balığın keyif verici görüntüsü etkili stres giderici yöntemler arasındadır.

26 - Stresten Kurtulma : Arkadaşınızla Bir Yürüyüşe Çıkın

Sosyal destek, çevredeki en etkili stres gidericilerden biridir. Stresli olduğunuzda ilişkilerinizi beslemek için zaman ayırmak, sizi duygusal olarak daha iyi bir yere götürebilir ve arkadaşlarınız için de iyi olabilir.

27 - Stresten Kurtulma : Müzikle Birlikte Şarkı Söyleyin

Müzik stresi çeşitli şekillerde rahatlatma yeteneğine sahiptir ve bir şarkıyı ortaya çıkarmak yalnızca sürükleyici bir deneyim değil, aynı zamanda stres boşaltıcı bir deneyim olabilir. Ayrıca stresli zamanlarda şarkı söylemek, özel bir gerilimden kurtulma hissi uyandırabilir. (Şarkı söyleme yetenekleriniz konusunda utangaçsanız, her zaman duşta veya arabanızda şarkı söyleyebilirsiniz.)

28 - Stresten Kurtulma : Evde Spa Yapın

Evde spa deneyimi harika bir şekilde yatıştırıcı olabilir. Rahatlatıcı bir köpük banyosu hazırlamak sizi temiz, rahat hissetmenize ve kişisel bakım yapmanıza fırsat verebilir. Aromaterapi kullanımı, stres rahatlamasını yoğunlaştırabilir. (Eğer bir küvetiniz yoksa, hızlı bir ayak bakımı ve losyon bile harika hissetmenize yardımcı olabilir.)

29 - Stresten Kurtulma : Bazı Aktiviteleri Azaltın

Dört dörtlük bir hayat yaşamak harika, ama çok yorgun ve bunalmış olduğunuzda, muhtemelen olabileceğinizden daha az zevk alıyorsunuzdur. Bazen en stresli ya da en az gerekli aktivitelerden bazılarını bırakmak stres seviyeniz için harikalar yaratabilir.

30 - Stresten Kurtulma : 5 Dakika Meditasyon Yapın

Bazı insanların günlük 20 dakikalık meditasyon alışkanlığı olmadıklarından zamanımız yok bahanesini savunurlar. Neredeyse hepimiz ne kadar meşgul olursak olalım beş dakikalık meditasyon yapabiliriz. Bu süre stresimizi gidermede fark yaratabilecek kadar yeterli olmaktadır.

31 - Stresten Kurtulma : Çikolata Yiyin

Fazla miktarda çikolata sizi hasta ve pişman hissettirebilir. Ancak küçük miktarlarda alınan çikolata, harika bir lezzet verebilir. Bitter çikolata ayrıca kalp sağlığı için ek faydalar sağlar!

32 - Stresten Kurtulma : Köpeğinizi Yürüyüşe Çıkartın

Köpeğinizle açık havada yapacağınız yürüyüş iyi bir stres giderici yöntem olmasının yanında, köpeğinizle aranızda olan bağın kuvvetlenmesini sağlar. Ayrıca bu yürüyüş egzersiz listenize de artı yazar.

33 - Stresten Kurtulma : Resim Yapın

Yaratıcılığınızın tadını çıkarmak stresi azaltmak için harika bir yol olabilir ve bu sadece sanatçılar için bir aktivite değildir. Çizim ve renklendirmenin stresi etkili bir şekilde azaltacağı kanıtlanmıştır, bu nedenle bir kalem alın ve resim çizin.

34 - Stresten Kurtulma : Dans Edin

Stres giderici yöntem olarak sevdiğiniz müzik eşliğinde dans etmek etkilidir. 
Dans etmek; fiziki aktivite yanında ruhunuzu dinlendirecek bu yöntemdir.

