Coronavirüs Koronovirüs Nedir

Coronavirüs ( Koronovirüs ) Nedir?

Coronavirüs (koronovirüs) nedir, büyük bir virüs ailesidir. 
Orta kısmında “genetik materyali”, etrafında “zarf” adı verilen kısım ve “protein çıkıntılar”dan oluşur.

Korona virüsü 1960 yılında tespit edilen, birkaç çeşidi olan bir rahatsızlıktır.
Daha çok hayvanlarda görülen virüs, ilk kez insanlarda da görülmeye başlandı.
Şu anki salgın ilk olarak 2019’un Aralık ayında Çin’in Wuhan şehrinde ortaya çıktı.

Coronavirüsün Özellikleri Nelerdir ?
Şekil olarak kral tacına benzediğinden dolayı latince taç anlamına gelen “corona” adı verilmiştir.

Korona Virüsü  (Corona Virüsü) ateşi yükseltiyor. Kuluçka döneminin 4 güne kadar kısaldığı en fazla da 14 gün olduğu belirtiliyor. Kuluçka döneminde kişi hiçbir belirti göstermeyebilir. Ama bu dönem tamamlandıktan sonra belirtiler halsizlik, yorgunluk, iştah kaybı, boğaz ağrısı, öksürük olabilir.  New Korona Virüs’ün belirti anlamında İnfluenza Virüsü ile bir farkı yoktur

Coronavirüs Hangi Canlılarda Hastalık Yapabilir ?
Coronavirüsler, kuşlarda ve memelilerde hastalık yapabilirler. İnsanda hastalık yapanlara “Human coronavirüs ( HCoV)”adı verilir. Sıklıkla kış ve ilkbahar aylarında hafif üst solunum yolu enfeksiyonları meydana getirirler.

Coronavirüs Belirtileri Nelerdir?
Coronavirüs ( Koronovirüs ) hastalığı, 2-14 gün süren bir kuluçka süresinden sonra birden başlayan yüksek ateş (39 derece), öksürük ve nefes darlığı gibi solunum yolu belirtileri ile kendini gösterir. Bazı hastalarda boğaz ağrısı ve burun akıntısı da olabilir. Hastalık genellikle orta-ağır bir klinik seyir göstermektedir. Hastalığı ağır olarak geçiren ve bu hastalık nedeniyle hayatını kaybeden kişilerin büyük kısmı ileri yaştaki (65 yaş ve üzeri ), altta yatan hastalıkları olanlar, akciğer hastalıkları, organ yetmezlikleri, kanser, diyabet, bağışıklığı baskılayan hastalıklar, organ nakilleri olanlar, bağışıklık sistemini baskılayan ilaç kullanan  kişilerden oluşmaktadır. Genç sağlıklı erişkinlerde hastalık nispeten hafif seyretmektedir.

Coronavirüs ( Koronovirüs ) Nasıl Bulaşır?
Yeni Coronavirüsün,( yeni verilen adıyla Covid-19 )  diğer Coronavirüsler gibi solunum salgıları ile bulaştığı düşünülmektedir. Hasta kişilerden öksürük, hapşırık, gülme, konuşma sırasında çevreye saçılan virüs içeren solunum salgısı damlacıkları, sağlam kişilerin ağız, burun ve gözlerine temas ederek bu kişilerin hastalanmasına neden olur. Hastalığın bu şekilde insandan insana bulaşması için 1 metreden daha yakın temas gereklidir. Bugünkü bilgiler ışığında yeni Coronavirüsün (CoVid-19)   et, süt, yumurta gibi gıdalarla bulaşmadığı söylenebilir.

İnfluenza virüsü ile Korona Virüsünü ayırmak gerek. İnfluenza’daki antijenik değişiklik çok hızlı olur. İnfluenza’nın hastalık yapma, yayılma kuvveti daha hızlı ve çoktur. Sars, Mers Cov ve New  Corona virüsleri değişik antijenik yapıdalar ve farklılar. Son salgında henüz etolojik kaynak net olmasa da Wuhan kentinde deniz ürünlerinin yenmesiyle bulaştığı iddia ediliyor. Korona virüsünün, değişik deniz ürünlerinden insanlara geçtiği saptanmış. Daha sonra bu yiyecekleri yiyenlerde değil, mikrobu alan insanların solunum çıktılarıyla, çevresindekilere bulaştığı.
Daha sonra sağlık çalışanlarına bulaştığı iddia ediliyor.

Coronavirüs ( Koronovirüs ) Tedavisi Var Mıdır?
Bugün için Coronavirüslere etkili olduğu gösterilmiş , özel bir ilaç yoktur.
Bu nedenle hastalara şikayetlerini azaltacak ve varsa bozulan organ fonksiyonlarını destekleyecek tedaviler verilmektedir.

Son 14 gün içinde Çin’e ve hastalığın görüldüğü diğer ülkelere bizzat seyahat etmiş olan veya seyahat etmiş biriyle yakın teması olan kişiler; ateş, öksürük, solunum sıkıntısı gibi belirtileri olursa mutlaka en yakın sağlık kuruluşuna başvurmalıdırlar.

