Konuşacak Şeyler Bulmak

Konuşacak Şeyler Bulmak


Bulunduğunuz yer ya da ortam hakkında yorum yap. Hakkında konuşabileceğin bir şey var mı diye etrafına bak. Yer veya ortam hakkında yapılabilecek yorum örnekleri şunlar olabilir: "Bu harika bir oda!", "İkramlar çok güzel!", "Bu manzaraya bayılıyorum!" ya da "Ne şirin köpek!"

Açık uçlu bir soru sor. Çoğu insan kendileri hakkında konuşmayı sever; sohbeti başlatan kişi olarak karşındakinin konuşmasını sağlamak senin görevindir. Açık uçlu sorular, cevap olarak evet ya da hayır değil de bir açıklama gerektiren sorulardır. Açık uçlu sorular genelde kim, ne zaman, ne, neden, nerede ve nasıl gibi soru kelimeleriyle başlar. Cevabı evet veya hayır olan sorular ise mısın misin gibi soru ekleri ile sorulan sorulardır.
Kapalı uçlu sorular: "Kitapları sever misin?", "Bu üniversiteye daha önce gelmiş miydin?", "İlkbaharı sever misin?", "Rahatsız etmiyorum değil mi?" veya "Buraya sık sık gelir misin?"
Açık uçlu sorular: "Nasıl kitapları seviyorsun?", "Üniversitede hangi bölümü okudun?" "En çok hangi mevsimi seviyorsun? Neden?", "Şu anda ne yapıyorsun?" veya "Buralarda sevdiğin bir mekân var mı?"

Genel yorumlarla açık uçlu soruları birleştirmeyi öğren. Genel bir yorumu veya açık uçlu bir soruyu tek başına kullandığında tuhaf ya da alakasız görünebilir, bu yüzden daha iyi sonuç vermesi için bu ikisini birlikte kullan. Örneğin:
"Çantan çok güzelmiş. Nereden aldın?" Bu soru sayesinde karşındaki kişi alışverişe gittikleri gün ve yaşadıkları komik olaylar hakkında konuşabilir, tam tersi ise şu şekilde olur: "Çantan çok güzelmiş." "Teşekkür ederim." (Sohbet biter)
"Açık büfe çok güzel değil mi? En sevdiğin yemek hangisi?" Açık uçlu bir soru sormak yararlıdır çünkü devamında klasik bir açık uçlu soru olan "Neden?" sorusunu sorabilirsin.
"Ne kadar çok katılımcı var! En çok hangi konuşmacıyı seviyorsun?"
"Kostümün çok güzelmiş. En sevdiğin bilim kurgu filmi hangisi?"

Evcil hayvanlar hakkında konuş. Evcil hayvan konusu, hakkında konuşacak başka ortak bir noktan olmayan birisiyle konuşurken çoğu kez yararlı olur. Genel olarak hayvanları seviyorsan hayvanları seven diğer insanlarla kedi, köpek, kuş, at arasından hangisini daha çok sevdiği ya da vahşi doğa hayvanlarını sevip sevmediği hakkında konuşarak kolayca iletişim kurabilirsin. Kendi evcil hayvanın hakkında konuşman bazı insanlara sinir bozucu gelebilir, ama insanlara evcil hayvanları hakkında soru sorarak konuşmaya ve iyi vakit geçirmeye başlamalarını sağlayabilirsin.

Güncel olaylardan bahset. Muhtemelen bu, karşındaki kişinin de bildiği bir konu olacaktır ama bilmiyorsa da daha iyi, bu konu hakkında konuşabilirsin. Haberleri oku veya izle ve sohbet başlatacağın zaman şöyle bir soru sor mesela: "Helikopter kazasını duydun mu? Şaka gibi!"

Önceki konuşmalarınızdan yararlan. Karşındaki kişi önceden tanıdığın biriyse kafanda oluşturduğun daha önce konuştuğunuz şeyler listesini bir gözden geçir ve bu konulardan biri ile devam et. Çocuklarıyla ilgili önemli bir olay, çalıştığı projelerden biri ya da seninle paylaştığı kötü bir haber, bu konulara örnek gösterilebilir. Böylece hem konuşacak bir şey bulmuş olursun hem de konuşmalarınıza önem verdiğini ve karşındaki kişinin sorunlarına ve yaşadıklarına bunları hatırlayacak kadar değer verdiğini göstermiş olursun.

Cevaplaması kolay sorular sor. Bazı soruları cevaplamak diğerlerine göre daha zordur. Biri sana hafta sonu planının ne olduğunu sorduğunda "Hafta sonu planlarımı şimdiden düşünmek istemiyorum... bu soruyu cevaplamak zorunda mıyım şimdi?" diye düşündüğün oldu mu hiç? Çoğu insan "Bugün ne yapıyorsun?" ya da "Okul sence de çok sıkıcı değil mi?" gibi kolay soruları tercih eder. Hem böylece konuşma daha akıcı olur ve daha rahat hissettirir.

Karşındaki kişinin duygularına karşı duyarlı ol. Aşırı meraklı sorular sorma. Karşındaki kişinin konuşmayı tercih etmeyeceği konular hakkında soru sormamaya dikkat et. Örneğin, bazı insanlar bir diplomaları ya da yetenekleri olmaması, düzenli bir ilişkileri olmaması veya kiloları gibi hassas oldukları konular hakkında konuşmaktan hoşlanmazlar. Karşındaki kişiyi daha tam olarak tanımıyor olsan bile mümkün olduğunca düşünceli olmaya çalış.

Sosyete Karadeniz ~ Sosyete Sözler ~ Sosyete Trend ~ Sosyete Travel
Konuşacak Şeyler Bulmak
Konuşacak Şeyler Bulmak
Görüş Ve Düşüncelerinizi Yoruma Yazıp Diğer Kullanıcılarımızla Paylaşabilirsiniz

Paylaş:  

Yorumlar