Diş Ağrısı Hakkında

Diş Ağrısı Hakkında

Diş ağrısı şiddetli, kolay geçmeyen ve keskin bir ağrı olarak bilinmektedir. Diş ağrısından kaynaklı olarak uyku sorunu ve yaşam kalitesinde düşüş yaşayabilirsiniz. Çürükler, diş eti rahatsızlıkları, açığa çıkan diş kökleri, diş aralarına sıkışan gıdaların yaptığı basınç ve sinüzit gibi birçok etkenin diş ağrısının oluşmasına neden olabileceği biliniyor. Diş ağrısının olmasının ardından ağrıyı nasıl dindirmeniz konusunda bilgili olmanız önem taşır. Yanlış yöntemler sonucunda daha fazla olumsuzluk yaşanabilir.

Diş ağrısının kaynağının ne olduğunu öğrenmek gerekir. Dişe dışarıdan yapılacak uygulamaların ağrıyı kesmesine dikkat etmelisiniz. Yapılan yanlış uygulamalar ise ağrıyı kesmeyip, diş eti ve ağız mukozasında da yanık ve tahrişlere neden olabilir. Diş etine aspirin ve alkol, kolonya uzun süre maruz bırakıldığında ciddi problemlerle karşılaşabilirsiniz.

Diş Ağrısı Nedir? Nasıl Oluşur?
Dişte hissettiğiniz ağrıların neden kaynaklı olduğunu öğrenmelisiniz. Bu ağrıların diş, dişeti ve kemik kaynaklı olabileceği belirtiliyor. Ağrının sebebi saptanamayan diş ağrısının tedavisine başlanması yanlıştır. Genellikle yetersiz ağız hijyeni varlığında gelişen derin diş çürüklerinden diş ağrısı yaşandığı gözlemleniyor.

İnsanların yaşamları boyunca mutlaka yaşamış olduğu bazı ağrılar vardır. Baş ağrısı ve bel ağrısı ile birlikte en fazla görülen ağrılar arasında diş ağrısı bulunuyor. Dişlerin hangi sebeplerden dolayı ağrıdığı ise aşağıda listelenmiştir.

Dişlerdeki kemik kaybı
Diş çürükleri
Diş etindeki iltihaplanmalar
Diş gıcırdatma
Yanlış yapılmış protezler, yüksek dolgular
Kanal tedavisi
Vücut direncinin düştüğü gribal enfeksiyon gibi durumlar veya sinüzitin aktif hale gelmesi
Kadınlarda adet dönemlerinde
Dişlerinizi fırçalarken ağrı yaşayabilirsiniz. Bu ağrının temel nedeni ise soğuk su kullanmanıza dayanır. Sağlıklı dişlerde sızlamanın 5 saniye sürdüğü tespit edilmiştir. Ancak problemli dişlerde ise sızlamanın 30-60 saniye arasında sürdüğü gözlemleniyor. Diş gıcırdatmadan kaynaklı dişin boyun bölgesinde aşınmalar veya çatlaklar oluşmuş ise, diş fırçasının kılları bu bölgeye geldiğinde sızlama oluşabilmektedir. Oluşan ağrıların ise tedavi edilebilmesi mümkündür.

Diş etlerinde yanma ve diş eti kanaması halinde acil olarak uzman doktora gitmelisiniz. Diş etindeki rahatsızlıkların belirtilerinin kolaylıkla anlaşabildiği gözlemleniyor. Kadınlarda hamilelik döneminde hormonlar ile ilgili değişiklikler görülebilir. Bebeğin ihtiyaç duyduğu kalsiyumu ve bazı mineralleri annenin kemiğinden ve dişlerinden alması gerekir İhtiyacın karşılanmaması halinde hamilelik döneminde diş problemlerinin daha fazla görülmesi de kaçınılmazdır.

Kişiden kişiye göre değişiklik gösteren ağrı kavramı, bazı kişilerde ciddi sorunlar ve rahatsızlıklar yaşanmasına neden olmaktadır. Diş ağrısının da, her kişide aynı etkiyi ve sorunları göstermediği gözlemlenmiştir. Bazı kişilerde en ufak bir çürük başlangıcının bile ağrıya sebep olduğu belirtiliyor. Ağrı eşiği yüksek olan kişilerde ise çürüğün ilerlediği ve geç teşhis edildiği tespit edilmiştir. Bu durum ise çürüğün daha da gelişmesinden daha sakıncalıdır.