Korona (Corona Virüsü)  virüsü için; kanser hastalığı olanlar, bağışıklık sistemini baskılayıcı tedavi görenler, böbrek hastalığı olanlar, kemik iliği transplantasyonu alan kişiler risk altındalar.

Coronavirüs ( Koronovirüs ) Kimler Risk Altındadır?
Yaşlılar Daha Çok Dikkat Etmelidir.

İki yaşın altındaki çocuklar ve 70 yaşın üstündekiler risk altındadır.
Kalabalık yerlere girerken dikkat etmeliler. İnsanlara yaklaşırken dikkat etmeliler. Su ve sabun hijyen açısından çok önemli. Gerek görülürse cerrahi maske takılabilir.  Tabi hasta olanların da sorumlulukları var. Hapşırırken, elimizle kapatmamız, mendili çöpe atıp elimizi yıkamamız gerekiyor.

Hastalıktan Korunmak Mümkün Müdür ?
Coronavirüs ( Koronovirüs ) hastalıktan korunmak için henüz geliştirilmiş bir aşı yoktur. Bu nedenle korunmada şimdilik en etkili yöntem virüsle enfekte olan kişilerle temas etmekten kaçınmaktır. Bugün için ülkemizde CoVid-19 ile enfekte olan kişi saptanmamıştır. Bu nedenle, şu an için toplumda özel bir önlem alınmasına gerek yoktur.

Ancak çok sayıda grip, nezle yapan virüsün insanlar arasında dolaşmakta olduğu kış aylarında sadece CoVid-19’dan değil, diğer tüm solunum virüslerinden korunmak için de önlem alınmalıdır.

Hastalıktan Korunma Yöntemleri Nelerdir ?
Coronavirüs, üst  solunum yolu enfeksiyonlarının bulaşmasını önlemek için aldığımız önlemler,yeni Coronavirüs (CoVid-19) için de geçerlidir.

El temizliğine dikkat edilmelidir. Eller en az 20 saniye boyunca normal sabun ve suyla yıkanmalıdır. Antiseptik veya antibakteriyel içeren sabun kullanmaya gerek yoktur.
Eller yıkanmadan ağız, burun ve gözlerle temas edilmemelidir.
Hasta insanlarla temastan kaçınmalıdır (mümkün ise en az 1 m uzakta bulunulmalı).
Özellikle hasta insanlarla veya çevreleriyle temas ettikten sonra eller yıkanmalıdır.
Bugün için ülkemizde Coronavirüs enfeksiyonu tanısı alan kişi olmadığı için, sağlıklı kişilerin maske kullanmasına gerek yoktur.
Herhangi bir viral solunum yolu  enfeksiyonu ( grip, nezle gibi ) geçirmekte olan kişinin öksürme veya hapşırma sırasında burun ve ağzını tek kullanımlık kağıt mendil ile örtmesi, kağıt mendilin bulunmadığı durumlarda ise dirsek içini kullanması, kullanılan mendilin mutlaka çöpe atılması ve sonrasında ellerin yıkanması önerilir.
Yine hasta olan kişilerin mümkünse kalabalık yerlere girmemesi, eğer girmek zorunda kalıyorsa ağız ve burnunu kapatması, tıbbi maske kullanması önerilmektedir. Tek kullanımlık maskenin en fazla 6-8 saat kullanılması, yenisi ile değiştirilmesi ve kullanılan maskenin  çöpe atılması ve sonrasında ellerin yıkanması önerilir.

Covid-19 kaç ülkeye yayılmış, kaç kişiyi etkilemiştir ?
Kesin olarak kanıtlanmış hasta sayısı 26.02.2020 tarihi itibariyle tüm dünyada 78196’dır. Bu kişilerin 30078’i iyileşmiş, 2718’i hayatını kaybetmiştir.

Yeni Coronavirüs, bulaştığı her kişide ölüme neden olur mu ?
Yapılan incelemeler sonucunda , 65 yaşın üzerindeki kişilerde ve astım, diyabet, kalp hastalığı, KOAH gibi eşlik eden hastalığı olanlarda , bağışıklık sistemini baskılayan ilaç kullanmak zorunda olanlarda virüsün ağır hastalık oluşturma riskinin  daha yüksek olduğu saptanmıştır. Bugünkü bilgilerimize göre virüsle enfekte olan kişilerin % 10-15’inde hastalığın ağır seyrettiği, yaklaşık %2 olguda da ölümle sonuçlandığı bilinmektedir.

