Özel Araçla Yurt Dışına Nasıl Çıkılır

Özel Araçla Yurt Dışına Nasıl Çıkılır?


Özel aracınızla yurt dışına çıkabilmek için ilk olarak aracın size ait olması ya da araç sahibinin yurt dışına çıkarken sizinle olması gerekmektedir. Bu koşullara uymuyorsanız, araç sahibi kişi veya kuruluştan vekaletname alınması gerekmektedir. Şirket aracıyla yurt dışına çıkmak isteyenlerse bu durumu ilk olarak şirketleriyle görüşmelilerdir. Özel araçla yurt dışına çıkmak keyifli olsa da bazı sorumlulukları beraberinde getirmektedir.

Uluslararası Sürücü Belgesi mi, Yeni Çipli Ehliyet mi gerekir?

Önceden uluslararası sürücü belgesi alınması gerekiyordu. Bu belgenin yıllık ücreti ? TL (yenileme ücretiyse 270TL’dir). Fakat geçen sene dağıtımına başlanan yeni çipli ehliyetler ile, uluslararası sürücü belgesi zorunluluğu ortadan kalkmıştır. Tavsiyemiz uluslararası ehliyete paranızı vermek yerine, yeni çipli ehliyete geçerek bu sorunu temelden çözmenizdir.
Gürcistan, Suriye ve İran’a gitmek içinse bu türde sürücü belgesine ihtiyacınız yoktur.

Uluslararası Sigorta ya da yeşil sigorta nedir? Zorunlu mudur?

Uluslararası sigorta, bu sigorta anlaşmasını imzalamış 47 ülkede geçerli bir sigorta türü olarak bilinir. AB üyesi ülkelerde yeşil sigorta kullanılmaktadır. İlerde Türkiye de yeşil sigorta sistemine geçerse bu sigortayı ayrıca yaptırma kısmından kurtulacağız.

Yunanistan, Bulgaristan ve İran’a giriş yaparken bu sigortayı yaptırmak zorunludur. Gürcistan’a gitmek içinse bu sigortaya ihtiyacınız yoktur. Yolculuk öncesi bu detayları iyice öğrenmenizi ve ülke listesine göz atmanızı tavsiye ederiz.

Uluslararası Sigorta Kendi Aracımda Oluşan Hasarları Kapsıyor mı?

Hayır kapsamamaktadır. Eğer aracın mevcut bir kasko poliçesi var ise, sigorta şirketinizle görüşüp aracın yurt dışında bulunacağı süre kadar ek olarak sigortalatmanız mümkündür.

Uluslararası Sigorta Nasıl, Nereden, Kaç TL’ye Alınır?

Bu sigorta en ucuz fiyata Turing triptik bürolarından yaptırılabilmektedir. Kapıkule ve İpsala sınır kapısı başta olmak üzere, pek çok sınır kapısında bu ofisler vardır. Fakat Kapıkule ve İpsala dışında her gün çalışan başka ofis yoktur. Yaz sezonu ve okul kapandıktan sonra gümrük kapılarında yoğunluk artmaktadır, bu sebepten seyahatiniz öncesi bu ayrıntıları iyi planlamanızı ve işlemlerinizi gerekli yerlerden önceden yaptırmanızı tavsiye ederiz. Bu sigortayı yaptırmak içinse aracınızın ruhsatını ve trafik sigortasını göstermeniz yeterlidir.

Yurt Dışında Kaza Yaparsam Ne Olur?

Tabi umarız böyle bir durum yaşanmaz fakat bu durumda geçerli bir yeşil sigortanızın olduğunu ve aracın kasko poliçesine yurt dışını eklendiğini var sayarsak;
Eğer küçük bir kazaysa ve yaralılar yoksa tıpkı Türkiye’deki gibi polis kazayla ilgilenmek istemez Karşı tarafsa kendi dilinde bir kaza tespit tutanağı çıkartır. Bu tutanağa bizdekine benzer mantıkta bilgiler girilmekte fakat bizdeki gibi bazı detaylar girilmemektedir. Yalnızca plaka ve araç modeli yeterli olmaktadır. Tutanak ilk olarak karşı tarafa doldurtulmalı ve hangi satıra hangi bilgiler girildiği takip edilmelidir. En alt taraftaki kazayı anlatacağınız kısma İngilizce olarak da yazabilmektesiniz. Bu durumda ne olursa pozitif ve sakin olmanızı tavsiye ederiz.

Özetlememiz gerekirse yurt dışına kendi aracınızla çıkarken yalnızca araç ruhsatı, çipli ehliyet ve uluslararası (yeşil) sigorta yeterlidir.  Sürüş yaptığınız Avrupa ülkelerindeki trafik kuralları, ücretleri ve pratik bilgileri mutlaka öğrenmelisiniz. Genel olarak yurtdışına arabayla çıkma ve yurt dışına kendi aracımla nasıl çıkarım konusu bu şekildedir. Kazasız ve keyifli yolculuklar dileriz. Umarız yazımız özel araçla yurtdışına çıkma konusunda faydalı olmuştur.

Sosyete Karadeniz ~ Sosyete Sözler ~ Sosyete Trend ~ Sosyete Travel
Özel Araçla Yurt Dışına Nasıl Çıkılır ile ilgili aramalar yurtdışına araçla çıkmak için gerekli belgeler  yurtdışına araçla çıkmak için gerekli belgeleri  şirket aracı ile yurtdışına çıkmak için gerekli evraklar  arabayla yurtdışına çıkmak ekşi  türk plakalı araçların yurtdışı kalma süresi  yurtdışına araç çıkarma vekaletname ücreti  yurtdışı araç çıkış vekalet örneği  triptik ücreti
Görüş Ve Düşüncelerinizi Yoruma Yazıp Diğer Kullanıcılarımızla Paylaşabilirsiniz
Paylaş:  

Yorumlar