Akıllı Telefon Kullanımı

Uyumadan Önce Akıllı Telefon Kullanımı


Işık ve stimülasyon uykusuzluğa yol açabilir. Çoğu insan gibiyseniz, uyumadan önce baktığınız son şey (ve uyanışta gördüğünüz ilk şey) telefonunuz olabilir. Bu uyumak ve uykusuzluğa katkıda bulunma yeteneğini nasıl etkileyebilir? Yatak odasında telefonunla yatman gerekli mi? 
Yatağa yakın bir telefonunuzu tutmanın olası zararlı etkileri nelerdir? Bir telefonun yakınında uyumanın, uyum yeteneğinizi nasıl etkileyebileceğini ve gece daha iyi uyumanıza yardımcı olacak değişiklikler yapabileceğinizi düşünün.

Modern Telefonların Uykuya Etkisi Nedir?
Telefonlar, Alexander Graham Bell'in 1876'da ilk telefonu icat etmesinden bu yana çok değişti. Sadece son birkaç on yılda, hem işlevlerinde hem de hayatımızdaki rollerinde dramatik bir değişimin yaşandığı görülmüştür. Artık sadece birisiyle uzaktan konuşmanın bir yolu değil, modern telefonların çeşitli değişik rolleri vardır.

Cep telefonu veya akıllı telefonlar artık günlük yaşantımıza tamamen entegre. Teknolojinin bu harikaları, cep boyutlu bilgisayarlar olarak işlev görür. Onlarla birlikte, modern yaşam için gerekli birçok aktiviteyi gerçekleştirebiliriz. Telefon görüşmesi yapmak, kısa mesaj göndermek, bir rotayı haritalamak, internette gezinmek, e-postalara yanıt vermek ve Facebook, Twitter gibi sosyal medya aracılığıyla etkileşim kurmak. Ayrıca oyunlar oynayabilir ve çarpıcı bir dizi görev gerçekleştirmek için uygulamaları kullanabiliriz. Bu işlevlerin aynı zamanda uykuya dalma potansiyeline de sahip olması sürpriz olmamalıdır.

Bu aktivitelerin çoğu, yenilenmeye, kontrol etmeye, yanıtlamaya, okumaya, kaydırmaya, yayınlamaya, tıklamaya veya oynatmaya devam etmek için zorlayıcı bir istek oluşturabilir. 
İyi hissettirir ve ek uyarım için sınırsız bir fırsat vardır. Cihazı durdurmak ve kapatmak zor olabilir. 
Bu tek başına yatma zamanında bir gecikmeye ve toplam uyku süresinin azalmasına neden olabilir. 
Bu, gerekli uyku saatlerinin dinlenmiş hissedilmesi durumunda uyku yoksunluğuna katkıda bulunabilir. Ek olarak, uykuya dalmayı zorlaştırabilir. Beyin aşırı heyecanlanmış veya aktif olabilir.

Ayrıca, telefon, tablet veya bilgisayar ekranlarındaki ışık uykuya dalma yeteneğini etkileyebilir. Ekranlardaki küçük miktarlarda yapay ışık, sirkadiyen ritimde gecikmeye neden olabilir. 
Bu, doğal olarak gecikmiş uyku fazı olan gece baykuşlarında özellikle etkili olabilir. 
Bu etkileri önlemek için sabah güneş ışığı alınmazsa, uykusuzluk ve sabah uykusu ortaya çıkabilir.

Yatak Odasında bir Telefon Tutmanın Tehlikeleri
Telefonunuzu yatak odanızın dışında tutmak isteyebileceğiniz belirli nedenler vardır. 
Kesinlikle bu, uyumaya geçiş yapmanız gerektiğinde uzun süreli kullanımdan kaçınmayı kolaylaştırır. 
Ayrıca geceleri uyandırma içeren zorlayıcı kontrolü de engeller. 
Uyandırır ve üzücü bir şey okursanız, uykuya dalmak zor olabilir. 
Ayrıca dikkate alınması gereken başka riskler de vardır.

Telefonlar ilginizi çekmek ve telefona yönlenmek için tasarlanmıştır. Dikkatinizi çeken uyarılar, alarmlar veya ışıklar olabilir. Bu, uyanık olduğunda yararlıdır, ancak gece zahmetli olur. 
Bunlar bir uyanışa sebep olabilir. Zaten uykuya dalmışsanız, ancak telefonunuzu bir gece veya uçak moduna geçirmeyi unuttuysanız, rastgele kısa mesajlar veya aramalar sizi uyandırabilir. 
Bu, uyku kalitesini bölebilir. Aynı zamanda sizi tamamen uyandırmadan, yanıt vermeyecek kadar uyandırabilir, tutarsız konuşma ve hatta uyku mesajlaşmasına neden olabilir.

