Diş Ağrısı Tanı ve Teşhis Yöntemleri

Diş Ağrısı Tanı ve Teşhis Yöntemleri

Yaşamımızın belli dönemlerinde karşılaştığımız diş ağrısının teşhis edilmesinin ardından tedavisine başlanması gerekmektedir. Diş ağrısı tanısı konulabilmesi için iki seçenek üzerinden süreç ilerler.

Diş muayenesi ile dişe ilişkin rahatsızlığın teşhis edilebildiği gözlemleniyor. Dişlerdeki olası herhangi bir sorun veya hastalığı öğrenmek amacı ile diş muayenesi yapılmaktadır. Diş çürükleri ve periodontal hastalıklar önceden tespit edildiğinden kolaylıkla tedavi edilebilir. Dişlerinizi muayene ettirmek için diş ağrısı yaşamanız gerekmez. Genel diş sağlığınızı öğrenmek açısından belirli aralıklarla diş muayenesi olmalısınız.

Günümüzde diş muayenesi, diş doktoru tarafından yapılmaktadır. Muayene, kendinizi nasıl hissettiğinizi ve herhangi bir ilaç kullanıp kullanmadığınızı doktorunuza belirtmeniz ile başlar. Bazı diş kliniklerinde ise bekleme odasında konuya ilişkin anket doldurmanız istenir. Muayene öncesinde dişlerinizi fırçalamak tavsiye edilmektedir.

Diş muayenesi, güçlü ışık altında bir ayna, bir sonda ve ön ucunda küçük bir kanca bulunan bir aletle yapılmaktadır. Diş hekiminiz, periodontal hastalık belirtileri olup olmadığına göz atacaktır. Diş etlerini ve mukozaları da kontrol etmesi gerekir. İlk kez diş kliniğine geldiğinizde ise diş hekimi tarafından röntgen muayenesi yapılması gerekebilir. Ancak her muayenede yeni görüntü alınmaz.

Diş muayenesinin ortalama 20 ila 40 dakika arasında sürdüğü belirtilmektedir. Muayene sonuçları üzerinden sağlıklı dişlerin korunması için ne yapılabileceği hususunda tavsiyeler verilir. Bir sonraki muayene ziyaretine kadar dişlerini nasıl koruyacakları konusunda hastaların bilgili olmaları önem taşır.

Sorunların zamanında tespit edilmesi için diş muayenesi gereklidir. Diş hastalıklarının erken teşhis edilmesi ve tedavisine erken başlanması için diş muayenesine tabii tutulmak şarttır. Düzenli olarak diş muayenesi olmalısınız.

Bazı durumlarda, herhangi bir nedenden ve sorundan özel bir muayene ihtiyacı doğabilir. Geceleri dişlerin gıcırdaması sorununun genellikle çene eklemleri ve çene kaslarından kaynaklandığı gözlemlenmektedir. Bu durumun muayenesi ise özel bir muayene olarak gösterilmektedir. Dişlerde çok çürük varsa genişletilmiş bir muayene olması gerekebilir. Diş hekimi tarafından tükürük araştırması önerilebilir. Tükürük incelemesi üzerinden tedavi sürecine ilişkin değerlendirme yapılacaktır.

Diş muayenesinin tamamlanmasının ardından inceleme sonuçlarına göre diş hekiminizin gelecekteki hastalıkları önlemek ve diş bakımının nasıl yapılacağına ilişkin sizlere bilgi vereceğini göreceksiniz. Muayenenin ardından diş dolgusu gibi bir tedavi yapılması gerekebilir. Muayenenin ardından muayene raporu alınacaktır. Muayene raporunda neler olduğu ve nelerin yapılması gerektiği belirtilmektedir.

Tetkikler
Diş ağrısının teşhisinde bazı tetkikler uygulanabilmektedir. Bu tetkikler arasında ise radyolojik bulgular ile patolojik bulguların yer aldığı gözlemleniyor.

Radyolojik Bulgular üzerinden diş ağrısının neden oluştuğu ve diş problemine ilişkin bilgi alınabilinir. Diş ağrısı yaşayan kişilerin yaşadıkları rahatsızlıkların teşhis edilmesinde önemli rol oynamaktadır.

Patolojik Bulgular diş ağrısının neden oluştuğunun teşhisinde etkilidir. Uzmanlar, patolojik bulgular üzerinden diş ağrısının kaynağına inebiliyor.

Diş Ağrısı Risk Faktörleri
Bir insanın diş ağrısı yaşamasının birçok nedeni olabilir. Ancak bazı faktörleri taşıyan kişilerin risk altında olduğunu söylemek gerekiyor. Diş ağrısı risk faktörleri olarak beslenme bozuklukları ve sigara kullanımı karşımıza çıkmaktadır.

