Her Stajyerin Mutlaka Yapması Gerekenler

Her Stajyerin Mutlaka Yapması Gereken Şeyler

Öyle ya da böyle, bilmen gerekenler: 
Stajdan en iyi şekilde nasıl yararlanabilirsin? 
İyi bir izlenim bıraktığından emin misin? 
Staj bitmeden önce ne yapacağından kesinlikle emin olmalısın.

1. Bir hedefin olduğundan emin ol.

Evet, amacın stajını başarıyla tamamlamak, yöneticileri etkilemek ve belki bir iş bulmaktır. Ancak staj sırasında neler öğrenip neler başarabileceğin konusunda kendi kişisel gelişim hedeflerini de belirlemen gerekir.

İletişim kurumu Hotwire stajyerlerinden Julia Landon'a “Herkes aynı görüşteyse, çok daha fazla ilerleyeceksin” diyerek bu hedeflerin neler olduğunu belirledikten sonra, bu bilgileri yöneticinle paylaşmanı öneriyor.

2. Çok fazla soru sor.

Bu tavsiye sürekli tekrarlanır. Bazı eski stajyerler şansları varken daha fazla soru sormak istediklerini bile söylediler. JMJ Phillip Executive Search'te pazarlama ve araştırma stajyeri Melina DiMambro, "Hiçbir soru aptalca bir soru değildir" diyor. “Söz konusu deneyim, üniversite öğrencilerinin bir ofis işinin nasıl göründüğüne dair bir fikir edinmelerine yardımcı olacaktır çünkü üniversitede bir ofiste olmanın nasıl bir şey olduğunu öğreten bir ders yoktur. Bir şeyi nasıl yapacağını bilmiyorsan, sor! Birisinin neden bir şeyi belirli bir şekilde yapmayı seçtiği hakkında daha fazla bilgi edinmek istiyorsan, sor!”

Shift Communications PR Stajyeri Yasmeen Arami, ''Aslında yeterli soru sormamak konusunda kesin bir tehlike var'' diyor. Arami, “Bir şeyin nasıl yapılacağını ve nasıl doğru şekilde yapılacağını sormak, yanlış bir şey yapmaktan ve onu tekrar yapmaktan çok daha iyidir. Yöneticilerin, başlamak için neden bir yönlendirme istemediğini merak edecekler" diye ekliyor.

3. Daha fazla sorumluluk iste.

Sektöründeki kariyer yolları ve hedefin buysa, sorularını sorarken yöneticine yönelttiğin bazı soruların, şirkette kalıcı bir iş bulmak için yapman gerekenler hakkında sorular içermelidir. Yani üstlenebileceğin sorumluluklarını arttırabilirsin.

Savunma yazılım şirketi Phone2Action stajyerlerinden Peter Svartz, “Stajyerlere, özellikle farklı bir şey üzerinde çalışıyorlarsa, şirketlerinin ana ürün veya hizmetleriyle uygulamalı çalışmalar yapmaları için bir yol bulmalarını öneririm” diyor. “Doğrudan şirketin çıktısına katkıda bulunuyorsan, ayrılırken önemli bir boşluk oluşturursun. İşini işvereninin önem verdiği şey ile entegre etmek için mümkün olduğunca çok sayıda fırsat bul."

4. Her zaman not al.

Jill Schmidt PR stajyer Paolo Garland, “Sürekli olarak yazmalısın” diyor. “Bu, yöneticini etkilemenin en iyi yoludur çünkü daha önce konuşulanları geriye dönük olarak inceleyip insanlara özellikle toplantılarda neyin konuşulduğunu hatırlatmaya yardımcı olacaksın.”

5. Olabildiğince çok insanla tanış.

Mevcut ve eski stajyerlerin hepsi network için mümkün olduğu kadar çok fırsattan yararlanman gerektiğini söylüyor. Bu, iş sonrası ekibin kalanına katılmak, sektördeki etkinliklere olabildiğince sık katılmak ve şirkette hem yönetim hem de meslektaşlarla, hatta seçtiğin alanın dışında çalışanlarla bile görüşmek anlamına gelir.

Network oluşturma çalışmalarını üst düzey yöneticilere sınırlama, Matter Communications'ta müşteri temsilcisi olmadan önce etkileyici yedi staj yapan Lauren Holbrook, şu tavsiyelerde bulundu: "Şirket yöneticileri ile birlikte oturmak eğlenceli ve mantıklıyken, başlangıç ve orta düzey çalışanlarla bağlantı kurmak da aynı derecede önemlidir. Bunlar, daha sonrasında başvuracağın işlerdir ve bu çalışanlar, çalışmanı bir stajyerden beklenenin ötesine yükseltmek için değerli geri bildirimler sunabilirler."

