Şifalı Bitkilerin Yan Etkileri

Şifalı Bitkilerin Yan Etkileri


İleri Etkili Teknoloji Değerlendirme Merkezinden (HiTEC) Janet Martin, farklı ilaçların kullanımı ile ilaçların şifalı bitkilerle kullanımından doğacak ters reaksiyonların ölüme neden olabileceğini söyledi.

2. Uluslararası Hasta Güvenliği Kongresine katılan Martin, ilaç-ilaç ve ilaç-bitki etkileşimlerin zaman zaman ters etki yaratabildiğine dikkati çekti. Martin, ABDde 1998-2005 yılları arasında ilaç kullanımı hatalarından dolayı hastanede ölüm oranlarının, önceki yıllara oranla 3 kat arttığına işaret ederek, ilaç kullanımındaki hatalardan kaynaklanan ölümler arasında farklı ilaç kullanımında farmakolojik ajanların birbirini olumsuz etkileyip ters etki yaratmasının önemli yer tuttuğunu vurguladı. Martin, özellikle 65 yaşın üzerindekilerde ve çocuklard ilaçların etkileşimlerinin ters olması nedeniyle ölüm riskinin arttığına dikkati çekti.

“Aspirin kullanımına dikkat!”

Aspirinin diğer ilaçlarla etkileşime girdiğinde kanama ve kan basıncının yükselmesi riskini artırabildiğine işaret eden Martin, “Özellikle romatizmal hastalıkların tedavisindeki ilaçlarla kullanıldığında daha çok yaşlı hastalarda ölüme varan sonuçlara neden olabilir” dedi.

İlaçların bilinçsizce şifalı bitkilerle kullanımının da ölümcül
olabileceğine dikkati çeken Martin, sarımsak, zencefil, ginkgo biloba gibi bitkilerin kandaki pıhtılaşmayı azalttığını söyledi. Martin, bu nedenle asprin ve ağrı kesici kullananlar ile cerrahi müdahalede bulunulacak kişilerin bu bitkileri kullanmamaları gerektiğini kaydetti. 
Martin, şifalı bitkilerden “ginseng”in ters bir etkileşimde uykusuzluk, baş ağrısı, mide bulantısına, biber ailesinden gelen “kava” bitkisinin karaciğer yetersizliği ve epileptik reaksiyona, koni çiçeği olarak da bilinen “echinacea”nın kandaki pıhtılaşmanın artmasına, Kuzey Amerika kökenli “saw palmetto”nun kadınlık hormonu östrojenin daha çok salgılanmasına neden olduğunu söyledi.

Martin, insanların bitkisel kaynaklı ilaçların da kendi farmakolojik
özellikleri ve yan etkileri olduklarını unutmaması gerektiği dile getirdi.

Şifalı bitkiler

Türkiyede gümüş kaysı, fil kulağı, kız saçı, Çin yelpaze çamı gibi
isimlerle de anılan ginkgo, devamlı dikkat gerektiren veya yoğun ve stresli işlerde çalışanların, dikkat, enerji ve performansını artırmak için öneriliyor. Ginkgo, hafıza ve konsantrasyonu güçlendirirken aynı zamanda enerji takviyesi de sağlıyor.

Kök şeklindeki gövdesinden yararlanılan bir Güney Pasifik biber bitkisi kava, sakinleştiricilerle benzer etki yaratıyor. Sindirim sistemindeki gazı gideren, boğaz ve broşlardaki iltihabı çözen zencefil, hamileliğin başlangıcındaki sabah bulantılarını da gideriyor. 
Sakinleştirici etkisi olan kava, migren tipi baş ağrılarını azaltıyor.

Ginseng bitkisinin kökü, canlılığı, cinsel gücü artırıcı, gençleştirici
etkisi dolayısıyla Çin, Japonya ve Korede yüzyıllar boyunca çok değer gördü. 
Önemli miktarda germanyum ihtiva eden sarımsak, antibiyotik etkili, vücudun bağışıklık sistemini destekliyor, fiziksel dayanıklılığı artırıyor, kan basıncını düzenliyor ve kolesterolü düşürüyor.

Cinsel organlar ve böbrekler için tonik ve besleyici özellikleri olan
saw palmetto, erkeklerde prostat bezleri üzerine çok olumlu ve faydalı etkiler yapıyor, cinsel performansı artırıyor.

Solunum sistemi rahatsızlıklarında kullanılan echinacea 
(Kirpi otu) soğuk algınlığı, grip, otitis media, öksürük ve bronşit tedavisinde kullanılıyor.

Görüş Ve Düşüncelerinizi Yoruma Yazıp Diğer Kullanıcılarımızla Paylaşabilirsiniz
Sosyete Sözler - Sosyete Karadeniz
Bitkiler zehir olmasın Bitkilerin yan etkileri var mı? Şifalı bitkiler zehirliyor Son Dakika Haberler Bitkisel tedavide doğru ve yanlışlar Sağlık Haberleri Geleneksel ve Tamamlayıcı Tıp Uygulamalarında Fitoterapi Bitkilerle şifa arayanlara tavsiyeler Antidepresan Etkisi Gösteren Şifalı Bitkiler Tıbbi Bitkilerin Kullanımı Hastalıklar ve Şifalı Bitkiler Fiyatı
Sözler Blog / Travel Blog / Trend Blog
Paylaş:  

Yorumlar