Beslenme Bozuklukları
Beslenmenize dikkat etmezseniz, birçok rahatsızlık ve hastalık ile kolaylıkla karşılaşabilirsiniz. Diş ağrısı yaşayan insanlar üzerinden çeşitli araştırmalar yapılmıştır. Araştırmalar ise diş ağrısı yaşayan insanların genellikle beslenmelerine dikkat etmediğini gösteriyor. Beslenme bozuklukları, diş ağrısının daha da kolay oluşmasına neden olur.

Sigara Kullanımı diş ağrısına ve diş hastalıklarına iyi geldiğine ilişkin yanlış bir düşünce bulunmaktadır. Diş eti hastalıklarının oluşumundaki en büyük etkenlerden bir tanesi de sigara kullanımı olduğu unutulmamalıdır. Sigara kullanan insanlarda, sigara kullanmayanlara göre daha fazla diş taşı bulunmaktadır. Bu durum ise düşük tükürük üretiminden kaynaklanıyor. Sigara içen kişilerde, diş ve diş etleri arasında derin boşluklar bulunduğu bilinmektedir ve buna ek olarak da ciddi kemik kayıplarına da rastlanılmaktadır. Sigara içmeyenlere göre beş kat daha yüksek risk içerirler. Sigara kullanmaktan kaçınmak, başta diş ağrısı olmak üzere birçok rahatsızlık ve hastalığın oluşmasını zorlaştıracaktır.

Diş Ağrısı Komplikasyonları
Diş ağrısı yaşayan kişilerin tedaviye ilişkin adımlar atması gerekiyor. İlk olarak gerekli tetkiklerin uygulanması ve diş problemlerinizin teşhis edilmesi için uzman doktora gitmelisiniz. Doktorunuz tarafından belirtilen tedavi sürecinin en doğru şekilde yönetilmesi gerekirken, diş ağrısının tedavi edilmemesi halinde çeşitli komplikasyonlarla karşılaşabileceğinizi unutmayın. Diş ağrısı komplikasyonları nelerdir? En sık görülen komplikasyonların neler olduğu aşağıda belirtilmektedir.

Kalp Rahatsızlıkları
Ağız Kokusu
Diş ve Tat Kaybı
Ağız Kanseri
Kalp Rahatsızlıkları
Ağız sağlığınıza gerekli önemi vermezseniz, diş ağrısı ve diş hastalıkları ile kolaylıkla karşılaşabilirsiniz. Diş ve diş etlerinin durumunun kalp ve damar sağlığıyla doğrudan ilişkisi bulunmaktadır. Diş ağrısı yaşayan kişilerin dişlerinin tedavi edilmesi gerekirken, ağrının gelişim göstermesi ile kalp rahatsızlıkları yaşayabilirsiniz.

Kalp krizinin belirtileri arasında diş ağrısı bulunmaktadır. Kalp krizi ağrılarının bir kısmı dişe vururken, ilaçlarla ağrıyı geçirmeye çalışmak ise hastanın hayatını kaybetmesine neden olabiliyor. Kalp rahatsızlığı olan kişilerin dişlerindeki mikroorganizmaların dental işlem sırasında vücuda damar yoluyla yayılabildiği gözlemlenmiştir.

Ağız Kokusu da büyük oranlarda ağzınızda ve beslenme kaynaklı birçok nedenden dolayı oluşabilmektedir. Ağız kokusunun başlıca nedenlerinden bir tanesi de diş çürükleri ve diş eti hastalıklarıdır. Diş ağrısı yaşayan kişilerin dişlerdeki problemlerin gelişmesi ile birlikte görülmesi kaçınılmaz olacaktır.

Diş ve Tat Kaybı
Diş ağrısının tedavi edilmesi gerekirken, tedavi edilmeyen diş ağrısının bazı komplikasyonlara neden olduğu gözlemleniyor. Diş ve tat kaybı, sağlıksız dişin tedavi edilmemesi halinde oluşan durumlardır.

Ağız Kanseri
Dünya Sağlık Örgütü'nün en ölümcül kanser türleri listesinde ilk sekizde yer alan ağız kanseri, her geçen gün daha da sık görülen bir hastalık haline gelmiştir. Ağız kanserinin oluşmasında ise bazı unsurların etkisi bulunuyor. Diş ağrısının gelişim göstermesi ile birlikte, diş iltihaplanması ve rahatsızlıkları ortaya çıkmaktadır. Bu rahatsızlıkların tedavi edilmemesi ise ağız kanserinin meydana gelmesine neden olabilir. Diş ağrısının komplikasyonları arasında ağız kanseri de bulunduğundan tedavinin kısa sürede ve doğru şekilde tamamlanması gerekiyor.

