Diş Ağrısı Nedenleri

Diş Ağrısı Nedenleri

Diş ağrısı, en sık karşılaşılan ve şiddetli ağrılar arasında yer almaktadır.
Dişlerinizin çeşitli sebeplerle zarar görmesi sonucunda diş ağrısı yaşayabilirsiniz.
Uzmanlar, diş ağrısının neden olabileceğine ilişkin bazı testler yapmıştır.
Bu testler sonucunda ise diş ağrısının nedenleri belirlenmiştir.
Genel olarak diş ağrısının aşağıdaki sebeplerden oluştuğu gözlemleniyor.

Çürük Nedeniyle Diş Ağrısı
20'lik Diş Ağrıları
Diş İltihabından Kaynaklanan Ağrılar
Dişe Yapılan İşlemler Sonrası Ağrı
Çene Zayıflığına Bağlı Ağrılar
Çürük Nedeniyle Diş Ağrısı

Diş ağrısının nedenlerine göz atıldığında, en sık karşılaşılan nedenler arasında diş çürüğü bulunuyor. Çürük nedeniyle diş ağrısı, değişiklik seviyelerde hissedilebilen bir ağrıdır. Çürüme sebebiyle dişin üzerinde oluşan delikler, ağrının dişin altına kadar ulaşmasına neden olabilir. Diş içindeki sinir ve pulpa enfeksiyonu olan apse var ise ağrı daha da şiddetli bir alabiliyor.

20'lik Diş Ağrıları
Kaç yaşında olduğunuz ile diş ağrısı arasında bir ilişki olabilmektedir. Genellikle 20'li yaşlarda ortaya çıkan diş ağrılarının 20'lik dişlerin çıkmasından kaynaklı görülür. Ciddi diş ağrıları yaşanabilen bu dönem içerisinde ise uzman doktora gitmelisiniz. Ağızda en arkalarda çıkan bu dişler, ağrılı bir süreç yaşatmaları ile bilinmektedir. Yirmilik dişlerin çürüme ihtimalleri de bulunuyor. Çürümesi halinde daha ciddi ağrılar yaşayabilirsiniz. Çürüme sonucunda ağrının çeneye dağılan bir şekilde kendini hissettirdiği gözlemlenmektedir.

Diş İltihabından Kaynaklanan Ağrılar
Dişiniz ağrıyorsa neden ağrıdığını öğrenmelisiniz. Diş iltihaplanmasından kaynaklı olarak dişiniz ağrıyabilir. İltihabın kronik hal alması halinde kist meydana gelebilir. Ağız mukozası veya yüz çevresini delip dış çevrelere nüfuz edecektir. İltihabın gelişmesi ile birlikte, ağrının daha şiddetinin artacağını görebilirsiniz. Doğal yöntemlerle diş iltihabına çözüm bulunabilinir. Bu yöntemlerin neler olduğu ise aşağıda belirtiliyor.

Hatmi kökü, yaprağı ve çiçeği kaynatılması
Meyan kökü
At kuyruğu otu
Papatya çayı
Ahududu çiçeği
Su teresi
Frenk üzümü
Bal, sirke ve adaçayı karışımı
Kan otunun kaynatılması ve gargara yapılması
Dişe Yapılan İşlemler Sonrası Ağrı
Dişe yapılan işlemlerin ardından dişlerinizde ağrı hissedebilirsiniz. Dolgu ve kanal tedavisi, diş ameliyatları vb. işlemlerin tamamlanmasının ardından sizlere ağrı kesici verilecektir. Dişe yapılan işlemlerin ardından ağrı hissediyorsanız, ağrı kesici kullanabilir ve uzman doktora danışabilirsiniz.

Çene Zayıflığına Bağlı Ağrılar
Çene zayıflığına bağlı olarak diş ağrıları yaşayabilirsiniz. Çene kemiğinde meydana gelen herhangi bir kemik kaybının ağrıya neden olduğu gözlemleniyor. Genellikle çene destekli takma diş kullananların en çok şikayet ettiği konulardan biri de çene ağrıları olmaktadır. Kullanılan protezin zamanla çene bölgesini aşındırması ve diş sinirlerine baskı yapmasından kaynaklandığı belirtiliyor.

Diş Ağrısı Belirtileri
Diş ağrısının belirtilerinin farklılık gösterebileceği gözlemlenirken, genel olarak belli başlı belirtileri ise herkeste görünüyor. Aniden oluşabilen diş ağrısının yavaşça da gelişme gösterebileceğini unutmayın. Neden diş ağrısı oluştuğunun önemi yüksektir. Bazen kişinin oldukça zor durumda kalmasına neden olabilecek bir şiddette olabiliyor.

Diş ve diş eti rahatsızlıklarının oluşmasını önleyebilirsiniz. Ağız ve diş temizliği, mutlaka ihmal edilmemesi gerekenler arasında yer alır. Ancak bazen diş problemlerinin kaçınılmaz olabileceğini belirtmek gerekiyor. Genellikle yaşla birlikte artan diş ağrısı, çocuklukta dahil her yaştan insanı etkileyebilmektedir. Diş ağrısının en sık görülen belirtileri ise aşağıda yer alıyor.

