Çanakkalede Gezilecek Yerler ve Tarihi Yapılar

Bu yazıda sizlere Çanakkale’de gezilecek yerler neler tek, tek tanıtmaya çalıştık. Çanakkale’de görülmesi gereken yerler yanı sıra buradaki tarihi yapılara da bir göz atacağız. Bir çok takipçimiz tarafından Çanakkale gezisi isteniyordu, bizde takipçilerimizi kıramadık Çanakkale’de görülmesi gereken yerleri bu makalede topladık. Tarih kokan bu eşsiz şehre hayran kalacağınıza eminiz. Antik kentiyle, kalesiyle, Arkeoloji müzesiyle ve dillere destan Çanakkale destanıyla buraya gelip de büyülenmemek elde değil. 
Lafı daha fazla uzatmadan gelin beraber Çanakkale’de gezilecek yerler neler bir göz atalım.

Çanakkale'de Gezilecek Yerler
Truva Antik Kent: Savaşlar ve doğal afetler nedeniyle sürekli yıkılan ve ardından yeniden yapılan bu yerleşim yerinin 9 katmandan oluştuğu düşünülüyor. Günümüzde gezilen kısım olarak yalnızca kale kalmış. Burada bulunduğu tahmin edilen hazineyi ve Truva Savaşı’nı araştıran bir hayalperest İngiliz yüzünden yanlış şekilde araştırılmış, savaşın yaşandığı tahmin edilen katman patlatılmıştır. Yanlış katmanda olduğunu tahmin etmesi nedeniyle böyle bir sonuç ortaya çıkmış ve Truva Savaşı’nın kesin olarak yaşandığı ispat edilememiştir. Üzerinde binlerce yıllık tarih yaşanan bu önemli topraklara ev sahipliği yapsak da araştırmalar için yeteri kadar bütçe ayırmamamız nedeniyle araştırmalar halen sonuçlanmamış durumda.

Çanakkale'de Gezilecek Yerler
Kilitbahir Kalesi: İstanbul’un fethinde, Avrupa’dan yardım gelmesini engellemek için Çanakkale Boğazı’nın en dar yerine yapılan Kilitbahir Kalesi, 1452’de Fatih Sultan Mehmet Han tarafından yaptırılmıştır. Boğazın bu bölgedeki genişliği yaklaşık olarak 1,5 km kadardır. Muhteşem bir mimariye sahip olan kale, karşı kıyıdan bakıldığında verdiği çanak şeklindeki görüntüsüyle diğer kalelerden oldukça farklıdır. Çanakkale Savaşı’nda da “Çanakkale Geçilmez” sözünün doğuş noktası olan bu dar bölge, düşman kuvvetlerinin bozguna uğratıldığı yer olarak ünlenmiştir. Çanakkale’de gezilmesi gereken önemli noktalardan olan Kilitbahir Kalesi’ni ziyaret etmenizi tavsiye ederim.

Çanakkale'de Gezilecek Yerler
Çanakkale Arkeoloji Müzesi: Eski Yunan tarihine ve 1. Dünya Savaşı’na ilgi duyan kişilerin görmesi gerekli olan Çanakkale Arkeoloji Müzesi’ndeki sergilenen eserler, Çanakkale’de bulunan antik kentlerden ve çevresindeki bölgelerden gelmektedir. Çanakkale’de müzeciliğin temellerini Atatürk atmıştır. Daha sonraları ise gelişen teknoloji ile beraber araştırma faaliyetleri hızlandırılmış ve 1965 yılında araştırma yapılan Zafer Meydanı’nda bulunan kilisenin ek binası müze müdürlüğü olarak kullanılmaya başlanmıştır. Müzede Troia, Assos, Dardanos Tümülüs’ü salonları ile Afrodit Heykelciği, Hadrian Heykeli ve Polyksena Lahti bulunmaktadır.

Çanakkale'de Gezilecek Yerler
Çanakkale Deniz Müzesi: Çanakkale il merkezinde, Çanakkale Savaşı’nda kazanılan zaferin anlatımı ile ilgili bir müzenin bulunmaması üzerine, zaferin 67. yılında kurulmuştur. Gönüllülerden oluşan ekip sayesinde araştırılma yapılmış ve savaş alanının olduğu bölgede tarama yapılmıştır. Müze kurulduğundan bu yana, geçen yıllar içerisinde birçok kez sergi düzeni değiştirilmiş, gelişen teknolojiyle birlikte çağa uygun bir hale getirilmiştir. İçerisinde bulunan eserlerin daha iyi koruması için müze 1. sınıf askeri müze tanımına alınmıştır. 
Bu doğrultuda yeni kadro oluşturulup, önlemler arttırılmıştır.