Diş Ağrısı Nasıl Önlenir?
Uzmanlar, diş ağrısını önlemek için bazı unsurlara dikkat edilmesi gerektiğini belirtiyor. Diş ağrısının oluşmadan önüne geçebilirsiniz. Bunun için ise;

Düzenli Ağız Temizliği ve Diş Fırçalama
Sigarayı Bırakmak
Düzenli Diş Muayenesi Yaptırmak
Gerekmektedir. Ağız sağlığınıza önem gösterirseniz, diş ağrısı yaşamaktan korunabilirsiniz. Sağlıklı dişlere sahip olmak amacıyla aşağıdaki gereklilikleri uygulamanız gerekmektedir.

Düzenli Ağız Temizliği ve Diş Fırçalama
Gün içerisinde gerekli ağız bakımınızı yapmanız gerekiyor. Düzenli ağız temizliği ve diş fırçalama ile diş ağrısının önüne geçilebilir. Kullandığınız diş macununun ve fırçanın kalitesine dikkat etmelisiniz. Ağız temizliği için ise satılan birçok faydalı ürün bulunmaktadır.

Sigarayı Bırakmak
Sigara içmenin ağız sağlığınıza ciddi zararları vardır. Ağız sağlığı için sigarayı bırakmanız gerekiyor. Diş ağrısı yaşayan kişilerin genellikle sigara içtikleri görülmektedir. Ağız ve diş sağlığı açısından sigaranın sizlere ciddi zararları olduğunu unutmayın.

Düzenli Diş Muayenesi Yaptırmak
Dişlerinizin sağlığına önem veriyorsanız, düzenli diş muayenesi yaptırmalısınız. Diş hekimi tarafından yapılacak muayene sonucunda dişlerinizin genel sağlığına ilişkin bilgi sahibi olabilirsiniz. Dişlerinizde problem var ise yapılan muayene ile erken teşhis edilir.

Sık Sorulan Sorular
İnternet üzerinden hastalıklara ve rahatsızlıklara ilişkin bilgi alınabilir. Sizlerde diş ağrısı hakkında daha bilgili olmak istiyorsanız, aşağıdaki sık sorulan sorulara ve cevaplara göz atabilirsiniz.

Her Diş Ağrısı Çürük Belirtisi Midir?
Diş ağrısı ile karşılaşıldığında genellikle çürük belirtisi olarak düşünülüyor. Ancak her diş ağrısının çürük belirtisi olmadığını unutmamalısınız. Dişlerde farklı problemler yaşanabildiği görülüyor. Bu problemlerden kaynaklı olarak diş ağrısı yaşayabilirsiniz.

Diş Ağrısı İçin Hangi İlaçlar Kullanılır?
Diş ağrısının tedavisinde bazı ilaçların kullanıldığı bilinmektedir. Ağrının hafiflemesi ve bitmesi için kullanılan antibiyotikler ile ağrı kesiciler bulunuyor. Diş ağrısı için kullanılan ilaçların neler olduğunu aşağıda görebilirsiniz.

Novalgin
Apranax
Parol
Augmentin
Minoset Plus
Arveles
Dolphin
Rovamycine
Klavunat
Klamoks
Flurend

Diş Ağrısı Olan Hastalar Evde Hangi Yöntemlerle Ağrıyı Hafifletebilir?
Genellikle diş ağrısı yaşayan kişilerin başlangıçta doktora gitmedikleri gözlemleniyor. Ancak diş ağrısının evde tedavi edilebilmesi için bu konuda bilgili olmalısınız. Diş ağrısı olan hastaların evde bazı yöntemlerle ağrıyı hafifletmek mümkündür. Bunların neler olduğu ise aşağıda sıralanmıştır.

Dişlerinizi fırçalayın ve yemek artıklarını yok edin
Kürdan ve diş ipi kullanın
Yatarken yastık kullanın
Ağrıyan bölgeye buz uygulayın
Tuzlu su veya üzüm sirkesi ile gargara yapın
Sarımsak ile tampon yapın
Taze salatalık ile ağrı giderme
Oksijenli su ile gargara
Çay ağacı yağı ile mesaj
Yukarıda belirtilen çözüm yöntemlerinin dışında farklı yöntemlerde bulunabiliyor. Evde diş ağrısının şiddetini azaltabilirsiniz. Ancak, doktora gitmekten vazgeçmemelisiniz. Uzman doktor tarafından muayenenin yapılması ve tedaviye başlanması gerekmektedir.

Sosyete Karadeniz ~ Sosyete Sözler ~ Sosyete Trend ~ Sosyete Travel
Diş Ağrısı Tanı ve Teşhis Yöntemleri ile ilgili aramalar Bir dişi korumak ve kurtarmak için yapılabilecek tedavi seçenekleri  Çürük olmayan diş neden ağrır  Bastırınca ağrıyan diş  Bütün dişlerin ağrıması  Nörolojik diş ağrısı  Gece diş ağrısı  Diş sinirlerinde ağrı  Gece diş ağrısı tutarsa
Görüş Ve Düşüncelerinizi Yoruma Yazıp Diğer Kullanıcılarımızla Paylaşabilirsiniz
Paylaş:  

Yorumlar