Sıcak ve Soğuk Hassasiyeti
Şişlik (Apse)
Diş Eti Kanaması
Sıcak ve Soğuk Hassasiyeti
Uzmanlar, diş ağrısının en fazla görülen belirtileri arasında sıcak ve soğuk hassasiyeti olduğunu belirtmektedir. Soğuk hassasiyetine neden olan durumların genellikle diş minesinin aşındığı durumlar veya çürük başlangıcı olan durumlar olduğu gözlemleniyor. Soğuk hassasiyeti, diş etinin çekildiği durumlarda ise kök yüzeyi açığa çıktığında oluşabilmektedir.

Diş ağrısının oluştuğunu sıcak hassasiyeti üzerinden de anlayabilirsiniz. Biraz daha ileri tedaviler gerektiren ve geri dönüşü olmayan diş ağrılarında karşımıza çıkmaktadır. Çürük dokunun derin bölgelere ilerlemesi ve diş sinir dokularına ulaşması ile sıcak hassasiyeti oluşmaya başlar. Bu durumlarda ise hastaların bir bardak su ile dişlerini test etmeleri öneriliyor. Sıcak hassasiyetinin tespit edilmesinin ardından acil olarak tedaviye başvurmalısınız. Tedavinin ertelenmesi ve yapılmaması halinde dişte hissizlik başlayacaktır. Dişin sinirleri tamamen ölebilir ve diş canlılığını tamamen yitirebilir. Sıcak hassasiyetinin fark edilmesinin ardından tedavi yapılmaz ise diş ağrısı şiddeti de artar.

Şişlik (Apse)
Diş apsesi, diş ağrısının belirtileri arasında yer almaktadır. Apsenin aniden ve genellikle de şiddetli şekilde başlayan ağrılara neden olduğu gözlemleniyor. Şiddetinin birkaç saat içerisinde artabileceği belirtilir. Diş apsesinin bazı durumlarda çene kemiğine, kulağa ve boyuna da vurabileceğini unutmayın. Yüzde şişlik oluşması ise görülebilen durumlar arasındadır.

Sıcak ve soğuk içeceklere hassasiyet, diş apsesinin belirtileri arasında yer almaktadır. Diş apsesi oluştuktan kısa bir süre sonra diş ağrıları yaşamaya başlarsınız. Ateş yükselmesi, genel bir halsizlik, yutkunma zorluğu ve uykusuzluk gibi sorunlarla karşılaşmanız da muhtemeldir. Dişte şişlik durumunda aşağıda belirtilenlerin yapılması öneriliyor.

Soğuk bası: Şişlik oluşan bölgenin toplamda 30 dakika olacak şekilde birkaç defa buz uygulanması ile rahatlayabilirsin.
Sıcak tuzlu su ile gargara: Dişinizde kanama veya yara varsa tuzlu su yatıştıracaktır.
Her saat başı 30-60 saniye boyunca ağzınızı çalkalayın.
Diş tedavi edilemeyecek kadar kırılmış ve çürümüş olabilir.
Bu durumda ise dişin çekilmesinin tek seçenek olabileceği gözlemleniyor.

Diş Eti Kanaması
Diş eti iltihabının en önemli belirtileri arasında diş eti kanaması bulunmaktadır. Uzmanlar, diş eti kanaması sebebi ile diş ağrısı yaşamanızın ise kaçınılmaz olacağını belirtiyor. Bakteri plaklarından kurtulmak için, diş fırçalamasına büyük önem vermeli ve buna göre diş ve diş etlerinin fırçalamasını düzgün yapmanız gerekmektedir. Bakteri plağının diş etinde yarattığı sorunlar ile diş etinde kanamalar görülmeye başlanacaktır. Diş ağrısının belirtileri arasında yer alan diş eti kanaması, günlük ağız bakımı işlemlerinin uygun ve doğru şekilde yapılmaması ile oluşuyor. Diş eti kanamasının oluşmasındaki faktörler ise aşağıda sıralanmıştır.

Sigara alışkanlığı
Bakteri plağı
Genetik etkenler
Hormonal değişimler
İlaç kullanımı
Stres
Kötü yapılmış dolgular
Dişleri sıkma ve gıcırdatma alışkanlığı
Diş eti kanaması sonucunda diş eti hastalığı oluşabilmektedir.
Diş eti hastalıklarının da erken teşhis ve tedavisi büyük önem arz etmekte olup, ilerleyen dönemlerinde, diş kayıpları oluşabileceği göz ardı edilmemesi gerekmektedir.

Sosyete Karadeniz ~ Sosyete Sözler ~ Sosyete Trend ~ Sosyete Travel
Diş Ağrısı Nedenleri ile ilgili aramalar İltihaplı diş ağrısına ne iyi gelir  Diş ağrısı için ilaç  Diş sinirlerinde ağrı  Bütün dişlerin ağrıması  Diş ağrısına zeytin  Bastırınca ağrıyan diş  Kırık diş ağrısına ne iyi gelir  Çürük olmayan diş neden ağrır
Görüş Ve Düşüncelerinizi Yoruma Yazıp Diğer Kullanıcılarımızla Paylaşabilirsiniz
Paylaş:  

Yorumlar