Yeni bulunan Coronavirüsten başka Coronavirüs var mıdır ?
2002 yılına kadar insanlarda enfeksiyona neden olan sadece iki tip HCoV biliniyordu. HCoV-229E ve HCoV-OC43 Ama 2002 yılında , UzakDoğu’da, bilinen bu tiplerden farklı başka bir HCoV daha saptandı.( SARS-CoV )       SARS-CoV, misk kedilerinden insanlara ağır bir virüs hastalığı bulaştırdı.  Hastalık yaklaşık olarak 30 ülkeye yayıldı, 8273 kişi bu virüsle enfekte oldu, 774 kişi bu hastalık nedeniyle hayatını kaybetti .

2002-2012 yılları arasında SARS-CoV’dan  farklı olan 2 HCoV daha belirlendi. Bunlar hafif solunum yolu enfeksiyonu yapan türlerdendi. İnsanlar arasında hala dolaşmaya ve hafif şiddette hastalık yapmaya devam ediyorlar.

2012 yılında,  Arabistan Yarımdası’nda bilinen HCov’lardan farklı bir başka tür Coronavirüs daha saptandı. ( MERS-CoV) Bu virüsün tek hörgüçlü develerden kaynaklandığı saptandı. Develerden insanlara geçen ve ağır bir enfeksiyon tablosuna neden olan virüs, yaklaşık 27 ülkeye yayıldı, 2494 kişi bu virüsle enfekte oldu. Virüsü alan kişilerden 858’i , bu virüsün oluşturduğu hastalık nedeniyle hayatını kaybetti. Sayısı azalmakla birlikte, MERS-CoV halen hastalık yapmaya devam etmektedir.

2019 yılı aralık ayının son haftasında, Çin’in Wuhan eyaletindeki canlı hayvan pazarıyla bağlantılı olduğu saptanan 4 kişide hemen hemen aynı zamanlarda , ağır solunum yolu enfeksiyonu belirtileri ortaya çıktı. 31 aralık 2019 tarihinde 44 kişide , benzer bulguların ortaya çıkmasıyla , yeni bir solunum virüsünden şüphelenildi. Çin’deki ulusal yetkililer tarafından 3 Ocak 2020’de yeni bir virüsle salgın olasılığı Dünya Sağlık Örgütüne bildirildi.  Hastalardan alınan solunum yolu örneklerinin incelenmesiyle virüsün daha önceki SARS-CoV ile %80 oranında benzer olduğu anlaşıldı ve 7 Ocak 2020’de Çin’de bulunan Coronavirüsün , bu güne kadar rastlanmayan bir tür olduğu kabul edildi. Bu yeni virüse, Novel Coronavirus (2019-nCoV) adı verildi. 

Bu virüsün de bir hayvandan kaynaklanarak insanlara geçtiği düşünülüyor olmasına rağmen , halen kaynak kesin olarak saptanamamıştır. İlk vakaların sadece Çin’de görülmesinden sonra, farklı ülkelere de yayılma gerçekleşmiştir. Bu hastaların hepsinde Çin’e seyahat öyküsü bulunmamaktadır. Tüm bu bilgiler nedeniyle , hastalığın insandan insana da geçebildiği anlaşılmıştır. 

Sosyete Karadeniz ~ Sosyete Sözler ~ Sosyete Trend ~ Sosyete Travel
Coronavirüs (Koronavirüs) ilk kez nerede görüldü? Coronavirüs belirtileri nelerdir? Coronovirüs (Koronavirüs) zararları nelerdir? Coronavirüste riskli kişiler kimlerdir? Koronavirüs kuluçka süresi ne kadardır? Coronavirüs bulaşıcı mı? Coronavirüs hangi yolla bulaşır? Coronavirüs (Koronavirüs) neden olur? Koronavirüsten korunma yolları nelerdir? Coronavirüs Türkiye’ye girdi mi? Coronavirüs üzüm sirkesi ile geçer mi? Corona virüs (Koronavirüs) tedavi yöntemleri nelerdir? Koronavirüs öldürür mü? Coronavirüs’ten korunmak için bu uyarıları dikkate alın Corona virüs yemeden ya da içmeden bulaşır mı? Koronavirüs aşısı var mıdır? Tuzlu suyla burnu yıkamak koronavirüsten korur mu? Koronavirüsten şüphelenen hasta ne yapmalı? Seyahat eden kişiler coronavirüsten nasıl korunur? Koronavirüste el yıkamanın önemi nedir? Coronavirüste AVM’ye gitmek tehlikeli mi? Coronavirüs diyeti var mıdır? Anne adayları diğer bireylere kıyasla coronavirüs veya diğer enfeksiyonlar açısından daha riskli bir grupta mı yer alır? Bir anne adayına corona virüs bulaşırsa gebelik de risk altına girebilir mi? Hamilelik sırasında coronavirüs geçirmiş kişilerin çocukları doğduğunda olası bir durumda risk grubunda mıdır? Coronavirüs anne sütüyle bulaşır mı? Çin’den gelen paketlerden koronavirüs bulaşır mı? Koronavirüs evcil hayvanlardan bulaşır mı?
Görüş Ve Düşüncelerinizi Yoruma Yazıp Diğer Kullanıcılarımızla Paylaşabilirsiniz
Paylaş:  

Yorumlar