Aşkla ilgili En Çok Sorulan Sorular

Aşkla ilgili En Çok Sorulan Sorular


1- AŞK NEDİR?
Kimyasal olarak aşk, çok sayıda hormonun aynı anda ve aşırı şekilde salgılanması olarak açıklanabilir. Türk Dil Kurumu da aşk için, “Aşırı bağlılık duygusu” tanımını yapmış.

2- NEDEN AŞIK OLURUZ?
Filozof Platon aşkın bölünmüşlük ile varlığımızdaki yalnızlık duygusundan kurtulmaya yönelik bir bütünleşme arzusu olduğunu söyler. Bundan yola çıkarsak, insan eksiktir ve tamamlanmak ister. İnsanı tamamlayacak şey de aşık olduğu kişidir.

3- İLK GÖRÜŞTE AŞK VAR MI?
Evet, var. Bu, uyarıcıların karşılıklı ve hızlı bir şekilde algılanması demektir. Koku, yüz şekli, vücut oranları gibi... Bu uyarıcılar insandaki hormonların salgılanmasını etkiliyor ve aşkın başlamasını sağlıyor.

4- HERKES AŞIK OLABİLİR Mİ?
Evet. Aşk dönem dönem birine yönelir, dönem dönem içimizde saklı kalır. Bu nedenle herkesin bir gün aşık olma ihtimali vardır.

5- AŞIK OLMAMIZI NE ENGELLER?
Tabii ki korkular. Korkulan şey kavram olarak aşkın kendisi olmasa bile getirebileceği sonuçlardır. Acı çekmek, ayrılık yaşamak, ihanete uğramak, aileyle, dostlarla bozuşmak gibi...

6- KAÇ KERE AŞIK OLABİLİRİZ?
İnsan seri aşıktır. Bir aşk bittiğinde yeni bir aşk başlayabilir.

7- İLK AŞK NEDEN UNUTULMAZ?
Hiçbir şeyin ilki unutulmaz. İlk kez aşık olduğunuzda aldığınız o büyük haz, yaşanan acı, mutluluklar, eğlenceler... Tabii işin içinde ilk cinsel dürtüler de vardır.

8- AŞIK OLACAĞIMIZ KİŞİYİ SEÇEBİLİR MİYİZ?
Evleneceğimiz kişiyi, ilişki kuracağımız kişiyi, sevişeceğimiz kişiyi seçebiliriz ama aşık olacağımız kişiyi seçemeyiz. Önceden kestiremeyiz.

9- AŞIK OLACAĞIMIZ ZAMANI BELİRLEYEBİLİR MİYİZ?
Aşkın karşımıza ne zaman çıkacağını, çıktığı an hangi şartlar içinde olacağımızı bilemeyiz. Önemli olan bunu bilmek değil, aşk kapıya dayandığında nasıl davranacağımızı bilmektir.

10- AŞK NE KADAR SÜRER?
Aşkın bünyemize yerleşmesini sağlayan kimyasallar bir gün tükenir. Daha doğrusu, aşık olmadan önceki normal seviyesine düşer. Bu biyolojik bir kuraldır. Sürekli aşık olduğumuz seviyede hormon salgılıyor olsaydık, ömrümüz 25 yıl sürerdi. Araştırmalar, aşkın kimyasının 2 yıl 8 ay 25 gün sürdüğünü kanıtladı.

11- AŞKIN ÖMRÜNÜ UZATMAK ELİMİZDE Mİ?
İlişkimize biraz yukarıdan bakmayı başarıp hem kendimizi hem de sevgilimizi doğru değerlendirebilirsek, aşkın ömrünü uzatmak mümkün olabilir.

12- AŞK İLE SAPLANTI NASIL AYIRT EDİLİR?
Saplantı güvensizlik duygusu getirir. İçimizi kemiren şüpheler, sorular, onun tarafından sevilmediğimize dair düşüncelerimiz vardır. Hayal bile kuramayız. Oysa aşkta, aşık olduğunuz kişiyle ilgili sürekli hayal kurarız. Yine heyecanlanırız ama o heyecan mutlu eder. Aşık olduğumuz kişinin bizi sevmediğini aklımıza bile getirmek istemeyiz.

13- AŞKTA HER YOL MÜBAH MI?
Başkalarını kullanmak, yalanlar söylemek, bu yalanlara inandırmaya çalışmak, kendimizi olduğumuzdan farklı tanıtmak, aile, dostluk gibi kavramları hiçe saymak belki amaca ulaştırır. Ama bu kalıcı olmaz. Unutmayalım ki; biri bize aşık değilse, ne yaparsak yapalım, hangi yalanı söylersek söyleyelim onu kendimize aşık etmemiz mümkün değil.