35 - Stresten Kurtulma : İyimser Olma Üzerine Çalışmalar

İyimserler daha mutlu ve sağlıklı yaşamlara sahip olma eğilimindedir. Bu da muhtemelen daha az stresli oldukları anlamına gelir. Neyse ki, iyimserliğe yönelik kendi eğiliminizi oluşturabilir ve hayatınızda neyin iyi olduğunu daha net farkına varabilirsiniz.

36) Stresten Kurtulma : Bir Şeye Odaklanın

Meditasyon birçok şekilde uygulanabilir ve favorilerimden biri bir nesneye veya düşünceye odaklanmaktır. Bunu nasıl yapacağınızı öğrenin ve odaklanmada çeşitli nesnelerle pratik yapın. 
Bu tür meditasyonu beklediğinizden daha kolay bulabilirsiniz.

37 - Stresten Kurtulma : Fitness Sporu Yapın

Fitnes yaparak hem sağlıklı hem de zinde kalarak stresinizden kurtulabilirsiniz. 
Ayrıca diğer fitnes meraklıları ile beraber bu sporun sosyal ilişkilerinizin güçlendirmenizi sağlayabilir yeni arkadaşlıklar edinebilirsiniz.

38 - Stresten Kurtulma : Kısa Bir Tatile Çıkın

Vaktiniz veya paranız olmadığı için uzun zamandır uzun süreli tatillere gidememiş olabilirsiniz. 
Hafta sonunuzu, uygun bir bütçeyle kısa bir tatil şeklinde değerlendirmek stresinizi atmak için kâfi gelecektir.

39 - Stresten Kurtulma : Dua Edin

Birçok insan stres rahatlaması için maneviyata yönelir ve çalışmalar bunun işe yaradığını göstermektedir. Dua etmek fiziksel ve duygusal olarak rahatlatıcı olurken ruhsal olarak canlandırıcı olabilir. Stresli hissediyorsanız, duanın gücünü unutmayın.

40 - Stresten Kurtulma : Şükür Edin.

Sahip olduğunuz nimetleri sayarak minnettar olmanız gerekenleri hatırlamak yani şükür etmek sizi tüm stres kaynaklarından arındırır. Olumsuz şartlardan daha az etkilenmenizi, aynı zamanda stresle başa çıkmanız gereken tüm kaynakları hatırlatır ki bunlar oldukça güçlendirici olabilir.

41 - Yemek Pişirin

Güzel kokularla eşleşen lezzetli yemekler pişirmek ruhunuza iyi gelecektir. Bu aktiviteyi hoşlandığınız bir müzik eşlinde yapıyorsanız ve sevdiklerinize yemek hazırlamak size zevk veriyorsa stres giderici yöntemler arasında en işe yarayan yöntemlerden biri olarak sayabilirsiniz.

42 - Pozitif Enerjiyle Kendinizi Çevreleyin

Stresliyseniz kendinizi stresli durum ve ortamlardan uzaklaştırmanız gerektiğini söylemek akıllıca olmaz gibi gelebilir. Bununla birlikte, sakin bir ortamda size iyi gelen insanlarla bulunmak stresten uzaklaştırmaktan daha fazlasını yapabilir; sizi iç huzura yaklaştırır.

43 - Hayır Demeyi Öğrenin

İnsanlarla aranızdaki sınırları belirlemek ve kendi istekleriniz için iki kat zaman ayırmayı prensip haline getirmek kendiniz için yapılması gereken en önemli şeydir. Bu sınırlamaları koymak sizden bir başkası bir şey istediğinde reddetmekten daha kolay olabilir. Ancak bu şekilde yönetmeniz gereken bir dizi stresörü ortadan kaldırabilirsiniz.

44 - Şekerleme Yapın

Uyku bozukluğu hepimizi stresli yapabilir. Neyse ki, yapacağınız bir şekerleme, genel uyku gereksinimlerine katkıda bulunabilir ve daha az stresli daha tazelenmiş hissetmenize yardımcı olabilir. Uygun ambiyansı ve zamanı yakaladığınız an hiç düşünmeden şekerleme yapabilirsiniz.