Dişlerimiz, hem kemiklere bağlı olarak vücumuz içerisinde hemde direkt olarak vücudumuz dışında bulunan tek organımızdır. Yaşantımız süresince, belirli nedenlerle ağrıdığına denk gelebiliriz. Bu ağrının neden oluştuğunu tespit etmek için tedaviye doğrudan olumlu katkı da bulunur. Doğal tedavi yöntemleri ile diş ağrısının hafifletilebildiği gözlemlenirken, tedavi için uzman doktora mutlaka gidilmesi gerekiyor.

Gece başlayan diş ağrısının bütün insanlarda aynı etkiyi yaptığı belirtiliyor. Daha sancılı ve şiddetli ağrıların görülmesi kaçınılmaz olur. Gece saatlerinde gün ışığından yararlanamadığımız için, gün ışığından edinebilecek olduğumuz yararları da bir kenara bırakmış oluruz. Bu süreden itibaren vücutta bazı değişiklikler başlar. Vücut metabolizması hızı, bazal metabolizma olarak hesapladığımız en düşük seviyeye kadar düşmektedir. Uyuma sürecinde vücuttaki tek aktivitenin hücrelerde yenilenme ve iyileşme olduğu gözlemlenir. Vücut bazal metabolizmaya geçtiğinden dişlerimizde var olan bir çürüğü ve iltihabı onarmaya çalışırken sorunlar oluşmaktadır. Problemin olduğu bölgenin daha hızlı iyileşebilmesi için kan hücreleri o bölgede toplanacaktır. O bölgedeki basıncın artması ile ağrının şiddeti de artmaya başlar. Kemik içinde sıkışıp kalan hücrelerin baskı yapması nedeniyle kişiler uykularından uyanmak zorunda kalacaklardır.

Diş Ağrısı Tedavi Yöntemleri Nelerdir?
Ağrıların, rahatsızlıkların ve hastalıkların tedavisinde birçok seçenek olabilir. Sağlık problemi olan kişi için en uygun tedavi yönteminin seçilmesi gerekmektedir. Diş ağrısının tedavisinde de farklı yöntemler bulunurken, tedavi sürecinin en doğru şekilde yönetilmesi önem taşıyor. Diş ağrısı yaşayan kişilerin aşağıdaki 3 seçenek üzerinden tedavileri yapılmaktadır.

İlaç Tedavisi
Diş Ameliyatları
Dolgu ve Kanal Tedavisi
İlaç Tedavisi
İnsanların diş ağrısı yaşadıklarında tedavi için ilk olarak ilaç aldıkları görülüyor. Diş ağrısını azaltmak için doktorlar tarafından ilaçlar verilmektedir. Ağrıya iyi gelen ilaçlar hakkında bilgi sahibi olmak gerekir. Diş ağrısı için etkili ağrı kesiciler için uzman doktora gidilmesi gerekmez. Reçetesiz satılan diş ağrısı ilaçları da bulunuyor. Antibiyotiklerin alınması için mutlaka doktora danışılması şarttır.

Diş Ameliyatları
Diş ağrısının tedavisinde diş ameliyatlarının etkili bir yöntem olduğu gözlemleniyor. Cerrahinin genellikle aşırı diş ağrılarında veya ameliyatsız cerrahi şekillerin sorunu ortadan kaldırmadığı durumlarda tercih edildiği belirtilmektedir. Şiddetli diş ağrısı yaşıyorsanız, sizler için diş ameliyatlarının en iyi seçenek olabileceğini unutmayın. Diş ameliyatları, yapılış şekillerine göre farklı türlere ayrılır. Bunlar ise aşağıda sıralanmıştır.

Çene yüz cerrahisi
Kanal kanalı ameliyatı
Diş çekimi
Diş implantları
TME bozukluğu
Yüz/Çene yaralanması
Dolgu ve Kanal Tedavisi
Kanal tedavisi, travma veya çürük gibi nedenlerle dişin iç kısmında yer alan sinirin iyileşmeyecek düzeyde zarar gördüğü ya da öldüğü durumlarda uygulanmaktadır. Diş dolgusu dişin içindeki sinirlerin alınarak, diş içerisinde yer alan problemli bölümün arındırılması ve sonrasında dolgu malzemesi yardımı ile doldurulmasına verilen addır. Bu işlem gerçekleştirilirken, diş hekimleri hasta açısından, estetik kaygıyı da göz ardı etmemektedirler.

