Sohbet Etmenin Temel Kurallarını Unutma

Sohbet Etmenin Temel Kurallarını Unutma


1
Korkularından kurtul. Aniden birisiyle sohbet edemeyeceğin korkusuna kapılıyorsan bunun nedeni muhtemelen kendine sürekli sıkıcı olduğunu, yeteri kadar iyi ve önemli olmadığını ya da karşındaki kişinin vaktini boşa harcadığını söylemendir. Bütün bunlar dilinin bağlanmasına sebep olabilir. Sohbet ederken utangaç hissetmek alışılmadık bir durum değildir ama sohbet etme konusunda üretken olmanı engeller.
Rahat ol. Konuştuğunuz havadan sudan konular muhtemelen karşındaki kişinin aklında aylarca kalmayacaktır. Kırıcı ve tuhaf bir şey olmadığı sürece (karşındaki kişi tuhaf şeylere ilgiliyse durum başka tabii) aklına gelen herhangi bir şeyi söyleyebilirsin.
Herkesin zaman zaman böyle şüphelere düştüğünü ama insanlarla iletişim kurabilmek için bu şüpheleri aşman gerektiğini unutma. Karşındaki kişinin seni yargılamadığını düşünerek kendini rahatlat. Yargılıyor olsa bile bunun hayatına önemli bir etkisi olmayacaktır, bu yüzden rahatlayabilirsin.

2
Gerekirse kendini tanıt. Karşındaki kişiyi tanımıyorsan aranızdaki buzları eritmek gayet kolaydır: karşındaki kişiye sana yaklaşabileceği izlenimi ver, bu kişiye ismini söyle, tokalaşmak için elini uzat ve gülümse. Bu hem kibar bir davranıştır hem de sohbet başlatmak için iyi bir yoldur. Fakat bazen tanışma faslı sohbet bittikten sonraya da bırakılabilir.

3
Havadan sudan konuşarak sohbeti sürdür. Havadan sudan konuşmalar sohbetinizin rahat ve basit olmasını sağlar, bu da henüz birbirini yeni tanımaya başlayan insanlar için yararlı bir şeydir. Katı düşüncelerin savunulduğu bir tartışmadan ziyade havadan sudan konuşmalar yakınlık kurmak ve benzerliklerinizi anlamak için yararlı olacaktır.
Havadan sudan konuşmalar; yazdığın blog veya web siten, aldığın yeni araba, ev tadilatı, çocuklarının okuldaki başarısı, tatil planları, yeni ektiğin bahçen veya yakın zamanda okuduğun güzel bir kitap gibi konular hakkında olabilir.
Fakat politika, dini inanç, nükleer silahlanma, nükleer füzyon ya da başkası hakkında yapılan eleştirilerle (özellikle birlikte katıldığınız etkinliği düzenleyen kişi veya etkinlik hakkında eleştiriler) ilgili olmamalıdır.
Hava hakkında konuşmak biraz klişe olsa da eğer havayla ilgili alışılmadık bir durum varsa bu güzel bir sohbet konusu olur.

4
Sohbet ettiğin kişiyle uyum içinde ol. Karşındaki kişi konuşmaya başladığında sohbeti akıcı bir şekilde devam ettirmek için onun söylediklerini takip et. Karşındaki kişinin söylediklerini düşünebilmek ve ne hissettiği hakkında fikir sahibi olmak için aktif bir şekilde dinle.
Sorulan soruları cevapla, konuştukları şey hakkında sorular sor, konuşmada bir duraksama olduğunda konuyu değiştir ve karşındaki kişinin en az senin kadar (ya da senden daha fazla) konuştuğundan emin ol.

5
Zaman zaman karşındaki kişinin adını söyle. Böylece hem adını unutmazsın hem de bu karşıdaki kişinin hoşuna gidecek bir saygı gösterisidir ve onun daha rahat hissetmesini sağlar. Sohbete daha kişisel bir şekilde yaklaştığını gösterir ve sohbetinizin sahte olmamasını ve samimi bir sohbet olmasını sağlar. Konuşma sırası sana her geçtiğinde karşındaki kişinin ismini bir kere söylemen yerinde olacaktır. Bunun yanında her sohbetinde karşındaki kişinin adını en az bir kere söylemelisin.

6
Onay belirten ifadeler kullan. Sürekli konuşmak zorunda bile değilsin; onaylayan bir şekilde kafanı sallayabilir, “hı hı“, “ya“, “hım“ diyebilir ya da ”Öyle mi?”, ”Cidden mi!”, ”Sen ne yaptın/dedin peki sonra?” ve ”Harika!” gibi karşındaki kişinin konuşmaya devam etmesini sağlayacak ifadeler kullanabilirsin.

7
Vücut dilinle açık ve anlayışlı olduğunu göster. Onaylar bir şekilde kafanı salla, gözünü dikmeden samimi bir şekilde göz teması kur ve konuştuğun kişiye doğru hafifçe eğil. Elini ara sıra kalbinin üzerine koy hatta duygularını dokunarak dışarı vuran biriysen karşındaki kişinin koluna dokunabilirsin. Bu şekilde insanların daha rahat hissetmesini ve sohbetlerinin daha doğal olmasını sağlayabilirsin.
Yabancı ya da iyi tanımadığın biriyle konuşuyorsan kişisel alanlarına saygı göster.

8
Sohbete olan ilgini kaybetme. İlgin ve odağın karşındaki kişide olsun. İçine kapanmak yerine meraklı bir tavır sergile. Sohbetin rahat ilerlemesi ve sohbeti devam ettirecek yeni konular bulmak açısından bunu yapmak önemlidir. Böylece aynı kişiyle ileride tekrar sohbet ettiğinde konuşacak yeni şeylerin de olmuş olur. Karşındaki kişiyi dikkatle dinlersen ilk konuşmanızda bahsettiği şeyler hakkında ona sonradan sorular sorabilirsin!

9
Doğal tepkiler ver. Karşındaki kişi komik bir yorum ya da şaka yaptığında gülümse ve kahkaha at. Ama zorla gülme çünkü bu utanç verici olur; kafanı sallayarak gülümse ya da gülümseyip kafanı sallayarak aşağı eğ.

10
Sohbet başlatma konusunda pratik yap. İlk başlarda biraz acemilik yapabilirsin, ama iyi bir sohbet başlatmak, denedikçe daha kolay hale gelir. İnsanlarla sohbet etmen gereken her durumu pratik yapmak için bir fırsat olarak gör ve her deneyişinde nasıl ilerleme kaydettiğine dikkat et.

Sosyete Karadeniz ~ Sosyete Sözler ~ Sosyete Trend ~ Sosyete Travel
Sohbet Etmenin Temel Kurallarını Unutma
Sohbet Etmenin Temel Kurallarını Unutma
Görüş Ve Düşüncelerinizi Yoruma Yazıp Diğer Kullanıcılarımızla Paylaşabilirsiniz

Paylaş:  

Yorumlar