Pasaport için Gerekli Belgeler

Pasaport için Gerekli Belgeler

Dünya genelinde ülkeler arası geçişlerde Türk vatandaşlarına vize uygulamasının kalktığı ülkeler olsa da pasaport uygulaması devam etmektedir.
Belli başlı ülkelere Türkiye Cumhuriyeti nüfus cüzdanı ile giriş çıkış yapılabilmektedir, bunlardan biri de Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyetidir. Ama diğer dünya ülkelerine giriş çıkış yaparken pasaport zorunluluğu bulunmaktadır.

ICAO mevzuatı uyarınca en geç 1 Nisan 2010 tarihi itibariyle üye ülkelerin makinede okunabilir pasaport vermeye başlamış olmaları ile birlikte bizde de bu uygulama hayata geçirildi.
Bu pasaportlar 'çipli pasaport', 'biyometrik pasaport' ya da 'elektronik pasaport' olarak da bilinen e-pasaportlardır. Yeni sistem e- pasaportlar hem ileri düzeyde güvenlikli hem de sınır kapılarında geçiş işlemlerinin daha hızlı yapılmasına olanak sağlamaktadır.

E-pasaportlar müracaat tarihi itibariyle 18 yaşını doldurmamış kişilere en fazla 5 yıl; 18 yaşından büyükler için en fazla 10 yıl geçerli olmak üzere verilmektedir. Şu an ülkemizde tüm dünya genelinde geçerliliği olan ve kabul gören 4 adet e-pasaport türü verilmektedir. Bordo Pasaport; umuma mahsus pasaport olarak adlandırdığımız pasaport eskinin lacivert pasaportu. Yeşil Pasaport; yani hususi damgalı pasaport. Gri Pasaport; hizmet pasaportu. Siyah Pasaport; diplomatik pasaport, eskiden kırmızı pasaport olarak bilinen pasaport türü.

Bordo yani umuma mahsus e-pasaport çıkartmak için izleyeceğiniz adımları şu şekilde sıralayabiliriz:

1 - Bulunduğunuz il veya ilçe Nüfus ve Vatandaşlık İşleri Genel Müdürlüğü'nden randevu alma.

2 - Pasaport için istenilen belgeleri toplama.

3 - Randevu aldığınız tarih ve zamanda başvurunuzu tamamlama.
1 - Pasaport İçin Randevu Alma
pasaport çıkartmak için gereken belgelerTürkiye Cumhuriyeti sınırları içerisinde pasaportlar bulunduğunuz il ve ilçelerin eski adıyla 'Nüfus Müdürlüğü' yeni adıyla 'Nüfus ve Vatandaşlık İşleri Genel Müdürlüğü' tarafından verilmektedir. Aynı şekilde temdit yani pasaportun süresini uzatmak için de il, ilçe Nüfus ve Vatandaşlık İşleri Genel Müdürlüğü'ne başvuru yapmanız gerekmektedir.
Bu başvuru için https://randevu.nvi.gov.tr/#/nvi/anasayfa internet adresine gereken bilgileri girdikten sonra adımları takip ederek randevu işleminizi tamamlayabilirsiniz.

2 - Pasaport İçin Cüzdan Bedeli Yatırma
pasaport çıkartmak için gereken belgelerPasaport cüzdan bedelinin anlaşmalı bankalar veya maliye veznelerine yatırıldığına dair dekontun aslı gerekmektedir. Dekont mutlaka pasaport müracaatını yapacak kişinin adına olmalı yani dekontta kişinin adı ve soyadı yazmalı. Ayrıca dekontun üzerinde 'Tahsil Edilmiştir' kaşesinin basılmış olması ve dekontun üzerinde tahsilatı yapan memurun ıslak imzasının bulunması da gerekmektedir. Defter yani cüzdanların güncel bedellerini ve hangi bankalara bu bedelleri yatırabileceğinizi; https://randevu.nvi.gov.tr/#/nvi/odeme internet adresinden öğrenebilirsiniz. Not: Alınacak dekontlarda mutlaka TC Kimlik numaranız, adınız ve soyadınız bulunmalıdır.

3 - Pasaport İçin Harç Bedeli Yatırma
pasaport çıkartmak için gereken belgelerPasaport harç bedelinin anlaşmalı bankalar veya maliye veznelerine yatırıldığına dair dekontun aslı olmalıdır. Tıpkı defter yani cüzdan harcındaki dekont gibi pasaport harç dekontunda da pasaportu çıkartacak kişinin adı olmalıdır. Dekontun üzerinde 'Tahsil Edilmiştir' ya da 'Ödendi' kaşesinin basılması ve dekontun üzerinde tahsilatı yapan memurun ıslak imzasının bulunması gerekmektedir.

