Seyahat Etmenin Hayatınıza Kattığı Deneyim

Seyahat Etmenin Hayatınıza Kattığı Deneyim


Seyahat etmek size dünyanın ne kadar çok küçük olduğunu gösterirken aynı zamanda kendi iç dünyanızı büyütmenizde fayda sağlayacaktır. Çünkü tanıdığınız her insan, gördüğünüz her şehir siz oradan ayrılırken sizinle beraber gelecektir. Eve geri dönerken çantanıza eşyalarınızdan çok daha fazlasını koyduğunuzu, o anları tekrar hatırladığınızda fark edeceksiniz. Dünyada bu kadar çok farklı kültürün ve düşüncenin var olduğunu fark ettiğiniz an kendi kültürünüze ve düşünce yapınıza sıkı sıkıya bağlı olmanın ne kadar yanlış olduğunu anlayacaksınız. Ama aynı zamanda tüm dünya kültürlerini ve düşünce yapılarını kucaklayacak anlayışa da sahip olacaksınız. Çünkü dünya gezip gördükçe küçülürken kendi içinizde de genişlemektedir ve çok daha fazla şeye yeriniz olacaktır. Yılların klişe sorusu ‘Çok okuyan mı bilir çok gezen mi ‘nin cevabını tecrübe ederek öğrenme şansınız olacak. Seyahat etmenin fiziksel değil içsel bir durum olduğunu da bu şekilde daha iyi anlamış olursunuz.

Seyahat etmek problem çözme, karar verme yeteneğinizi geliştirir
Seyahat ettikçe analitik düşünce kabiliyetiniz artacağı için gerçek hayatta da problem çözme ve karar vermek yeteneğinizden faydalanırsınız. Bu da size daha kolay bir hayat tarzı sunacaktır. Seyahat sırasında başınıza gelen sorunlarla başa çıkmak için geliştirdiğiniz yöntemleri hayatınızın her alanında kullanmaya başlarsınız. Özellikle iş hayatınızda bu tecrübelerinizden çokça faydalanacaksınız.

Eşya değil tecrübe satın almak sizi daha çok mutlu edecek
Satın aldığınız eşyaların size kısa süreli mutluluklar yaşatması ve bir süre sonra bunun bağımlılık haline gelmesi sizi mutsuzluğa sürükleyecektir. Çünkü aradığınız şey anlık mutluluklar değildir. Seyahat ederek edindiğiniz tecrübeler ise size hayat boyu mutluluk katacağından bu yolda harcadığınız paranın buna değdiğini fark edeceksiniz. Artık bundan sonra mutlu olmak için sadece uçak bileti almanız size mutluluğun kapılarını açmak için yeterli olacaktır.  Gezip gördüğünüz yerlerin size sağlayacağı faydalarla en iyi yatırımı yine kendinize yaparak tecrübelerinizi arttırmış olacaksınız. Düşüncelerinizi, hayallerinizi gerçeğe dönüştürmek sizi mutlu bir insan yapacaktır. Gerçekleştirdiğiniz her bir hedef sizi daha fazlası ve daha büyüğü için teşvik edecektir. Böylelikle hayalleriniz gerçekleştirdikçe mutluluklarınız da artacaktır.

Kendinizi daha yakından tanırsınız
Neyi sevdiğinizi, neyi sevmediğinizi, neyin sizi mutlu ettiğini, korkuttuğunu, heyecanlandırdığını yaşayacağınız birçok farklı deneyimle öğrenme şansınız olacak. Daha önce hissetmediğiniz şeyleri hissedecek veya duygularınızı daha yoğun yaşayacaksınız. Eğer tek başınıza yolculuk ediyorsanız kendi sınırlarınızı görme imkânınız olacaktır. Tek başınıza olacağınız için her şeyi tek başınıza yapmak zorunda olacaksınız ve böylelikle kendinizi zorlayacak ve neleri başarabildiğinizi keşfetmenin gururunu yaşayacaksınız. Böylelikle kendinize olan güveniniz de artacaktır. Kendi başınıza problem çözmeniz, kendi planınızı yapmanız ve kendi isteklerinizi gerçekleştirmeniz sizin, gerçek hayatta başka insanlara bağımlılığınızı azaltacaktır. Korkularınızdan vazgeçmeye başlarsınız. Çoğu zaman korkunun kaynağının bilgisizlik olduğu öğrenecek ve bilginiz artıkça korkularınızı yenmeye başlayacaksınız. Korkularınızın üstüne gitme ve onları yenmek eğlenceli bir hal almaya başlayacak. Birçok insanın sadece kendini tanımak için kendini yollara vurduğunu düşünürken seyahat etmenin bu açıdan size ne kadar çok faydası olduğunu tecrübe ettikçe fark edeceksiniz.

Daha planlı bir hayat yaşarsınız
Yaşadığınız yerin dışına çıkmak, günlük hayat rutininden uzaklaşmak sizi plan yapmaya itecektir. Çünkü her zamanki durumunuzun dışındasınız ve neler yapacağınızı kısa süre içerisinde önceden planlamanız gerekmektedir. Bir sonraki günü veya birkaç gün sonrasını da planlamanız gerekecektir. Bu şekilde olabilecek sıkıntıları önceden tahmin edebilir ve kendinizi olası durumlara hazırlayabilirsiniz. Plan yaptıkça oluşabilecek sıkıntılara karşı hazırlıklı olursunuz. Seyahat ederken kazandığınız planlama becerisi size geri kalan hayatınızda da fayda sağlayacaktır.

