Türkiye Yeni Diri Fay Haritası

Türkiye Yeni Diri Fay Haritası


Türkiye, Dünya’nın en önemli deprem kuşaklarından biri olan Alp-Himalaya Deprem Kuşağı (Akdeniz Deprem Kuşağı) üzerinde yer almaktadır. Afrika, Avrasya ve Arap levhaları arasında yer alan ülkemiz, Arap levhasının her yıl 23 mm. hızla ilerleyerek Anadolu levhasını sıkıştırması sonucu depreme maruz kalmaktadır. Bu levha hareketleri belirli deprem kuşaklarının oluşmasını sağlamıştır.
Ülkemizdeki deprem kuşaklarını üç ana kuşak üzerinde toplamak mümkündür.

1. Kuzey Anadolu Fay KuĢağı (KAF)
Saroz Körfezi’nden başlar. Marmara Denizi, İzmit Körfezi, Adapazarı, Düzce, Bolu, Çankırı, Merzifon, Suluova, Erbaa, Niksar, Kelkit Vadisi, Erzincan, Erzurum, Bingöl ve Muş’u etkileyerek Vangölü’nün kuzeyine kadar uzanır.

2. Batı Anadolu Fay KuĢağı (BAF)
Bu sistem Ege Bölgesi’nde ve Güney Marmara çöküntü alanlarının kenarlarında yer almaktadır. Büyük Menderes, Küçük Menderes ve Gediz Grabenleri, İzmir Körfezi kıyıları, Bakırçay Grabeni, Edremit Körfezi kıyıları, Ulubat ve Manyas Gölleri, Bursa, Yenişehir, İnegöl, İznik depresyonlarının oluşumuna neden olan faylar bu kuşakta yer alır.

3. Doğu Anadolu Fay KuĢağı (DAF)
Kızıldeniz üzerinden Lut Gölü hattında, kuzey yönünde devam eden fay Hatay, Kahramanmaraş, Adıyaman, Malatya, Hazar Gölü, Elazığ, Bingöl, Karlıova, Varto güzergahını izleyerek Kuzey Anadolu Fay Kuşağı ile birleşir.

Bölge ölçeğinde depremlerin dağılışına bakıldığında Marmara ve Ege Bölgeleri topraklarının % 95’inin 1. derecede deprem bölgesi içinde yer aldığı görülmektedir. Nüfus yoğunluğu ve ekonomik potansiyel yönünden bakıldığında da en duyarlı ve riskli bölgelerin yine buralar olduğu anlaşılır.
Doğu Anadolu’nun büyük bölümü 1. ve 2. derece deprem bölgesinde yer alırken, en rizksiz bölge Güneydoğu Anadolu Bölgesi’dir.

1., 2., 3. ve 4. derecede deprem bölgeleri sismik açıdan riskli bölgeler kabul edilirse, topraklarımızın % 96’sının deprem riski altında olduğu, nüfusumuzun ise % 98’inin deprem tehdidi altında yaşadığı ortaya çıkar. Ayrıca, Afet İşleri Genel Müdürlüğü verilerine göre sanayi kuruluşlarımızın % 98’i, barajların ise % 92’si çeşitli derecelerde deprem kuşakları içinde yer almaktadır.
Deprem riskinin az olduğu yerler
- Doğu Karadeniz kıyıları,
- Trakya’nın kuzeyi (Ergene Havzası),
- Tuzgölü’nün güneyinde kalan Konya, Karaman, Taşeli Platosu, Anamur Kuşağı,
- Mardin yöresi.
Not: En yıkıcı depremler, fayların olduğu ve yeraltı suyu bakımından zengin olan dolgu ve alüvyal alanlarda meydana gelmiş ve gelmektedir. Çünkü, bu sahalarda zeminin gevşek olması, yeraltı suyunun deprem esnasında hareket etmesi hasarı arttırmaktadır.
Depremden korunma
- Halkın depreme karşı bilinçlendirilmesi,
- Dolgu, gevşek yapılı araziler yerine sağlam zeminlerin seçilmesi,
- Dayanıklı, esnek, hafif inşaat malzemelerinin kullanılması.

Görüş Ve Düşüncelerinizi Yoruma Yazıp Diğer Kullanıcılarımızla Paylaşabilirsiniz
Sosyete Sözler - Sosyete Karadeniz
»Son Adana Depremleri»Son Adıyaman Depremleri»Son Afyon Depremleri»Son Ağrı Depremleri»Son Amasya Depremleri»Son Ankara Depremleri»Son Antalya Depremleri»Son Artvin Depremleri»Son Aydın Depremleri»Son Balıkesir Depremleri»Son Bilecik Depremleri»Son Bingöl Depremleri»Son Bitlis Depremleri»Son Bolu Depremleri»Son Burdur Depremleri»Son Bursa Depremleri»Son Çanakkale Depremleri»Son Çankırı Depremleri»Son Çorum Depremleri»Son Denizli Depremleri»Son Diyarbakır Depremleri»Son Edirne Depremleri»Son Elazığ Depremleri»Son Erzincan Depremleri»Son Erzurum Depremleri»Son Eskişehir Depremleri»Son Gaziantep Depremleri»Son Giresun Depremleri»Son Gümüşhane Depremleri»Son Hakkari Depremleri»Son Hatay Depremleri»Son Isparta Depremleri»Son Mersin Depremleri»Son İstanbul Depremleri»Son İzmir Depremleri»Son Kars Depremleri»Son Kastamonu Depremleri»Son Kayseri Depremleri»Son Kırklareli Depremleri»Son Kırşehir Depremleri»Son Kocaeli Depremleri»Son Konya Depremleri»Son Kütahya Depremleri»Son Malatya Depremleri»Son Manisa Depremleri»Son Kahramanmaraş Depremleri»Son Mardin Depremleri»Son Muğla Depremleri»Son Muş Depremleri»Son Nevşehir Depremleri»Son Niğde Depremleri»Son Ordu Depremleri»Son Rize Depremleri»Son Sakarya Depremleri»Son Samsun Depremleri»Son Siirt Depremleri»Son Sinop Depremleri»Son Sivas Depremleri»Son Tekirdağ Depremleri»Son Tokat Depremleri»Son Trabzon Depremleri»Son Tunceli Depremleri»Son Şanlıurfa Depremleri»Son Uşak Depremleri»Son Van Depremleri»Son Yozgat Depremleri»Son Zonguldak Depremleri»Son Aksaray Depremleri»Son Bayburt Depremleri»Son Karaman Depremleri»Son Kırıkkale Depremleri»Son Batman Depremleri»Son Şırnak Depremleri»Son Bartın Depremleri»Son Ardahan Depremleri»Son Iğdır Depremleri»Son Yalova Depremleri»Son Karabük Depremleri»Son Kilis Depremleri»Son Osmaniye Depremleri»Son Düzce Depremleri
Sözler Blog / Travel Blog / Trend Blog
Paylaş:  

Yorumlar