Umuma mahsus yani bordo pasaportlar; en az 6 ay olmak üzere, 1 yıllık, 2 yıllık, 3 yıllık, 4 yıllık, 5 yıllık ve 10 yıllık olarak çıkartılmaktadır ve harç bedelleri bu sürelere göre farklılaşmaktadır. Güncel harç bedellerini ve hangi bankalara bu bedelleri yatırabileceğinizi yine; https://randevu.nvi.gov.tr/#/nvi/odeme bu adresten öğrenebilirsiniz. Not: Alınacak dekontlarda mutlaka TC Kimlik numaranız, adınız ve soyadınız bulunmalıdır. Dekontlar daha sonradan değiştirilemediği için harç miktarınızı pasaport sürenize uygun olarak yatırmanız önemli bir noktadır.

4 - Pasaport İçin Biyometrik Resim
pasaport çıkartmak için gereken belgelerPasaport için 2 adet biyometrik fotoğrafa ihtiyaç vardır. Fotoğraf ön cepheden yüz net görülecek şekilde çekilmiş olması gerekmektedir. Çekilen fotoğrafta yüzün görünmesini engelleyecek saç, şapka ve toka gibi şeyler olmamalıdır. Biyometrik resimler fotoğraf stüdyosunda çekilebilmektedir. Fotoğraflar son 6 ayda çekilmiş ve başvuru sahibinin güncel halini göstermelidir. Buna yeni doğmuş sıfır '0' yaş çocuklar da dahildir. Fotoğraf boyutları 50mm X 60mm ebatlarında, arka fonu beyaz ve biyometrik özelliklere sahip olmalıdır.

5 - Nüfus Cüzdanının Aslı
pasaport çıkartmak için gereken belgelerNüfus müdürlüğünde evraklar teslim edilirken Türkiye Cumhuriyeti nüfus cüzdanının aslı mutlaka yanınızda olması gerekmektedir ve yetkililere ibraz edilmelidir.

6 - Pasaport İçin Parmak İzi Alınması
pasaport çıkartmak için gereken belgelerNüfus müdürlüğüne tamamladığınız evrakları teslim ettikten sonra yetkililer tarafından parmak iziniz alınmaktadır. Eğer ki daha önce herhangi bir sebeple parmak iziniz emniyet tarafından alınmış ise, parmak izinizin alındığını gösteren belgeyi vermeniz halinde, yeniden parmak izi vermek durumunda kalmazsınız. Ayrıca; 2559 sayılı Polis Vazife ve Salahiyet Kanunun 5'inci maddesi uyarınca, 7 yaşından gün almış ve daha büyük çocukların da parmak izi mutlaka alınmaktadır.

7 - Varsa Daha Önce Alınmış Pasaportların Aslı
pasaport çıkartmak için gereken belgelerEğer ki daha önceden alınmış ve süresi dolmuş pasaportlarınız var ise onların da aslını evraklar ile birlikte yetkililere ibraz edebilirsiniz.

8 - Pasaport Müracaatının Şahsen Yapılması
pasaport çıkartmak için gereken belgeler5682 sayılı Pasaport Kanununa göre, pasaport başvurularının şahsen yapılması gerektiğinden başvuru sahiplerinin müracaat sırasında hazır bulunmaları gerekmektedir. Önemli Bilgi: Yeni doğmuş yani sıfır '0' yaş da dahil olmak üzere tüm pasaport başvurularında, pasaport sahibi şahsen bulunmalıdır.

9 - Pasaportun Teslim Alınması
pasaport çıkartmak için gereken belgelerMüracaatınızı yaparken yetkili kişiler sizlerden kullanmış olduğunuz cep telefonunun numarasını ve bulunduğunuz adresi almaktadır. Adınıza çıkarılan pasaport PTT Genel Müdürlüğü'ne teslim edilir ve teslim anından itibaren barkot numarası ile birlikte pasaportun aşamaları hakkında SMS ile sizlere bilgilendirme hizmeti yapılır.

E-pasaportunuz PTT Kargo aracılığıyla doğrudan müracaatta bildirmiş olduğunuz adrese gönderilmektedir. E-pasaport başvuru sahibine veya başvuru sırasında teslim alabilmesi için daha önceden ismini belirttiğiniz kişiye teslim edilmektedir.

Belirtilen adreste ilgili kişiye veya size 2 defa ulaşılamaması durumunda e-pasaportunuz 7 gün süre ile teslim alınmak üzere posta merkezinde bekletilmektedir. 7 gün içerisinde posta merkezinden teslim alınmayan pasaport gönderileri, sizin tarafınızdan alınana kadar muhafaza edilmek üzere müracaat ettiğiniz pasaport birimine gönderilmektedir. 

Pasaport için Gerekli Belgeler

( GEZİLERE ARAÇ TEMİN EDİLİR ) 
Eğer Beğendiyseniz Bizi Takip Etmeyi Unutmayın! Esen kalın..
DÜŞÜNCELERİNİZİ BİZİMLE PAYLAŞIN, YORUM YAZIN!
Paylaş:  

Yorumlar