Yaşamımızda Empati'nin önemi

Empati, iyi bir insan olmak için çok önemlidir, değil mi?
Tekrar düşün


Bazıları, sosyal yanlısı davranışları motive etmekten uzak, empatinin bizi en iyi şekilde eylemsizliğe ve en kötü ihtimalle ırkçılığa ve şiddete yönlendirebileceğini savunuyor.

Neden birinin parmağını bir çekiçle vurduğunu gördüğümüzde niye çakarız? 
Başka bir insanı hayal ettiğimizi hissetme şeklindeki sezgisel eğilim duygularımıza ‘duygusal empati’ denir. Empati, diğer şeylerin yanı sıra, kişisel ilişkilerimizi geliştirdiğimize , hayırseverlik davranışlarını motive etmeye ve sosyal-sosyal davranışları teşvik etmeye inanmaktadır . Genel fikir birliği , empatinin iyi bir insan olmasında çok önemli olduğudur.

Ama empati onun hoşnutsuzluğu değil. Empati’ye Karşı , Paul Bloom’un son kitabında empatinin aslında çok zayıf bir ahlaki kılavuz olduğunu öne sürüyor. 
Empati’nin sayısız, yanlı, dar görüşlü ve tutarsız olabileceğini ve en iyi şekilde eylemsizliğe ve en kötü ihtimalle ırkçılığa ve şiddete iteceğimizi gösterecek bir dizi kaynaktan kanıt toplar.

Evde dene
Aşağıdaki senaryoda iki farklı duruş alarak bu tartışmalı perspektifi ele alabileceksiniz. Bu, Batson ve meslektaşlarının 1995 yılında yaptığı klasik bir araştırmanın uyarlanmış bir örneğidir . İlk olarak, hikayeyi okuyun ve gerçekten çocuğun nasıl hissettiğini ve hayatını nasıl etkilediğini hayal etmeye çalışın. Bu çocuğun ve ailesinin nelerden geçtiğini tam olarak hissetmeye çalışın.

Sheri Summers, kendisini felç eden, hayatı tehdit eden bir durumdan muzdarip, parlak 10 yaşındaki bir kızdır. Yakında tedaviyi almadığı sürece, muhtemelen ölecektir. 
Tedaviyi alırsa durum tersine çevrilebilir. Ancak ona yardım edebilecek tedavi sadece özel sağlık hizmetleriyle sağlanabilir ve ailesi bunu karşılayamaz. Ailelerin hayatı tehdit eden hastalıklar için pahalı tedaviler için ödeme yapmasına yardım eden bir çocuk yardımına katıldılar, ancak bekleme listesinin çok altında. Onu bekleme listesinin en üstüne taşıyabilme seçeneğiniz vardır, ancak bunu yapmak, daha önceki uygulama nedeniyle daha yüksek olan diğer çocukların, daha fazla ihtiyaç veya daha kısa yaşam beklentisinin daha uzun süre beklemek zorunda kalacağı anlamına gelecektir.

Onu sıranın üstüne götürmeyi seçer misin? Onunla bir röportaj okumuş olsaydınız, ne kadar acı çektiğini ve umutlarının bu tedaviyi almayı başardıklarını nasıl açıkladı?
Şimdi senaryoyu tekrar okuyun ama bu sefer anlatılana doğru objektif bir bakış açısı edinmeye çalışın. Çocuğun nasıl hissettiğine dikkat etmemeye çalışın; sadece nesnel ve müstakil kalır. Şeridin sıranın tepesine taşınması olasılığı çok mu daha az?

Empati ve hoşnutsuzlukları
Batson, objektif olması istendiğinde, katılımcıların adalete öncelik verdiğini gösterdi – daha önce bekleyenler listesindeki çocuklar daha önce tedavi edilmeli. Ancak, Sheri’nin nasıl hissettiğini hayal etmeyi isteyince, onunla empati kurmak için, katılımcıların çoğunluğu şeridi kuyruğun önüne kaydırmaya oy verdiler.

Bu, Bloom’un gördüğü gibi empati ile ilgili problemin en önemli noktasıdır. Bireyler üzerinde parıldayan bir spot ışığı. Bu, yakın ilişkiler için işe yarayabilir, ancak yüzlerce ya da binlerce insan üzerinde etki yaratabilecek büyüklükteki yazılarla uğraşırken, tek bir tanımlanabilir kurban ya da herhangi bir nedenden ötürü empatimize yol açmayan kurbanlara neden olan nedenlerle zayıf bir hesaplamadır.