14- AŞKTA NE KADAR FEDAKARLIK YAPMALI?
İnsan aşık olduğu kişiye canını feda etmeyi bile düşünebilir. Bu aşkta doğaldır. Ancak sırf sevgilimiz istiyor diye hiç istemediğimiz şeyleri yapmak, hiç olmadığımız kişiliklere bürünmek başka bir durumdur. Değişerek onun aşık olduğu insan olmaktan çıkarız, başka biri haline geliriz.

15- AŞKIN KISKANÇLIKLA İLİŞKİSİ NEDİR?
Aşkın en doğal ve belki de en tehlikeli duygusudur kıskançlık. Sevdiğimiz kişinin ilgisinin başkasına yöneldiğini gördüğümüzde ister istemez bu duyguya kaptırırız kendimizi. Elbette, küçük kıskançlıklar aşka tat katar. Ama işi abartırsak ve kıskançlığın esiri olursak hoş olmayan olaylar yaşarız.

16- ÇOK SEVEN ÇOK MU KISKANIR?
Hayır. Kıskançlık, aşkın derecesini belirlemez. Çok seven, sevgilisinin yaşamına, kişiliğine saygı duyan insandır. Diğer türlüsü saygısızlıktır. Bu nedenle, aşırı kıskanç insanların çok sevdiğini söylemek mümkün değildir.

17- AŞKTA MUTLAKA ACI ÇEKİLİR Mİ?
Aşkı yaşayan kişi diğerlerine göre daha hassas ve daha alıngandır. Sadece terk edildiğimizde ya da aldatıldığımızda değil, aşkı karşılıklı yaşarken de zaman zaman acı çekebiliriz. Ama sevgilimizin bir güzel sözü, bir sürprizi bizi tekrar neşeli kılar.

18- KARŞILIKSIZ AŞKIN ÇARESİ VAR MI?
Burada önemli olan karşılık bulamadığımız halde bu duyguyu ne kadar süreyle taşıyıp taşımayacağımız ve onu ‘takıntı’ haline getirip getirmeyeceğimizdir. Karşılık bulmadığı halde 6 aydan daha uzun süre aynı duyguyu, aynı şiddette taşıyorsak bu hastalıklı bir durumdur. Tedavi edilmelidir.

19- İKİ KİŞİYE AYNI ANDA AŞIK OLMAK MÜMKÜN MÜ?
Hayır, aşkın kimyası buna izin vermiyor. Vücudumuz sadece bir tek kişi için ‘aşk kimyasalları’ salgılayabiliyor. Ama biriyle birlikteyken başkasına aşık olabilirsiniz. Bu da birlikte olduğunuz kişiye aşık olmadığınızın kanıtıdır.

20- ‘AŞKA AŞIK OLMAK’ NE DEMEK?
Aşkın o ilk heyecanı, titremeleri, kalp çarpıntıları geçip de yeniden aynı arayışa dönülmesi halidir. Aşka aşık olanlar, heyecanlarını kaybettikleri an birlikte oldukları kişiyi tereddütsüz terk edip yeni aşkların peşine düşer.

21- İyi bir ilişki için aşk yeterli mi?
Şart ama yeterli değil. Aşk çatışmanın, ilişki uyumun göstergesidir. Aşık çiftlerin sürekli kavga ettiklerine şahit olmuşuzdur. Oysa iyi ilişkisi olan çiftlerde tartışma oranı düşüktür.

22- Cinsellik şart mı?
Aşk duygusu, kimi uzmanlarca cinselliğe hazırlık aşaması olarak da görülür. Aşıklar, birbiriyle cinsel ilişkide bulunmasa bile en azından arzularlar. Zaten içinde arzu barındırmayan duygunun adı aşk değildir.

23- Sahiplenmenin ölçüsü nedir?
‘Birine sahip olmak’ ile ‘Birine sahip çıkmak’ arasında büyük fark vardır. İnsan, başka bir insana sahip olamaz. Ama ona sahip çıkabilir. Aranan budur.

24- Aşk yaşayanlar her şeyi birlikte mi yapmalı?
Hayır, her aşık kendi özel hayatına sahip çıkmalıdır. İdeal olan, aşıkların kendi özel hayatlarını korurken, birlikte yaşayacakları üçüncü bir hayat kurmayı başarmalarıdır.

25- Küçük ayrılıklar aşkı güçlendirir mi?
Zorunlu ayrılıklar (iş, eğitim vb.) uzun sürmedikçe aşkı güçlendirir. Özlemin artmasını, heyecanın sürekli hale gelmesini sağlar. Tartışmalardan kaynaklanan ayrılıklar ise ilişkiyi yıpratır.

26- Mesafelere rağmen aşk yaşanır mı?
En iyi niyetli aşıklar bile birbirlerini uzun sürelerle görmemeye fazla dayanamaz. Kavuşma umudu bir süre aşkı canlı tutar ama daha sonra sıkıntı yaratır. Zaman uzadıkça aradaki bağ zayıflayacaktır.