Bazı insanlar, elektromanyetik alanların sağlık problemleri üzerindeki etkileri hakkında endişelerini dile getirmektedir. Bu endişeler, beyin tümörleri için (özellikle telefonun tutulduğu kafanın yanında) veya doğurganlık üzerindeki etkileri (özellikle erkeklerde) için riskler içermektedir. 
Dünya Sağlık Örgütü, cihazların 2011'de kansere neden olabileceğine dair bir uyarı yayınladı. 
Ancak böyle bir ilişkiyi gösteren hiçbir araştırma yoktur. Yine de, dikkat, yatak odalarındaki telefonların varlığını ortadan kaldırarak potansiyel riske maruz kalmanın azaltılmasını sağlayabilirsiniz.

Bu Gece Uykuyu İyileştirmek İçin Yapılacak Değişiklikler
Telefonların uyku yeteneğini bozabileceği açıktır. Uykusuzluğunuz varsa veya yeterli uyku almıyorsanız, bu, yardımcı olabilecek basit bir değişikliktir. Telefonunuzun uyku ortamınızı ne kadar etkileyebileceğini düşünün ve aşağıdaki değişiklikleri göz önünde bulundurun:

Telefonu mutfakta şarj edin. Telefonunuz olmadan yatağa gitmenize izin verin. 
Acil bir durum varsa, sabahları öğreneceksiniz. Telefonu yatak odasından çıkararak ve mutfak gibi başka bir odada şarj etmek, uykusuzluk üzerindeki etkisini azaltması mümkündür.

Telefonunuzun alarmını kullanmak yerine bir alarm saati alın. Telefonlar çok şey yapabilmesine rağmen, bu özelliği kullanmanıza gerek yok. Sabah uyanmak için ihtiyacınız varsa ucuz bir alarm saati alın. Odanın karşısına koyun ve kalkmanız gereken zamana ayarlayın. Mümkün olduğunca saate bakmayın. Telefonunuzu alarm saatiniz olarak kullanmanız gerekiyorsa (belki de seyahat ederken), kesintileri azaltmak ve erişilememesi için uçak moduna getirin.

Uyku izleme uygulamalarını kapatın. Bazı insanlar telefonlarını çeşitli uygulamaları ve hatta giyilebilir teknoloji ile uyku ve uyanık durumlarını izlemek için bir yol olarak kullanır. 
Hareketin uyanıklığa ve uykuda uyumsuzluğa doğru olan ilişkisinin doğruluğu çok şüphelidir. 
Dahası, gece boyunca her hareketi (veya uyanan uyanışı) dikkatlice belgelemek için bir sebep yoktur. Overanalyze uyku için yıkıcı olabilir.

Bir tampon bölgesini koruyun ve geceleri ışığı en aza indirin. Yatmadan önce son saatinizi yatmaya ve uykuya hazırlanmak için bir zaman olarak korumaya çalışın. Okumak, televizyon ya da film seyretmek ya da müzik dinlemek için biraz zaman ayırın. Gözünüzün doğrudan ışığa maruz kalmasını azaltın. Olabildiğince yakın ekranları gece moduna getirin (mavi ışığı azaltır). 
Özellikle geceleri ışığa karşı hassassanız, mümkün olduğu kadar ortadan kaldırmayı düşünün.

Uyku ortamını optimize edin. Nihai uyku alanı yapmak için yatak odanızı geliştirebileceğiniz diğer yolları düşünün. Uykunuzu hissettiğinizde yatağa gidin. Geceleri 20 dakikadan uzun bir süre uyanık kalıyorsanız, rahatlayın ve uykunuzu hissederken dinlendirici bir şeyler yapın ve yatağa dönün. 
Eğer sabah uyanırsan, kalkıp güne erken başlayabilirsin.

Son Söz
Bu cihazlar hayatımızı geliştirmek için tasarlanmıştır, ancak müdahaleci olabilirler. 
Yatak odanızdan telefonu çıkarmayı kendinize taahhüt edin. Bu küçük değişiklik, uyku yeteneğinizi optimize etmenize ve dinlenmiş hissetmek için yeterli uyku almanıza yardımcı olabilir. 
Kötü uyku ile mücadele ediyorsanız, ihtiyacınız olan yardımı almak için bir sertifikalı uyku uzmanına danışın.

Görüş Ve Düşüncelerinizi Yoruma Yazıp Diğer Kullanıcılarımızla Paylaşabilirsiniz
Sosyete Sözler - Sosyete Karadeniz
Akıllı Telefon Kullanımı ile ilgili aramalar türkiye'de akıllı telefon kullanımı  dünyada akıllı telefon kullanım oranı  akıllı telefon kullanım kılavuzu  türkiye'de akıllı telefon kullanım oranı   akıllı telefon bağımlılığı makale  dünyada akıllı telefon kullanım oranı   türkiye'de akıllı telefon kullanım oranı   akıllı telefon kullanım süresi
Sözler Blog / Travel Blog / Trend Blog
Paylaş:  

Yorumlar