Verimli Çalışmayı Öldüren Kötü Alışkanlıklar

Daha Verimli Olmak İçin Bırakman Gereken Kötü Alışkanlık

Hiçbir şey üretkenliğini kötü alışkanlıklar kadar sabote edemez. 
Sinsidirler, verdikleri zararı fark edemezsin bile. 
Seni yavaşlatıp, doğruluğunu azaltıp, daha az yaratıcı olmana ve performansını düşürmene neden olurlar.

Kötü alışkanlıkları kontrol altına almak yalnızca verimlilik adına önemli değildir. 
Minnesota Üniversitesi'nde yapılan bir araştırma, yüksek derecede kendi kendini kontrol etme egzersizini yapan kişilerin hem şu anda hem de uzun vadede yapmayanlardan daha mutlu olma eğiliminde olduğunu ortaya çıkardı.

Bazı kötü alışkanlıklar diğerlerinden daha fazla belaya neden olur ve aşağıdaki sekizli en kötü suçlulardır. Bu alışkanlıklardan kurtulmak üretkenliğini artıracak ve kişisel kontrolün artmasıyla birlikte gelen olumlu havanın tadını çıkarmana olanak sağlayacaktır.

İşte daha verimli ve mutlu olmak için bırakman gereken 8 alışkanlık:

1. Yatakta telefon, tablet veya bilgisayar kullanmak.

Bu çoğu insanın uykularına ve üretkenliklerine zarar verdiğini anlamadığı bir durum. 
Kısa dalga boylu mavi ışık ruh halinde, enerji seviyende ve uyku kalitende önemli bir rol oynar. 
Güneş ışığı bu mavi ışığın yüksek konsantrasyonlarını içerir.

Sabahları gözlerin doğrudan maruz kaldığında, mavi ışık uykuya neden olan hormon (melatonin) üretimini durdurur ve daha uyanık hissetmeni sağlar. Öğleden sonra, güneş ışınları mavi ışıklarını kaybeder ve bu da vücudunun melatonin üretmesine ve seni uykulu hale getirmesine izin verir.

İnsan beyni mavi ışığa karşı çok hassas olduğu için buna aşırı derecede maruz kalmaması gerekir. 
En sevilen akşam cihazlarının çoğu - dizüstü bilgisayarlar, tabletler, televizyonlar ve cep telefonları - kısa dalga boyunda mavi ışık yayar ve bu aletler direkt yüzüne parlar. Bu maruz kalma durumu melatonin üretimini bozar ve uyuyabilmene ve uyuduğunda da uykunun kalitesine müdahale eder.

Herkesin bildiği gibi zavallı bir gece uykusu verimlilik üzerinde büyük etkiler yaratıyor. Yapabileceğin en iyi şey, akşam yemeğinden sonra bu cihazlardan kaçınmaktır (televizyon, yeterince uzakta oturulduğu sürece çoğu insan için uygundur).

2. Amaçsızca internette gezinmek.

Bir göreve tam olarak odaklanabilmek için 15 (bölünmemiş) dakika gerekir. Bunu yaptıktan sonra akış denilen verimliliğin arttığı bir duruma düşersin. Araştırmalar akış durumundaki insanların aksi takdirde olacağından beş kat daha üretken olduklarını gösteriyor.

İşini bırakıp haberleri, Facebook'u veya bir maç skorunu kontrol etmek için bir dürtü hissetmen seni akıştan çeker. Bu, akış durumunu geri getirmek için 15 dakikaya daha ihtiyaç duymana neden olur. Çalışma zamanını dürtünün kontrolüne bırakırsan akış olmadan bütün bir gün bile geçirebilirsin.

3. Mükemmeliyetçi olmak.

Çoğu yazar beyin fırtınasına sayısız saat harcar ve hatta kitapta asla yer almayacaklarını bildikleri halde sayfa üstüne sayfa yazar. Bunu yapıyorlar çünkü fikirlerinin gelişmesi için zamana ihtiyaç duyduklarını biliyorlar.

İnsanlar başlama zamanı geldiğinde donma eğilimindedir çünkü fikirlerinin veya ürettiklerinin mükemmel olmadıklarını bilirler. Ancak başlamadan ve fikirlere gelişmek için zaman vermeden nasıl harika bir şey üretilebilir?

Yazar Jodi Picoult, mükemmeliyetçilikten kaçınmanın önemini şöyle özetler: 
“Kötü bir sayfayı düzenleyebilirsiniz ancak boş bir sayfayı düzenleyemezsiniz.”

