İmplant Nedir? Nasıl Uygulanır?

İmplant Nedir? Nasıl Uygulanır?
Bunları Biliyor Musunuz?


İmplant Nedir? 
Dental implant; ağızda eksik dişlerin yerine çene kemiği içerisine yerleştirilen, diş kökünü taklit eden titanyum vidalardır. Bu vidaların üzerine yerleştirilen kron, köprü gibi hastaya uygun diş protezleri ile eksik dişlerin yeri doldurulur.

İmplant Türleri Nelerdir?
Endosteal implantlar: Bunlar cerrahi yolla çene kemiğine yerleştirilir. Daha sonra diş eti dokusunun iyileşmesiyle ikinci bir işlem yapılıpdişeti  şekillendirilir. Uygulanan son aşamada yapay dişler, köprüler ya da protezler gruplar şeklinde implanta bağlanmaktadır. Pratikte en çok kullanılan implant şeklidir.

Subperiosteal implantlar: Bu türler diş eti dokusunun alt kısmına çene kemiğine yerleştirilen metal çerçeveden meydana gelir. Diş eti iyileştikten sonra metal çerçeve çene kemiğine sabit durumuna gelir. Metal çerçevede bulunan materyaller diş etlerinden dışarıya çıkar. Buralara implantlar monte edilir. En fazla kullanılan endosteal vida şeklinde olan türleridir.

İmplantı Nasıl Uygulanır?
İmplant yapılacak hastanın öncelikle genel sağlık durumu değerlendirilir ve ağız içi muayenesi yapılır. 3 boyutlu radyografik görüntüler ile mevcut kemiğin implant için uygunluğu değerlendirilir. Bu radyografi üzerinden milimetrik ölçümler yapılarak hangi uzunluk ve çapta implant uygulanacağına karar verilir. Ön planlama gerçekleştikten lokal anestezi altında işlem aşamasına geçilir. Çene kemiğinde implantlar için yuvalar açılır ve bu yuvalara implantlar yerleştirildikten sonra dikiş atılarak işlem sonlandırılır. Operasyondan ortalama 1 hafta sonra dikişler alınır ve kontrol muayenesi yapılır. 

İmplant üzerine Kalıcı Protez Nasıl Yerleştirilir?
İmplant tedavisi sırasında kalıcı protezlerin yerleştirilmesi protezin şekil ve özelliklerine bağlı olarak değişir. Kalıcı protezler bazen porselen protezlerle sabitlenerek yapılır ve hasta kendi dişi gibi protezi kullanır. Bazen de hastanın takıp çıkaracağı şekilde damak protezleri uygulanabilir.

İmplant Tedavisinde İlk Muayenede Ne Yapılır?
İlk muayenede gerekli klinik ve radyografik muayeneler ağız diş ve çene cerrahları tarafından yapılarak hastanın genel sağlık durumu değerlendirilir ve ağız içi muayenesi yapılır. Hastanın tedaviden beklentileri ve 3 boyutlu radyografik görüntüler ile mevcut kemiğin implant için uygunluğu değerlendirilir. Bu radyografi üzerinden milimetrik ölçümler yapılarak hangi uzunluk ve çapta implant uygulanacağına karar verilir. Estetik değerlendirmeler yapılarak hastaya en uygun üst yapı seçimi gerçekleştirilir.

İmplantı Yaptırılmadan Önce Nelere Dikkat Edilmeli?
implant uygulaması cerrahi bir işlemdir. Alanında uzman ve yeterli donanıma sahip çene cerrahları tarafından uygulanması tedavi sonrasında yaşanacak geri dönüşü olmayan problemlere sebebiyet vermemek adına dikkat edilmesi gereken bir husustur. 

İmplant Temizliğine önem Vermek Gerekirmi?
Ağız içine takılan yabancı maddelere kendi dişlerinizden daha fazla önem vermeniz gerekir. İmplantlar temizliği kolay olan ve fazla zaman almayan özelliğe sahiptir. İnsanlarda diş sağlığı ve başarılı bir diş tedavisi için en önemli etken ağız ve diş temizliğine verilecek önemdir. Sigaradan kesinlikle uzak durulmalıdır.

İmplant Uygulamasının Yararları Nelerdir?
İmplant diş tedavisi ile yeterli sayıda destek dişi bulunmadığı için hareketli protez kullanmak zorunda kalan hastalara sabit protezler uygulanır. Komşu dişler kesilerek köprü uygulaması ile karşılaştırıldığında; implant tedavisi ile komşu dişlerin kesilmesine gerek kalmadan ağız içinde bulunan eksik diş tamamlanabilir. Hareketli protez kullanan ama kemik yetersizliğinden dolayı protezi tutmayan hastalarda implant yerleştirilip proteze bağlanarak implant tutuculuğu artırıla bilinir. Günümüzde diş eksikliklerinde kullanılan en güncel tedavi yöntemi dental implantlardır.

