Samsun ilkadım Bedesten Çarşısı

Samsun ilkadım Bedesten Çarşısı

Sayfa içeriği; Tarihi Bedesten Çarşısı Samsun

Katip Çelebi (1608-1659) "Cihannüma"da Samsun’un "Sûk-u Muhtasar-ı" yani küçük bir çarşısı bulunduğunu yazar.
Buna göre XVI I. Yüzyılda Samsun’da bir bedesten olduğu anlaşılmaktadır.
Samsun Kalesi’nin kent içinde kalan surunun sağ tarafında surlara bitişik sağlı sollu kırk dört dükkanı olan bir bedesten vardı. Bu bedestenin üstü kemer şeklinde ve kapalı idi.
1864’de bedesten onarılmış ve bazı dükkanlar kapıya çevrilerek ferahlandırılmış ve Kale içine açılan bir kapı doğu yönüne açılan dört ve her iki baş tarafına açılmış olan kapılar demirlerle kaplanmış ve kapı sayısı yediye ulaşmış.
Samsun Bedesteni’nin kapılarının üst taraflarında kitabe yerleri varsa da, kitabeleri yok olduğundan hangi tarihte yapılmış olduğu bilinmiyor.
Sarraflar, Antikacılar, Altın ve Gümüş üzerine iş yapanlar, kuyumcular burada bulunuyorlardı.
Fakat zamanla buradaki bazı esnaf dükkanların çarşı içine nakledip, bedesteni terk ettiler ve yerlerini daha küçük oran da iş yapan kimselere bıraktılar. Bedesten gün geçtikçe önemini yitirdi.
Bir süre Beyat Pazar olarak kullanıldı. 1910 yılın da bedestenin üstü açıldı, 1914’ten itibaren bazı dükkanlar büyük binalara eklendi.Günümüzde Kale mahallesi sınırları için de yer alan Bedesten’in Ziya Gökalp caddesi ile Nam›k Kemal caddesine bakan iki ayrı kemerli kapısı kalmış.
Halen alışveriş merkezi olarak kullanılmakta.
Tarihi Bedesten Restorasyonuna Bir Ödül Daha Aldı

( GEZİLERE ARAÇ TEMİN EDİLİR ) 
Eğer Beğendiyseniz Bizi Takip Etmeyi Unutmayın! Esen kalın..
Görüş Ve Düşüncelerinizi Bizimle Paylaşın :)
Paylaş:  

Yorumlar