6. Tamamen profesyonel ol.

Birçok stajyer profesyonel dünyanın beklentileriyle karşılaştıklarında üniversite öğrencilerinin şaşırabileceklerini söylüyor. “Okulda ödevini yapmazsan, senin dışında kimse etkilenmez ancak iş yerinde görevlerini bitirmezsen birçok insan programını erteleyebilir, bir müşteriyi etkileyebilir” diyor Washington’daki Liderlik Afrika’nın stajyerlerinden Sara Ahmed. 

Zamanında çalışmayı tamamlamanın yanı sıra, deneyimli stajyerler şunları da tavsiye ediyor: Çalışma süren boyunca telefonundan ve sosyal medyadan uzak dur, yapmak istediğin iş için en iyi şekilde profesyonelce giyin ve her zaman iş için zamanında ya da biraz erken sürede orada ol. Seni geç kalmaya zorlayan bir acil durum ortaya çıkarsa, en kısa sürede ofisle irtibat kurduğundan emin ol. 

7. Ne zaman konuşacağını ve ne zaman geri çekileceğini öğren.

Hassas bir denge. Birçok stajyer toplantılarda konuşmanı, yeni projeler üstlenmek için elini kaldırmanı, meslektaşlarının ve yöneticilerinin zihninde yer edinmene yardımcı olabilecek görüşlerini belirtmeni tavsiye ediyor. Öte yandan, dinleyip öğrenmenin daha iyi olduğu birçok zaman da vardır. 

Sage Comications'da stajını tamamladıktan sonra Sage Koordinatörü'nde müşteri temsilcisi olarak çalışmaya başlayan Chelsea Bendelow, “Yöneticilerim hem sorunlarla başa çıkma hem de geri çekilme zamanının ne zaman geldiğini anlama yeteneğime övgüde bulundular” diyor. “Bu, girişimin önemini göz ardı etmek anlamına gelmez, ancak yetkinliklerini sürekli olarak kanıtlamak yerine başkalarının deneyimlerinden öğrenebilen ve gelişebilen bir stajyerin değerini pekiştirmek anlamına gelir. Birlikte çalıştığın bireyler yıllar, bazen on yıllar boyunca kariyerlerine yatırım yaptılar ve sen yeni başlıyorsun.”

8. Bir portföy oluştur.

Holbrook, “Yepyeni bir stajyer olarak geri dönebilseydim, etkimi takip etmek için zaman harcardım” diyor. "Bir stajyer olarak katkılarından beklenen anahtar noktaları belirle ve bunları düzenli olarak izle. Örneğin, sosyal medya katılımını, işletme gelirini veya gönüllü işe alımını ilk günden itibaren nasıl kullandığının yüzde artışını belirle. Bu istatistikler gelecekteki kariyer fırsatları için portföyüne ölçülemez değer katıyor.”

Çalışmanın tam olarak nasıl bir katkı sağladığından emin değilsen, sor. Belirli çalışmalarının şirket hedeflerinin daha farklı açıdan nasıl uyduğunu bilmek her zaman iyi bir fikirdir.

9. Teşekkür ederim demeyi unutma.

Mevcut ve eski birçok stajyer, birlikte çalışma fırsatı bulduğun insanlara teşekkür etmenin yanı sıra müşterilere, iş arkadaşlarına ve birlikte çalıştığın herkese teşekkür etmeni öneriyor. İnsanların sana yardımcı olmak için yaptıklarını gerçekten minettar olduğunuzu bilmelerini sağlamanın harika bir yolu olarak teşekkür notları yazmanı tavsiye ediyorlar.

Antenna'daki müşteri ilişkiler yöneticisi ve beş defa stajyer olarak çalışan Anya Mourovannyi şu tavsiyelerde bulunuyor: “Müteşekkir ve gerçekçi ol! İnsanlar ne yaptığını veya söylediklerini nadiren hatırlayacak, ancak büyük olasılıkla onlara nasıl hissettirdiğini her zaman hatırlayacaklar.”

Görüş Ve Düşüncelerinizi Yoruma Yazıp Diğer Kullanıcılarımızla Paylaşabilirsiniz
Sosyete Sözler - Sosyete Karadeniz
Bir Stajyer Olarak Dikkat Çekmenin Kolay Yolu Başarılı Bir Stajyerlik İçin Dikkat Edilmesi Gerekenler Staj Dönemini Gerçek Bir Köle Olarak Geçirmek İstemiyorsanız İş Yerinde “Süper Stajyer” Olmak İçin Yapılması Gerekenler  En İyi Stajyer Olmanın Harika Yöntemi
Sözler Blog / Travel Blog / Trend Blog
Paylaş:  

Yorumlar