Seyahat Ederken Açık Fikirli Olmak

Seyahat Ederken Açık Fikirli Olmak


İnsan, sürekli aynı yerde ve aynı durumda kalmakla oradaki olumsuzlukları toplayıp biriktirebiliyor. Bu birikim zamanla çeşitli ruhsal ve zihinsel örümceklenme, paslanma, kireçlenme ve küflenmelere sebep olabiliyor. 
Bu durumlar insan ruhunu, sonra da bedeni olumsuz etkiliyor, bağışıklık sistemini zayıflatıyor ve hastalıklara kapı aralıyor. 
Ruh ve bedendeki bu kireçlenme ve tortular insanın zihin mekanizmalarını bozarak sağlıklı düşünmesini ve öyle hareket etmesini zorlaştırıyor. 
Böyle habis (kötü huylu) durumların ilerlemesiyle insanın öğrenmesi zorlaşıyor, muhakeme gücü ve iradesi zayıflıyor, ümidini yitirebiliyor, insanî yaratıcılığı hastalanabiliyor, hatta bazen ölüyor.

Bu durumu şöyle açıklayabiliriz: 
Yalan, gıybet, hezeyan, kibir, dar görüşlülük, karamsarlık, ümitsizlik, bir şeye düşkünlük ve bunlardan doğan stres toksinler gibidir, kötü huyludur. 
İnsanın varlığında birikerek hastalıklara sebep olurlar. 
Bunun nasıl olduğunu belki toksinler üzerinden açıklayabiliriz: 
Toksik maddelerin, başta hormon sistemi olmak üzere, vücut gelişimini, üremeyi ve davranışları etkilediği bilinmektedir. 
Toksinler tabiatta, hayvanlarda ve insan vücudunda biyolojik süreçleri etkileyerek nörolojik rahatsızlıklara, bağışıklık sistemi, gelişme ve davranışlar üzerinde olumsuz sonuçlara yol açarlar. 
Haset, gıybet, zan, evham, öğrenilmiş çaresizlik ve kuruntu gibi haller ise doğrudan nörolojik süreçlerle başlar ve insanı çok daha derinden etkilerler.

“Seyahat ediniz, sıhhat bulunuz” diyor sevgili Peygamber. 
Seyahatle ne oluyor da insan sağlık bulabiliyor? 
Her hastalıktan seyahatle sıhhat bulunabilir mi? 
Sadece beden hastalıklarından mı? 
Ya ruh sağlığımız? Akıl ve fikir sağlığımız? 
Sağlıklı düşünme yeteneğimiz?

Kişi, seyahatle içine hapsolduğu fiziki, sosyal ve kültürel çevresinden, bağlandığı eşyadan ve hatıralarından da sıyrılma imkânı bulur. 
Peki zandan, evhamdan ve hezeyanlarından uzaklaşabilir mi? 
Haliyle yukarıda bahsettiğimiz bütün bu dolaşık durumlardan en azından fiziki olarak ve gittiği yerlere ilgisi ve meşguliyeti oranında zihniyle de ayrılmış olur.

İnsan seyahatle sadece bedeni değil, düşünme sağlığını da kazanıyor olacak ki, bilimsel araştırmalar, insanın seyahatle insani yaratıcılığının geliştiğini, sık seyahat eden insanların diğerlerinden daha fazla üretken olduğunu söylüyor.

Zira seyahatle yeni yerler, zihnini uyandıran ve hoşa giden manzaralar, başka insanlar ve kültürler görüyor ve bunlar seyahat edenin zihnini uyandırıyor, ona yeni şeyler ilham ettiriyor. 
Seyahatle var olan bir şeye, renge, anlayışa yeni şeyler, renkler ve anlayışlar katılıyor ve yeniler eskilerle etkileşime girerek insan zihninde ve ruhunda yeni odalar açıyor. 
Yeni ve taze fikir filizlerinin sürmesine yol açıyor.

Kimilerimiz, bazen yaşadığı yere veya içinde bulunduğu duruma mahkûm hale geldiğini zannedebilir. Öyle ki, dünyayı içinde bulunduğu yerden veya durumdan ibaret bilebilir. 
Seyahat insana, fiziki dünyanın olduğu gibi hayatın da çokluktan oluştuğunu, hiçbir şeyin tek durumdan ibaret olmadığını gösterir, hatta öğretir. İnsanı dünyaya daha geniş açıdan bakar hale getirir.

Kişi kibirli ise, çok zaman, seyahatle mütevazı olma ihtiyacını duyar. 
Zira insanı azdıran maddi-manevi varlığı ve her dediğinin yerine gelmesidir. 
Seyahat eden, seyahati boyunca sürekli başkalarına ihtiyacının olduğunu yaşayarak öğrenir. 
Diyelim ki, başkalarından nereye, nasıl, ne ile gidebileceğini sorarken belli bir yumuşaklıkta sorması gerektiğini görür, insanlara karşı alçak gönüllü olması gerektiğini öğrenir.

Görüş Ve Düşüncelerinizi Yoruma Yazıp Diğer Kullanıcılarımızla Paylaşabilirsiniz
Sosyete Sözler - Sosyete Karadeniz
Sık Seyahat Edenler Daha Toleranslı ve Açık Görüşlü Oluyor Seyahat Etmenin Hayatınıza Kattığı Paha Biçilemez Deneyim Yalnız Seyahat Etmenin Bünyede Yarattığı Olumlu Etkiler
Sözler Blog / Travel Blog / Trend Blog
Paylaş:  

Yorumlar