Açık fikirli bir insan olursunuz
Başka şehirlerde başka insanların sizden tamamen farklı bir şekilde yaşamaları başka insanlara daha saygılı olmanızı öğretecektir. Düşünce kalıplarınızdan, yıkılmaz dediğiniz tabularınızdan vazgeçmeniz artık an meselesi haline gelir. İnsanları yargılamadan, sizden farklı olduğu için dışlamaktan vazgeçmeye başlarsınız. Hatta farklılıklara daha açık hale gelmeye başlarsınız. Çünkü artık biliyorsunuz ki farklılıklar size çok şey katacaktır. Farklılıkların sizi daha çok zenginleştirdiğini fark edeceksiniz. Bir lisan bir insan derken aslında bir seyahat bir insan demek de bizce oldukça yerinde bir tabir. Yeni bir yer gördükçe, insanlar tanıdıkça kişiliğinize de olumlu anlamda çok şey katmış olacaksınız.

Azla yetinmeyi öğrenirsiniz
Evden uzakta olmak sizi mutlaka beklenmeyen sonuçlarla karşılaştıracak. Bu sorunların üstesinden gelmek için kısıtlı bütçenizi idare etmeyi öğrenirsiniz ve çoğu zaman az size yeterli gelecektir. Bu şekilde elinizdeki kısıtlı imkânlardan maksimum şekilde faydalanmayı öğrenirsiniz. Öğrendiğiniz bu tecrübeleri ise kitaplardan veya çok paralar harcadığınız kurslardan edinemeyeceğinizi fark ettiğinizde yaşadığınız anın güzelliğini ve kıymetini daha iyi anlarsınız. Hayatın hep daha fazlasına sahip olmak demek olmadığını seyahatin bu özelliği sayesinde tecrübe edinmiş olursunuz.

Yeni arkadaşlar edinirsiniz
Dünyanın farklı yerlerinden farklı arkadaşlar edinmek hem çevrenizi genişletecek hem de farklı kültürleri daha yakından tanıma şansınızı arttıracak. Bir bölgeyi tanımak için oranın yerlisinden daha bilgilisi olmaz zaten. Gittiğiniz yerlerden edindiğiniz arkadaşlıklar size hatıralarınızı daha canlı tutma imkânı verin. Çünkü bir insanı, gezip gördüğünüz bir yerden daha kolay hatırlarsınız. Anlatacak bir sürü unutulmaz hikâyeniz olur ve bu hikâyeleri her anlatışınızda kendinizi onlarla beraber hissedeceksiniz. Bu hikâyelerin sizi siz yapan ögeler olduğunu fark ettiğiniz an, sizin için de kıymeti artacaktır.

Sevdiklerinizin kıymetini anlarsınız
Tek başınıza seyahat ediyorsanız arkanızda bıraktığınız ailenizin, arkadaşlarınızın, evcil hayvanınızın ve yatağınızın kıymetini daha çok anlarsınız. Çünkü yanınızda yoklardır ve aslında her an onlara ihtiyaç duyduğunuzu da bu durumda anlarsınız. Onlar olmadan da yaşayabildiğinizi ama yaşadığınız hayatın onlarla daha güzel olduğunu anlarsınız.

Kendinizi geliştirirsiniz
Çantanızı alıp evden çıktığınızda ve eve geri döndüğünüzdeki kişi arasında dağlar kadar fark olur. Artık siz eski siz olmazsınız. Eve döndüğünüzde odanıza bile başka bir gözle bakmaya başlarsınız. Daha önceden sürekli geçtiğiniz yolda fark etmediğiniz şeyleri fark etmeye başlarsınız. Çünkü algınız açılmış ve genişlemiştir. Farkındalık düzeyiniz artar. Olaylara ve çevreye daha duyarlı hale gelirsiniz. Çevrenizdeki şeylerin daha çok farkına vardıkça kendinizi de o oranda geliştirmiş olacaksınız.

İnsan ilişkileriniz gelişir
Seyahat etmek size çok fazla insanla karşılaşma konusunda tecrübe yaşatacağından insan ilişkilerinde daha rahat ve atılgan olmanızı sağlar. Eğer utangaç bir insansanız ve bu yüzden hayatta çok şeyi kaçırdıysanız seyahat ederek bunun üstesinden gelebilirsiniz. Empati yeteneğinizde iletişim kurduğunuz insan sayısıyla orantılı olarak güçlenecektir. Karşıdakinin duygularını ve düşüncelerini tahmin etme konusunda daha başarılı olacaksınız. Bu sayede insanlarla ilişki kurduğunuzda artık daha profesyonel hale gelirsiniz. İnsanların yaptıkları şeyleri niçin ve nasıl yaptığını, belirli koşullar altında ne gibi tepkiler verdiğini sadece daha çok insan tanıyarak anlayabilirsiniz. İnsanları doğru anladıkça kendinizi de doğru anlamaya başlarsınız.

Görüş Ve Düşüncelerinizi Yoruma Yazıp Diğer Kullanıcılarımızla Paylaşabilirsiniz
Sosyete Sözler - Sosyete Karadeniz
Sözler Blog / Travel Blog / Trend Blog
Paylaş:  

Yorumlar