Küresel Isınma Hangi Kentleri Tehdit Ediyor?

Küresel Isınma Hangi Kentleri Tehdit Ediyor?


NEW YORK —  İklim değişikliği nedeniyle buzullar ve kutuplardaki buz tabakalarının erimesiyle okyanuslarda su seviyesi yavaş da olsa yükseliyor. Birçok uzman bu yüzyılın sonunda deniz seviyesinin bir metreden fazla yükseleceğini söylüyor. Bu durum, ada ülkeler ve kıyı kesimlerindeki kentler için büyük sorun oluşturuyor. Amerika’nın en kalabalık kenti New York, şimdiden, su seviyesinin yükselmesini engellemek için bazı önlemler alıyor.

Sandy Kasırgası, New York’u gelecekte nelerin beklediğinin bir göstergesi oldu. 
New York’ta sular, ortalama gel-git seviyesinin dört metre üzerine çıktı.

Columbia Üniversitesi Lamont-Doherty Rasathanesi’nden Klaus Jacob, 2100 yılına kadar New York’un etrafında su seviyesinin 70 santimetre yükselmesinin nasıl bir etki yaratacağını şöyle anlatıyor: ”Wall Street’te sarı taksiler yerine sarı deniz taksileri görmeye başlayabiliriz.”

Jacob’a göre bodrum katlarının kapatılması, ısıtma ve soğutma sistemlerinin yukarı katlara taşınması, metro girişleri ve havalandırma deliklerinin yeniden tasarlanması gerekecek.

Federal Acil Durum Dairesi FEMA, New York’un su taşkını bölgelerinin haritasını yeniledi. 
Belediye Başkanı Michael Bloomberg’e göre bu harita, geleceğin New York’unun bir taslağı: 
”Bu haritalar şiddetli rüzgar ve yükselen dalgalara dayanıklı binalar inşa edilmesi için gereken yeni şartları hazırlamamızda bize yardımcı olacak. Okyanusun yanında yaşıyoruz, bunun da bazı tehlikeleri var. Birçok uzmanın tahmin ettiği gibi deniz seviyesi yükselmeye devam ederse bunun etkilerini azaltmak için dalgakıranlar ve setler inşa edebiliriz.”

Klaus Jacob, New York’ta deniz seviyesinin üzerindeki eski bir demiryolunun park ve yürüyüş kordonuna dönüştürüldüğü köprü yollar gibi projelerin yaygınlaşacağı görüşünde: 
”Gökdelenleri birbirine bağlayan bu tarz yüksek yürüyüş yolları çoğalabilir. 
Bazılarında hafif raylı hatlarla ulaşım sağlanabilir.”

Acil Durum Dairesi New York sorumlusu Michael Byrne’e göre Sandy Kasırgası’ndan sonra yapılacak inşaatların iyi planlanması gerekiyor.

Byrne, ”Yükseklik seviyesini arttırmanın yanı sıra su setleri inşa edebilir, kimi yerlerdeyse inşaat yapılmasına izin vermeyebiliriz. 
Daha güvenli kentlere taşınmak isteyenlere erken emeklilik imkanı verilebilir,” diyor.

Son yüzyıl içinde deniz seviyesinin 20 ila 30 santimetre yükseldiğini söyleyen uzmanlara göre bu yüzyılın sonunda deniz seviyesi bir buçuk metre daha yükselebilir. 
Bu yüzden de kıyı kentler ve ada ülkeleri risk altında.

New Yorklular gelecekte ya deniz seviyesinin üzerindeki yerlere taşınmaları ya da okyanusu engellemeleri gerektiğini iyi biliyor.

Görüş Ve Düşüncelerinizi Yoruma Yazıp Diğer Kullanıcılarımızla Paylaşabilirsiniz
Sosyete Sözler - Sosyete Karadeniz
Küresel ısınma Afrika'yı tehdit ediyor Küresel ısınma tehdit ediyor Eriyen buzullar yükselen deniz seviyesi insanı tehdit ediyor Küresel Isınmanın Oluşturacağı Tehditleri İklim değişikliği en çok ada devletlerini etkileyecek
Sözler Blog / Travel Blog / Trend Blog
Paylaş:  

Yorumlar