İmplant Uygulaması Ne Kadar Sürer?
İşlem süresi, uygulanacak implant sayısına göre farklılık gösterebilir.
Ortalama implant başı 10 dakika gibi bir sürede cerrahlar tarafından yerleştirilir.

İmplant Uyum Süreci Nasıldır? Ne Kadar Zamanda Dişler Tamamlanır?
İmplant tedavi süresi hastadan hastaya değişiklik gösterebilir. Bazı vakalarda all on four implant implant uygulamasıyla aynı gün protez aşamasına geçilebildiği gibi bazı hastalarda da ek cerrahi işlemler sebebiyle uyum süreci yaşanabilir. Üst çenede ortalama 3 ay, alt çenede ise ortalama 2 aylık bir sürede implantların kemikle birleşmesi beklenir ve üzerlerine porselen kaplamalar yapılır. İnce veya yetersiz yükseklikte kemik varlığında ek işlemler uygulanmışsa bekleme süresi 6 aya kadar uzayabilir.

Hangi Durumlarda İmplant Yapılmaz?
Bazı sistemik rahatsızlıklar dental implant uygulamalarına engel olabilmektedir.
Tedavi için başvurulan hekime sağlık durumunuz hakkında detaylı bilgi verilmelidir.

Sigara Kullanan Kişiler Dental İmplant Yaptırabilirmi?
Yapılan birçok çalışmada sigaranın implant ile kemik bütünleşmesini engellediği kanıtlanmıştır.
Sigara içen bireylerde, implantın düşme olasılığı normalden 2-3 kat daha yüksektir.

İmplant Uygulanırken Ne Kadar Ağrı Hissedilir?
Cerrahi bir işlem olan implant operasyonundan önce sadece işlem yapılacak bölge lokal anestezi ile uyuşturulur. Operasyon öncesinde reçete edilen ilaçların alınması, işlem sonrasında antiseptik gargaraların kullanılması ve iyi bir ağız bakımıyla iyileşme süreci atlatılır.

İmplant Uygulaması Sonrası Ağrı Olur mu?
İmplant işleminden sonra anestezinin etkisinin geçmesiyle yapılan cerrahi işleme bağlı olarak düşük dozda şişlik ve ağrı normaldir. İlk 24 saat içerisinde yapılan soğuk tampon uygulaması, uygun görülen ilaç kullanımıyla kontrol altına alınabilir. Bu durum hastadan hastaya değişmektedir.

İmplantların İnsan Vücuduna Zarar Verme İhtimali Var Mıdır? 
implantlar titanyumdan üretilmektedir.
İnsan vücuduna uyumlu olan titanyum, herhangi bir alerji risk ve toksik barındırmayan metaldir.

İmplantlar Uzun Ömürlümüdür?
implantın ömrü doğal dişler gibidir.
Standart ağız ve diş bakımı iyi yapıldığı sürece çok uzun yıllar kullanılır.

İmplant uygulamasında acı duyulur mu? İmplant tedavisi ne kadar sürede tamamlanır? İmplant temizliğine önem vermek gerekir mi? İmplant üzerine kalıcı protez nasıl yerleştirilir? İmplant doğal bir görünüm sağlar mı? İmplant tedavisinin ömrü kaç yıl olur? İmplant tedavisinin yan etkileri var mıdır? İmplant tedavisi pahalı bir uygulama mıdır? İmplant tedavisi hangi sağlık sorunlarında uygulanamaz? İmplant herkeste rahatça kullanılabilir mi? İmplant türleri nelerdir? İmplant tedavisinin avantajları nelerdir? Ağız ve Diş Sağlığı Merkezi

Sosyete Karadeniz ~ Sosyete Sözler ~ Sosyete Trend ~ Sosyete Travel
Diş Teli Faydaları Nelerdir? Diş Travması Nedir? Damak Yarası Neden Olur? Çeneden Ses Gelmesi Neden Olur? Diş Çatlaması Nedir? Diş Çatlaması Neden Olur? Çene Kemiği İltihabı Nedir? Çene Kemiği İltihabı Belirtileri Nelerdir? Dişlere Zarar Veren Alışkanlıklar Nelerdir? Protez Diş Bakımı Nasıl Yapılır? Diş Renk Değişikliği Diş Erozyonu Nedir? Çocuklarda Diş Dökülmeleri Ne Zaman Başlar? Yanan Ağız Sendromu Nedir? Diş Fırçalama Teknikleri ve Kuralları Nelerdir? Her Hastaya İmplant Tedavisi Uygulanabilir mi? İmplant Tedavisi İçin En Uygun Yaş Kaçtır?
İmplant Nedir? Nasıl Uygulanır?
Görüş Ve Düşüncelerinizi Yoruma Yazıp Diğer Kullanıcılarımızla Paylaşabilirsiniz

Paylaş:  

Yorumlar