İkincisi, Bloom empatinin tutarsız ve yanlı olduğunu savunuyor. Yukarıdaki örnekte deneyimleyebileceğiniz gibi, bazen değişime yönelik empatik önceliklerimiz bağlamında sadece ince bir değişim geçirir. Beyin görüntüleme çalışmalarındaki yanıt verenler, ağrıyı gözlemledikleri kişinin farklı bir ırka , sosyal sınıfa veya rakip bir futbol takımına ya da siyasi partiye ait olması halinde, daha az empati gösterdi .

Üçüncüsü, bir bireyle empati kurmamız bizi başkalarına karşı makul olmayan acımasızlığa sürükleyebilir. Bir çalışmada , katılımcılara nakit para kazanmak için yarışan fakir bir öğrenci hakkında bilgi verildi. Katılımcılar daha sonra, kendisine yanlış bir şey yapmadıkları halde, rakibine daha fazla sıcak sosu verdiler. Empati ve saldırganlık arasındaki ilişki, istilaya halk desteği sağlamak için kurbanların öyküleriyle empati kurmamızı isteyen politikacılar tarafından birçok kez manipüle edilmiştir .

Bloom, empatiye karşı ahlaki davranış için güvenilir bir motivasyon aracı olarak bir dizi başka argüman sunar. İyi bir şey olabileceğini kabul ediyor: Sanat, kurgu ve spordan daha fazla zevk almayı sağlıyor, samimi ilişkilerin değerli bir yönü olabilir ve cömert davranışı motive edebilir. Reddettiği şey, iyi ve ahlaki insanlar olabilmemiz için daha fazla empatinin gerekli olduğu şeklindeki yaygın fikirdir.

Bunun yerine, akılcı şefkatin, faydacı maliyet-fayda hesaplarının ve ahlaki ilkelere bağlı kalmanın ahlaki davranışın çok daha adil ve güvenilir rehberleri olduğunu savunmaktadır. Şefkat ve empatinin ayrılmaz bir şekilde iç içe geçmiş gibi görünse de, görüntüleme çalışmaları beynin farklı alanlarını aktive ettiklerini ortaya koymaktadır. Dahası, bu çalışmalarda empati eğitimi sıklıkla empati sıkıntısına, duygusal tükenmişliğin öncülüğüne, hareketsizliğe ve sıkıntıdakilerle ilişki eksikliğine yol açmıştır. Buna karşılık merhamet eğitimi, sadece sonraki görevlerde ahlaki davranışı değil, aynı zamanda stresli durumlarda daha iyi başa çıkmayı teşvik eden dayanıklılığı artırmıştır.
Haberler Spor Döviz Mahmure Yerel Haberler Gündem Maç Sonuçları Dolar Kuru Astroloji Son Dakika Haberleri Dünya Puan Durumu Euro Kuru Burçlar Sinema Ekonomi İddaa Programı Canlı Borsa Kitap Sanat Bumerang Avrupa Futbol Haberleri Borsa Kelebek Foto Galeri Magazin Transfer Haberleri Bitcoin Yazarkafe E-Gazete Sağlık Seçim Haberleri Bireysel Emeklilik Doğum Günü Gazetesi Hürriyet Arşiv Video Galatasaray Haberleri Kredi Hesaplama Hürriyet Promosyon Seri İlanlar Seyahat Fikstür 2019 Aselsan Hisse Hürriyet Emlak Yaşam Okur Temsilcisi Yazarlar Maç Özetleri Bilezik Fiyatları Milli Piyango Künye Hava Durumu eSpor Haberleri Kredi Faiz Oranları TV Yayın Akışı Veri Politikası Yol Durumu Satılık Araba Şans Oyunları Ezan Saatleri Teknoloji Gezilecek Yerler Lezizz Yemek Tarifleri Yükselen Burç Milli Piyango Sorgula
Kategoriler: Sosyete Travel Sosyete Sözler Sosyete Trend Sosyete Karadeniz
Eğer Beğendiyseniz Bizi Takip Etmeyi Unutmayın! Esen kalın..
Görüş Ve Düşüncelerinizi Bizimle Paylaşın Yorum Yazın :)
Paylaş:  

Yorumlar