Samsun Tekkeköy Mağaraları Arkeoloji Vadisi

Samsun Tekkeköy Mağaraları Arkeoloji Vadisi

Samsun‘un Tekkeköy İlçesi’nde yer alan ve Eski Taş Çağı’na kadar uzanan arkeolojik bir sit alanı olan Tekkeköy Mağaraları Arkeoloji Vadisi Karadeniz Bölgesi’nin en eski yerleşim yeri olarak biliniyor.

Samsun’un 14 kilometre doğusunda yer alan ilçedeki Fındıcak ve Çınarlı Dereleri’nin suladığı vadi boyunca yükselen kaya kitlelerinde Tekkeköy Mağaraları adı verilen büyüklü küçüklü oyuk ve mağaralar MÖ. 15.000 ile MÖ. 60.000 yıllarına ait.

Tekkeköy Mağaraları Arkeoloji Vadisi

Tekkeköy Mağaraları Arkeoloji Vadisi

Paleolitik Çağ’da yaşayan Tekkeköy mağara sakinleri,  madeni tanımamışsa da tüm aletleri taş, ağaç ve kemikten yapmış, avcılık ve toplayıcılıkla uğraşmış, taşı yontarak yaptıkları el baltaları, mızrak uçları, kesiciler, kazıyıcılar gibi çeşitli aletleri kullanmışlar.

Ankara Üniversitesi Dil Tarih ve Coğrafya Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Tahsin ÖZGÜÇ başkanlığındaki bir heyet tarafından 1941 yılında başlanan kazı ve araştırma çalışmaları ışığında, vadide çok sayıda prehistorik mağara, sığınak ve yerleşim yeri keşfedilerek Paleolitik Çağa dek uzanan buluntulara ulaşılmış. Genellikle mezar hediyesi olarak kullanılan çanak-çömlek, küpe, bilezik, bıçak-kama, ok ucu, toplu iğne gibi buluntuların biçimleri ve teknik özellikleri Orta ve Batı Anadolu’daki benzerlerine kıyasla daha ileri bir işçiliğe sahip.

Tekkeköy Arkeoloji Vadisi

Çınarcık ve Fındıcak Vadileri’nin birleştiği yerde bulunan Delikli Kaya’ya doğru çıkan basamaklarda yapılan incelemeler sonucu ise buranın Frig Kalesi olduğu sonucuna varılmış. Küçük bir uç kalesi olarak inşa edilen ve haberleşme amacıyla kullanıldığı düşünülen kalenin bulunduğu vadide bir de Hitit Yolu tespit edilmiş. Hititli yöneticiler tarafından seremoni yolu olarak kullanıldığı tahmin edilen yolda ve vadide Orta Taş Çağı ve Eski Tunç Çağı ile Hititlere ait birçok buluntu, günümüzde Samsun Arkeoloji ve Etnografya Müzesi’nde sergileniyor.

1977 yılında sit alanı ilan edilen ve 2013’te ziyaretçilere açılan Tekkeköy Mağaraları’nın yalnızca 96.000m2‘lik bir kısmı gezilebiliyor. 360.000m2‘lik bir alana yayılan vadide çalışmalar halen devam ediyor.

Tekkeköy Mağaraları Arkeoloji Vadisi Müze Evi

Tekkeköy, Samsun
1 Mart 2014 tarihinde açılarak Samsun’un en yeni müzesi konumundaki Tekkeköy Mağaraları Arkeoloji Vadisi Müze Evi, aynı zamanda Türkiye’nin de ilk imitasyon müzesi özelliği gösteriyor.

Tekkeköy Mağaraları Arkeoloji Vadisi içerisinde yer alan tescilli üç eski Rum Evi’nden birisinin restore edilmesiyle oluşturulan müzede, mağara ve çevresindeki yaşama ait eşyalar, mağaralardaki kazılardan elde edilen buluntular ve heykeller sergileniyor.

Tekkeköy Müzesi
Bir açık hava müzesi olan Tekkeköy Mağaraları Arkeoloji Vadisi Müze Evi’nin Türkiye’nin ilk imitasyon müzesi olarak bilinmesinin nedeni ise kazı çalışmalarında çıkarılan buluntuların replikalarının ve tematik heykellerin yer alıyor oluşu.

Tekkeköy Mağaraları Arkeoloji Vadisi’ne Nasıl Gidilir

Samsun kent merkezinden yaklaşık 20 dakikalık bir kara yolu seyahati sonucu ulaşabileceğiniz Tekkeköy Mağaraları Arkeoloji Vadisi yemyeşil doğası ve eşsiz tarihi dokusuyla Samsun gezilecek yerlerde ilk sıralarda yer alıyor. Gezilecek diğer yerler için Samsun Gezi Rehberi ve Samsun Merkezde Gezilecek Yerler listelerine göz atabilirsiniz.

Paylaş:  

Yorumlar