Çürük veya travma nedeniyle kaybedilecek kötü durumdaki dişler için kanal tedavisi yapılmaktadır. Mikroplu ve deformiteye sebebiyet veren alanların temizlenmesi, dişlerin daha uzun süre yaşanamasının sağlanması amacıyla mutlaka dolgu yapılması önerilmektedir. Kanal tedavisinin yapılması ile birlikte dişiniz ağızda kalacaktır. Dolgu sonrası aslında dişlerin içerisindeki sinirlerin alınması, dişin ölü durumda olduğunu göstermekle beraber, dişin çiğneme yetisinin devam etmesini, bununla beraber de çene kemiğinde oluşabilecek olan erimenin önlenmesini sağlayacaktır.

Kanal tedavisi nedir? Kanal tedavisi, dişin çekilmesini önlemek için yapılan son işlemdir. Kanal tedavisinin uygun şartlarda yapılması gerekirken, dişin ömür boyu ağızda fonksiyon görmesi sağlanabilir. Uzmanlar, kanal tedavisi yapılan dişlerin ise doğal dişlerden daha kırılgan olabileceğini belirtmektedir.

Düzgün ve kurallarına uygun yapılan kanal tedavisinin başarı oranının %95 olduğu gözlemlenmiştir. Kök kanallarının tam olarak temizlenmemesi veya kanal aletinin tedavi sırasında kök içinde kırılması durumunda, tekrardan kanal tedavisinin denenmesi gerekir. Ancak bu tedavi ile beraber hekim başarıya ulaşamazsa, cerrahi yöntemler denenerek, dişler kurtarılmaya çalışılır.

Kanal tedavisi çok kısa sürmemekle beraber kanal tedavisi yapılma aşamasındaki seanslarda sert besinler çiğnemekten kaçınmanız gerekmektedir. Dişinizde geçici dolgu olduğundan dişinizin kırılma ihtimali bulunduğunu unutmayın. Seans aralarında ağrı şikayetiniz olursa, pansuman yapılması için hekiminize başvurmanız öneriliyor. Kanal tedavisi yapılırken, seans aralarında yüzünüzde şişme meydana gelebilmektedir. Bu anlık bir reaksiyon olacaktır ve bu yüzden endişelenmenize gerek yoktur. Kanal tedavisinin bitmesinin ardından doğal dokulardaki sorunlardan dişinizin üzerine bastırırsanız ağrı hissedebilirsiniz. Bu dönem içerisinde o bölgeye yüklenmekten kaçınmanız öneriliyor. Belirli bir sürenin ardından şikayetinizin ortadan kalkmış olacağından emin olabilirsiniz. Doktorun önerdiği ağrı kesici ilaçları kullanmak ise ağrının azalmasını ve geçmesini sağlayabilir. Kanal tedavisi gören dişler canlılığını yitirirse esnekliğinin kalite kaybı yaşadığını görebilirsiniz. Kırılma riskinin yüksek olduğunu unutmamalı ve hekiminizin önerilerini dikkate almalısınız. Tedavi sürecinin tamamlanmasının ardından iyileşme ve sonrası sürecin en iyi şekilde yönetilmesi gerektiğini belirtmek gerekiyor.

Sosyete Karadeniz ~ Sosyete Sözler ~ Sosyete Trend ~ Sosyete Travel
Diş Ağrısına Ne iyi Gelir ile ilgili aramalar Kırık diş ağrısına ne iyi gelir  İltihaplı diş ağrısına ne iyi gelir  Dolgulu-diş ağrısına ne iyi gelir  20lik diş ağrısına ne iyi gelir  Diş ağrısına ne iyi gelir Kadınlar Kulübü  Diş ağrısına ne iyi gelir evde tedavi  Çekilen diş ağrısına ne iyi gelir  Diş ağrısına iyi gelen ilaçlar
Görüş Ve Düşüncelerinizi Yoruma Yazıp Diğer Kullanıcılarımızla Paylaşabilirsiniz
Paylaş:  

Yorumlar