Türkiye’nin Gezilmesi Gereken Mağaralar

Türkiye’nin Gezilmesi Gereken 26 Mağarası

Sayfa içeriği : İçerik Başlıkları 1- Altınbeşik Mağarası, ANTALYA 2- Yalan Dünya Mağarası, ANTALYA 3- Cüceler Mağarası, ANTALYA 4- Beldibi Mağarası, ANTALYA 5- Karain Mağarası, ANTALYA 6- Damlataş Mağarası, ANTALYA 7- Dim Mağarası, ANTALYA 8- Tilkiler Mağarası, ANTALYA 9- Kaklık Mağarası, DENİZLİ 10- Keloğlan Mağarası, DENİZLİ 11- Astım Mağarası, MERSİN 12- Çukurpınar Mağarası, MERSİN 13- Aynalıgöl (Gilindire) Mağarası, MERSİN 14- Ballıca Mağarası, TOKAT 15- İnsuyu Mağarası, BURDUR 16- Tuz Mağarası, ÇANKIRI 17- Oylat Mağarası, BURSA 18- Ayvaini Mağarası, BURSA 19- Çal Mağarası, TRABZON 20- Karaca Mağarası, GÜMÜŞHANE 21- Cehennemağzı Mağaraları, ZONGULDAK 22- Ilgarini Mağarası, KASTAMONU 23- Dupnisa Mağarası, KIRKLARELİ 24- Pınargözü Mağarası, ISPARTA 25- İnaltı Mağarası, SİNOP 26- Cennet Cehennem Mağaraları, MERSİN

Ülkemizde bulunan birbirinden ilginç ve güzellikleri ile sizleri büyüleyecek olan Türkiye’deki gezilmesi gereken mağaraları sizler için listeledik. 
Mağaraları ile ünlü şehrimiz Antalya ile yazımıza başlıyoruz.

1- Altınbeşik Mağarası, ANTALYA
İbradı İlçesi Ürünlü Köyü’nün güneydoğusunda bulunan Altınbeşik Mağarası, Milli Parkın içinde, derin ve sarp Manavgat Vadisi’nin batı yamacında yer alıyor. Mağaraya araçla ulaşım sağlanabiliyor ve girişte yer alan kafeterya ve gezi botları ile kesinlikle güzel vakit geçirmek mümkün. Ayrıca Türkiye’nin en büyük Avrupa’nın 3. büyük yer altı gölüne sahip.

2- Yalan Dünya Mağarası, ANTALYA
Antalya’nın Gazipaşa ilçesindeki Beyrebucak köyünde bulunan Yalan Dünya Mağarası bir dağın 400 metre içerisinde bulunur. Mağaranın en büyük özelliklerinden biri de oluşumunun hala devam ediyor olması.

3- Cüceler Mağarası, ANTALYA
Alanya ilçesinin Demirtaş Beldesi içerisinde bulunan Sapadere Kanyonu yolu üzerinde, Alanya merkeze 17 km, Demirtaş Beldesi karayoluna 12 km mesafede yer almakta. Mağaranın girişinde bulunan seyir terasından muhteşem vadi manzarası sizleri bekliyor.

4- Beldibi Mağarası, ANTALYA
Antalya ile Kemer arasında, Kemer’e 19 km. mesafede yer alan ve Antalya bölgesinin en önemli tarih öncesi çağlarına ait izler taşıyan bir arkeolojik sit alanıdır. İçerisinde paleolitik, metolitik ve neolitik çağlara ait en iyi buluntular çıkartılan mağara tüm güzelliği ile sizleri bekliyor.

5- Karain Mağarası, ANTALYA
Denizden yaklaşık 450 metre yüksekte ve Antalya’nın Yağca Köyü sınırları içerisinde yer alan Karain Mağarası ülkemizin en büyük mağaralarından birisidir. Ayrıca Karain Mağarası, ülkemizdeki mağaralar arasında içerisinde insan yaşamış olan en büyük mağaramız.

6- Damlataş Mağarası, ANTALYA
Damlataş Mağarası, Alanya ilçesine 1 kilometre uzaklıkta yer alan ve oluşum süreci çok eskilere dayanan bir mağaradır. Nem oranının yüzde 90 seviyelerinde ve karbondioksit oranının yüksek olması nedeniyle astım ve solunum yolu rahatsızlığı çeken binlerce kişi tarafından ziyaret ediliyor.

7- Dim Mağarası, ANTALYA
Antalya’ya 145 km, Alanya şehir merkezine 11 km uzaklıkta olan Dim Mağarası 4 ana salon ve geçitlerden oluşmakta. Tüm salonlar çeşitli sarkıt, dikit, sütun, perde, makarna ve duvar oluşumları gibi damlataşlar ile dolu.