45 - Yıldızları Seyredin

Açık bir havada yıldızları seyretmek, onları bazı figürlere benzetmek ya da hayal kurmak zihinsel aktivitenizi stresten arındırır. Çocukken yaptığınız gibi.

46 - İşinizde Stresi Azaltın

Bazı iş stresi türleri sizi işe gitmekten korkutabilir! Şayet sorun sizde değilse, mecburiyetlerinizi de göz önünde bulundurarak iş ortamınızı nasıl stresten arındırabilirsiniz fikir yürütün. Stresli iş arkadaşları, önlenemeyen gürültü, plansızlık, aşırı yoğunluk vb. gibi işyerinin genel yapısında mevcut olan olumsuz şartlarla ilgili ekip olarak nasıl bir iyileştirme yapabilirsiniz gözden geçirin. 
Şahsi olarak kendinizin yapabileceğiniz iyileştirmeler için hiç zaman kaybetmeyin.

47 - Yeni Bir Stres Giderici Yöntem Bulun

Bazen; duygu durumunuzu ve stresi nasıl yönettiğinizi değiştirebilmek için yeni yollar bulmak iyi gelir. Bulduğunuz yeni yolları sadece bulmakla kalmayıp denemek için çekimser kalmayın. Denediğiniz yeni yöntemlerden etkili olanları stres giderici yöntemler içinde rutininize ekleyiniz. (Mesela değişik bir hobi edinmek gibi)

48 - Taşınabilir Müzik Yanınızda Olsun

Müziğin stres rahatlaması ve sağlığa yararları olduğu inkâr edilemez bir gerçek. Çevredeki boş gürültüler sizi lüzumsuz yere gerebilir, strese sokabilir. Bunun önüne geçmek ve her ortamda stresten korunmak için keyif aldığınız müzikleri depolayacağınız mp3 ve kulaklığınız yanınızda olsun. 
Bunu deneyin ve müziği günlük stres giderici yöntemler arasında ilk sıraya alın. 
Her alanda müzik ile kombinasyonlar deneyin.

49 - Masaj Yapın

Masaj, stres gerilimini azaltmak için harika bir yol olabilir ve kendi kendinize uygulayacağız masaj her zaman gerilimi azaltmada fayda verir. Bu masajın müzik eşliğinde ve aromatik yağlarla güçlendirmeniz aldığınız keyfi artırırken stresinizi daha da azaltır.

50 - Kendinize Sakin Bir Gün Ayırın

Belirleyeceğiniz bir rutinde kendinize sakin bir gün ayırın. Bugünü sadece kendiniz için ayırın ve sizi rahatlatacak aktiviteler yapın. Şayet tatil için para veya zamanınız yoksa, sakin bir gün geçirmek mola vermek için harika bir yoldur. İşte size stres giderici yöntemlerden maliyeti en düşük olanlardan biri.

51 - İçinizdeki Çocuğa Fırsat Verin

Kendiniz için hiçbir şey yapamamak ve zaman ayıramama ihtimalini bilmek sizi strese sokabilir. 
İlla program yapmak şart değil. Günlük yaşamın akışı içinde bir saniye yetişkin kimliğinizden arınıp içinizdeki çocuğu mutlu edebilirsiniz. Mesela işe giderken kartopu oynamak ya da sevdiğiniz bir şekerlemeyi almak gibi. İçinizdeki çocuğun sesine kulak vermek bir saniyede sizde inanılmaz olumlu etkiler yaratacaktır.

52 - Arkadaşlarınızla Birlikte Gülün.

Gülümsemenin ve kahkaha atmanın stres üzerindeki olumlu etkilerini göz önünde tutarak sizi gülümsetebilen arkadaşlarınızı hep elinizin altında tutun. Ara ara onlarla sohbet etmek gülmek şakalaşmak size ve onlara çok iyi gelecektir. Çok kısa süreli bir görüşme olsa bile stresinizi başınızdan savmanız için iyi bir fırsat.