Çanakkale'de Gezilecek Yerler
Çanakkale Destanı Tanıtım Merkezi: Çanakkale’deki gezilecek yerlerin ziyaretini bitirdikten sonra gezmenizi tavsiye ettiğimiz bu tanıtım merkezinde, birbirlerinin içinden geçerek 11 salonu geziyorsunuz. İlk 9 salonunda harikulade bir anlatımla savaşın anlatılmasına karşın nispeten 10. salonla birlikte olmak üzere asıl olarak 11. salonda hükümet reklamı yapılmakta. 3 boyutlu gösterimleriyle ilgi çeken Çanakkale Destanı Tanıtım Merkezi, öğrenci bilet fiyatlarına yönelik olarak iyi derecede indirim uygulamakta. Son salonun tarihi bir şeyler ifade etmemesine karşın yine de bir gidip görün derim.

Çanakkale'de Gezilecek Yerler
Çanakkale Şehitlik Anıtı: Çanakkale Şehitliği Anıtı’nın temeli 19 Nisan 1954’ te atılmış olup, 1960 yılında ziyarete açılmıştır. Böylesine anlamlı bir şehitliğin, yapımı tam olarak bitmeden ziyarete açılması ise geçen yıllar içerisinde oldukça büyük sorunlara neden olmuştur. Aradan geçen süreç sonrasında, 2000’lerin başında halktan toplanan yardımlar ile yapımı tamamlanmış. Yüksekliği 41 metre 70 cm olan bu devasa abide, Çanakkale şehitleri anısına yapılmış ancak halktan ve devletten gerekli önemi görmemiştir. Atalarımızın bu toprakları korumak uğruna toprak olduğu bu bölgeyi ziyaret etmek, bizler için büyük anlam taşıyor.

Çanakkale'de Gezilecek Yerler
Bozcaada: Bozcaada ile ilgili Herodot şu sözleri söylemiştir: “Tanrı, insanlar uzun ömürlü olsun diye Bozcaada’yı yaratmış.” İşte böylesine mükemmel bir yer Bozcaada… 
Eski adı Tenedos olarak bilinen Bozcaada, günümüzde kafa dinlenilesi sakin bir ada olarak göze çarpmaktadır. Tatil için değerlendirilmesinin dışında, burada yaşamak bile seçenekler arasına alınabilir. Yaz aylarında, nüfusunun 2 – 3 kat artmasına karşın, yine de oldukça sakin bir yer olma özelliğini koruyor. Ancak daha da sakin olmasını istiyorsanız hafta içi gitmenizde yarar var.

Çanakkale'de Gezilecek Yerler
Gökçeada: Adada hâkim olan Rum atmosferinin yanında, şehrin gürültüsünden ve stresli yapısından kaçmak isteyenler için oldukça uygun bir ada. Gökçeada, hareketli eğlence mekânları bulundurmaması nedeniyle, doğayla baş başa bir tatil geçirmeyi arzulayıp kafa dinlemek isteyenlerin uğrak noktası olmuş durumda. Adada gezilmesi gereken yerlerin çoğunu ise Rum köyleri oluşturmaktadır. Çoğu köy terk edilmiş olsa da, köylerdeki ev sahipleri yazları bu adaya geldiği için evler bakımsız durumda sayılmaz. Adada çok miktarda su kaynağı olduğundan dolayı, ana karaya bağlı olmadan kendi kendine yetebilmektedir.

Çanakkale'de Gezilecek Yerler
Çanakkale’de Görülmesi Gereken Plajlar: Tatile çıkma planı yapıp da nereye gideceğiniz konusunda halen karar veremediyseniz Çanakkale’de görülmesi gereken plajları ve koyları sizler için sıraladık. Aklınızda tatile çıkma planları var ancak nasıl bir yer aradığınıza karar vermekte zorlanıyorsanız Çanakkaleyi gündeminize almanızı tavsiye ediyoruz. Birbirinden güzel plajlar, koylar ve doğayla iç içe denizi ile güzel bir tatil fırsatını yakalamak için Çanakkaleyi es geçmeyin. Çanakkale’de gezilecek yerler yazımın sonuna geldik. Bir başka yazıda görüşmek üzere kendinize iyi bakın. :)
Kategoriler: Sosyete Travel Sosyete Sözler Sosyete Trend Sosyete Karadeniz
Eğer Beğendiyseniz Bizi Takip Etmeyi Unutmayın! Esen kalın..
Görüş Ve Düşüncelerinizi Bizimle Paylaşın Yorum Yazın :)
Paylaş:  

Yorumlar