Ayvacık Samsun Gezi Rehberi

Ayvacık Samsun Gezi Rehberi

Yeşilırmak üzerine kurulu olan Ayvacık, Hasan ve Suat Uğurlu Barajı Gölleri ve şahane manzarasıyla doğa harikası bir Samsun ilçesi.

Cennetten bir köşe olan ilçe, Samsun’a 62 kilometre mesafede yer alan Ayvacık, Tokat, Amasya ve Ordu ile Asarcık, Çarşamba ve Salıpazarı ilçeleriyle komşu.

Saklı cennet olarak adlandırılan Ayvacık’ın Yeşilpınar Mahallesinde bulunan Yeşilpınar Şelalesi yaklaşık 50 metreden dökülerek muhteşem bir doğal güzellik sunuyor.

Bunun dışında Çamalan ve Kikinin Şelaleleri ile Hasan Uğurlu baraj yolu üzerinde bulunan Çağlayan Şelalesi de Ayvacık’ın en güzel yerleri arasında.


Doğal güzelliklerinin yanı sıra, çeşitli mahallelerde bulunan tarihi değirmenler ile tarihi ahşap camiler ilçenin tarihine tanıklık ediyor.

İlçenin kurucularının Büyük Selçuklu Devleti’nin parçalanması ile bölgeye gelen ve Danişmentler’in de kurucuları arasında yer alan Porsuklu Beyliği’nin Ayvacuklu Kabilesi olduğu biliniyor.

Canik Dağları’nın kuzey eteklerinde kurulu Ayvacık’ın büyük bölümü ormanlık alandan oluşan çam ağaçlarıyla kaplı piknik ve mesire yeri olarak biliniyor.

Suat Uğurlu Baraj Gölü üzerinde bulunan Kirazlık Adası apayrı bir güzellik oluşturuyor.
Zevgar Adası olarak da bilinen ve Koçyurdu Köyü’ne bağlı iken baraj sularının bölgeyi kaplaması sonucu oluşmuş.

Yabani hayvanların bulunduğu eşsiz bir manzaraya ev sahipliği yapan ada ilçeye gelen turistlerin de yoğun ilgisini çekiyor.

Zira Ayvacık’a gelen ziyaretçilerin Eynel Köprüsü ile Kirazlık Adası arasında panoramik gezi turları yapmalarına imkân sağlıyor.
Ayvacık’ta Ne Yapılır
Doğa tutkunları için sayısız aktivite olanaklarının bulunduğu Ayvacık’ta, Örencik Mahallesi’nde bulunan yüksek alanlar yamaç paraşütü için oldukça elverişli. Muhteşem göl manzarasına değişik açılardan bakabileceğiniz yamaç paraşütünün haricinde, her yıl Yeşilpınar Şelalesi’ne doğa severler tarafından geniş katılımlı doğa yürüyüşleri ve oksijen yürüyüşleri adı altında etkinlikler düzenleniyor.

1 saatlik kara yolunun ardından dere yatağından 45 dakikalık orta zorluktaki parkurların geçilmesiyle ulaşılan şelaleye yürüyüş, halatlara tutunup otantik merdivenlere tırmanarak gerçekleşiyor.
Hasan Uğurlu ve Suat Uğurlu baraj göllerinin arasında yer alan doğal güzelliği ile gelen yerli ve yabancı turistleri büyüleyen güzelliğe sahip Ayvacık, baraj gölleri arasındaki konumuyla su sporlarına uygun Türkiye’nin nadir bölgelerinden biri.

Dragon bot, kano, yelken, kürek, su kayağı ve regatte gibi su sporları için elverişli olan Ayvacık’ta, Türkiye Kano Federasyonu tarafından 2012 yılında kano yarışları düzenlenmiş ve ilçede de Su Sporları Merkezi projesi hayata geçirilmiş.

Bu yıl ilki düzenlenen liseler arası dragon bot yarışlarına 25 takım toplamda 375 kişi katılmış.

Su sporları ve trekking’in yanı sıra, Ayvacık engebeli arazilerden oluşması nedeniyle belirlenen parkurlarda zorlu şartlar oluşturularak of-road tutkunlarının farklı deneyimler kazanmasını sağlıyor.
Ayvacık’ta araçlarla veya araçsız eşsiz doğa eşliğinde, ziyaretçilerin toplu bir şekilde ava çıkarak vahşi hayatı yerinde görmelerini sağlayan safariler düzenleniyor.

Doğa ile iç içe yolları bisiklet turlarını gerçekleştirmek için parkurlara da sahip olan ilçede her yıl bisiklet turları için etkinlikler düzenleniyor.

Fotoğraf sanatçıları ve fotoğraf meraklıları için bakir bir bölge olan Ayvacık, doğal güzellikleri, dereleri, şelaleleri ve sayamayacağımız nice zenginlikleriyle fotoğrafçılar için de bulunmaz bir nimet.

Yayın balığı, aynalı sazan, Japon levreği ve kefalin bulunduğu baraj gölünde ise olta balıkçılığı yapmak mümkün.

Ayvacık’ta nerede kalınır
Ayvacık’ın muhteşem manzarasına karşı Samsun Büyükşehir Belediyesi tarafından ilçe merkezinde şehre hâkim bir tepe üzerinde konumlanmış 7 Bungalov Evi, fındık ağaçlarıyla kaplı yamaçların ardından baraj gölüne nazır bir noktada.

Tamamıyla doğayla iç içe kırsal bir alanda yer alan doğa evleri, rengârenk çatılarıyla doğanın yeşilini tamamlıyor.

Bir diğer alternatif ise, Ayvacık Belediyesi tarafından Orhangazi Sahil Parkı içerisine yapılan Karavan Parkı.

Ayvacık’ı ziyarete gelen gezginler, doğa tutkunları ve turistleri muhteşem köprü ve göl manzarası ile baş başa bırakıyor.

Çarşamba-Ayvacık yolu üzerinde 17. kilometrede yer alan Legend Otel ise Samsun’un ilk doğa oteli unvanını taşıyor.

Ayvacık’a nasıl gidilirAyvacık, Samsun kent merkezine 62 kilometre mesafede yer alıyor.

Tokat kent merkezinden 172, Amasya’ya 189 ve Ordu’ya da 145 kilometre uzaklıkta.

Samsun’dan Çarşamba’ya kadar Samsun-Ordu kara yolu ve Çarşamba’dan sonra 28 kilometrelik şehir yolu ile sağlanıyor.

Paylaş:  

Yorumlar