8- Tilkiler Mağarası, ANTALYA
Tilkiler Mağarası, Manavgat İlçesi Oymapınar Baraj alanında yer alıyor. Yatay gelişmiş ve aktif bir mağara olup uzunluğu 7 km’dir. İlkbahar aylarında su seviyesi yükselir.
Mağara baraj etüdleri sırasında açılan enjeksiyon galerilerinden birinde doğal bir galeriye rastlanması sonucu ortaya çıkarılmış

9- Kaklık Mağarası, DENİZLİ
Kaklık Mağarası damlataş, sarkıt ve dikitlerden oluşuyor. Pamukkale’de bulunan travertenlere benzer traverten basamaklarıyla eşine rastlanmaz bir güzellik sunuyor. Ayrıca mağaranın içerisinde bol miktarda termal su bulunuyor.

10- Keloğlan Mağarası, DENİZLİ
Keloğlan Mağarası Denizli ilinin Dodurga kasabasında yer alıyor. Buradaki Bucakiçi mevki olarak tabir edilen yerin yakındalarında Karadağ yamaçlarında yer alıyor. Mağaranın uzunluğu yaklaşık olarak 150 metre kadar. Fosil bir mağara türü. Bu nedenle içerisinde çok sayıda, sarkıt ve dikit var.

11- Astım Mağarası, MERSİN
Mersin’in Silifke ilçesine bağlı Narlıkuyu Mahallesi’ndeki, yerin 15 metre altında bulunuyor. Mağara, gerek ilginç şekilli sarkıt ve dikitleri gerekse astım hastalarına iyi geldiğine inanılan havası ile kentin ilgi çeken turistik mekânlarının başında geliyor.

12- Çukurpınar Mağarası, MERSİN
Çukurpınar Mağarası, Anamur ilçesine 25 kilometre uzaklıkta olup, Olucak Köyü’ne oldukça yakın bir konumdadır. Bu değerli mağaramız ulaşım açısından da oldukça basit. Çukurpınar Mağarası yapılan araştırmalara göre dünyanın en derin 35. mağarası özelliğini taşıyormuş

13- Aynalıgöl (Gilindire) Mağarası, MERSİN
Aynalıgöl Mersin’in Aydıncık ilçesinde bulunuyor. Gilindire Mağarası olarak da bilinir. Bu mağara 1999’da Aydıncık’a 10 km mesafedeki Gemi Durağı yakınlarında bir çoban tarafından tesadüfen bulunmuş. Aynalıgöl Mağarasının sonunda muhteşem bir gölle karşılaşacaksınız. Gölün dikkat çeken en önemli özelliği mağara içindeki sarkıt ve dikitlerin gölün içerisinde de devam ediyor olması.

14- Ballıca Mağarası, TOKAT
Tokat İli Pazar İlçesinde dünyanın en büyük ve en görkemli mağaralarından biri olan Ballıca Mağarasının henüz keşfedilmemiş ve ziyarete açılmayan bölümleri olsa da; günümüzde 680 metre uzunluğunda 8 salonu ile ziyaretçileri ile buluşmakta.

15- İnsuyu Mağarası, BURDUR
Torosların arasında kalan içerisinde küçük gölcüklerin yer aldığı bir mağaradır. İnsuyu mağarası, ülkemizde turizme açılan ilk mağara olma özelliğinin yanı sıra şeker ve mide rahatsızlıkları olanlar için ziyaret etmeleri gereken bir yer olarak tavsiye edilmektedir.

16- Tuz Mağarası, ÇANKIRI
Türkiye’nin en büyük kaya tuzu rezervlerinin bulunduğu Çankırı Kaya Tuzu Mağarası kaya tuzu işletmesi amacıyla açılmış. Mağaranın girişinden sonra içeride göreceğiniz manzara, modern bir karayolunu andırıyor.

17- Oylat Mağarası, BURSA
Oylat Mağarası, fay hatlarından oluşmuş. Depremler sonrasında suların aşındırmasıyla oluşan doğa harikası Oylat Mağarası, oyuklardan damlayan suların oluşturduğu sarkıt ve dikitleri ile ünlü. Konum olarak ise İnegöl merkezden 19 – 20 km mesafe uzaklıkta yer alıyor.

18- Ayvaini Mağarası, BURSA
Türkiye’deki en uzun 6. mağarası olan Ayvaini mağarası Bursa’nın Nilüfer ilçesinde, Uluabat Gölü etrafındaki Ayva Köyü’ndedir. Aralarında 5.5 km bulunan 2 giriş vardır. Girmek için tavsiye edileni Ayva Köy’de olmakla beraber diğeri ise Doğanalan Köyü’ndedir. Mağara’ya giden yolun muhteşem bir bitki örtüsüyle kaplı olması siz daha mağaraya girmeden sizi etkisi altına bırakmaya başlıyor.