27- Kötü biten aşklar, yeni aşkı nasıl etkiler?

Kötü tecrübeler kişinin kendini aşka kapatmasına neden olabilir. Oysa ilişki sadece bitişiyle değerlendirilmemeli, güzel anların da olduğu hatırlanmalı.

28- Sürekli tartışmak aşkı bitirir mi?
Maalesef bitirir. Tartışmalar sürekli hale geldiği takdirde ayrılık kapıyı çalacaktır.

29- Sürekli ayrılıp barışmak aşkı nasıl etkiler?
Ayrılık kararı verilmişse, bir sefer dile getirilmeli ve ayrılık kesin olarak sağlanmalıdır. Bir ayrılıp bir barışmak çiftlerin birbirine olan inancını zedeleyecektir.

30- Birbirimizle her şeyi paylaşmalı mıyız?
Yaşadığımız üç hayat vardır.
1- Genel hayat: Toplum içindeki.
2- Özel hayat: Ailenin, dostların, sevgilinin bildiği.
3- Gizli hayat: Kişinin sadece kendisinin bildiği hayat. 
Yani aşıklar zaten birbirleriyle her şeyi paylaşmıyor.

31- Aşkta mahremiyet nereye kadar olmalı?
Gizem, aşkın bir parçasıdır ve mutlaka korunmalıdır. Burada ‘gizlemek’ten söz etmiyorum. Elbette dürüst olacağız ama dürüstlük adına her şeyi sevgilimizle paylaşmayacağız.
32- Hangi hatalar affedilmeli?

Küçük yalanlar. Öfke anındaki tepkiler. Randevuya gecikmek (Tabii alışkanlık haline gelmemişse). Aileye, arkadaşlara düşkünlük (Aşırıya kaçmamak koşuluyla). Başkalarına kaçamak bakışlar (Gözünü dikip bakmıyorsa.)

33- Hangi hatalar affedilmemeli?
Şiddet. Aldatmak. Hayatımızı etkileyebilecek büyük yalanlar. Umursamazlık. Cimrilik. Aşağılamak. Saygısızlık. Alkol ve uyuşturucu bağımlılığı.

34- Yaş, eğitim, maddi ve kültürel farklar ilişkiyi nasıl etkiler?
Geleneklerimiz, yaşam şeklimiz sevgilimize uymayabilir. Uyum sağlamaya çalışabiliriz ama bu her zaman mümkün olmayabilir. Bunun için iki tarafın da fedakarlık yapması gerekir.

35- İlişkide monotonluk nasıl önlenir?
Çok basit. Bir bahaneyle işyerimizden izin alıp günü sevgilimizle geçirebiliriz. Küçük hediyeler verebiliriz. Aşkı, alışkanlığa çevirmemenin yolu, heyecanı kaybetmemekten geçer.

36- İlişkinin düşmanları nelerdir?
Sıradanlık. Boş vermişlik. Rutin cinsellik. Sorumluluğu kabullenmemek. 
Eski sevgilinin gölgesi. Değiştirmeye çalışmak.

37- Birlikte eğlenebilmek önemli midir?
Kesinlikle! El ele tutuşarak, göz göze bakışarak hayat geçmez. 
Bir ilişkide mutlu anlar ne kadar çoksa, ilişki o kadar güçlüdür. Mutlu anlar, birlikte eğlenerek oluşur.

38- Romantizm nedir?
Bir edebiyat akımı olarak ortaya çıkan romantizm, günümüzde tutkulu aşıklar için kullanılıyor. Romantizm, gerçek dünyadan uzaklaşmak değildir. Aksine, gerçek dünyanın kötülüklerini müthiş bir yaratıcılıkla kapayabilmektir.

39- Romantikler daha mı çok aşık olur?
Romantik kişilerin besin kaynağı aşktır. Aşkları geçici değil kalıcıdır. 
Ancak kırılgan, yalnız yapıları uzun ilişkiyi mümkün kılmayabilir.

40- Romantik olmayan biriyle romantik birinin aşkı mümkün mü?
Ortada buluşmak diye bir şey var! Romantizmi abartmıyorsak, karşımızdaki kişi de çıplak gerçeğin peşinde değilse ilişkiyi yürütmek mümkündür.

Sosyete Karadeniz ~ Sosyete Sözler ~ Sosyete Trend ~ Sosyete Travel
Aşk soruları ile ilgili aramalar Etkileyici aşk soruları  Sevgiliye aşk soruları  Güzel aşk soruları kısa  Dc aşk soruları  Aşk soruları Anket  Instagram aşk soruları  Komik aşk soruları ve cevapları  Sevgi soruları
Aşkla ilgili En Çok Sorulan Sorular

Görüş Ve Düşüncelerinizi Yoruma Yazıp Diğer Kullanıcılarımızla Paylaşabilirsiniz

Paylaş:  

Yorumlar