4. Çok fazla toplantı yapmak.

Toplantılar değerli zamanını tüketmekte ustadırlar. Ultra üretken insanlar mümkün olduğu kadar toplantılardan kaçınırlar. Bir toplantının izin verilirse sonsuza dek süreceğini biliyorlar, bu yüzden bir toplantı yapmaları gerektiğinde başlangıçta herkesi hedeflenen programa bağlı kalmak konusunda bilgilendirirler. Bu, herkesi daha odaklı ve verimli olmaya motive eden net bir sınır belirler.

5. E-postalara hemen cevap vermek.

Üretken insanlar e-postalarının sürekli olarak onları kesintiye uğratmasına izin vermez. 
E-postalarını programlı bir biçimde kontrol etmenin yanı sıra, “öncelikli mail” özelliğinden de yararlanırlar.

En önemli kişiler için uyarılar koyarlar ve geri kalanını işlerinde durma noktasına gelene kadar kaydederler. Hatta bazı insanlar e-postalarını ne zaman tekrar kontrol edeceklerini bilmelerini sağlayan otomatik cevaplar bile kuruyorlar.

6. Ertele düğmesine basmak.

Uyuduğun esnada beynin, uyanma vaktin geldiğinde seni uyandırmaya hazırlayan birçok döngüden geçer. Bu yüzden bazen çalar saatin çalmadan hemen önce uyanırsın çünkü beynin uyanma zamanının geldiğini ve buna hazır olduğunu biliyor.

Ertele düğmesine bastığında ve uykuya daldığında bu uyanıklığı yitirip daha sonra uyandığında yorgun ve bitkin olursun. Hepsinden kötüsü, bu bitkinliği aşmak saatler alabilir. Bu nedenle çalar saatin çaldığında ne kadar yorgun olduğunu düşünsen de verimli bir sabah için kendini yataktan çıkmaya zorla.

7. Çoklu görev yapmak.

Çoklu görev gerçek bir verimlilik katilidir. Stanford Üniversitesi'nde yapılan araştırmalar çoklu görev yapmanın bir seferde tek bir şey yapmaktan daha az üretken olduğunu ortaya çıkardı.

Araştırmacılar, çoklu görev yapan kişilerin düzenli olarak birkaç elektronik bilgi akışıyla bombalandığında, tek seferde bir işi tamamlayanların aksine dikkat edemediği, bilgileri hatırlayamadığı veya bir işten diğerine geçemediğini tespit etti. Çünkü aynı anda iki şeyi yapmaya çalıştığında beynin her iki görevi de başarıyla yerine getirme kapasitesine sahip değildir.

8. Zorlu görevleri ertelemek.

Herkesin sınırlı miktarda zihinsel enerjisi var ve bu enerjiyi tüketirken karar verme yeteneği, verimlilik hızla düşer. Buna karar yorgunluğu denir. Korkutucu oldukları için zorlu görevleri günün geç saatlerine attığında onları en kötü enerjiyle yapmış olursun. Karar yorgunluğunu yenmek için zihninin taze olduğu zaman, yani sabahları, karmaşık işleri yapmalısın.

Sonuç olarak bu alışkanlıkların bazıları küçük görülse de bir araya toplandıklarında tehlikeli olabilirler. Çoğunlukla anlık ve uzun süreli zevkler arasındaki kişisel tercihle alakalıdır. 
Sonuçta, en kötü alışkanlık senin için gerçekten önemli olan şeyin izini kaybettirmektir.

Görüş Ve Düşüncelerinizi Yoruma Yazıp Diğer Kullanıcılarımızla Paylaşabilirsiniz
Sosyete Sözler - Sosyete Karadeniz
Zararlı Alışkanlığından Kurtul Hayata Devam Et‎ Günlük Hayatınızdan Çıkarmanız Gereken Kötü Alışkanlık Verimli Çalışmayı Öldüren Kötü Alışkanlıklar Başarılı İnsanların Geride Bıraktıkları Kötü Alışkanlık Daha Üretken Olmak için Bırakmanız Gereken Alışkanlık Başarılı Olmak İçin Vazgeçmeniz Gereken Kötü Alışkanlık Hayatta Sahip Olmanız Gereken En İyi Alışkanlıklar Daha Çok Başarı Elde Etmek İsteyen Her Bireyin Geride Bırakması Gereken Kötü Alışkanlık
Sözler Blog / Travel Blog / Trend Blog
Paylaş:  

Yorumlar