19- Çal Mağarası, TRABZON
Trabzon İli Düzköy İlçesi’nin 5 km güneybatısında denizden 1050 m yüksekte Çal Köy Beldesi içerisinde yer alıyor. Dünyanın en uzun ikinci mağarası olarak da kabul edilen çal mağarasının içinde küçük bir dere akıyor ve mağaranın üzerinde tarihi bir kale bulunuyor.

20- Karaca Mağarası, GÜMÜŞHANE
Gümüşhane’nin 15 kilometre kuzeybatısında Torul ilçesine bağlı Karaca mahallesinin hemen güneybatısında yer alan ve kendi doğallığıyla oluşan estetik görüntülerden oluşan Karaca Mağarası, girişinden sonuna kadar renkli ve şekilli sarkıtlardan oluşuyor.

21- Cehennemağzı Mağaraları, ZONGULDAK
Ereğli İlçesi, İnönü mahallesinde bulunuyor. Bu bölge Antik dönemin Acheron Vadisi olarak biliniyor. Zonguldak il merkezine uzaklığı 50 km, E5 karayoluna ise 70 km’dir.

22- Ilgarini Mağarası, KASTAMONU
160-220 milyon yıllık bir süre içerisinde oluşan Ilgarini Mağarası, Kastamonu’da varlığını gösteriyor. Pınarbaşı ilçesi sınırları içerisinde yer alan bu mağaramız dünyanın 4. büyük mağarası özelliğini taşıyor. İçindeki sarkıt ve dikitler 1 milyon yaşında olup, denizden 1250 metre yüksekliğindedir.

23- Dupnisa Mağarası, KIRKLARELİ
Dupnisa’nın en güzel özelliklerinden birisi, Trakya Bölgesinin tek turizme açık olan mağarası olması. Dupnisa mağarası Demirköy ilçesinde Sarpdere Köyünün 5-6 km güneybatısında yer alıyor.

24- Pınargözü Mağarası, ISPARTA
Daha önce 6. km sine kadar girilmiş olan Pınargözü Mağarası, 1991 yılında ulaşılan 12 km’lik uzunluğu ile Türkiye’nin en uzun mağarasıdır. Daha girişten itibaren 50. m’de ki sifonu ve içindeki uzun sifonları tırmanılması gereken şelaleler ve travertenler nedeniyle gezilmesi oldukça zor bir mağara.

25- İnaltı Mağarası, SİNOP
İnaltı Mağarası, Ayancık İlçesine yaklaşık 35 Km olup İnaltı Köyü’ ndedir. Bu köye 400-500 m uzaklıkta bulunan bu mağaraya İnaltı Köyü’ nden yaya olarak gidilmektedir. Eğimli bir yolu olan ve orman yürüyüşünün ardından ulaşılan bu mağaranın duvarları travertenler ile kaplı ve yer yer doğal oluşumlu sarkıtların bir araya gelmesinden oluşmuştur. Genişliği 5-6 m ve yüksekliği 5-15 m olan İnaltı Mağarası toplamda 700 m uzunluğundadır ve 400 m’ den sonrası sulu ve çamurludur.

26- Cennet Cehennem Mağaraları, MERSİN
Mitolojik hikâyeleri içinde taşıyan ve kutsal birçok anlam taşıyan yerlerdir. Cennet Cehennem Mağaraları Halk arasında Cennet Cehennem Çökükleri diye anılmaktadır. Bu çökükler yeraltın sularının zamanla kireç tabakalarını eritmesi sonucu meydana gelmiştir. Ziyarete gelen kişilerin üzerinde farklı bir his bırakmaktadır. Sanki o çağı yaşıyormuşcasına gezersiniz Cennet ve Cehennem Mağaralarını.
Türkiye’nin Gezilmesi Gereken Mağarası ile ilgili aramalar türkiyedeki mağaralar ve isimleri  türkiye nin 4 büyük mağarası  ülkemizdeki mağaralar  tınaztepe mağarası  türkiye'de mağara turizmi nerelerde yapılır  karain mağarası  damlataş mağarası  dim mağarası
Kategoriler: Sosyete Travel Sosyete Sözler Sosyete Trend Sosyete Karadeniz
Eğer Beğendiyseniz Bizi Takip Etmeyi Unutmayın! Esen kalın..
Görüş Ve Düşüncelerinizi Bizimle Paylaşın Yorum Yazın :)
Paylaş:  

Yorumlar