53 - Küçük Bir Parti Yapın

Sosyal destek, bir kişinin stres seviyesinde harikalar yaratır ve her arkadaş türü önemlidir. 
Küçük bir parti verin ve en önemli arkadaşlarınızı ve yaşamınızdaki rollerini kutlayın. 
Sosyal bağlarınızı güçlendirecek ve hissedeceğiniz stresi azaltacaktır. 
Ayrıca bu ortamlarda yeni arkadaşlar edinmekte cabası.

54 - Haberi Kısıtlayın

Haberler önemlidir, ancak bugünlerde haberlerde duyduğumuz şey çok stresli olabilir. 
Televizyondan, internetten ve diğer kaynaklardan gelen haberleri kapatıp haftada bir gün almak bize iyi gelir. Gerçekten önemli bir şey oluyorsa, bunu duyacaksınız, ancak barış ve sessizlik stres seviyeniz için iyi olabilir.

55 - Kitap Okuyun

İyi bir kitapta kaybolmak, stresi azaltmak için harika bir yol olabilir. 
Tüm stresinizi, dertlerinizi sonsuz bir serüvenle unutabilir, mutlu olabilirsiniz.

56 - Hayâl Kurun

Bir süre zihninizi boşaltın ve hayal kurmaya fırsat verin. 
Mesela kendinizi bir çikolata havuzunda yüzdüğünüzü ya da Disneyland’a gittiğinizi hayal edin. Birkaç dakika içinde stresinizin azaldığını hissedeceksiniz.

57 - Sevdiğiniz Birine Sarılın

Küçükken annen ya da babanın sarılmasının her şeyi çözeceğini hatırlıyor musunuz? 
Sarılmalar ve diğer sosyal destek türleri hala büyük bir fark yaratabilir. Kendinizi çok gergin ve stresli hissettiğinizde bir dakikalık sevdiğiniz birine sarılmak size ilaç gibi gelecektir. 
Aynı zamanda sevginizi göstermek için fırsatta yakalamış olursunuz.

58 - Pijama Gününüz Olsun

İşyerine gitmek zorunda olmadığınız bir gün hiç üstünüzü değiştirmeyin. Sakin, rahat ve ne isterseniz yapabileceğiniz, mecburiyetlerinizin olmadığı bir gün size çok iyi gelecektir. Küçük bir tatil gibi hissedeceksiniz ve evden bile çıkmanıza gerek kalmayacak!

59 - Olumlu Konuşma Alışkanlığı Geliştirin

Düşüncelerimizin dünyamızı ne kadar renklendirdiğini genellikle fark etmiyoruz, ancak kendi kendine konuşmanın etkisi önemli ve yaygın. Daha olumlu bir kişisel konuşma tarzı geliştirmek, büyük etkiye sahip olan küçük bir değişiklik olabilir. Değişmek için asla geç değildir. Yalnız bu aşamada kendi kendine konuşuyor diye eleştiri yapanlara kulak vermemek şart.

60 - Klasik Müzik Dinleyin

Klasik müziğin anne karnındaki bebekten tutunda ağır ruh hastalarının tedavisine kadar pek çok aşamada iyi geldiği bilinen bir gerçek. Klasik müzik dinlemek ruh sağlığı yanında sindirim sisteminizi yavaşlatabilir ve sindirime yardımcı olabilir

61 - Anı Yaşamakla İlgili Farkındalık Geliştirin (Carpe Diem)

Gelecek hakkında endişelenmek ya da geçmişi yeniden şekillendirmek sizi kolayca fark edemeyeceğiniz şekillerde zorlayabilir. Carpe Diem Anı yaşa sanatını uygulayın ya da başka bir kolay meditasyon tekniğini öğrenin.

62 - Harekete Geçin

Hareket fiziksel ve ruhsal olarak size çok iyi gelecek bir aktivitedir. 
Egzersiz ve spor yapmak için her fırsatı değerlendirin. Hareket etmek size enerji verecektir.

