ishal Deyip Geçmeyin

İshal Deyip Geçmeyin


DENİZLİ Devlet Hastanesi Başhekimi ve Çocuk Hastalıkları Uzmanı Dr. Ramazan Canural, ishal ve buna bağlı olarak meydana gelen su kaybının, tedavi edilmediği takdirde çocuklarda ölüme varan sonuçlara yol açabileceğini söyledi.

İshalin meydana gelmesindeki en önemli nedenin mikroplar olduğunu belirten Uzman Dr. Canural, Özellikle sıcakların arttığı yaz aylarında ishale yol açan mikroplarda da artış olur. 
Yaz mevsiminde bakteriden, kış mevsiminde ise mikroplardan ishal oluşuyor. 
İshal oluşumunu kolaylaştıran faktörler ise beslenme bozukluğu, anne sütüyle beslenmenin olmayışı, sağlıklı şartların kötü oluşu ve temizliğe dikkat etmeme, çiğ sebze ve meyvelerin iyi yıkanmadan çocuğa verilmesi, emziklerin kirli olarak çocuğun ağzına sokulması, hava değişimi, mikroplu suların içilmesi olarak sıralanabilir. Daha birçok sebep, ishalin ortaya çıkışını kolaylaştırır dedi.

İshale bağlı olan su kaybının bebekler için çok tehlikeli bir durum yarattığına işaret eden Uzman Dr. Canural, İshal ve buna bağlı olan su kaybı, tedavi edilmediği takdirde çocuklar için çok rahat ölüm nedeni olabilir. Belirtileri susuzluk hissi, bebeklerde bıngıldak ve göz çukurlarının çökmesi, idrarını yapamama, ağlayınca gözyaşının gelmeyişi, çeşitli derecelerde dalgınlık, ağız ve dilde kuruluktur. İshalle beraber kusma da varsa çocuk kısa sürede su kaybına girebilir ve yukarıdaki belirtiler ortaya çıkabilir diye konuştu.

ANNE SÜTÜ ÖNEMLİ

Dr. Canural, su kaybını önlemek için miniklere bol sıvı verilmesi gerektiğini vurgularken şöyle dedi:

İshal belirtilerinin olduğu durumlarda çocuk anne sütü alıyorsa emzirme sıklığı artırılmalı, 4 aydan küçük olup anne sütü alan ve henüz ek gıdaya başlanmamış bebeklere emzirme aralarında ılık su, inek sütü alan çocuklara ise 2- 3 gün boyunca yarı yarıya sulandırılarak inek sütü verilmelidir. 
İshalin süresi 4- 5 günden daha fazla uzarsa şekerli gıdaların verilmemesi gerekir. 
Su kaybını önlemek için özellikle bol sıvı verilmesi gerekir. 
Çocuğun yiyecekleri sulu gıdalardan seçilmelidir. Taze sıkılmış meyve suları, ayran, yağsız çorbalar, yoğurt, pirinç unundan su ile hazırlanmış muhallebi, muz püresi, patates püresi, pirinç lapası olabilir. Bu hastalığa yakalanmamak için anne sütüyle beslenmeye önem verilmesi gerek.

Görüş Ve Düşüncelerinizi Yoruma Yazıp Diğer Kullanıcılarımızla Paylaşabilirsiniz
Sosyete Sözler - Sosyete Karadeniz
Akut Barsak Enfeksiyonları ishaller İshale ne iyi gelir? İshal nasıl geçer? İshal nedir? Nasıl tedavi edilir? Sağlık Haberleri İshal nasıl geçer? Belirtileri nelerdir ve evde tedavi yöntemleri
Sözler Blog / Travel Blog / Trend Blog
Paylaş:  

Yorumlar