Altın Değerinde iş Arama Tavsiyeleri

Altın Değerinde İş Arama Tavsiyeleri

İş alımlarındaki azalma, doğru işvereni bulma gibi sorunlarla başa çıktıkları çok açık; ancak teknolojideki gelişmeler de farklı alanlarda iş imkanı sağlıyor. İlk iş tekliflerine doğrudan atlamamaları ve doğru işi bulana kadar pes etmemeleri için bu konunun birkaç sene önceki profesyonellerinden yani Y kuşağından alınan tavsiyeleri onlar için bu yazı altında derledik:

1. İlk gelen teklifi doğrudan kabul etme.

Zilker Media’da reklamcı olan Fabriana Melendez’in de ilk tecrübesinde işler yolunda gitmemişti. Üniversiteyi bitirdikten sonra halkla ilişkiler bölümünde kariyer hedefleyen Melendez birçok firmaya başvuru yapmasına rağmen olumlu bir sonuç alamamış. Denemeleri sonucunda bir reklam şirketinden kabul alan Melendez, “Bir iş bulabildiğim için o kadar heyecanlıydım ki beni işe alan ilk yeri hemen kabul ettim.” diyor.

Fakat işte çalıştıktan bir süre sonra Melendez pişman olmuş ve hayallerindeki işi yapmadığına karar vermiş. Tekrar bir şans verilse bu işi doğrudan kabul etmeyeceğini söylüyor ve ekliyor, “Şimdi olsa yapacağım ilk iş hangi endüstride çalışmak istediğimi detaylıca düşünmek olurdu. Pazarlama, reklamcılık, halkla ilişkiler alanlarındaki iş tanımı zamanla değişti ve gelişiyor. Yüksek maaş fırsatı ve ofis olanaklarından ziyade güçlü ilkelere sahip tanınmış bir şirkette çalışmayı tercih ederim.”

Tavsiye: Yapmak istediğin işten emin ol, peşinden git ve elde edersin uzun yıllarını orada geçirmek için çabala.

2. Daha önce duymadığın işleri araştır.

İş dünyası günden güne genişliyor ve artık sadece kendi alanında çalışmak zorunda değilsin. Websitesi strateji uzmanı, danışman ve spiker Joe Martin, dünya etrafındaki yemek turlarının ilk dijital pazarlama uzmanı olduğunu belirtiyor. Herkesin doktorluk, mühendislik gibi popüler mesleklere yönelmektense kendilerini mutlu edebilecek az bilinen işlerin peşinden gitmesi gerektiğini savunuyor.

Martin, “İlk işime başlamadan önce keşke birisi çok farklı alanlarda iş imkanı olabileceğini söyleseydi. Belirli alanların içinde kısılıp kalmıştım. İster evden yaratıcı işler yürüt ister video oyunları için kodlar yaz ya da yaratıcı başka işler yap, bir şekilde her zaman para kazanabilirsin. Hatta bu ilginç işleri yaptığın için bazen çok iyi ücretler bile alabilirsin” diyor.

Tavsiye: Kariyer alanları içinde hiç bilmediğin ama senin için yaratılmış fırsatları araştır. 
Severek yaptığın şeylerin severek yaptığın işlere dönüşebileceğini unutma.

3. İyi bir maaştan fazlasını sorgula.

Jumpstart:HR’ın CEO’su olan Joey Price, ilk tam zamanlı işine başladığında Washington, D.C.’de bir hukuk firmasında çalışıyordu. Yıllık 38,000 Dolar civarındaki maaşı görünce işe hiç düşünmeden atladığını dile getiriyor ve ekliyor, “Sorgulamadan ilk iş teklifine atlamamalıydım."

Maaşı göz önüne alırken şirketin sağladığı diğer olanakları da düşünmek önemli. Çünkü firmaların çoğu farklı pozisyonlar için farklı skalada maaş ve avantajlar sağlıyor. İkramiye, ekstra izin hakkı ve hatta evden çalışma imkanları bile buna dahil. Price, “Hem paranı hem de zihinsel sağlığını koruyacak esnek çalışma saatleri, home-office çalışma gibi seçenekleri sorgulamamıştım.” diyor.

Tavsiye: Alanında kazanabileceğin maaş ortalamasını hesapla ve hangi tutara kadar pazarlık yapabileceğinin bilincinde ol. İlaveten senin için önemli olan taleplerini de iletmekten çekinme. 
En fazla işverenden “hayır” cevabını alırsın ve şansını denemiş olursun.

4. Hayallerinin işi neredeyse oraya gitmekten çekinme.

Üniversiteden mezun olduktan sonra Chanhong Luu Virginia’ya, evine döndü. Yazar olmak istiyordu ve oradaki iş imkanlarını gözden geçirmeye başladı. Fakat böylesine küçük bir şehirde yazı birimlerinde iş bulmak oldukça zor görünüyordu. Arkadaşlarından biri Washington, D.C.’ ye taşınacağından ve bir oda arkadaşı aradığından bahsettiğinde “Neden olmasın?” diye düşündü.

Böylesine büyük bir şehirde hem alanında iş bulabilir hem de tatmin edici bir maaş kazanabilirdi. Craiglist gibi diğer platformlarda iş arayışına başladı ve sadece yazarlıkla sınırlı kalmadı. 
Bir tasarım sevkiyat firmasında metin yazarlığı yapmaya başladı. 
Yüksek lisansa başlamadan önce 14 ay kadar o işte çalışmaya devam etti.

Tavsiye: İş arama radarını genişlet. 
Bazı alanlar mesleğinde gelişmek için sana daha fazla fırsat sunabilir. 
Bu fırsatları yakalamaktan çekinme. 

Görüş Ve Düşüncelerinizi Yoruma Yazıp Diğer Kullanıcılarımızla Paylaşabilirsiniz
Sosyete Sözler - Sosyete Karadeniz
Gençlere Altın Değerinde Tavsiye Yeni Mezunlara ve Mezun Adaylarına Altın Değerinde Kariyer İş Görüşmesi Öncesi Beş Altın Öğüt Yeni Mezunlar İçin İş Arama Tavsiyesi Kariyer Haberleri Ek İş Yapma Alternatifleri Satış Yapmak İsteyenlere Altın Tavsiyeler Yeni İş Fikirleri
Sözler Blog / Travel Blog / Trend Blog
Paylaş:  

Yorumlar