63 - Kendi Kendinizi Üzmekten Vazgeçin

Bilinçli ya da bilinçsiz kendi mutluluğunuzu ve barış duygunuzu sabote ediyorsanız, şimdi durma zamanı. Unutmayın siz kendinizin düşmanı değilsiniz. Kendi kendinizi kurup, olumsuz düşüncelere kapılmanın bugüne kadar kimseye bir faydası olduğu görülmemiştir. O yüzden baktınız yalnızsınız ve karamsarsınız, kendinizi bu ortamdan uzaklaştırın. Evden çıkın, müziği açın ya da bir arkadaşınızı kahve içmeye çağırın.

64 - Evcil Hayvanlara Dokunun

Evcil hayvanlar büyük stres yönetimi ve sağlık yararları taşırlar. Bir kediyi okşarken, bir Frizbi’yi bir köpeğe fırlatırken veya bir akvaryumun sakinlerine bakarken, tansiyonunuzu ve stres seviyenizi oldukça hızlı bir şekilde azaltabilirsiniz! Bilimsel çalışmalar kedilere dokunmanın kalp ve damar hastalıklarını önlemede çok etkili olduklarını bildirmişlerdir.

65 - Sanat Eseri Yaratın

Yaratıcılık alanınızla iletişim kurmak çocukluk döneminde sizin için kolay olmuş olabilir. 
Ancak tekrar sanatla ilgilenmek için çok geç değil! Sanatın terapötik nitelikleri inkâr edilemez bir gerçektir. Hoşlanacağınız bir sanat türü ile ilgili amatörce çalışmalar yapın. (Resim yapmak, müzik aleti çalmak vb.)

66 - Anketler Doldurun

Seni en çok ne strese sokar? Düzenli olarak anketlere katılır mısın? 
Bu stres anketleri, diğer insanların dünyada nasıl yaşadıklarını ve gördüklerini fark etmenin ve stresin kendi yaşamınızdaki rolünü keşfetmek için eğlenceli bir yoludur.

67 - İdeal Yaşamınızı Görselleştirin

Güdümlü görsellik, hayatta nerede olmak istediğinizi ve ardından orada bulunmanıza yardımcı olabilir. Varmak istediğiniz hedeflere dair profili görselleştirmek size hedeflerinize odaklanmak için güç vermenin yanında, şimdi ve gelecekte stresi azaltmak için harika yollardan biridir.

68 - Kendin Yap Çalışmaları Yapın

Boş zamanlarınızla kendi emeğinizle bir şeyler yapmak hem kendinize olan güvenin tazelenmesinde hem de stresi azaltmada etkili bir yöntemdir. Boş duran insan olumsuz düşüncelere kapılır ve sahip olduklarına şükretmeyi arka plana atar. Kendin yap çalışmaları ile hem ev ekonomisine destek olabilir hem de kendi emeğinizle sevdiklerinize hediyeler hazırlayabilirsiniz.

69 - Doğayı Kucaklayın

Yeşil rengin psikolojideki anlamı; iç açıcı, güven ve huzur vermesinin yanında yeniliği, gençleşmeyi, canlanmayı empoze etmesidir. Ayrıca yeşil umut demektir. Yeşil rengin psikolojimize faydalarını da göz önünde tutarak sevdiklerimizle doğa yürüyüşleri yapmak stres giderici yöntemlerden en etkili olanlardan biridir.

70 - Fırsat Buldukça Yüzün

Sonsuz bir mavide kulaç atmak zihnimizdeki tüm fuzuli yüklerden arındırmak için etkilidir. 
Eğer mevsimlerden yaz ve eviniz bir göl ya da denize yakınsa sık sık yüzmeyi hayat rutininiz içine katın.

71 - Geri Dönüşüm Çalışması Yapın

Sürekli tüketmek insana fark etmeden de olsa yorgunluk verir. 
Geri dönüşümü alışkanlık haline getirmek hem bilişsel hem de fiziksel aktivitelerimizi artıracak bir çalışmadır. Dünyadaki kaynakların hızla tükendiği günümüzde geri dönüşüm malzemelerini kullanarak üretmek sizin ruhunuza ve cebinize iyi gelecek.

72 - İyilik Yapın

Hiç tanımadığınız birine sebepsiz bir iyilik yapın ve mutluluğunu seyredin. 
Bu sizin stresinizden arınmanıza sebep olacaktır. Sadece karşınızdakine iyilik yapmış olmayacaksınız aynı zamanda kendinize de iyilik yapmış olacaksınız. Mesela poşetlerini taşımakta zorlanan birine ya da bebek arabasını otobüse çıkarmaya çalışan bir anneye yardım etmek gibi.

73 - Yaşlıları Dinleyin

Ara ara semtinizdeki yaşlılarla diyaloglar da bulunun ve gönüllerini alın. 
Ya ada bir huzurevi ziyaret edip ellerini öpün. 
Yaşlıların sevgi dolu kucaklaması ile onlar kadar sizde mutlu olacaksınız.

74 - Çocukları Sevindirin

Dışarıda gördüğünüz bir çocuğa çantanızda taşıdığınız bir şekerlemeden ya da balondan vermeniz onların masumiyetinin sizin stresinizi tedavi etmesine fırsat vermektir. 
Hesapsızca bir çocuk gülüşü kimin stresini azaltmaz ki.

75 - Yardım Edin

Bütçenizden her ay ayıracağınız minik bir meblağ parayı, yardım kuruluşlarına ya da geçim sıkıntısı çeken bir komşunuza verebilirsiniz. Miktarın ne olduğu önemli değil, sizin yardım etmek istemeniz önemli burada. Yaptığınız bu sosyal dayanışma dönemlik streslerinizi gidermek için iyi bir yöntemdir.

76 - Bulmaca Çözün

Hafta sonu gazetelerindeki bulmaca eklerindeki biriktirin. Kendinizi gergin ve stresli hissettiğiniz de bulmaca çözmeye çalışmak zihninizi meşgul edecek ve stresinizin azalmasına sebep olacaktır.

77 - Duş Alın

Suyun vücudunuzdaki elektriği yok etme özelliğinden faydalanın. 
Sık sık duş alın gevşeyin. Ilık bir duş hangi gerginliği almaz ki.

78 - Film Seyredin

Sevdiğiniz bir filmi partnerinizle ya da sevdiğiniz bir arkadaşınızla büyük bir tabak mısır eşliğinde seyretmek zihninizin boşalmasına yardımcı olur. Işıkları kapatın ve filmin atmosferine odaklanın.

79 - Kitap İmza Gününe Katılın

Sevdiğiniz bir yazarın Avm ya da kitap fuarlarında katıldığı imza gününde sizde hoş saatler geçirebilirsiniz. Sevdiğiniz yazarın hayran kitleleriyle aynı atmosferi paylaşmak stres önleyici bir etkinliktir.

80 - Yağmurda Islanın

Yağmurda yürümek 7’den 70’e herkesin hoşuna gider. 
Yağmur sesinin eşlik ettiği bir yürüyüş kısa bile olsa iyileştiricidir.

Sosyete Karadeniz ~ Sosyete Sözler ~ Sosyete Trend ~ Sosyete Travel
Stresten Kurtulmanın Yolları ile ilgili aramalar kronik stresten kurtulmak  bunalım ve stresten kurtulma yolları  gerginlik ve stresten kurtulmak  stresten kurtulmak için ilaç  stresten kurtulma yolları ekşi  stresten kurtulmak için dua  stresten kaçmanın yolları  stres tedavisi
Görüş Ve Düşüncelerinizi Yoruma Yazıp Diğer Kullanıcılarımızla Paylaşabilirsiniz
Paylaş:  

Yorumlar